Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

14.10.2018

Toinen nolla!

Sunnuntaina kisattiin Gavan kanssa JAU:n hallilla Sipoossa, Porvoon Seudunkoiraharrastajien kisoissa. Tuomarina Mika Kangas. En tykkää pohjasta, mutta saatiin siirrettyä käyttämättömät startit näihin kisoihin. Voi ottaa myös haasteena sen, toinen haaste oli uusi tuomari, kolmas että oli hyviä nimiä paikalla, neljäs oltiin ekana ja viides että 3x hyppyrata. Otettiin kaikki 4 starttia. Tänään jännitti! Eilen ei.

Yleisesti ekoissa radoissa radalla ei ollut aikaa jarruttaa koiraa tai unohdin kääntää kunnolla. Vikalla hyppärillä tein taas kiellon kääntämällä liikaa, tai sanoin vahingossa "tässä" ja Gava tuli oikein. Kun tarkoitin käännöstä hypylle edessä. Jolloin Gava lähti lenkille, kalastelin ja jatko kostautui. Kaksi putkea oli metrin päässä toisistaan, oikeastaan ne sujui kaikilla kerroilla oikein! Kaikilla radoilla riitti ansoja useita, joka esteeltä piti olla kontakti koiraan.

Joka radan jälkeen mietin yksin lenkillä, että mitä olisi pitänyt tehdä toisin virhekohdassa tai sitä ennen. Mikä kaikki sujuikaan. Mitä voin oppia niistä virheistä seuraavilla radoille? Voisi ajatella, että meni huonosti, mutta me hävittiin ekalla radalla vain mm-kisojen koirakolle. Lyhyt laukkaiset koirat, jotka kääntyi pienesti ja tuli hyvin ohjauksiin tai ohjaaja ehti aina oikeaan aikaan edellä liikkuen kertomaan jatkon. Vikalla radalla voitti koira, jota ohjataan kauempaa, harmi kun en nähnyt! Rataantutustumisessa en ollut täysinvarma ohjauksista, mikä olisi paras tai en ehtinyt pistää merkille, mihin koira voi lenkittää, kumpaan ohjaukseen on enemmän plussia. Ei ollut myös kenestä katsoa vinkkiä. Joillakin radoilla suunnitelma on lähes valmis ennen rataantutustumista jo. Yhdellä radalla olin ehtinyt ehkä kerran katsoa yhden alueen kun jäin miettimään muita kohtia. Liikaa oli siis kohtia, mitkä mietitytti. Joka taas kertoo, että täytyy treeneissäkin haastaa itseä radan opettelussa.. Parasta oppia oli myös nähdä huippujen suoritukset radasta, miten nätin näköistä (ei toki kaikki radat)!

1. rata, hyppyrata, hyl: 

Kepeiltä tuli virhe, kun peitin sisäänmenon! Yritin törkkäistä ja juoksinkin koiran linjalle. 90 asteen kulmaa putkesta siis lisää, itse sisäreunalla koska radalla pakko. 11-12 väliä mietin tehdäkö valssi ja takaakierto + takaaleikkaus. Tai ottaa välistäveto, mietin sitten että mitä jos venähtää pitkäksi vain vetoen, loppujen lopuksi nollia tehtiin juuri vedolla, eikä siihen ollut niin kiire. In-in käskyyn en olisi luottanut tossa tilanteessa. Valssi venyi, kun kiirehdin enkä kääntänyt kunnolla. Valuin liikaa, käskytin varmaan myöhässä takaakiertoa ja näytin estettä. Hyppäsi hypyn väärinpäin.

Juostiin kilpaa putkelle 16. Olin miettinyt tähän takaaleikkausta, missä ei niin kiire ja sitten edessä ohjausta. No sillä seurauksella, että syöksyy ulos putkesta ja jatkoi suoraan 6m päässä olevalle muurille. Unohtui putkijarru ja olin vähän myöhässä. Putkesta jatkettiin siis usein sinne, mikä ei ollut koiralle loogista. Ratojen seuraavaa estettä ei aina pystynyt arvata, kuten yleensä.

1. rata, Treenaa kepit, 11-13, 15-19

2. rata, hyppyrata, hyl: 

Tässä ehdin vähän naftisti 4 hypylle valssiin. Se venähti. Jäin kalastelemaan, vaikka todellisuudessa tuli ihan hyvin. Ehkä pelkäsin okseria alitajuntaisesti. 6 hypyllä olin niin jäljessä, että kääntyi sen mua kohti. Tuli sitten hypyn takaisin eli hyl. Aika erikoinen Gavalta, olisi pitänyt käskyttää eteen, ehkä huutelin jo jotain.. tai jäin miettimään edellistä.
Rima ennen keppejä tippui, valssi myöhässä ja Gava ponnisti myöhään. No kepeille kokeilin valssata lopussa, juoksi 2-3 väliin. Sitten kokeilin jäädä valssaamaan loppuun, jätti vikan kepin välistä uusinnallakin. Täytyy treenata sivuttaissuuntaan leijeröinnit ja ohjaukset keppien lopussa.. Muuten tämä sujui.
Gavan piikkiin kepit ja omaan piikkiin se, että jäin kökkimään 4-6.

2. rata (nopeat piirrokset, ei metreissä), treenaa 4-7 ja kepit

Yllä oleva hyl-rata vain blogin lukijoille ;)


3. rata, hyppyrata, hyl: 

4 hypyn jälkeen tein vastakäännöstä 5 hypylle ja käänsin siinä. Tuli hyppyjen väliin kiltisti. No kääntyipä. Pelkäsin lenkkiä 5 hypyn jälkeen.. Kepeille haki hyvin vaikka tultiin lujaa. Nyt pujotteli loppuun, toki katsoin lähempänä. 8 niistopyöritys.

9 välistä hyvin. Kävi vähän mielessä miten mahtaa 10 kääntyä, mutta ajattelin kun okseri vähän sivussakin että ok. Olisi pitänyt itse jäädä ekan siivekkeen luo ja lähteä jo suorinta reittiä kohti okseria. En sanonut mitään käännökseen liittyvää ennenkuin veteli kaarta kohti 16. Tuli okserille ihan viistosti. Laskeutui 14 eteen. Putkesta 12 kääntyi väärään suuntaan, kuten moni muu. Tuomari seisoi putken kaarteen sisäpuolella. Gava tuli hypyn 19 kautta. Ehkä mentiin 14-18, kääntyi nätisti 15 hypylle ansaputken edestä. Leikkauksella 16.

Lopussa mentiin kilpaa putkeen. Putkesta tuli niin kovaa, että juoksi hypyn 19. Tein persjätön putken edessä ja pidin ohjauksen. Unohdin huutaa koiraa ja se ehtikin edessä olevalle hypylle, koska tuli niin täysiä putkesta koska oltiin juostu kilpaa putkelle..


4. rata oli agilityrata: tämä tuntui jo tutustuessa hyvältä. Laittoivat myös fiiliksen nostatus musiikkia ja tuli mieleen kuin olisi isoissa kisoissa. :D Katsoi vielä, miten pari ohjaajaa meinasi ohjata toisessa tutustumisessa.  

A:ta en saatellut ja se oli hidas. Puomikin tavallista hitaampi, varmaan eilisen takia (kun oon huudellut rumasti puomilla, treeneissä riittää yksi käsky lopussa).
Kepeille ohjaukseen katsoin, että osa pyöristi linjaa. No tein itse saman, mutta peitin keppejä ja Gava oli juosta väärälle hypylle. Kääntyi juuri ennen. Tähän meni aikaa ainakin 2s. Saatiin kääntöpuolena helpompi keppikulma. En muista sanoinko siinä keppejä.. Tollaisia "sokkokeppejä" lisää.

Olin ajatellut että teen hankalille hypyille  valssi ja takaaleikkaus. Siinä oli kuitenkin riskinsä jatkon kannalta ja päätin että yritetään valssia, tuli rima tai ei! Oikeestaan sitten videolta piti katsoa, mitä sinne tein, valssin kyllä. Valintaa vahvisti pari suoritusta nähtyä, että hyvää ei seurannut ilman kahta valssia. 

Kauimmaista kohtaa mietin myös. Juoksenko kilpaa valssiin ja todennäköisesti valuu. Tai lähetänkö ja teen päällejuoksun seuraavalla hypyllä. Siinäkin vaara lenkitykseen. Varmistelin kohdan ja oikein lähetin Gava kaukaiselle hypylle, tuli vaan mieleen apua jos se ei irtoakaan. Kun olisi pitänyt ajatella käske kääntymään/tee jenkkiä. Se venähti enkä sanonut kääntymiseen vihjettä. Kaarrattin seuraavalle hypylle, näytti että voi kaarrattaa ohi ja jäin katsomaan aika loppuun että tuleeko sille. Videolta näyttää että tulee hyvin, mutta livenä näytti siltä että olisi voinut lähteä perään ja este jäädä sinne. Nyt muistin huutaa putkesta. Käännös puomin takana vähän väljä, mutta ok. Puomi vähän hidas. 

Nolla tuli! Kaarroksissa meni ainakin 3-4s. Toisaalta kiva tietää, että nappiradalla ei jäädä vauhdista kiinni. Alkuun ei mitään väliä vaikka olisi pelastelu nollia, toki parhaaseen pyritään. Radoissa olisin voinut ohjata paremmin, mutta nolla radan taka-alueen paikka olisi vaikea treeneissäkin. Kepeille luottoa, osa lähetti hypyltä koiran yksinään kepeille. En ollut varma miten sujuisi.


Jo 5 nollaa 2018! Joista 2kpl 3-luokasta. Sm-nolliin tarvitaan 8kpl ja yksi tuplanolla. Maksimissaan neljä hyppäriltä, minkä ei pitäisi olla ongelma, koska agiradat on helpompia (meillä on yksi nolla 1lk hyppäriltä). 

Nollarata! Kaarros kepeille ja 12-13 välissä. Tässä taas mittasuhteet ei täsmää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!