Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

1.8.2016

Paimennus pölinää sivun täydeltä

MA PAIMENNUS

Maanantaina alkoi työt (blääh!) ja illalla mentiin paimentamaan Lillgårdiin. Oli eri lampaat, jotka tosin aika samantyyppisiä kuin edelliset. Näitä ehkä muutama enemmän kuin aiemmin. Kun päästiin portille Gava asettui vaan tuijottamaan lampaita ja tärisemään. Niin innoissaan oli taas. :D 
La illan jännitysleffana oli paimennusdvd. Gava tärisi innosta sitä katsellessaan. Tuli katsottua uudestaan tiettyjä kohtiakin. Yleisluontoisesti käytiin eikä siellä suoranaan pystynyt suurempia vinkkejä poimia..

180 asteen flankit: 

Tehtiin ensin aidan vieressä lyhyitä flankki pätkiä. Nyt sain Gavan menemään lähemmäskin aitaa ja lähti pääasiallisesti tosi hyvin flankkeihin, rauhallinen rytmi, pää kääntyi. Seisoin itse ihan paikallaan enkä näyttänyt mitään. 

Hetken päästä menin keskemmälle aitausta ja nyt Gava sai tehdä samaa treeniä. Vaikeutena kuitenkin se, että aukesi myös selkeämmin väärän puolen flankki suunta. Alkuun olikin vaikeampaa, tarkoituksella käskin juuri eri kuin mitä ajatteli. Ja Gava olisi mielellään mennyt myös lähemmän aidan luo, joka oli mun ja lampaiden välissä. Sai kunnolla miettiä, jos lähti väärin heti "lie down", tarvittaessa vähän painetta vihaisella "lie down" muistutuksella ja uudestaan flankki käsky. Jos oikein toistin flankki käskyä tai kehuin. Kun teki hyvin pääsi vähän ajamaan. Paristi huitaisin myös väärää suuntaa raipalla jos ei tuntunut tajuavan. Näissä olin monesti juuri väärällä puolella kuin mitä alkeisopetuksessa ollaan flankin suuntaan nähden. 

Tämä treeni on ollut itselle selkeä, kun ei tarvitse itse liikkua, vain suullinen käsky. Jos huono muistaa pysäyttää heti. Helppo myös katsoa missä kohdin tekee flankkiä, eli onko riittävä. Tämä on ollut myös erinomainen treeni, kun Gava on sinkoillut helposti mun käsimerkistä sekä se kiihtyy helposti lampaiden juostessa, kun tässä lampaatkin on paljon paikallaan. Alkuun se ei meinannut uskoa, että ne pysyy paikallaan jos se menee riittävän reunaan. Lopussa Gava ei meinannut uskoa "riittää" käskyä, joten siitä lankesikin tauon jälkeen uusi treeni.Ajamista ja "riittää" lopetuskäsky: 

Tehtiin vielä pikku aitauksessa ajamista. Maiskutuksella liikkeelle ja nimesin "walk on". Noin Gava lähtikin aina hyvin. Alussa sitä jännitti myös ja häntä kohosi loppua kohden. Myös liikkeelle lähdössä itse kävelin muutamat askeleet eteen ja sitten jäin paikalleen, että Gava meni ohi. Kun Gava oli riittävän lähellä ja lampaat reagoineet niin maahan. Tarvittaessa hetken aikaa sai maata ja tuijottaa. Eri pituisia pätkiä, sitten sanoin "riittää". Gavan piti tulla pois, taputin reittä ja mahd myös nimi. Sitten siirryttiin eri kohtaan mistä sai taas ajaa. Kerran epäonnistui, kun päästettiin pidemmälle ajamaan ja lampaat lähti juoksemaan pidemmän sivun. Gavan maahanmeno käsky ei siinä tilanteessa toiminut ja se syöksyi pysäyttämään lampaita ja sai syöksymisellä yhden vain eksymään joukosta. Kun tilanne rauhoittua uskoi heti mennä maahan. Lampaiden pois juokseminen on sille vielä niin kiihdyttävää. Taas "riittää" ja yksi onnistunut ajaminen. 

Treeninä tosi hyvä myös Gavalle, koska sitä vähän jännittää mennä yksin ajamaan. Ja että malttaa odottaa, kun lampaat menee pois. Kohti aitaa milloin lampaat tuijotti meni vähän jännittyneemmin, tosin siinä oli helpompaa kun lampaat ei paljoa väistänyt. Jos taas ajoi suoraan aidan suuntaisesti pääsevät kauemmaksi. Riittää- käsky, tuossa yhteydessä varmaan myös tosi hyvää treeniä, koska Gavan on vaikea luopua siinä tapauksessa, jos lampaat ainakin lähtee pois. On samalla luopumista lampaista ja kun luopuu, pääsee uudestaan ajamaan. Ettei käsky tarkoita aina vain treenien loppumista. 


Sitten mentiin isolle laitumelle. 

Gava sai ajaa lampaita pois portilta. Sitten ne pääsivät pois aitauksesta. Vähän sai komentaa odottamaan raipan kanssa estäen. Mentiin kootusti lähemmäksi, sitten Gava sai ajaa (kävellä suoraan kohti lampaita) ja itse kävelin myös lähemmäksi. Kun lampaat huomasi koiran ne lähti heti tulemaan mun luokse. Flankki käskyä siitä lähempää, välillä totteli välillä ei. Nyt osaan aina huomata milloin lähtee hyvin ja milloin ei ja reagoida vihaisesti käskien maahan jos oli huono. 


Ajamista sekä flankkejä: 

Gava sai ajaa lampaat pois mun luota, ja välillä Eijankin jaloista. Välillä stoppeja ja lyhyitä flankkejä. Vaihteli mun sijainnista meinasiko totella yhtään vai ei flankkikäskyä. Sille on vaikea jos olen takana, taputin reittä apuna flankin suunnassa takaviistossa tai tulin sisäkaarteelle. Haluaisi mielummin vain ajaa. Ja ehkä jää myös kiinni lampaiden tuijottamiseen. Gava on myös aika kiinni suunnassa mihin lampaat liikkuu niin jos ne menee kauemmas, se haluisi myös mennä perään eikä lähteä kaartelemaan eri suuntaan. Pikku hiljaa edistystä. 


Kuljettamista: 

Kuljettamista lopuksi, eli missä minä johdan ja Gava kulkee lampaiden takana. Mun pitää tosin pääosin peruutella, että ehdin reagoida jos tai kun, Gava yrittää lähteä kiertämään ympäri. Huitoa siihen tahtiin raipalla estäen ne yritykset. Ihan lyhyitä pätkiä, pystyin mennä etuperin. Lampaat oli tosi kannoilla, kun Gava puski niitä. Välillä ne juoksi ohi. Hankala oli pidemmässä heinässä peruuttaa vielä kun jotkut tönii. :D Lopussa alkoi vähän taantua ja pysyi takana. Gava ei oikein tajua, että se voisi kulkea vain kohteliaalla etäisyydellä niin lampaat pystyisikin pysyä mun takana nätisti. Ettei ratkaisu ole puskea liikaa ja sitten flankillä korjata ne oikeaan kohtaan tai juosta ympäri. 


Tosi hyvät treenit taas kerran! Gava edistyy kyllä hienosti ja vastaa hyvin näihin oppeihin. Varsinkin toi lyhyiden flankkien treeni on ollut sille tosi hyvä. Ja, että on tajunnut mitä vihainen lie down tarkoittaa. Voin käyttää sitä helposti herättämään sen koomasta tai paineena. Ei tarvitse huitoa kepillä, oikeastaan en tänään paljon tarvinnut edes raippaa paristi flankeissä ja kuljetuksessa eniten. Eka kierros oli tosi hieno ja Gava sai kehuja. Ehdotuksena tuli mennä myös kahdelle muulle laitumelle testaamaan eri porukkaa, mutta niissä vaihtelee vähän lampaiden fiilisten mukaan miten ne toimii. Ehkä joku toinen kerta. Hienointa on myös, miten itse alkanut oppia ja pysymään yhä paremmin jyvällä. Huomaa jos itse nopeasti, jos jokin meni huonosti ja osaa reagoida asiaan. Ei enään pysty koira tekemään puolia asioita sinnepäin. Toki ei osaa vielä niin suunnitella, mitä pitäisi treenata jos on lampailla niin hyvä, kun kouluttaja sanoo, mitä treenaisi ja miten. 

Laitumella tuli myös naurettua Gavan joillekin reaktioille tai kun näki miten se miettii asiaa. Myös kun tultiin isolle pellolle ja se bongaili ihan väärään suuntaan, sitten kun näki lampaat eri suunnassa hätkähti ja heti muuttui kyttäyskävelyksi. :D Ihan säpsähti.

Treenaa:
- lyhyitä flankkejä aitauksen keskellä, usein juuri eri suunta minne haluisi mennä
- kuljettaminen on hankalinta.. varsinkin jos en pysäytä Gavaa
- ajaminen ja riittää - käsky

Gava lenkillä pulahti jokaiseen kolmeen lampeen jotka tuli vastaan. Sitten muun ajan se juoksi Eijan pennun kanssa (5-6kk). Pihassa juoksenteli vähän muunkin lauman kanssa, parin nartun kanssa ne vähän seisoskeli hännät kippurassa, mutta komensin kauempaa. Pennun kanssa oli hauskimmat leikit. Gava olis mielellään jäänyt sinne pidemmäksikin aikaa. :D Kuulemma niin on käynyt aiemminkin. Ruuti säästyi häiriköiltä ja kulki hihnassa, oppinut aika hyvin sietämään kunhan ei takapuoleen tungeta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!