Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

13.5.2014

Väärän diagnoosin jälkeen paljastui anaaliadenoma + Ville Liukka

RASMUKSEN ELÄINLÄÄKÄRI ja uusi diagnoosi

Rasmuksella oli jo viime vuoden puolella anaalirauhasongelmia. Käytiin niiden takia tyhjentämässä Perkkaalla ja Virherlaaksossa. Oli vaikeat tyhjentää ja tarvitsi kahteen otteeseen rauhoittaa ja huuhdella. Hetken oli taas kunnossa, kunnes uudestaan piti lähteä. Loppuvaiheessa takapuoli oli selvästi turvonnut ja suurempi, eikä lääkkeet tehonnut. Kahta eri antibioottia söi tässä.

Yritin etsiä netistä anaaliongelmia ja eturauhastakin. Blogiin linkatusta kastroinnin yhteydestä auttamaan vaivoihin en löytänyt mitään. Etsin väärällä nimellä. Ajateltiin jo, ettei auta muu kuin anaalirauhasleikkaus, joka on vakava pehmyskudos leikkaus, jota kaikki ei tee. Katsoinkin eläinlääkäreitä ja vertailutin, hinnat siinä liikkuivat 400-1000e. Päätin sitten soittaa, joko Kirkkonummelle tai Viikkiin Ahmaan. Kirkkonummi aukesi aiemmin ja vähän jonotettua sain puhua eläinlääkärinkin kanssa ja ajan samalle päivälle!

Rasmuksen mielestä isompi mies eläinlääkäri Kirkkonummella, Laszlo Ignatisak oli vähän epäilyttävä ja toki muisti viime kertaisen kivuliaan anaalirauhastyhjennyksen. Nostin pyödälle ja Rasmus oli aika tarkka, ettei takapuolta katseltaisi ja murahti loukkaantuneena jos vieras mies sitä lähestyi. Saatiin kuitenkin katsottua ja Rasmus tottui. Lääkäri kyseli lääkkeiden merkkejä, äiti osasi kuvailla ulkonäköä. Itsekin olen niin huono muistamaan niiden nimiä, enkä niitä niin luekaan. Alkuun huuhdeltu takapuoli näytti, että Ras olisi nuollut sitä ja se olisi ärtynyt siitä. Mutta on ollut jo 2vk kauluri päässä sisällä ja vain vahditusti ilman. Ihokin kerran aukesi sieltä. 

Silmässä on ollut pidempään patti luomessa. Toisella eläinlääkärillä sanoivat, että jos ei vaivaa niin ei tarvitse tehdä mitään. Laszlo taas sanoi, että pidemmän ajan päästä, se voi hangata silmääja ottaa kiinni ripsiin. Se kannattaisi hänen mukaan vielä pistää vakuutuksen piikkiin. Patti poistetaan polttamalla ja siihenkin saa rauhoittaa. 

Hetken katsottua ell etsi kirjasta kohdan anaaliadenomasta, jossa syntyy paiseen tapaisia patteja takapuolen ympäristöön. Kastraatio auttaa kyseiseen vaivaan, äitiä se vähän epäilytti, itse taas luotin lääkäriin. Lääkärillä oli oma vastaanotto, pienempi kuin hienot kunnostetut vastaanotot, kotoisasti eläinten kuvia seinillä. Päästiin etuajassa hoidettavaksi (15min). Rasmus rauhoitettiin ja mentiin leikkaushuoneeseen odottamaan. Alkuun Ras vain seisoi, sitten yhtäkkiä aine alkoi vaikuttaa ja hetkessä se oli unessa. Nostettiin pöydälle. Tyhjennettiin anaalit, ne oli ihan hyvät. Sitten näytti meille minkälainen kova alue oli peräaukon vieressä, sellainen 2cm x 4cm alue ehkä. Onneksi huomattiin lievässä vaiheessa. Tuo patti tuli taas nyt vasta myöhemmin. 
Rasmus käännettiin selälleen ja ell näytti, miten pienet sen kivekset oli. Herneen kokoiset, kuten ell sanoi. Kun koira on narttujen perään ja käy hormoonit ylikierroksella, testosteronia tulee liikaa. Jotenkin vertasi sitä, kun bodaavat miehet syövät testosteroonia enemmän (niillä se menee lihaksiin). Ongelman pitäisi helpottaa kastroinnin jälkeen 2vk päästä testosteroonia ei enään erity. Nopeuttaa olisi voinut piikillä, joka vähentää testosteronia, mutta turha iskeä kaikkia lääkkeitä, kun ajankanssa korjaantuu.  Sanoi myös, että harva ihminen saa niin paljon rakkautta. Ja koirat on luotu, että jos ne on heikkoja niin ne jätetään pois laumasta. Ei saisi näyttää heikkoutta eli kipua.

"Muutokset sen peräaukossa voisivat olla hyvänlaatuisia kasvaimia, anaaliadenomia. Ne ovat suuresti hormonista riippuvaisia ja siksi tyypillisiä kastroimattomille uroskoirille.  Ne ovat harvoin kivulloisia, ennen kuin kasvainten koko ja tulehdukset muuttavat tilanteen (Rasmuksen tilanne).  Joissakin tapauksissa on parempi poistaa kasvaimet kirurgisesti. Joissakin tapauksissa riittää kastrointi, myös kemiallinen sellainen." Lähde.

30 min päästä toimenpide oli tehty tai vähän allekin. Saatiin vähän ohjeita ja laskua tuli n. 370e, ei paha 20kg koiran kanssa. Se sisältäen lääkkeet ja anaalirauhastyhjennyksen. Aikaakin kului reilu tunti. Hinnastossa kotisivuilla kastraatio on 260e, käynti+resepti 50e + vakuutustodistus 30-60e + lääkkeet + työ ja anaalirauhastyhjennys. Rokotukset tuolla olisi 60e yhdistelmä + rabies ja toinen koira 20e/rokote. Eli 100e paikkeilla, samaan hintaan pääsi Matinkylässä pienellä vastaanotolla (jossa ei ollut edes eläintenhoitajaa). Noutaessa tuli puhetta vakuutuksista. Kuulemma Pohjola on tiukka, onneksi ollaan hyvin saatu korvauksia. Tapiola taas helpompi ja uutena tuli myös tänään seuralaisen kanssa juteltuna, että Tapiolaa voi jatkaa yli 10v koiran kanssa, takaisin saama rahanmäärä vaan vähän pienenee. Suositteli laittamaan samaan nippuun myös aiemmin laitetut anaalirauhas eläinlääkärikulut, ja laittaa että kyseessä olikin tämä diagnoosi. Pitäisi vaikuttaa jotenkin omavastuuseen positiivisemmin. 

Nyt kauluria 1-2vk. Jos leikkaushaava tai takamus likainen voi huuhdella. Sai kipulääkettä, ettei satu ja jotain lääkettä takapuoleen. Toivotaan,että leikkaushaava paranee moitteetta. :)

Hieman erilaista muihin paikkoihin oli, joka vähän epäilyttikin. Rasmusta ei punnittu sinne mennessä, rauhoitteeseen osasi näköjään arvioida sen painon. Ja lähtiessä halusi, että Rasmus herää luonnollisesti kotoota. Ilman herätyspiikkiä. Silloin ehditään laittaa kotona (porukoilla) oleva kauluri. Lopuksi vielä käteltiin ja mä Rasmus sylissä sain taputukset olkapäälle. Mukava lääkäri ja paras, jos Rasmuksen sairastelulle saataisiin päätös!

Autossa kanttu vei
RUUTIN agitreenit Ville Liukan opeissa

Sain kyydin agikentälle. Ehdinkin aiemmin kuin mitä luulin. Ville Liukan treenit siis. Ratoja tehtiin 2, toiseen päätyyn yksi ja sitten oli hyppäri, jossa oli valssikohtia. Eka luultiin, että kaikkialle piti änkeä valssi, mutta ei sentään. Oli Ruutin ekat treenit kentällä maxirimoilla, laitettiin viivaan eli 60cm. Palkkasin lähdön kerran, jätin salaa lelun. Sitten piti kerran käskyttää takaisin istumaan ja loput sai tehdä hiipiviä seisomislähtöjä. 

Alussa meinasi tulla 2. rima alas ja sitten toisen valssin kohta. Käskytin ja häiritsin liikaa riman päällä. Kesti jonkin aikaa, kunnes sain ohjauksen lähemmäs sitä rauhallisuutta ja että hiljaakin voi tehdä. Toisaalta myös tärkeä oli viedä itsevarmasti, eikä sinnepäin. Silloin Ruuti saa luottamusta. Huomasi, että pari tiputettua vähän meinasi arpoa hyppykohtaa parissa paikkaa. Ei pidä siis missään nimessä sille nyt puuttua jos rima tippuu, kannustaa vain, kun tekee oikein. Jännä, että siitä on ehkä kastraation jälkeen tullut herkempi. Ennen vähää välitti. Pohja on erilainen upottavampi, estevälit ja moni on erilaista. Säikähdän aina rimojen tippumista ja pelkään aina, että nyt on taas pahasti jumissa. Onneksi tällä kertaa ei ollut siitä kyse. Loppu treenissä rimat pysyi jo paremmin. Yksi asia varmaan myös jos vähän jännitän kouluttajan kommentteja, enkä niin luota että meidän tyyli on mennä näin. Loppua kohden luotto vahvistui ja alkoi sujumaan. Vaistoohan se epävarmuuden. Sama voi olla kisoissa, jos oon epävarma vs varma. 

Maksikoiralla rimoihin vaikuttaa usein juuri se ohjaus. Ville ehdotti, jos testaan tehdä valssin käyttämällä yhtä kättä. Pidän vain vastakkaisen käytössä, silloin ohjauskäsiä ei tarvitse vaihtaa + käskytykset radalla. Yhdellä hypyllä se sujui, muttei kahdella. Mutta olin keskittyessäni hiljempaa, enkä käskyttänyt hypyillä niin Ruutikin meni hyvin. Kuulemma jos kisoissa tuntuu, että 3 hypyltä vie huonoon kulmaan, voi hypyn 4 kieputtaa vasemman kautta ja linja seuraaville hypyille parempi. Ei sitten testattu enään sitä.

Tein eka jostain päähän pistosta, paikkaan mihin oli vaikea ehtiä persjätön (6). Oli tarkoitus valssata, mutta tuntui ettei se onnistu. Toisoilla testasin 4 hypyltä lähettämällä valssia. Eka menin ihan väärään paikkaan. Ja sitten onnistui valssi + jaakotus. Ruuti kääntyi aika hyvin keinulle (ansana pussi). Siitä kepit, jotka palkkasin, koska ne menivät kohti seinää. 

Keinulla eka kerta pamautuksella, halusin että pysähtyy. Korjasin.. palkkasin hups. Seuraavan kerran radalla pysähtyi sinne nätisti. Nyt kun on selkeä tavoite, keinu on lähtenyt menemään eteenpäin! 

Oli yksi kohta, jossa takaa ja persjättö (10), yllättävän hyvin sekin sujui. Vältän aina persjättöjä. Yllätyksenä tulikin kohta, jossa mentiin 2 hyppyä ja palattiin ne 2 hyppyä (kohta 11-13). Ruuti luki, mun kääntävän ohjauksen takaaleikkaukseksi ja kääntyikin eri suuntaan. Toistollakin sain käännettyä sen sinne, kun käsinäyttää. Sitten haltuunotto käsi ja vähän avoin rintamasuunta koiraan. Villekin joutui kahdesti näyttää Ruutin kanssa. Ruuti epäröi vähän enemmän Villen kanssa yhtä hyppyä, muuten lähti hyvin namien perässä mukaan. 

Hypyn 16 kerran hätiköin viedä ja Ruuti kielsi. Renkaan jälkeinen takaakierto sujui (valssi ensin toiselle puolelle). Ekalla kertaa hyppy 22 ohjaus oli vähän liioiteltu. Otin vedolla hypyn taakse. Toistolla tein itsevarmemman vedon ja nyt sujui paremmin. Takaaleikkauksilla kepeille. Hyvin haki. 

2. treeni
Treeniaikaa oli 15min eli hyvin ehti hinkata (pari pois). Kivasti jatkettiin aina siitä mihin päästiin, ettei aina yrittänyt lähteä liian alusta. Meille jäi vielä aikaa käydä "itsenäinen" treeni ohjatusti. Varmasti paremmin sai siitäkin irti! Eka puomin pysähdys. Otin huolimattomasti mukaan ja Ruuti tulikin mun mukana ohi muurin, kun katselin muualle. Alkuun kiersin hypyn putkelle viedessä. Onnistui sieltäkin 2 pää putkeen, mutta vähän epävarmemmin. Rataantutustumisessa pohdin, leijeröidäkö vai ei. Tuntui sitten taas niin vaikealta. Ei ollut ainakaan tokalla kertaa vaikea ja sitten leijeröitiin. Puomin otin alastulolta, sai kerran muistuttaa ettei sieltä lähdetä jos vaan juoksen ohi.

Valssi hypyllä oli ajoissa, hyvä tyrmitys L-putkeen. Siitä pituus ja A, jonka jälkeen leijeröiden L-putki. Pituudelle alkuun saatoin liian lähelle ja meni vähän pitkäksi. Kerran pituudella, lähellä jarrutus -> vika palikka kaatui, myöhästä tossa vaiheessa. Oikein olisi n.2 päästä lähetys. (sekin on joskus sanottu) Mutta kaikkein siistein oli takaaleikaten, niitä pitäis tehdä enemmän ja se sujui oikein.

A:n kontaktit oli kaikki ihan ok, yläreunaan osui, mutta aika tasaisen varmasti. Vaikkei hirveän kovaa vauhtia A:lle ei saanut kerättyä.  Muurille meni hyvin. Aluksi unohdin valssin hypyn jälkeen (11). Tein ne takaaleikkaukselle ja sujui hyvin. Sitten valssilla, kerran myöhässä ja meni putkeen. Sitten valssi väliin ja toisen hypyn koitin vedolla, meni väärään päähän. Kun tein vastakäännöksen ja muistin pitää ohjauksen hetken, ennen putkeen huutelua, meni oikeaan päähän. Eli olin selin koiraan valssista ja koira sai seläntakana tulla lähemmäs oikeaa putken päätä ja sitten päästö. Lopuksi hyppy takaa, olin jo unohtaa ja tehtiin sen sitten kieputuksella pidemmältä reitiltä. :D Extempore. Sitten olikin suoraputki, muuri ja puomi. Puomin kontakti oli hieno, nopea stoppi mistä vapautin.

Kehuja sain siitä, kun jatkoin radan tekoa vaikka tulikin eri ohjaus kuin suunnitellusti. Ja palkkasin, kun teki oikein. Ettei palkkaa, kun koira tekee väärin.

Jälkeenpäin tuntuu, että olis kiva ollut nyt katsoa noita videolta. Enkä ottanut mukaan ja kännykän akku oli niin lopussa. Ville hyvin sanoikin, että tykkää tehdä ratoja, joissa ohjaajankin pitää juosta, sellaisia ne usein on kisoissakin. Osa esteistä mentiin radalla kolmestikin.
Tässä oli niin paljon ajoitus ja ohjausasioita. Jotenkin molemmissa radoissa tehtiin samoja esteitä, joka vaikeutti mun muistamista. Tokassa harjoituksessa ainakin muistipätki. Jotenkin mun lihaksetkin oli kipeet, vaikken oo muuta kuin kävellyt ja rymynnyt metsässä. Oli tosi voimaton olo ja kaksi aamulenkkiä oon hikoillut ihan normaalivauhtia kävellessä. Tänäänkin piti heittää takki pois. Ihan hyvin jaksoin kuitenkin juosta treeneissä. Jotain ihmeflunssaa vielä, sade helpottanut allergiaa.

Treenaa:
- keinu tarkkana (tänään 1 huono)
- valssi yhdellä kädellä?
- normikäännös, jossa koira tulee mukaan
- pituudella, älä saata liikaa tai leikkaa takaa

Tanja Vahteran kuva Ruutista 1lk:ssa


2 kommenttia:

 1. Onpa kiva, kun vaiva tunnistettiin ja hoitosuunnitelmakin on melkoisesti kevyempi. Toivottavasti nämä vanhempien urosten hormoniperäiset vaivat saisivat hiljalleen enemmän huomiota ja osattaisiin diagnosoida paremmin.

  Pikaista paranemista Rasmukselle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo tuo on ehkä helpoin huomata vasta kun kasvain tai paise ilmestyy. Sitä aiemmin se näkyi lievemmin. Eläinlääkärit vaan luottivat meidän sanaan, kun sanottiin että anaalit vaivaa..

   Poista

Kiitos kommentistasi!