(Tässä videon esittelyvideo ja näkee joitakin esimerkkejä, ratapiirroksiakin)
Käskyjen erottelu
Vaihe 1:
1. ohjaaja voi istua maassa tai seistä. Este edessä, alkuun voi olla matalakin. Koiraa käsketään hypylle suoraan ja takaakiertona molemmista suunnista. Alkuun voi ottaa apuaskelia ja käsimerkkejä. Ohjaajan sijainti muuttuu vaikeammaksi esim lähemmäs toista siivekettä. Myöhemmin koiran pitäisi erotella ilman käsimerkkejäkin. Jos koira teki oikein se sai namipalkan + naksuteltiin oikeat. Alkuun namilla, sitten vasta lelulla. Alkuun yksi este, sitten vasta lisätään.
- käskyt:
takaakierto: bakom/takaa/kierrä
hyppy vasemmalle= tik tik/cik cik/left
hyppy oikealle = tak tak/cap cap/right
-> jos koira ei osaa yhtä tarkasti suuntia niin varmaan hyötyä vaikka tekisi "hyppy" ja "takaa/kierrä" käskyilläkin. Takaakierroissa koira menee kropan osoittamaan suuntaan, avuksi voi ottaa käsimerkinkin jos tarvitsee.
Ehdittiin tehdä yksi treeni ja treenattavaa löytyy!
Käännöskäskyjä ei vielä ole.
Samaa treeniä myös putkeen vs kontakti tai muu este. Ensin helpompi lähetys putkeen (putken edessä), sitten siirrytään niin että esimerkiksi A:n alla olevaan putkeen mennessä se on häiriönä. Kun se sujuu käsketään kontaktille paristi, sitten taas putkeen. Ohjaaja seisoo paikallaan ja sanoo vain suullisen käskyn, toki voi juosta perään.
Kolme estettä putki, kepit ja hyppy. Käsketään vuorotellen eri esteille ja vaihdetaan omaa etäisyyttä, esim käskettävä este on kauempana kuin lähin este. Jos hypyllä on käännöskäsky, voi lähettää sillä. Ideana siis yhdestä kohtaa koiraa auttamatta lähettää pelkällä käskyllä (esimerkiksi 1. putkeen, 2. kepit, 3. hyppy, 2. kepit). Treeniä voi vaikeuttaa taas muuttamalla omaa sijaintia.
2. Käteentulo "come to hand" koira tulee esteen lähellä näytetyn käden luokse. Laske kättä ja käskyksi "hand", "tässä". Koira ohittaa tällöin esteen ja tulee suorinta reittiä käden luokse. Yhdellä esteelläkin tätä. Voit palkata joko siitä tai sanoa uuden käskyn hypyn kanssa. Koska koiralle on naksuteltu yhden hypyn käännöksiä niin sillä on vetoa hyppyyn.
Radalla tästä esimerkiksi, koira tulee hypyltä, josta se ohjataan A:lle. Kun ohjaaja sanoo "come to hand" se ohittaa hypyn joka on lähes linjalla. Ja kun ohjaaja käskyttää lisää menee A:lle. Koira tulee "käteen" kunnes sanotaan toisin ja se on lähetettävissä myös suorittamaan muitakin esteitä.
3. Ohjaajan eri positio.
Ohjaaja edessä, rinnalla, takana. Ohjaajan sivuttaisetäisyys tai lähestymiskulma. Esimerkiksi takaakiertoon pidemmän kautta riman ohitse.
Useampi este ja koira kuulolla:
Vaihe 2:
1. aloita ruualla ja yhdellä hypyllä (matalempi rima)
2. lisää esteitä ympärille, putkia ja hyppyjä
3. vaihda leluun (tulee korkeampi vire, rimat voi nostaa kisakorkeuteen)
4. pyydä välillä muita esteitä (esim putkeen vs takaakierto)
5. lisää "go on" irtoaminen staattiselle lelulle. Eli heitä lelu hypyn taakse, koira saa kuunnella käskyjä ja tehdä esim putki + hyppy, takaakierto, käteen, ja sitten hyppy + "go on" irtoaminen lelulle. Eli täytyy olla kuulolla, eikä tarkoita että heti saa mennä. :)
IN-IN takaakierto
Oma käskynsä in in- kohtiin, missä koira on ihmisen ja esteen välissä ja pitää mennä este takaa. Eli takaakierto, mutta koira on sisäpuolella. Aluksi ohjaaja tulee näyttämään lähemmäksi puolta, mille piti tulla. Vähitellen kulma vaikenee ja matka pitenee. Jos ohjaaja on lähellä käytetään koiranpuoleista kättä. Jolla "keilataan" koira hypyn taakse. Jos ohjaaja on kauempana voi käyttää vastakkaista kättä, poispäin- käännöksen tapaan. Sylkkäriin verrattuna tätä käskyä voi käyttää myöhemmin taaempanakin ollessa tai rinnalla. Sylkkärissä myös pitäisi ehtiä takaakierron puolelle, tämä on lähemmäs poispäin kääntö, mutta voi mennä myös jatkamaan ohjausta toiselle puolen hyppyä.
In in- takaakierto käskyä voi käyttää aika samoissa paikoissa kuin tavallista takaakiertoa, mutta ohjaaja on vain toisella puolella.
OUT-OUT takaakierto (Extreme pushes)
Tämä on taas "push" eli työnnön tavoin käytettävissä. Kun koira pitää tönäistä vauhdissa kiertoon, mutta itse voi jatkaa kuitenkin esim saksalaisen tavoin toiselle puolen ohjausta. Tai sitten hyppyjen linja on sellainen, että koiran pitää selkeämmin muuttaa linjaa poispäin ohjaajasta. Radan tilanne voi olla myös se, ettei ehdi koiran edelle tai on kiire jatkoa ajatellen.
Koiralle opetetaan tämä ensin ohjaajan ollessa vähän edellä, sitten rinnalla, sitten myöhemmin takanakin, sekä sivuttaisetäisyydellä.
Muista oma liike alkuopetuksissakin hypyn suuntaisesti. Maksikoirille voi laittaa riman siivekkeen luo pystyyn, että koira ei mene liian tiukasti takaakiertoa. Videolla oli myös myöhemmin ansaputki 1-2m päästä kohdasta mistä koira työnnettiin taakse hypylle. Eli jos vain ohjaisi kierron olisi riskinä työntää koira putkeen, käskyn kanssa ei tarvitse mennä niin lähelle.
Out-out kohdat 9 ja 11 (kohta 8-11 muunneltu Trkmanin kisaradasta) |
"Alussa estefocus on ison työn alla. Kun saavuttaa sen pisteen ja ohjaaja focus ei enään toimi, aletaan tasapainoilla näiden välillä. (sitten taas come to hand- komennon jälkeen koiran pitää osata siirtää ohjaaja focus esteisiin) "
THREADLESS = Välistävedot
Come to hand- apuna tai suuntakäskyt. Esimerkiksi välistävedoissa hypyillä voi käyttää suuntakäskyjä. Putkien kanssa "come to hand". Vastakkainen käsi apuna.
JOKA HARJOITUS ohjaaja molemmin puolin - takana - ja jopa "väärässä" kohtaa
-> monesti valitaan vain helpoin vaihtoehto, Trkmanin harjoituksissa on myös joku helpoin linja estetty jollain esteellä
Yksi estepohja, monta harjoitusta, sama lähtö: Trkmanin videolla oli paljon esimerkiksi 5-6 esteen "ratoja". Joista keksittiin esimerkiksi 4 esteen pätkä ja samalta lähtöhypyltä 3-6 erilaista ohjausta. Ideana siis, että lähdetään samasta kohtaa, mutta aiemmalla kerralla yksi hyppy mennään suoraan, seuraavalla takaa, seuraavalla ohjaaja on ulkoreunalla, seuraavalla mennäänkin sen ohi jne.. Perinteisessä ratatreenissä tämä harvoin toteutuu, paitsi nyt talvikautena ehkä pienessä hallissa jos samoja esteitä käytetään.
Ansoja metrin päässä:
Ratapätkässä on metrin tai kahden päässä ansoja, joiden ohi mennään tai jollakin kerralla suoritetaan, seuraavalla taas ei. Sijoittaa useammin radalla esim putken lähelle hyppyä. Tai putken ja kepit. Hyppy ja kepit.
Perusradoilla nämä usein ajatellaan liian hankaliksi ja harvemmin treenataan.
Esteen sijoittelu yleisimmän ohjauksen reitille: Esimerkiksi radalla jos helpoin ohjaus tehtäisiin x-reittiä niin siihen kohdalle hyppy tai muu este. Tuodaan lisähaastetta sillä, että ohjaus on tehtävä kauempaa tai toiselta puolelta.
Puomi/putki ja hyppy: puomilta on aika yleistä, että hyppyeste on seuraavana. Helpoin on jos hyppy on linjassa. Mutta entä jos hyppyä siirtää yhä vain samassa linjassa reunempaan. Ja samaan aikaan takaakierrot molemmin puolin, ohjaaja molemmin puolin. Erotteluna välillä suoraankin. Trkmanin tapauksessa näissä haasteena on juoksukontaktit. Ehkäpä pysäytyskontaktilaisen tilalle siis suoraputki.
Takaakierrossa ansa: helpoin ansa esim hypyn takaakiertoon on sijoittaa putken suu 1-2m päähän. Siinä koiralle erottelua ja samalla näkee, onko takaakierto ja käskyjen erottelu hallussa!
Kiinnitin myös huomioita ratapätkissä, että usein oli käytettynä suoria putkia, pidemmässä radassa sitten mutkaputkea. Useinhan mutkaputki on helpompi varsinkin jos sen tehtävänä on kääntää koira. Kuin laittaa suoraputki ja koiralla pitää olla putkijarru. 1-3 suoraa putkea lyhyeen pätkäänkin. Jos ei suoritettavaksi niin voi olla häiriönäkin. Lisäksi putket oli hyviä myös sijoittaa kohtiin, missä koira voi lenkittää tai kohta on muuten helppo.
KEPIT
Nämä opettaa kujalla, koska se on samantyyppinen konsepti kuin juoksukontakteissa. Ensin pitää mennä kovaa. Sitten sisäänmenot ja itsenäisyys (vaikkei vielä pujottelisikaan). Voidaan tehdä kotitekoisilla kepeillä.
Kun nämä sujuu Trkman käyttää putkea treenatessa eri kulmia yms. Putkesta koira tulee lujaa ja se on usein haasteellisin este lähestyä keppejä (?). Suoranputken sijainti alkuun niin, että sisäänmenosta tulee helppo ja sitten sitä muutetaan aina vaikeammaksi.
Dvd:llä tuli meille juuri ajankohtaisia asioita, ansojen ohitusta, koiralle käskyjen erottelua, takaakiertojen taitaminen. Runsaasti eri ratapiirroksia tai treenipätkiä! Uutena nuo käskyt takaakiertoihin, mitä on itsekin miettinyt..
Oma asenne joihinkin virheisiin radalla on ollut "etten ehtinyt" tms. Mutta kohdat, missä koira on valinnut väärän esteen täytyy harjoitella yksittäisinäkin erottelu niin varmaksi, että voin vaikka takaaohjauksella käskeä oikein. Esimerkiksi tulee mieleen ensimmäisenä Anna Oreniuksen treeneistä A:n alla olevaan putkeen eka lähetys. Gava meni A:lle, joka oli ekana tyrkyllä. Oli hirveän tarkkaa omasta ohjauksesta. Tehtiinkö sitä jälkeenpäin? Ei, koska ajattelin sen omaan piikkiin. Samanlainen kohta oli Saijan koulutuksessa, moni koira meni A:lle piilossa olevan putken sijaan. Treenattiinko sellaista, ei? Sitten taas esim putkihäiriönä ja hypyn takaakierto, suurin osa parillakin radalla on epäonnistunut. Treenattiinko erikseen, ei? Koska ajattelin sen taas jotenkin itseltäni huonoa ohjausta, mutta saa koirakin ottaa vastuuta ja kuunnella. Jos taas tokossa koira tekisi samaa, otettaisiin se heti syyniin. Agilityssa laitan liikaa virheistä omaan niskaan..
Paljon asioita omatoimitreeneihin ja vie aikaa, kunnes saa opetettua yhtä korkealle tasolle! :)
Ideoita myös omiin ratoihin ja mihin pyrkiä ohjatuissa treeneissä. Ei vaan ihan ok, meni oikein suoritukseen, vaan siihen että pääsee hyvissä ajoin liikkeelle tai tehtyä vaikka parillakin tapaa saman pätkän.
Hei!
VastaaPoistaOlen lukenut blogiasi jonkin aikaa ja haluan nyt sanoa, että KIITOS ihan älyttömän hyvistä videoista ja treenipostauksista, jaksat todella panostaa näihin :) Olen saanut tosi hyviä treenivinkkejä omankin koiran treeneihin. Tsemppiä tuleviin kisoihin ja muihin koitoksiin!
Hei kiitos kommentistasi! Kiva kuulla välillä, että riittää uusiakin lukijoita. Tavoitteena onkin ollut tuoda vähän lisää vinkkejä tai selostaa ainakin välillä jaksaessa jotain tarkemmin. Itsekin jos jostain blogista löytää treenivinkkejä niin on aina kiva. :) Olen aina ajatellut, ettei se ole itseltä pois, jos antaa muillekin vinkkejä.
PoistaEhkä oma tapa analysoida treenit on myös kirjoittaa ne auki ja samalla huomaa, jos kirjoittaa jotain asiaa toistuvasti. Kiitos ja treeni-iloa myös teille!
Kiitos myös täältä, löysin tämän blogin juuri ja olen nyt yrittänyt kahlailla läpi juttuja, mielenkiintoisia havaintoja ja hyviä päätelmiä olet tehnyt omaan treenaamiseesi! Kiva, että jaksat kirjoitella, tämä on hyvä blogi.
VastaaPoistaHei, kiitos paljon kommentistasi! Agilityyn liittyen koulutus- tunnisteen alta löytyy myös yksittäisiä koulutuksia missä on käyty. Välillä tekstien pituus vähän venyy vaikka yrittäisi nopeasti kirjata. :D
Poista