Siirry pääsisältöön

Nova Niinun agilityssa, fyssari ja auringonlasku

Tiistaina Gavalla fyssari 
Petra Niemenpalolla käytiin taas Tapiolassa. Gava oli tällä kertaa tosi pientä. Sen silmät luppasi tosi usein, joten sai melkeimpä päiväunet samalla. Karvaa siitä lähtee kauheasti! Taas 1,5kk ennen juoksuja karvat lähtee. Gava nukkuu yleensä takaapää aika kaarella kohti vatsaa ja halusi hoitaessakin mennä sikiöasentoon. Otettiin aika 2kk päähän, kun oli nyt hyvässä kunnossa ja agilitya vähemmän kuin kenttäkaudella.


Keskiviikkona Nova Niinun agilityssa

Nova tuli Gavan tilalle ekaa kertaa Niinulle. Rata oli helppo opetella, kun oli sama kuin Teemun koulutuksessa. Pakkasta oli -18 joten lämppä- ja jäähkälenkeillä oli rapsakkaa. :D

2-3 peruskäännös: ensin tehtiin tämä ihan perusohjauksella. Alkuun saatoin hypylle 2. Sitten juoksin taas liian kaukaa hyppyä 3 ja Nova juoksi ohi. Niinu onneksi palkkaamassa eikä saanut palkkaa. Seuraavalla osasin juosta itse helpompaa linjaa ja onnistui.

3-4 persjättö: koska uusi ohjaus eli persjättö niin tehtiin niin, että jätin Nova helppoon linjaan. Kutsuin sen hypyn takaa, tein persjätön ja sitten pääsi palkalle hypyn 4 jälkeen.

2-4 ratapätkä: testattiin tätä, mutta vaikka sain suht kaukaa lähtemään hypylle 2 niin olin persjätössä myöhässä, varmaan käänsin kropankin liian myöhään. Ja Nova ehti jo mun toiselle puolen, kun yritin vaihtaa puolta. Ja tuli samalla 4 ohi. Luovutettiin siihen..

4-5 valssi: eli hyppy ja jyrkempi valssi. Tässä Nova haki oletettua paremmin hypylle 5. Joten ekat kerrat kääntyi vasta hypyn jälkeen ja hyppäsi sen vain ristiin. Kun en mennyt niin lähelle hyppyä ja otin jo alkujaan sivuttaisetäisyyttä, että olin jo valmiiksi enemmän oikealla linjalla niin onnistui paremmin. Kerran otettiin yksittäisenä, että jätin 5 hypyn eteen nenä kohti hyppyä ja sitten 2m sivuttaisetäisyydellä lähetin hypylle, eka meinasi tulla luokse ja korjasi mun työntävästä ohjauksesta hypylle.
Mutta tässä näkyi hyvä treenin paikka, että saadaan hokaamaan kääntyminen tollaisesta linjasta. :) Toisaalta toihan kertoo vielä, että mun valssi on vähän epäselkeä, koska ei luontaisestikaan näyttänyt siltä että siitä kääntyisi tiukasti. Kokematon koira, kun varsinkin näyttää kaiken niin miten sen ohjaakaan, kokeneempi pystyy paikkailla virheitä.


6-7 takaakierto: palkkasin pelkän kierron kerran tai kaksi. Sitten taas putken kautta. Olin jo valmiiksi hypyn luona mutta ihan hyvin tuli. Sitten kokeiltiin niin, että jään lähemmän putkea enkä mene niin lähelle hyppyä. Sekin sujui! Sitten seuraavissa taas palkkasin lähemmäs hypyn 8 sijaintia. Ekassa niin taitavasti, että Nova juoksi mun jalkoja päin, kun meinasin tiputtaa lelun ja kamppasi mut. :D Nova kääntyi takaakierron tosi hienosti! Nuollen siivekettä. Ne se on hokannut. :)

Loppuun käänteisenä alusta vauhdikas pätkä: putki 6, hyppy 5, hyppy 4 ja hyppy 3. Tavoite oli myös kokeilla edessä olevaan putkeen, mutta se oli vähän liian vaikeata, kun pitkällä välillä Nova ehti juosta hypyn 4 ohi. Tehtiin sitten Niinun palkkkaamana putkeen, tein persjätön putken edessä ja lähetyshypylle 5 (aiempi valssi hyppy). Sitten yksi hyppy ja hypyn 4 edestä tuli palkka.

Olikin jo pienellä pojalla hiki ja tuli itsellekin ainakin lämmin. Saldona 9 estettä "rataa" pätkissä. Nopeasti oppii ja tarjoaa, aina seuraavalla toistolla muisti missä esteet on. Ja jutellessa kävi myös tarjoamassa jotakin hyppyä. :D

Treenaa Nova:
- hyppy 5 valssi
- 2-4 persjättö oli myös kiva..


Torstaina tehtiin sisätreeniä

Gava, peruutus (seuraus): tehty nyt kahtena iltana ja ongelmana on se, että meinaa peruuttaa liian kauas ja irtoaa jalasta. Jos irtoaa oon taputtanut reittä ja pidin alkuun kättä jalan vieressä muistuttamassa. Testin perusteella parempi siirtää oikea jalka ensin taakse ja pystyin myös katsoa ettei siitä irtone jalasta (vasemmasta koiran puoleisesta joka ei liikkunutkaan). Rauhallisesti myös askeleet niin paras. Tänään muistin tehdä myös niin, että palkkasin perusasennuksesta peruutuksen jälkeen. Yhdessä epiksessä Gava jäi seisomaan. 

Gava, kaukot: näitäkin kahtena vikana iltana. 1-3 ja palkka. Jonkun maasta seiso/istu sekoitti. Seiso-istu joskus toinen jalka liikkuu. Maahanmenot aika hyviä.

Gava, käännöskäskyjä: Gava teki kotona keittiön matolla käännöskäskyjä, mutta oli vaikeutta keksiä hyvä kohde. Testattiin sitten talouspaperi rullan pidikettä, jossa on myös 10cm korkeampi sydän päällä. Gava kiersi sitä varovaisesti ja pysyi pystyssä paitsi kerran kun heitin palkka namin huonosti. Ruuti kanssa toi oli taas liian heiveröinen, Ruutille en keksinyt mitään hyvää kierrettävää. :D 

Novalle tötsällä käännöskäskyjä. Menin välillä itsekin sekaisin, mutta kun mietti erikseen olkapäistä suunnat left(vasen) ja right (oikea).
- Porukoiden autotallissa tokon 40cm kiertotötsällä. Ensin 2-3 kierroksen treeniä, johon Novan on vaikea taipua. Kun ohjasin lelulla tehden laajan lenkin mun päädyssä sylkkärimaisesti niin onnistui. Naksuttelin hyvästä kohtaa.
- Sitten myös 1-3m matkalta kiertoon lähetyksiä, yksi kierros ja lelun heitin merkin viereen, että tuli täysi ympyrä. Otin näissä myös liikettä palkan suuntaan. Nämä kiersi riittävän tiukasti. Kesti myös mun liikettä. Mutta jos heitin lelun yhtään liian aikaisin, saattoi kääntyä ympäri ennen kuin ehti tötsän kiertää tai sitten osui tötsään.
Nova hajotti yhdessä treenissä taas uuden tennispallon, oli joku liila tassupallo. :D 



Parina viime päivänä on ollut kaunis keli, joten eilen tiistaina otin kuvat auringonlaskussa. Vähän ehti jo liikaa mennä paras valo.
- kuvat 







Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...