Siirry pääsisältöön

Tokossa ohjattu haastetta ja agilityssa "in in" takaakierto

PE TOKO 

Perjantaina tokon vapaavuorolla ensimmäistä kertaa HSKP:n ATD:n hallivuorolla. Mentiin sinne Gavan kanssa.

Paikka istu: Tehtiin selkeä kehääntulo, meni hyvin vaikka puhuin jotain siirtyessä. Päätin tehdä istumisena ja olin piilossakin. Tuli sitten aavistuksen liian pitkä tehtyä, ehkä 30sek muiden aikaa ennen Gava meni maahan, korjasi ja odotin lopun näkyvillä. Ehti istua jo 1,5-2,5min? Muut teki makuuta. Oli tosi tarkkana alkuun, mutta kävi ajatus pitäisikö palkata kun vilkaisi paristi sivuille. Sen jälkeen ennen kuin sain mitään aikaiseksi meni maahan. Olisi pitänyt luottaa siihen, että mietin jaksaako vielä olla. Tosin ehkä Gavalle selkeää, että jos ilman lupaa menee maahan se korjataan (kävelin vain luokse ja käsimerkillä istumaan) ja saa palkan ja kehut vasta kun istuu. Noin pitkää aikaa ei olla hetkeen tehty eikä oikeastaan istumista piilossa. Ei haitannut ja tietääpähän treenata noita. :) Oon myös ajatellut jotenkin, ettei koira laske aikaa tai kunhan on minuutin, mutta näköjään kyllä kun menee sen yli niin ei ole niin varmaa.

Gava sai mennä odottelemaan joksikin aikaa kiinni, kun avustin Heidiä ja Caroa.
Sitten Gavan kanssa

Ohjattu: tässä oli haastetta, koska ruutu oli toisella puolella, sitten oli yksi häiriökoirakko kapuloiden viennin aikaan alueen keskellä. Haettavan kapulan lähellä 2m päässä koira kiinni. Agility esteitä ihan sivuissa. Ekassa sanoin seuratessa, että otetaan kapula minkä vieressä oli koira niin Gava herpaantui ja seuraus väljeni. Kun lähetin hakemaan kapulaa, juoksi oikaan suuntaan kiepahtaen mutta liikaa "keskikapulan" suuntaan (jota ei ollut) josta sitten bongasi vasemman kapulan. Palkkasin vauhdista. Otettiin sama uusiksi ja nyt juoksi suoraan oikealle kapulalle! Sitten päätin, että tehdään vielä oikea, se oli aika ylivaikea, koska takana oli putki, kapula ja sitten oli ruutu. Katsottuna mun paikasta tai Gavan. Liikkuri näytti kapulan (pelkästään sen) ja sitten lähetin "oikea" käskyllä hakemaan. Gava juoksi ruutuun alustalle. Uudestaan käskettynä meinasi mennä putkeen. Sitten kun tulin lähelle, bongasi vasta kapulan. Vielä uudestaan ja nyt sujui heti ekalla. :)
-> liikkurin kanssa paljon treeniä, että oppii muistamaan paikan! kuuntelua esim häiriönä ruutu tai tötsä tms
-> suuntakäskyt "vasen" ja "oikea" on aika turhat, koska ei vielä tiedä mitä ne tarkoittaa. Toimisiko paremmin jos sanon vain "tuo" tai "nouda". Käsimerkki on kuitenkin mitä totellaan..

Kaukot: tehtiin koska joka puolella oli häiriötä ihan lällyhelpot. Koira sivulta maahan. Sitten 2m päähän ja siitä seisomaan. Oli hyvä ja palkkasin. Maahan, hyvä. Seisomaan ja palkkasin. Nyt tuli vain m-s-m-s siirtoa peräkkäin. Myös i-s-m-s voisi olla hyvä..

Peruutus: tehtiin pelkkä peruutus, joka ok ja Gava muisti istua, perusasento vähän takana. Eli vois varmaan naksutella peruutuksessa myös sitä päätä reidessä ja samassa paikkaa pitäisi olla pysähdyskin.

Gavalla olikin virtaa ja energiaa tehdä. Kotona se oli kahtena päivänä jo käynyt pikku hiljaa läpi meidän lelukorin. :D Viimeksi, kun tiistaina pikku treeni eli nämä oli nyt toiset treenit viikkoon (ja myös tokon parissa).


LA AGILITY

Gavan ohjelmaan kuului aamupäivällä omatoimitreenit Sporttikoirahallilla.

Video

Ihmisnuoli: jatkettiin samaa kuin viime kerralla, nämä toimi nyt ihan hyvin. Ekalla palkkasin leluun riman yli. Sitten esteen jälkeen. Rima oli 60cm.

Valssi: Nämä oli vähän parempia toiseen suuntaan. Toiseen suuntaan taas helposti valui, ei nyt pahasti mutta jäi ärsyttämään. Muistelinkin viime kertaan, jolloin näitä tehtiin ekaa kertaa niin tein enemmän työtä hyppyä ennen. Ja palkkailin alkuun vain tiukat kääntymiset hypyltä, etten lähtenyt edes hypyn taakse valssin kohdille. Täytyy vielä vertailla esimerkki videoon teenkö jotain väärin tai onko vanha tapa. Treenin jälkeen tuli mieleen, että täytyy varmaan tehdä samaa treeniä niin että rima on alkuun matala ja sitä nostetaan. Huolellisesti tehtynä, ei välttämättä yhdellä kertaa saisi edes maksiksi..

Kepit: tehtiin kepeille sellainen kulma, että Gava sai kiertää ekan kepin toiselle puolelle aloittamaan. Herkästi taas tuli liikkeestä 2 väliin, saatiin sitten sujumaan ja kehuin niissä. Sitten lopussa sille tuli taas jumitusta. Seuraavissa tsemppasin lopussa ja paremmin. Testattiin lelua valmiina, ekalla jätti kesken kun tulin tekemään ohjausta, sitten kesti. Palkka voisi olla hyvä ottaa sinne mukaan ainakin välillä. Hitsi näiden keppejen kanssa. :/ Trkmanin videolla kun katsoi niitä upeita keppejä, opettaa itse taas kujalla, jonka molemmissa päädyissä saa palkkaa tai sitten lelu lentää. Tärkeintä alkuun on vain kova vauhti. Ei toki myöhäistä ole jos kenttäkaudella treenaisi Novalle ja Gavalle niitä.. 2x2 tapa on ehkä silloin taas hyvä, jos koiralla on jo luonnostaan vauhtia. Eikä sitäkään tapaa tullut tehtyä ihan loppuun, että olisi ottanut esteiden kautta eri kulmia yms..

Tauon jälkeen


Takaakierto "in in": tätä otettiin ekat treenit. Ideana, että opetetaan käsky "in in" kohtiin, missä koira on esteen ja ohjaajan välissä ja täytyy mennä este takaa. Alkuun niin, että ohjaaja on vähän edellä ja tulee siivekkeen tasolle tai vähän yli tekemään saman puolen kädellä huitaisun (keilaavan liikkeen) esteen taakse. Näitä palkataan alkuun namilla ja naksutellaan. Ensin vaikeutetaan etäisyyttä, että koira voi esim ohittaa koko riman ja mennä takaa. Sitten vähitellen ohjaaja on taaempana. Kun ohjaaja jää taaemmas voi käyttää myös vastakkaista kättä. Videolla yllä nyt Gavan ensimmäinen treeni näitä. Rima olisi voinut olla ihan minikin..

Tähän in in - treeniin olisi vastakohta out out, mutta siihen ei vielä päästy. :) Yksi uusi juttu kerrallaan.

Käskyjen erottelua hyppy vs takaa: seuraavaksi niin, että olin istumassa maassa ja sanoin "hyppy" tai "takaa". Naksuttelin oikeat ja palkkasin. Jos olisi valmiit käännöskäskyt niitä voisi myös käyttää. Jonkin verran sekoitti niitä. Naksuttelin oikeat ja heitin namin. Kertaalleen vaikeutin omaa sijaintia. Kun palkkasin useammin takaakiertoa niin varma "hyppy" käskykin meinasi unohtua. Selkeästi Gava on oppinut niin, että mamma näyttää kyllä jos pitää tehdä toisin. :D


RUUTI RALLY-TOKO "Molemmat oikeaan"

Ruuti teki vähän rallya ennen hallivuoroa. Otin videolle hetken treenattua voi ja mes luokissa tarvittavaa "molemmat oikeaan" kylttiä. Meille se on vaikein vasemman puolen seurauksessa. Toiseen suuntaan voin sanoa vain "sivulle" niin pysähtyy ja vaihtaa puolen. Tässä treenissä tuli myös erottelua kun tein täyskäännökset oikeaan, ennen käskyn treenausta tuohon kylttiin Ruuti juuri jäi vaan seuraamaan mun kääntyessä.
Tähän on opetettuna käsky "vasten", alkuun tehtiin käsimerkille kosketusta (kädestä sai palkan). Sitten pienensin käsiapua. Seuraavaksi käsiapu ja pyörähdin ympäri ja sieltä vasta palkka toisesta kädestä. Sen jälkeen testasin vain suullista sanaa, minkä palkkasin. Videolta huomasi kyllä, että tiedostamatta käsi jäi takaasentoon. Seuraavana sanoin suullisen käskyn, ja heti kun koira reagoi pyörähdin itsekin ympäri. Vautsi! Siistiä kyllä opettaa näitä näin yksittäisenäkin tavoitteena tehdä ilman apuja. Koska kisoissa sitten helpottaa jos voin tehdä helpompana avuilla. Tai kun Ruuti välillä niin keskittyy vain kontaktiin niin jos käsky saa sen muistamaan kääntyä (jos se ei huomaa mun käsimerkkiä). Käskylle pitäisi myös olla ennakoiva sana, että koira on tarkkana. Tähän on käytetty vain "Ruuti" sanaa, joku mikä vihjaa että kohta seuraus ei jatku tai voi mennä väljemminkin. Videolla on tietty toistoja alla, mutta jossain vaiheessa edetään siihen että heti ekallakin voi olla vain suullinen käsky. :) Video.


Seuraava Ruutin tavoite voisi olla vain suullinen "vasten". Lisäksi peruuttamiseen (voi:ssa sivulla 3 askelta) sana mikä kertoo ettei saa istua, eli pitää seisoa vaikka pysähdyn. Ja pyörähdyksen opetus myös pelkälle käskylle. Mes luokassa on myös eteen seisomaan tulo ja peruutus ohjaajasta poispäin. Sivulla seisomiseen ja edessä seisomiseen voisi olla sama sana. Täytyy olla jotain tavoitetta, että on kiva treenata ja huomata edistystä! Ja vaikkei joskus kisaisikaan niin tuleepahan opeteltua kuinka näitä opettaa. Ruuti tykkää eniten vain treenaamisesta missä palkkaa tulee tiheästi.


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...