Bordercollie
BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

11.1.2017

Ilmaisutreeniä, lähtöharkkaa ja tokoa

SU ILMAISUTREENIT (HAKU)
Pitkästä aikaa päästiin treenaamaan hakuporukan kanssa ilmaisua. Treenattiin Ojangossa ja meitä oli ennätysmäärä kasassa 5hlö!

Gavalle 6 pistoa. Rullat oli nyt maassa maalimiehen vieressä, toka vikassa osittain pressunkin alla. Matkaa oli 30-40m. Maalimiehillä oli pressut päällä, joko pään näkyessä tai "huppumaisesti". Ruokaa sai maalimiehiltä. Liinan nappasin kiinni, mutta sen liutin Gavan perään päästäen irti.
1. pistossa Gava antoi maalimiehelle pusun. Rulla tipahti johonkin lumeen ja etsi sen maasta, ei luovuttanut. Hyvä palautus ja näytölle. Vain tässä kehuttiin lopussa, kun koira tuli näytöltä.
2. pistossa hyvin löysi taas rullan. Taisin missata rullan ottamisen että tippui maahan. Näytölle.
3. pistossa: maalimies oli paremmin piilossa ja käsikin oli piilossa, rulla maassa. Ei ongelmaa.
4. pistossa: ei ongelmaa tässä. Rullan irrotukseen sanoin "irti" ja otin sen. Kiintorullalla olisi vain irti ja kytkeä kiinni.
5. pistossa: nyt rulla oli puoliksi pressun alla. Juoksi vauhdilla mm:n ympäri, ei pysähtynyt edes ja tuli mun luokse. Uusinta lähetyksellä katsoi tarkemmin maahan ja löysi rullan. Täytyy kyllä haastaa koiraa, ettei rullan poimiminen onnistu kuin formularadalla. :D
6. pistossa: nyt rulla oli taas jossain maassa ja tuli hyvin. Syömisen jälkeen sai leikkiä ja leikkikin ihan ok.

Kerran vaikeuttamalla treeniä, puoliksi rulla pressun alla saatiin kerran stiplu. Muuten hienosti. Ja mun päädyssä se rullaan tiputus ennen irrotuskäskyä. Mutta vikassa sekin sujui.
Lähdettiin 7 koiran kanssa lenkille bortsua, aussia, tolleri ja mudi. Nova tuli hyvin toimeen mies väen kanssa eikä tajunnut niiden pieniä jäykistelyitä tai jos vanhempi leikattu uros haukkui ja komensi sitä. Gavalla oli hommaa paimentaa isoa laumaa ja juoksi pinkissä takissaan lauman etupäässä. :D Sai huudella välillä lähemmäskin, kun hävisi näkyvistä. Nova keskittyi ihaniin tyttöihin.


TI LÄHTÖTREENI
Käytiin lenkillä porukoilla, joten äiti auttoi tekemään Novalle treenin.

1. Nova jäi miettimään kumman käskystä se saa liikkua ja lähti vasta mun 3. käskyllä lelulle. Ei ollut myös riittävän hyvin hetsattu leluun, kun veto siihen ei ollut yhtä kova.
2. Nyt parempi hetsaus jättäessä leluun, niin että lempeästi vedin koiraa perässäni vastakkaiseen suuntaan. :D Nova oli niin innoissaan, ettei odottanut käskyä, joten lelu piiloon.
3. Taas yritti lähteä ennen käskyä, lelu piiloon.
4. Tässä joko onnistui tai sitten lähti ilman käskyä.
5. Nyt onnistui ja kriteerinä oli vain pari sekunttia odottamista. Vaihdettiin välissä meidän sijaintia.
6. Seuraavaksi otin kaksi sivuaskelta, hyvin!
7. Taas vähän lisää sivuaskelia. Hienosti odotti taas, vaikka herkeämättä tuijotti palkkaa ja odotti käskyä.

Muita häiriöitä, kuten jalan heilutusta tai paikallaan juoksemista voisi kokeilla. Sekä eteenpäin kävely olisi kyllä 10m juoksua eteenpäin, aiempi vaihe. :D Piristi töiden jälkeistä oloa ja synkkä vetisevä keli ei myöskään ollut niin hehkeä. Ruuti olisi halunnut jäädä ruoka-apajille ja paapottavaksi ja Nova olisi lähtenyt taas mielellään meidän matkaan. :D


RUUTI RALLY

Ruutin rallytokoiluun otin tavoitteeksi, että opetellaan suulliset käskyt avuksi.
- Molemmat oikeaan eli missä koira kääntyy mun ja sen välistä ja itselle jää seläntaakse, tapahtuu vielä helposti virheitä jos Ruuti ei bongaa käsimerkkiä. Jos osaisi suullisen "vasten" niin auttaisi. Kosketuskepillä voitaisiin häivyttää kättä pois.
- peruutuksessa on riskinä jos oon yhtään hidas niin Ruuti istuu heti ekalla askeleella. Tähän treenataan "ylös" käsky mikä tarkoittaa seisomista vaikka vauhti melkein pysähtyy. Toimisi samoin vihjeenä peruuttamiselle.
- edessä seisomista ja siitä peruuttamaan lähtöä voisi myös opettaa


TI TOKOTREENIT 
Tokoiltiin Kilonpuiston koulun parkkiksella Pirkon ja partis Indyn sekä Heidi & tolleri Caron kanssa.

Gava, paikka istu: hyvin istui uudessa seurassa. Tuli kestoakin, jonkin verran mutten ottanut aikaa. Oli vähän märkä maa ja nollassa niin kivempi istua. 

Zeta: Tämä liikkuroituna tai otettiin vain sitä ekaa seisomista. Itse seisomisessa ei ongelmaa. Mutta ekassa en käskynyt heti liikkurin käskystä, kun vähän jäi odottamaan käskyä ja vähän jättäytyi. Seuraavassa palkkasin "käskyn" jälkeen. Kisoissa vähän olin epävarma jääkö seisomaan, voisko mun käsky olla välillä voimakkaampi ja välillä hiljaisempi tms.. Uudet paikat ja oltiinhan tuota taas unohdettu kerrata.. Ja ehkä seisomisella aloittaen on vaikeampi. 

Tunnari: Tässä kapulat oli ristin muodossa. Meni ravilla ja tuli ravilla. Otti oman, kun se tuli vastaan. Eteen istumista mietti kahdesti ja päätyi ettei pysty. Kun käskin niin suostui istua siihen. Märkä maa niin inhoitti. :D 

Peruutus: Tässä jäi kisassa seisomaan. Ekassa yrityksessä myös. Peruutus taas itse aika siistiä. Aloitin oikealla jalalla, mikä toimi sisällä kokeillessa. Kun vähän napakammin tein pysähdyksen istui. Jos taas varovaisesti niin ekassa ainakaan ei. Kahdesti palkkasin istumisesta peruuttamisen jälkeen.

Lenkillä yksi päivä luoksetulon stoppi ja seisoi hyvin. 


KE LÄHTÖTREENIT

Haettiin Nova lenkillä ja jatkattiin Tiian ja Pikin kanssa treffeille lenkin varrelle. Treenattiin molemmille pojille lähtöjä (agilityyn, sunnuntain kurssin mukaan). 

Novan 1 treeni:
Ekassa vähän kiltimpi ja pienet sivu askeleet. Hyvä! "Go"
Pidempi matka sivuunpäin ja hyvä. "Go"
Siirtyminen eteenpäin ja karkasi ekalla (sanomatta mitään appari laittoi pallon piiloon ja uudestaan). Sitten kesti -> "Go" 
Paikallaan juoksua sivussa, hyvä, "Go". 


Novan 2 treeni: 
Tässä tehtiin askelia eteen, kävellen tai juosten. N. 5m ok. Ei mokannut yhtään kertaa ja noin 4-5 toistoa. Hyvä Nova! Jähmettyi myös hyvään asentoon aina seisomaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!