Siirry pääsisältöön

Hyppytekniikkaa ja takaakierto in in tai out out

LA OMATOIMI AGITREENIT

Sporttikoirahallilla taas seuran vuoro, treenaajia 3kpl paikalla ja aikaa riitti sopivasti kaikille. Kristiina ja Nemo volpin sekä Ilona ja Vili koikkeri.

Nova aloitti treeneissä tekemällä hyppytekniikkaa. Hävettävän vähän on tullut sitä tehtyä. Muuten ei päässyt tekemään illan lähtökurssin takia. Etäisyyden arviointi treenistä 6-10 jalkaa vika hyppy selvisi tosi hyvin. Katsoin Gavan jatkokurssista mihin asti noissa olisi tarkoitus edetä "erietäisyyksistä esim ekassa treenissä 9-13 jalkaa ja sitten taas 13-17 ja 17-21 jalkaa. Eli ei yhdessä treenissä normaalisti koko väliä."  Voidaan siis vielä tehdä esim 10-14, sitten 14-17 ja 17-21. 21 jalkaa vastasi 7m matkaa. Erikseen sitten myös korkeuden arviointia. Videolla toistot.

Ekassa 6 jalan välein kaikki, tuli vikan liian lähelle. Korjasi seuraavalle kerralle. Muut toistot oli hyviä, myös yksi 30cm rima. Suht kaukaa ponnistaa vikan, mutta tuli hyvän kaaren silti yli.


Gavalle kahdessa setissä ensin keppejä, toisessa takaakiertoja.



Kepit: tehtiin kepeille vauhdista sisäänmenoja. Ei Gava silti yhtä raivoisasti mennyt ja hallitsi aina sisäänmenon jälkeen 2 väliin kääntymisen. Itsekin osasin rytmittää hyvin ja annoin aikaa sisäänmenoon. Alkuun siis 1-6. Itse lähetin keskemmältä kenttää kaaren juoksemaan. :D Hyppy oli niin, että linja oli helppo sisäänmenoon.

Toinen treeni oli 20-24 kepeille meno. Ensin hyppy oli hypyn 5 sijainnissa ja vähän vaikeutin kulmaa. Näki nyt selvästi sen, että jos linjaksi tulee sellainen että voi ajautua väärään väliin niin Gavakin menee ellen yritä työntää sitä oikeaan väliin. Eli hypyn ollessa ihan tuossa 23 sijainnissa meni helposti 2 tai 3 väliin, niitä tosin kisoissa ei ole ollut, koska ei ole ollut tollaista kulmaa. Mutta olisi Gava tehtäväkin hakea oikea sisäänmeno. Sain hyvin kierroksia nousemaan, kun juoksin kilpaa tuon "ympyrän" ja vikalta hypyltä oli 5m kepeille. Vika hyppy oli maksina, muut matalia, kun en jaksanut nostaa. Kentällä oikeastaan oli myös putken kaaren puoli metrin päässä keppien keskikohdasta, että sen takiakin piti itse jättäytyi kriittisessä kohdassa taakse. Kerran sekosi rytmi keskellä keppejä, muuten oikein.

Hyvää treeniä kepeille, vaikkei saatu kisojen ongelmaa esiin. :/ Esimerkki kisoista, tuota on videolta vaikea nähdä. Kun hakee kuitenkin oikein sisään, mutta sitten jää yksi välistä ja tulee toisella kerralla 3 välistä. Noissa tilanteissa ajaudun helposti myös liian eteen ja kiirehtii myös sen takia. Tollakin radalla mietin takaaleikkausta. Viime kisoissa oli pyöritys, hyppy suoraan ja kepeille ja niissäkin olin koiran edellä vaikka hidastin omaa vauhtia. Treeni ei oikeastaan palvellut sitä, koska näissä jäi taas taakse ja annoin rauhan. Torstain treeneissä tuli hyvin taas harjoiteltua sitä, että kun tein ohjauskuvion edellisellä hypyllä helposti valuin lähemmäs keppejä.

Takaakierrot: 
Seuraavassa setissä tehtiin takaakiertoja. Ekaa kertaa harjoiteltiin "out-out" käskyä. Joka on siis enemmän työnnön tapainen takaakierto, missä usein oma liike on kohti rimaa vs normaalissa takaakierrossa oma linja on selkeästi kiertoon tai jatketaankin täyskäännöksen suuntaan. Aloitettiin harjoittelemalla molempia suuntia. Ekassa häiriönä putki, muttei haitannut. Lähetin ensin loivasta kulmasta takaa eli nro 1. Sitten tiukensin kulmaa. Ja jatkoin aina käskystä juoksemaan suoran nuolen suuntaan eli hypyn suuntaisesti. Lelun heitin eteen, kun tuli yli.




Out-out takaakierrot jatkui toisella hypyllä ja nyt toinen suunta. Ensin loivemmassa kulmassa (1). Sitten tiukentaen. Tämä hyppy oli siitä vaikea, koska Gavalla oli muistikuvaa että se oltiin hypätty eri suuntaan keppitreeneissä. Joten vaikeammasta kulmasta kokeili väärinkin päin. Alkoi toimia sen verran hyvin, että (5) lähetin putkeen ja törkkäsin takaakiertoon. Tässä vielä itse apuna, että blokkasin hyppyä. Tavoitteena myöhemmin että voin olla rinnalla tai jäljessäkin. Näissä olin vielä vähän edellä. Tiukemmassa kulmassa rima tippui välillä, tässä taisi olla 55cm ja edellisessä 60cm. Vaikeampi puoli? Toki rima tuli vasta vikoissa toistossa ja nämä on fyysisesti rankkoja yhden sisimmäisen jalan punnerruksia.


Lopuksi vielä in-in takaakiertoja (edellisistä treeneistä video jos vaikea hahmottaa). Ensin loivassa kulmassa ja sitten tiukennettiin. Välillä hyppäsi väärinpäin hypyn. Välillä sitten taas vähän ylimääräisellä lenkillä. Mutta oli myös hienoja ja nämä palkkasin nyt lelulla ja hyppykin oli maksina. Täytyi olla itse etuviistossa vähintään tai edellä. Näissä menin itse aika lähelle siivekettä ja kulmasta 5 tehtiin ehkä kerran. Vieläkin olisi treenettavaa tiukemmista kulmista. Sekä niin, etten itse mene niin lähelle estettä. Seuraavaksi rinnalla ja sitten vähän takanakin. Ja lopuksi putken/esteen kautta.

Ompas kiva opettaa taas uusia asioita ja teknisempää. Ja nyt on selkeätä kuinka edetä ja mitä voi vaatia, jonain päivänä kaikki ei ole vain mun ohjauksen harteilla. Tuli mieleen myös "come to hand"/tässä treeninä missä oli puomi ja siitä noin 3m päässä on rinnalla suoraputki, koiran voi hypyltä pyytää mukaan ja lähettää putkeen. Välillä puomille. Eli koiran pitää ohittaa ansa. Täytyy seuraavalla kerralla tehdä taas noita tässä- käsky treenejä.

Nastakengät oli ulkona tarpeen, kun taas mennyt plussan puolella ja jopa lämppälenkillä housut kastui vesisateessa!

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...