Siirry pääsisältöön

Taitava toko typynen!

Torstailta muutamia kuvia auringonlaskusta. Harjoittelin käyttäen salamaa apuna, kerran alkoi tulla jo vähän hämärää ja sellainen vähän käytetty löytyy. Salamalla sai kivasti silmiäkin esiin, heijastin sen ihan sivuun tai yläviistoon.

- kuvat





Perjantaina mentiin Novan ja Gavan kanssa HSKP:n omatoimivuorolle.

Nova, paikkis: Iso porukka tekemässä makuuta, meidän vieressä partis Indy ja toisella puolen collie. Autoin makuulle käsimerkillä, vaikka voisi sujua ilmankin. Sivulla palkkailin kontaktista ennen sitä. Jännää oli tehdä uudessa ryhmässä ja kuitenkaan ei ole samanlaista tatsia, kuin ihan omaan koiraan ja aina nuoren kanssa. Tehtiin sitten niin, että olin ehkä 5m päässä ja palkkailin aika tiheästi. Ehkä 3-5 kertaa ja aikaa minuutti. Varsinkin jos ehti katsoa naapuria niin heti kun korjasi kontaktin kävin palkkaamassa. Meni lonkalleen, mutta maahanmenon jättö asennossa oli aika lysyssä. Sivulle taas käsiavulla ja se nopea. Palkkasin myös sitä ennen maahan siitä, että odotti maaten. Hyvä Nova! Saatiin tehtyä onnistunut treeni uudessa porukassa aika nopeasti autostakin tullessa, parit esteiden siirrot ja sitten paikkis.
Vapautin ja palkkasin. Sitten mentiin vielä hihnassa 4m päähän ehkä evl koirasta, joka otti paikkiksen luoksetulon kutsumisen. Olin 2m päässä Novasta. Nova vilkaisi kerran koiraa ja palkkasin heti kun katse kääntyi muhun. Ei yhtään reagoinut niin, että olisi edes ajatellut lähteä. Tietty mun sijainti, hihnassa olo yms voi vaikuttaa mutta reaktiona hyvä, että vilkaisi kuin mitä tahansa tapahtumaa. :) Ajattelin että saattaisi pinkoakin perään. Parempi aina niin päin, että olettaa pahempaa ja tekee helpommin. Ehkä juuri sen takia, kun tietää miten vaikeata se on kun koira keksii että voi lähteä. Sen takia täytyykin tehdä niin varmaksi, että vaikka joku tulisi siihen juttelemaan tai tekisi häiriöitä, koira tietää ettei saa lähteä. Ideana, että vaikka kisoissa joku koira lähtisikin, se on helpompi juttu kuin mitä on treeneissä tehty.

Nova, katsekontakti ja seuraus: Muut treenaili, joten käytin sitä hyväksi. Ei ollut niin eroa onko itse koira vai ihminen vaikeampi. ;) Pysyi hyvin hallussa eikä yrittänyt kertaakaan karata, vaikka pidinkin suurimmaksi osin varuilta hihnassa. Lelun antaessa voittaa tosin meinasi vähän lähteä juoksemaan sen kanssa (kertaalleen juoksi hihnassa mua ympäri. :D )
Itse katsekontakteissa huomautin, jos katsoi muualle. Sitten palkkaa, kun katsoi 1-5s. Hihkaisin "jes" ja leikittiin. Näitä eri suuntiin ja oli kivan skarppina. Tosin vaatii avustajan tekemänä vielä niitä häiriötreenejä, että tajuaisi ettei oikeasti saisi katsoa. Nyt vilkaisee pikku häiriötä, huomautan kyllä petraa. Muttei samalla tavalla tajua yrittää sulkea niitä helppoja häiriöitä. Onnistumisia tuli kyllä enemmän. Ja halusin tehdä helppoa, koska noin 5 koiraa odotti tai teki jotain, joten fiilis oli hyvä ja sain palkattua pidempää kestoa katsekontaktiin.
Seurausta pari pätkää ihan lyhyitä max 5 askelta, kerran täyskäännös oikeaan, vähän väljä sen jälkeen. Pysähdystä sen jälkeen? Alku seuraus noin lyhyenä on tosi kiva ja hyvä paikka, vaatii vaan askeleittain varmaan sen pidennystä ja matkan vaihtelua. Käännöstä voi myös treenata yksittäisenä tai lähes paikallaankin.

Nova, kaukot: lopuksi otin Novan vielä uudestaan halliin, sai hyvän pidemmän tauon väliin.
Tehtiin istumaan nousuja, että palkkasin namilla leuan alle. 3 toistoa, joista kaikki oli mahtavia siinä käden ulottuvilla. Yletyin antamaan naminkin. Laitoin käsimerkistä suoraan maahan ja sitten käskin siitä. En halunnut, että niitäkin pitäisi palkata tai voisi epäonnistua kun treenattavana oli istumaan nousut. Täytyi sitten testata 1,5-2m etäisyyttä, ei totellut tai sitten teki huonolla tekniikalle. Hyvä tietää, eli täytyy kasvattaa matkaa vaihtelemalla askelten määriä. Nykyisestä etäisyydestä toi on iso harppaus. Mutta pitää myös uskaltaa kokeilla ja todeta sitten, ettei olla sen tasoisia. :) Kahdesti totteli vähän viiveellä, mutta tekniikka oli hidas. Oon tosi tyytyväinen, että läheltä tekniikka on hyvä ja nopea maasta istumaan nousuissa, jotka aiemmin onnistui ehkä puolet. Nyt kun onnistuu läheltä aletaan vaihtelemaan matkaa, alkuun lyhyitä askelia laskien.

Nova, ruutu: kerran vein lelun ja sai juosta sille.



Gava, kaukot: oltiin tätä ennen leikitty ja otettu muutamia sivulletuloja virittelynä tekemiseen, yksi hyvä liikkeestä istuminenkin. Ensin, koska oli häiriötä (kierto-ohjattua juokseva koira) tehtiin avokaukot 2-5m päästä, eli ensin istumaan, palkkasin. Sitten maasta - istu - maahan ja palkkasin. Sitten otetettiin seisomaan nousua maasta. Ei kuunnellut tai keskittyi osittain koiraan ja teki ne istumisina. Laitoin takaisin maahan. Useamman kerran istui, sitten näytin lähellä enemmän apua. Kehuin kun oikea. Saatiin sitten vielä onnistumaan. Näköjään hankala, jos aloittaa palkkaamalla istumisen. Jätin lelun näissä takapalkaksi ja luvalla sai sen ottaa.

Gava, kierto-ohjattu: liike oli kasattuna ainakin suht oikeilla mitoilla. Tein ensin kiertoon lähetyksen hyppyjen tasalta, kapulat jo aiemmin vietynä. Hyvin kiersi ja lukitsi virittelystä! Ihan ekassa vähän jäi miettimään noutokapuloita, kun juoksi mun luokse kierrosta. Sitten mentiin niin, että hypyt tuli häiriöksi ainakin viistosti. Taas hyvä! Sitten kävin näyttämässä toista kapulaa ja kiertoon. Taas hyvä! Jossakin näistä yksi koiran kanssa käveli liikkeen keskeltä ja lähetin juuri Gavan kiertoon, Gava vähän joutui kiertää koirakkoa ja juoksi kiertämään ja tuli takaisin. Pakko oli hihkua niin hienoa häiriöityä kiertoa! :D Tosi hyvä vaan saada vaikka vahingossa tollaisia häiriöitä ja hieno Gava, kun keskittyi hommiin eikä hämääntynyt.
Erikseen sitten nouto-hyppy osuutta. Tämä ensin vähän helpommassa kulmassa, jätin Gavan seisomaan stoppipaikkaan, ja menin itse vähän enemmän hypyn linjaan. Tehtiin oikea. Käsimerkki ja sanoin "tuo". Hyvin! Sitten vielä 1-2 kertaa ja edettiin ihan kisamittoihin, Gavalle oli helppo kapulan jälkeen lukita hyppy vaikka olin sivussa. Toisaalta, kun miettii niin agilityssa on tehty juuri noin paljon treeniä, vaikka oon pois hypyn linjalta ja käsken sinne agilityssa niin osaa hakea sinne. En tajunnut, että menisi noin helposti!
Liike on edistynyt paljon lähes treenaamatta. ;)

Gava, ohjattu: 
Vein itse kapulat 3kpl. Laitoin Gavan seisomaan keskimmäisestä suht oikean mitan päähän. Lähetin vasempaan, joka oli myös ruudun puoleinen. Tosi hyvä! Juoksi kovaa ja toi kapulan. Tässä myös yksi koirakko käveli meidän "liikkeen läpi", Gava ei hämääntynyt vaikka hetkeksi ei nähnyt mua "merkillä seisoessaan". Heti kun näin koiran lähetin ja oli hereillä. Luovutukset vinosta muuten myös treeniin! Viimeiset ohjatut oon palkannut aina vauhdista.. Oli myös Gavalle helpompaa, kun vein itse kapulat jolloin tietty katsoo kaikki tarkkaan.

Gava, ruutu: jätin kapulat siihen ruutuun lähetysmatkan varrelle. Ruudussa siniset merkit. Ekassa Gava pysähtyi kapuloille puoliväliin. Pysäytin ja sanoin ruutu, tajusi nyt kuikuilla taakse. Sitten ruutuun. Vähän huono kohta, kehuin ja näytin oikean paikan. Seuraavassa juoksi kovaa ruutuun, vasen takanurkka. Selkeästi kuitenkin ruudussa niin kelpuutin, kun meni ohi kapuloidenkin niin hienosti. Leikittiin ruudussa.

Gava treenaa:
- kierto-ohjattu liikkurin kanssa, ekan lähetyksen matkaa vaihdellen, stopit joskus?
- ohjattu luovutus, liikkurin kanssa
- zeta liikkuroituna (ekana seiso)
- ruudun eteenmenot! ne on helppo unohtaa
- kaukojen seisomaan nousu, kun palkattu istu

Nova treenaa:
- kaukoissa askeleittain matkaa vaihdellen, maasta istumaan nousua
- katsekontaktihäiriöt, vaikeita
- lähtötreenejä ei olla tehty nyt yhtään :/

Gava oli kyllä mahtava tänään! Teki vauhdilla ja hienoja toistoja. :) Novallekin hyvät ekat treenit noin häiriössä ja saatiin hyviä juttuja, vaikka tehtiinkin enemmän pentutreeni tasoista. Mutta haluankin, että mun kanssa on super kivaa ja hauskaa. Muulloin ehtii katsella muita, kun pääsee treenaamaan vaan me tehdään ja siihen pitää keskittyä. Odottaessa nuuskimiset myös kielletty. Ihan samanlaista se oli alkuun Gavankin kanssa. Siksi hyvä päästä tekemään kovimmassa häiriössä astetta helpompaa, monissa paikoissa. Kun taas ei ole häiriötä liikaa niin keskittyy sitten vähän muuhunkin. Loppuun sai tarjota myös maahanmenoja ja makuuta.

On tullut nyt buukattua kaikkea tokojuttua kevääseen. Hallivuoroa ja mahd kouluttajaakin. Tämäkin vuoro Kennelpiirin kautta on ihan epänormaalia, kun en moneen vuoteen ole treenannut missään halleissa tokoa säännöllisesti kuin ehkä ostanut 1-4 vuoroa omatoimitreeniin kaverin kanssa. Hyvää treeniä saada treeniä vauhtiliikkeisiin varsinkin (ruutu, ohjattu) eri paikkoja.
On ihan aktiivinen viikkokin kun ma tokoa, ke agia, pe tokoa, la agia, su tokoa. Välillä kun talvella vain agility joka toinen vk.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...