Siirry pääsisältöön

Tottelevaista agilitya?

LA AGILITY

Lauantaina mentiin Sporttikoirahallille omatoimitreenaamaan Novan ja Gavan kanssa. Kaksi muutakin seuralaista oli paikalla. Tehtiin osittain samaanaikaankin pieniä juttuja niin hyvin ehti. Ja tulipas jotenkin tosi hyvä mieli, kun oli suunnitellut treenit ja tuntui, että sai tehtyä hyödyllistä että tästä menee taas eteenpäin. 

Olin piirtänyt agilityvihkoon kuviota ja tuli sitten sovellettua ajatuksia niistä, kun näki esteiden sijainnin. Parin hypyn muutosta ja putken kääntöä niin äkkiä valmis. Olin myös listannut treeniasiat, vaikken luntannut muistilapusta niin tuli kaikki tehtyä, jes! 

Mietiskelin taas ajaessa, että alkeisopetus on siitä helppoa, kun esteet joko osaa tai ei. Ja tietää helposti, kuinka parantaa osaamista niissä asioissa. Kun saavuttaa tietyn tason, alkaa olla oma ohjaus merkittävämpää ja jotenkin unohtaa sen, että voisi silti kehittää suunnitelmallisesti kokoajan koiran tasoa. Eikä vain keksi radan pätkiä, missä tulee treenattua jotain ohjauksia ja selvitä radasta.
Nyt vasta tajunnut ettei se jää siihen. Kun koiralle on opetettu hyvä estefocus ja se on parempi kuin ohjaajafocus tulee lisää treeniä. Täytyy ottaa mukaan hallintaa, käskyjen erottelua. Opetetaan koiralle hyödyllisiä käskyjä kinkkisiä tilanteita varten. Harjoitellaan hankalampaa kuin kisoissa, tämä on usein haaste, koska halutaan jotenkin onnistua hyvin eikä uskalla haastaa itseään (ainakin itse). Myös esteiden teknistä osaamista paremmaksi esim kepeillä ei vain juosta vieressä nyt kärjistetysti. Trkmanin yksi dvd on vielä kesken (kirjoitan siitä myöhemmin), mutta siinä koira osaa ohjaajan ollessa paikallaan (vaikka istuen) käännökset hypyllä, kiertää hypyn molemmilta puolilta, vaikka ohjaaja olisi vaikka vastakkaisellakin puolella. Koira lopulta osaa ne pelkällä suullisellakäskyllä ja erottelee. Sitten lisätään esteitä tai käsketään välillä esim putkeen. Tai heitetään lelu johonkin ja pitää vaikka kääntyä hypyllä, tehdä parit jutut toisella palkalla ja sitten jollakin kertaa lähetetään eteen. Alkuun namipalkalla, sitten lelulla.
Sehän lähestyy paljon jo tottelevaisuutta esteillä, käskyjen erottelua ja koira osaa samat asiat ilman apuakin. Tosi kinkkiset kohdatkin radasta alkuun voi tehdä 2 esteen pätkissä. Ja radalla voi olla ihan "hullujakin" kohtia tai tosi kinkkisiä, missä estyy ohjaajan normaali liikkuminen. Tai on esteitä törkeästi ansana. Sellaisiakin tulee ihan liian vähän tehtyä, jos ohjatussa treenissä viime vuoden puolella kerran teki ja onnistui ehkä 4 yrittämällä, eikö asia vaadi lisää treeniä? :D Suomessa putki-kontakti erottelut opetetaan aika hyvin, mutta muiden esteiden kanssa vaihtelee osaavuus. Esim maksiradan putkiansa kepeillä viime arvokisoissa, karsi aika monta koiraa. Siitä huolimatta tehtiin sellainen treeni ehkä kerran ja siihen se jäi. Miksiköhän? Jotenkin sitä tykkää itse mennä sieltä missä aita on matalin ja välttelee kohtia, mitä ei todennäköisesti tule aina radalla vastaan. Onko se osaaminen sitten perusradoilta pois? Ei. Välillä täytyy myös opiskella fiksummilta, että tajuaa mitä osa-alueita on treenattava. :)

Tottelevaisuudessa on se helppoa, että koe on aina samanlainen, tietty paikka vaihtuu ja luokat mutta itse liikkeet on samassa luokassa samoja. Agilityssa taas rata on lähes aina erilainen. Tokossa tulee kisan tai epävirallisenkin jälkeen kartoitettua osaaminen ja suunniteltua, mitä kaikkea pitää petrata. Kun agilityssa saa perustasolle ja osallistuttua kisoihin, voi tulla mieleen joku tietty ratakuvio, mutta ei osaa yhtä kokonaisvaltaisesti tehdä itsearviota. Siinä olisi opeteltavaa, että osaisi vaikka listata mikä sujuu, mikä ei, mitä pitää kehittää. Yhden treenin mukaan tulee kyllä listattua mitä pitää harjoitella. Mutta pidemmällä tähtäimellä tai usean treenin perusteella. 

Idean näihin treeneihin sain Youtuben maailmasta. :D 



Gavan treeninä oli tulla ohjauksiin, kääntyä tiukasti ja ohittaa ansoja= totella tässä-käskyä
Kirjaan kaiken Gavan treenin yhteen pötköön. Tehtiin 3 settiä?

Gava, ihmisnuoli:  ensin jättäen 1 hypyn eteen. Ja kutsuin vaan leluun hypylle 2. Korottaen lelun riman yli. Lelu saattoi olla nyrkissä tai näkyvillä. Sitten tehtiin 1-2 samalla tapaa. Seuraavassa tein jarrun ja näissä sanoin "tässä". Hetki riman edessä, sitten väistin ja palkkasin laskeutumiskohtaan. Eka oli siinä ja siinä. Mutta sitten tuli hienoja! Molemmin suunnin.

Gava, valssi: sama 1-3. Valssi tehtiin merkkauksena siivekkeen edessä ja sitten siitä juostiin heti seuraavan hypyn luo. Paristi palkkasin heti laskeutumiseen, sitten liikkeenä. Nämä lähti sujumaan tosi hyvin, kun en yhtään käyttänyt aikaa koiran laskeutumiskohtaan.

Gava, tässä: haltuunotto käskyä tai reiteen tuloa. Trkmanin videolla myös hyvin sanotaan sen nimeämästä "come to hand" käskynä hand tavasta. Että olennaista olisi myös että sen toteltua koiraa voi lähettää irtoamaan esteille. Tehtiin olemassa olevia esteitä hyödyntäen niin, että valitsin yhden esteen minkä sai suorittaa, ja sitten liikuin eteenpäin ja piti ohittaa ainakin 1-3 ennen kuin lupa taas suorittaa joku. Tai sitten sai mennä 2 estettä. Jos ei totellut niin pyöräytin samaan kohtaan uudestaan ja sai tulla esteen ohi. Jos onnistui heti ekalla esteen ohitus palkkasin siihen. Koska nyt treenasin kyseistä käskyä, mitä ei aina totellut koska ei vielä osaa. Vaikein oli esim putkesta tultua tai hypyltä, että mun käskystä piti ohittaa seuraava looginen este, vaikka kävelin vieressä, taputtelin reittä, välillä vastakkainen käsi ja toistin "tässä". Välillä myös totellusta käskystä yksi este palkaksi ja taas haltuun josta palkka jos sujui. Kun Gava alkoi keksiä niin se tuli seuraamaan juoksua mun viereen. :D Vasen reisi olikin vähän huono niin piti ottaa oikeatakin. ;) Tai ottaa enemmän esteitä ja taas ohittamista. Tosi hyvä treeni meille, koska mokailtiin näissä usein. Ja monesti yhden hypyn suoritettua Gavan kuulo meinasi hetkeksi mennä. :D

Aiemmat treenit pohjautuu tähän loistavaan videoon. Eka puolikas siitä. Ihmisnuolen esimerkki.

Gava, kepit: Tässä hypyn kautta aika suoraan linjaan. Juoksin 3-4m edelle ja Gava pysähtyi kepeillä kun 4-6 vikaa keppiä oli jäljellä. Kehuin ja tuli hidastetusti loput. En vaihtanut puolta, vaikka olisin ehtinyt. Seuraavassa taas jarrutti sinne 4 kepin päähän, katsoi muhun ja sanoin että tulee vain. Selkeästi pikku tyttöä on järkyttänyt nyt nämä keppien jälkeen valssaamiset. :D Ja tämä sai alkunsa, kun G lähti kesken kaiken yhdissä treeneissä kepeiltä pois ja korjasin sen samasta kohtaa takaisin. Toisaalta parempi on, että Gava pysähtyy miettimään eikä tee kuten aiemmin eli hyppää kokonaan pois kepeiltä jättäen ne kesken. On nyt tajunnut, ettei niitä saa keskeyttää. Kun pujotteli normaalisti tein kerran valssin sinne loppupäähän ajoittaen. Enkä taas muistanut pointtia tehdä valssi, kun koira on alkupäässä keppejä! Saatiimpa onnistuneita näinkin ja vikoissa ei reagoinut loppupäässä mitenkään. :)

Gava käännöskäskyt: muutamia ihan suoraan lähestyttäviä peruskäännöksiä vasempaan ja oikeaan. Käsky mukaan ja useampi toisto samaa ja lelu lenti ponnistuspaikan lähelle, eli kiersi tiukasti siivekkeen. Gava toisella puolen karkasi paristi putkeen (hyppy ja putki). Se tekee käännöksen myös aavistuksen isommin kuin Nova. Tehtiin siis mineillä.

Toisena treeninä tehtiin kahdella hypyllä (alla olevan kuvan 1-2 loogisesti tehtynä eli koira hyppäsi aina keskikohdasta poispäin) peruskäännöksiä ja sitten piti tehdä välillä takaaleikkaus, kun koira oli hokannut ne peruskäännökset. Olikin vaikeata vaikka leikkaus on meille aika varma! Gava tarjosi sitten takaakiertoa myös tai kääntyi väärään suuntaan. Kahdesti onnistunut leikkaus. Hyvä myös siinä mielessä, että koiran pitää kuunnella ja katsoa mitä ohjaaja näyttää. Jaakon treeni alkujaan.

Gava, takaakierto: näitä myös niin että seisoin ja saatoin huitaista kädellä, mutta matka ja kulma vaihteli. Alkoi toimia aika kivasti! Kun alkaa osata niin pitäisi ottaa väliin myös suoraan hyppäämistä, että joutuu kuunnella.



Novan treenit tässä seuraavaksi

Eteenmeno: Saatiin avustaja palkkaamaan. Ensin yksi hyppy ja palkka. Onnistui monesti käskemään juuri silloin, kun katsoi muhun päin tai oli juuri vilkaisemassa. Mutta jo paremmin keskittyy eteen. Sitten 2 hyppyä ja palkalle. Seuraavaksi hyppy ja putkeen ja palkalle. Sitten koko kuvio 2 hyppyä ja putkeen ja palkalle. Hienosti! Takaaleikkauksella putkeen eikä ongelmaa siinä.
Nyt tuli mieleen, kun noi sujuu niin sitten aletaan laittaa hyppyjä enemmän viistoiksi. Serpentiini treeni myös, missä kaksi putkea ja 3 hyppyä on alkuun viistoina ja myöhemmin niiden kulma aina pienenee kohti vaihetta, että ne on samassa linjassa.

Valssi: Nova teki sitten ekan kuvan 1-3 valssi treeninä. Eka palkka tuli 2 hypyn jälkeen. Nämä sujui nyt tosi paljon paremmin kuin Niinulla. Alkoi jo kääntymään hypyllä. Ekat tehtyä todettiin, että teen ihan kiinni esteessä ohjauksen ja jään odottelemaan. Sitten niin, että tuli enemmän lähetys hypylle ja käännyin. Edelleen tunsin itseni kömpelöksi valssin pyörähdys kohdassa ja että Novakin vähän valahtaisi mun takia. Testattiin niin, että meen nopeammin lähetyksestä kohti 3 hyppyä. Ei tullut tehtyä kuten Gavan kanssa, kun ne ajattelin jotenkin eri ohjaukseksi. :D 

Käännöskäskyt: nämä meni tosi hienosti. Lisäsin vähän kulmaa, tullen itse lähemmäs siivekkeen puolta. Eli vasempaan käännöksissä itse enemmän vasemmalla. 

Renkaan tarjoaminen: onneksi otin mukaan isoa nappulaa. Mini renkaalla ja heitin aina vähän eri kohtaan namin tahallisesti tai tahattomasti. Ideana, että lähestymiskulma oli välillä vähän vinokin. Ja sai namin syötyä tarjota heti renkaan. Kun saatiin onnistumisia lähetin myös hypylle, mistä tuli vähän vinoon kulmaan. Välillä tuli mun puolelta ohi. Välillä korjasi ihan viime hetkelläkin oikein. Lisäsin myös itse etäisyyttä renkaaseen ehkä 2m. Tuntui, että sekin alkuun hämäsi. Loppua kohden onnistui jo paremmin ja saatiin onnistunut myös hypyn kautta. Näitä lisää seuraavalla kerralla ja pitää kuvatakin. :) Gava oppi tarjoamalla tosi hyvin hakea eri kulmat, ettei tarvitse miettiä että itse pitää olla tietyssä kohtaa. Kun eri lähestymiset renkaalle sujuu niin sitten pitäisi myös ottaa käännösohjauksia renkaalle ja kääntymistä. Gavankin pitäisi sitä kääntymistä tehdä.. Sama juttu olisi pituuden ja okserin kanssa. 


Olipas hyödylliset tunnin treenit, kivaa seuraa ja ihanat metsälenkit ennen ja jälkeen treenien! Pakkasta enään -4 joka on luksusta. Luntakin satoi lisää. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...