Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

15.1.2017

Pomminvarmat lähdöt 2/3 kerta

Lauantaina oli vuorossa Tanja Kurikan toinen kerta Pomminvarmat lähdöt kurssia. Läksyksi tuli viimeksi 10m juoksua eteenpäin. Koirista riippuen oli sujunut tai ei, mutta tavoitteita pitää olla. Tällä koulutuskerralla lisättiin odotusasento, sekä hihnassa lähtöön vienti. Kun koko ketju oli kasassa, käskyjä tulee siis vain esimerkiksi istumaan ja seuraava on lähtövihje, sieltä mistä haluaa koiran kutsua. Kun käsi lähtee koiran kaulalta tai panta on irti, se tarkoittaa että koiran kuuluu pysyä. Tai muuten se palautetaan lähtöön tai jos lähtee ilman lupaa, palkka poistuu.

Pomminvarmat lähdöt 1 kerta
Pomminvarmat lähdöt 3 kerta

Novalla tilastollisesti viime kerrat on sujuneet tosi hyvin. Välissä oli treenejä 2kpl, ekassa 3 mokaa ja seuraavassa 1 moka. Nyt koulutuksessa tuli vain 1 varastaminen. Uusin sitten taas välillä sen takia, että istui liian hitaasti tai en ollut tyytyväinen sivulletulo asentoon. Aina jos koira lähtee ilman lupaa, ohjaajan suu supussa (tai kaikki punnertaa 10 kertaa, kuten näissäkin treeneissä) ja lelu menee piiloon.

Nyt videolla on koko treenikerta, jokaisesta kierroksesta säästin joitain videoita.


1. kierros näytettiin, mihin on edetty kotona. 3.tai 4. toistossa varasti, hyppivä avustaja ja pomppiva lelu oli jotenkin liikaa. Jäi myös seisomaan huonoon asentoon. Seuraavalla taas pystyin juosta lelun tasolle.

2. kierros: nyt tehtiin odotusasento ja palkattiin koira. Pyöräytyksestä mielellään. Koira tuli myös maahan tai väliin. Osa otti istumisen myös oikealle puolelle. Novan pyöräytin, sivullekäsky (istumaan) ja leikittiin. Tässä myös 2sekuntin sääntö, että jos ei tottele tai tekee tosi hitaasti niin pyöräytetään uudestaan. Kun asentoa oli palkattu 2-3 kertaa. Sitten tehtiin pyöräytys pannasta asentoon (käsky "sivulle") ja sitten jätin koiran. "Go" käskyllä palkalle. Eka oli hyvä. Sitten vilkaisi vähän esteitä kohdassa mistä lähetin, jäi huonoon kohtaan sivulle niin pyöräytin uudestaan.

3. kierros: Nyt tuli mukaan hihnalla koiran vieminen "lähtöön". Tässä olikin haasteensa pannan pois ottamisessa. Nova saattoi vähän heiluttaa päätä tai korjata tasapainoa. Toisella kädellä pystyi tukea sen ajan. Pitkän hihnan kanssa tuntui vähän vaikeammalta pyörähdyksen jälkeinen sivulletulo. Hihnassa tuntui myös helpommin katselevan ympäristöä tai nuuskaisevan maata. Parani loppua kohden. Aika sama voi olla monella muullakin, koira ei ole ihan kuulolla hihnassa lähtöön tullessa?

4. kierros: Nyt avustaja oli hypyn takana. Kävelin hypyn ohi ja annoin lähtövihjeen. Seuraavassa kiersin putken ympäri ja vapautin toisessa päädyssä. Sitten kävelin putken taakse piiloon, tosi nätisti odotti!

5. kierros: Aloitettiin sillä, että ohjasin menemään hypyn ja putkeen. Tosin Nova tarkasti apparin ja olin huonossa kohtaa putkeen vientiin. Seuraavassa toistossa sitten liikkui, kun kävin puoleen väliin ja juoksin sitten putkelle asti. Nova nytkähti eteen, mutta pysyi istumassa. Pysyi myös, kun kyselin kouluttajalta oliko ok vai ei, oltiin molemmat niin suoraan edessä. Videolla näkyy kyllä, että takajalat liikkui vähän. Kerran muuten ei ole liikkunut noissa yhtään niin en varmuuden takia kyllä haluaisi noita sallia. Taas koiralla, jolla oli tapana hilata takapäätä eteenpäin täytyy olla ne takajalat tavoitteena. Seuraavalla toistolla taas hyvä, tulin kävellen putken eteen.

Läksyksi tuli treenata samoja lisää. Kesken agitreenien tai lopussa esimerkiksi. Jos täytyy tehdä rataa niin lentäviä lähtöjä tai jos joku pitää kiinni. Ottaa välillä jonkun esteen ja sitten lähtöön. Tai esteistä hakee häiriötä lähtöihin.

Muilla koirilla näkyi enemmän liikkumista eteenpäin vaikka 1-2 tassun verran jätön jälkeen. Ei kelpaa, koira jätetään uusiksi. Enemmän näkyi hiipimistä kuin itse varastamista ihan lelulle, siitä vain uusi pyöräytys. Samoin jos kävisi kisoissa niin pyöräytetään uusiksi. Jos tuomari käskee jo pois, lähettää vaikka kerran hypylle ja poistuu radalta. Kisoissa käytetään vanhaa tapaa, uutta vasta kun se on varma.
Jos koiran asennon ottaminen oli hidas tai ei tottele niin uudestaan pyöräytys. Yhden kanssa palkattiin vähän lisää sitä asentoa niin, että ohjaajalta tuli palkka. Yksi koira myös vähän ahdistui pannasta viennistä, lisähihnan pätkä tai sitten pyörähdyksen jälkeen tukee vastakkaisella kädellä kunnes koira tasapainottaa asennon. Toki myös odotusasennon lisääminen ja hihnassa vienti korjaa sitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!