Siirry pääsisältöön

Tokotreenit ja vauhtikuvia

Sunnuntaina aamuvirkkuiltiin tokotreeneillä klo 9 ATD:n kaverivuorolla Katin ja belgi Trian kanssa. :) Team Gava&Nova matkassa.

Evl-paikkis, Gava: Istumisen palkkasin 1min kohdalla. Sitten 2min kohdalla käytiin palkkaamassa. Hetki istumista ja Gava ekana maahan. Meni ripeästi! Palkattiin kerran makuusta. Sitten Gava tuli ekana luokse niin saatiin Trialle treeniä, että toinen käsketään aiemmin. Gava tuli yllättävän ripeästi eteen. Mistä nami ja sitten kyykyssä pusuteltiin ja rapsuteltiin. Oikein onnistunut kokonaisuus! Seuraavalla kerralla istumista 1,5min tai 2min, ja sitä seuraavalla taas lyhyempi. Kun olin näkyvillä oli vähän levottomampi ja katseli vähän muuallekin. Tietty en sitä piilosta nähnyt, mutta Kati tarkkaili.



Gavalle kaksi settiä: 

Kierto-ohjattu: ekalla yrityksellä menin itse hyppyjen tason yli, siitä huolimatta Gava meni hypyn ja meinasi hakea viimeksi laitetun kapulan. Sitten tehtiin kierto hyppyjen tasalta. Seuraavaksi niin, että hypyt oli vähän liian jyrkässä kulmassa, taas ok. Sitten niin että pystyi mennä hypylle, taisi ekalla yrittää mennä. Sitten lähti kiertoon toisella yrityksellä. Liikkuri vei uudestaan kapulat ja taas hypystä oli häiriötä, jäi katsomaan sitä. Vikaksi tehtiin sellainen, että liikkuri vei kapulat ja oltiin ihan oikeilla mitoilla katsomassa. Sitten seuruutin hyppyjen väliin, josta kiertoon. Onnistui heti ekalla ja jätettiin siihen. :) Hyvä vinkki katsoa kapuloiden vienti, siitä missä kokeissa mutta mennä lähemmäksi.
Toinen treeni seuraavaan kertaan, että tuodaan merkki hyppyjen väliin ja käskyjen erottelua/kuuntelua. :) Jätettiin nouto-hyppy osuus pois, kun se on niin paljon hauskempi ja ettei sekoita. Itse kierto oli vähän rajalta, että onko vielä ok. Hihkaisin kehut myös aika aikaisin, voisin kehua vasta stoppipaikalla.. Jos aina kehun tossa vaiheessa alkaa ennakoida tuliko palkkaa vai ei, koska siellä kohdassa ei saa pysäyttää. Nyt mitat liikkeeseen oli laskettu ja oli vähän pidempi kuin pe treeneissä (eri suuntaan myös nyt).

Tunnari: tunnarissa työskenteli aika rauhallisesti. Vähän nuuski jotain hajua, mistä mietin sanonko mutta jatkoi hommia. Suht äkkiä otti oman. Ei työskennellyt ihan järjestelmällisesti (rivi) siihen nähden mihin juoksi ensin. Jätettiin silti siihen, koska ei auennut suu eikä tarkistellut. Sitä voisi miettiä, että neutraalisti ja vaikka vähän iloisestikin kutsuisin pois uuteen yritykseen, jos keskittyy kapuloilla johonkin muuhun. Täytyisi olla kuitenkin niin, ettei tule yhtään painetta.. Tai että uskaltaisi ottaa vähän enemmän toistoja. On niin arka liike! Vaikka myös koiralle hajutyön pitäisi olla suht helppo. Sitä voisi kokeilla jos tunnareiden joukossa on noutokapulaa tai merkkejä. Tai kapuloita on enemmän. Tai sitten x-liike, tunnari, x-liike, tunnari. Voisin pyytää myös esim 15m matkaa, koska juoksi taas vähän hitaasti.. Ote oli myös huono ja kapula roikkui kuin sikari suussa ja eteentulo oli väljä. Sivulletulo ok.

- tauko

Eteenmeno: ensin lelulle, minkä jätön näki. Hallin tolla sivulla sai ehkä 10m matkan. Lelun tuotua sai juosta saman matkan alustalle, joka näkyi myös suht hyvin. Nyt näin muistutteluna helpot treenit.

Seuraus: tehtiin vähän maassa olevien teippien luona liikkeelle lähtöä. Ekat sivulletulot varoi vähän 5x5cm teipin palaa. Sitten seurasi hyvin niiden ohikin. :)

Pujottelukepit: yksittäisenä ja jätti lopusta väliin, kun lähestyivät niin seinää. Kun tuin lopussa ja käskytin myös teki hyvin. Sitten putkesta kepeille hyvin. Tolla vauhdilla onnistui kisojen tyylinen avokulma, mutta tulikin suhteessa hiljempaa. Sentään uudessa paikkaa hyvin.

Treenaa G:
- seuraus teippi maassa
- eteenmeno
- tunnari?
- kierto-ohjattu

Kännykkäotokset jäähallin vieressä

Nova teki kerran ja rallatteli lelun kanssa ympäriinsä. Nautti koko hallin tilasta. :D

Katsekontaktia: häiriöiden kanssa. Alkuun vilkaisi usein kerran ja kesti toisen toiston. Vähän enemmän meni lankaan kuin aiemmilla kerroilla. Osassa näkyi, että muisti luopua häiriöstä. Leikittiin parhaista, osasta nami. Vaikea oli myös meidän takana käskyttäminen tai maahan käskeminen.

Ruutu: alustan olikin jo bongannut lelun kanssa juostessa. Joten mentiin vain 8m päähän ehkäpä ja lähetin ruutuun. Juoksi kovaa alustalle ja liutti sitä 2m surffaillen mukana. :D

Kaukot: lopuksi pari istumaan nousua vaihdellen matkaa 1m paikkeilla.


Sunnuntaina kamera mukaan lenkille ja oli avustusta lelun heittoonkin. Ekaa kertaa kunnon auringonpaisteessa pääsi kuvaamaan täyskennoisella. Jälkeenpäin, myös testailin eri asetuksia, seuraavalla kerralla jatkuu. :D Nimittäin tarkennus oli yhden pikku ruudun varassa ja sai osua koiraan tarkentaa ja laukaista.
-KUVAT






Kommentit

  1. Vitsi kun hienot kuvat! Innolla odotan et päästään treffaamaan (sun kameraa :P ) :D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...