Siirry pääsisältöön

Tokopohdintaa kera treenien uudessa paikassa

TI KÄÄNNÖKSET & RALLY

Tiistai aamuna pikatreenit

Gava puulla käännöksiä: pyörimisiä molempiin suuntiin. Enemmän vaikeaan suuntaan, missä välillä pieni käsiapu. Palkkasin lähelle puun runkoa. Jäin jälkikäteen miettimään sanoinko käskyt väärinpäin, en niin miettinyt tarkasti. :D

Ruuti, rallya sisällä

  • Seisominen: sivulla seisominen kun omat jalat jää haaralleen. Tähän käsky ylös, eli vaikka liile pysähtyy ei istuta. Teki paristi "vasten" käännöksiä, sitten sujui. Sama eteen eli käsinmerkki + "ylös" käsky seisomiseen. Jätin sormen ylös myös. Nämä alkoi sujua, etäisyys edessä vaihteli. 
  • Peruutus: sivulla oli hyvää. Lähdettiin siitä seisomisesta. Käytävällä myös edestä musta poispäin peruuttaminen sujui yllättävän hyvin (seisomisesta lähtien). 
  • Lenkillä tehtiin pyörähdyksiä ja pari vasten käännöstä. Jossakin pyörähdyksessä missasi ekan käskyn. 
Torstai aamuna molemmille treenit aika samalla kaavalla. Mun käskyt Gavan kanssa nyt oikeat, alkuun huonoa pyörimistä (väljää tai stoppasi puun taakse). Loppuun hyvää. Oli epävarma alkuun. 
Ruutin pyörähdykset tosi hyvät! Kaikki sujui! Vasten käännöksissä sekoitti ekalla pelkällä käskyllä melkein täyskäännökseen ja seisomisissa teki myös paristi vasten- käännöksen. Lopuksi erotteli käskyt oikein. Eteen seisomaan tulo sujui nyt. 


KE TOKO

Keskiviikkona äkkivarattiin Tiltun koirakoulun tai Espoon Koirakeskuksen treenitila Olarista. Mattopohjainen ja vähän isompi tila 15e slow aikaan samanpäivän aikana varattuna. Mitoiltaan ehkä karkeasti mahtui 8m matka kapuloille ohjattuun eli syvyyttä sekä 15-20m pituudeltaan. Ohjatusta noin pidemmällä sivulla jäi tilaa molempiin reunoihin. Oli siis uusi tila yläkerrasta tai talon keskikerroksesta (2krs). Treeniseurana Anne ja aussie Jedi sekä Heini ja bc Lieska. Kiitos seurasta!

Paikka makuu: oli ok ja oltiin piilossa ehkä minuutti tai alle. Maahan ja sivulletulo ok. Tai sivulle olisi voinut aavistuksen ripeämminkin tulla. Huomasin taas, että jätin Gavan vinoon. Täytyy olla niissä tarkkana!

Ohjattu:

  • Tehtiin tämä liikkurin kanssa. Gava jäi kiinni ekana laitettuun kapulaan. Tietty ihan hyvä, mutta jos jämähtää väärään kapulaan niin se ei ole hyvä. Seurauksessa oli ihan ok, matolle laitoin muistan huopamaisen kosketusalustan. Sekin selkeästi vähän häiritsi ekoilla kerroilla. Pysäytyksen jälkeen kuikuili kapulaa. Päätin, että tehdään sitten lähempänä seinää ja koiria oleva oikea kapula. Kapula oli sinisen maton puolella, kun muut oli punaisella matolla. Lisäksi vasemmasta kapulasta oli pidempi matka seinään eli oli keskempänä kenttää. Käskyn sanoin, kun vilkaisu mua. Lähti kuuntelematta ja katsomatta tarkemmin väärälle mitä tuijottikin hetki sitten. Stoppasin. Sitten meinasi keskimmäiselle. Stoppasin ja sitten lisäkäskyillä löysi vasta oikealle. Ei kyllä nähnyt sitä ainakaan alkuun helposti. Ei tosin koittanut mennä sinne suuntaankaan kunnolla. 
  • Mietin kotimatkalla pitäisikö kieltää "merkille" jätettyä kaikki kapulaan katsominen, toisaalta onko se ongelman kiertämistä? Ehkä muutamat treenit näin ja haluaisin että tajuaa itse, että pitää kuunnella multa eikä voi itse päätellä ja tietää paremmin. Tai sitten oppisi vain pitämään muhun kontaktia.. en ole aiemmin joutunut tollaista miettimään. 
  • Seuraavat toistot tehtiin ilman liikkuria, koska tämä ei nyt ollut liikkurista johtuva ongelma. Tehtiin niin, että haki vielä kerran saman kapulan. Nyt hyvä. Sitten heitin sen paikalleen ja haettiinkin toinen, vasen. Taisi olla haastetta tai sitten ei? Kun sitten heitin vasemman ja haettiin oikea, joko toimi tai ei. Mutta alkuun siis jäi useampaan kertaan kiinni väärään, ja käskinkin aina toiselle mitä tuijottaa. Yksi ongelma oli myös, että kun sanoin napakasti "(s)top" niin istui, tätähän teki luoksetulossa. Kerran puutuin siihen ja halusin että seisoo. Mutta en jaksanut niin työstää kahta ongelmaa.. 
  • Lopuksi vielä korjaukset keskikapulalta, jätin seisomaan noin metri sen eteen. Ensin vasen ja mietti lähtiessä keskikapulaa ja vilkaisi sitä. Päätyi kuitenkin hakea vasemman. Oikean kapulan kanssa lähti jo itsevarmasti oikealle kapulalle. Näitäkin lisää. Usein myös tällaisessa tapauksessa koira on saattanut ehtiä melkein napata väärään suuhun, miksi sitä reagoi niin myöhässä? Eli koiran pitäisi melkein nenä kohti keskikapulaakin osata korjata. ;) 
  • Siihen nähden, että ohjattua on eniten tehty ulkona hiekalla ja ilman keskikapulaa hyvin. Ja kiva jos huomaa, että jossain paikassa saa haastetta treeniin. Mielummin pyrkii aina välillä tekemään vaikeampiakin kuin kisatilanne. Nyt keskikapulalla oli toiset treenit tai kolme jos lasketaan lokakuun (?) koulutus. :D 


Tunnari:

  • tämä liikkuroituna. Kapulat tiiviissä rivissä. Ekassa Gava tarkisti viereiseen verraten oman. Sitten meinasi tuoda sen liikkurille, joka oli 5m päässä lähempänä tunnareita. Siten jäi seisomaan ja lopulta tiputti kapulan ja meinasi lähteä etsimään lisää. Siinä vaiheessa kehuin ja pyysin tuomaan. Seuraavalla kerralla parempi työskentely tunnareilla, takaisin toi ravilla ja vilkaisi 1-2 kertaa molempiin suuntiin. :D Tunnari oli kuin sikari hampaissa. Viime treeneissä pohdin, että mitä tehdä jos tarkastelee tai etsii väärästä kohtaa. Tänään kun katselin työskentelyä niin teki hyvin töitä, ei vaan ollut ihan varma omasta. Jos tuossa vaiheessa toisi painetta tai nostaisi vaatimusta luulen, ettei sitten uskaltaisi etsiä omaa tai ainakaan varmistella. Voisi siis napata vahingossa vääränkin jos tuo vaan nopeasti. Kapulan ottaessa ei myöskään ole itsevarman näköinen, jota olisi jos olisi ihan varma kapulasta. Mattopohja, missä on tietty paljon hajuja oli myös haastava marraskuussa Kennelpiirin tuomarikolleegiossa. Paljon tunnareita eri pohjilla ja paikoissa!
  • Koska itse työskentely oli ok, mutta palautusvauhtiin en ole useampaan kertaan ollut tyytyväinen. Tehtiin niin, että jätin Gavan ja oman odottamaan (tunnari eteen maahan) ja sitten käskin tuomaan. Ekassa vähän laiska alkuun, kunnes nopeutui. Kehut tai leikki? Toisessa tuli reipasta laukkaa, tosi hyvää sellaista ja leikittiin. Ehkä voisin muistaa vaihdella kehuja ja palkan ottamista, nyt tainnut enemmän tehdä taas ihan eteentuonteja ja vauhti tippunut. Vaarana tietty kyseleminen. 
  • Pito on myös välillä huolimaton. Näytti myös aika häiriöherkältä sieltä palatessaan. Jotain häiriötä siihen? Alkuun nyt pelkkä ihminen lähempänä tunnareita kuin mä, riitti häiriöksi. Ihminen voisi myös istua matkalla. 
  • Sisätreeninä olisi hyvä saada parempi ote tunnarin kantamiseen.. Ihan tarjoamisen kautta ollaan tehty, että nostaa tunnaria maasta. Näissä välillä ollut ok, välillä ei. Ja jos huono ote oon saattanut koskea tunnariin niin että tipahtanut suusta jos ei pidä hyvin. Ei ainakaan äkkiseltään tajunnut mitä halusin. Tuli nyt mieleen opettaa että vetää vähän tunnarista, kun pidän sitä koholla. Eli temppuna osaisi vastustaa, joten voisin silläkin testata että pitää kunnolla. Eli siis ottaisi kädessä olevasta tunnarista kiinni ja kiskoisi sitä itse vähän. Maasta ylös ottamiseen siinä tosin matkaa. Maasta ottaessa olisi myös mahdollista niin, että pidän sitä maassa ja päästän vasta, kun ottaa kunnon otteen. Mutta ehkä se selkentäisi kriteeriä miten kannattaa pitää tunnaria. Pidemmän päälle voi tuoda epäsiistin ilmeen, jos kapula keikkuu suussa ja toisaalta Gavakin voi varoa tiputtamasta. 
  • Tunnari tehtiin nyt päin seinää, poispäin häiriöstä. Myös niin, että on keskelle kenttää tai jonkin häiriön lähellä. 

Mielestäni saatiin hyvät treenit aikaan. Jonkun mielestä olisi epäonnistuneet ja huonot, koska ei onnistunut. Mutta omasta mielestä saatiin tehtyä sopivan haastavat uudessa paikkaa ja kuitenkin onnistuen. Saatiin sopivasti haastetta, kerran ohjattukin kahdet viime kerrat sujui aika hyvin. Tunnarikin selkeni vähän omassa päässä.

Treenaa Gava:
- eteenmeno
- ohjattu: leikkinä, että heitän väärän kapulan. Käskien liikkurinkin kanssa hakemaan sen mihin ei ole jäänyt kiinni. Korjauksia, keskimmäisen läheltä.
- merkki
- tunnari paloissa: oman etsiminen, palautus, pito/ote, pieni häiriö?

Ruutikin oli mukana ja sai keikkua sohvalla odottamassa istuen tai maaten. Tehtiin pikku pätkä seuruuta tehden "vasten" käännös. Täyskäännökset oikeaan ja vasempaan. Oikean puolen seuruuta ja sieltä vaihto täyskäännöksessä vasemmalle puolen.


Hieman jatkoa edellisille kuville





Viikonloppuna fiksasin takin paremmin pimeään soveltuvaksi.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...