Siirry pääsisältöön

Se kuuluisa 5vp ja käännöstreeniä hypyllä

Sunnuntaina kisattiin Kirkkonummella Masalassa Niinun hallilla maxi2:ssa. Kolme rataa.
Kiitos seurasta ASTlaiselle Sannalle ja oli paikalla Novan lähtökurssilaisiakin. :)

Eka, hyppäri hyl, video:
Tässä oli putken 2 päätyyn menoa. Matka loppui lyhyeen kun 3 hypylle tein vetoa ja Gava ehtikin pinkasta mun seläntaakse hypylle, kun puoli valssissa kesti. Siitä tajusin ohjata napakammin ja liikkua. Selvittiin loppurata vaikeakin kohta aika kivasti. Kepit sujui, sinne tultiinkin käännöksestä. Rengas + takaakierto hyppy ok. Yritin pyörittää tosin, mutta hyppäsi hypyn ristiin. Pientä epätarkkuutta ja varmaan multa myöhässä olevaa ohjausta. Lopun leikkauksessa huono rytmitys ja tuli vikan hypyn ohi. Ajattelinkin että ihan sama miten ne menee ja osuu hypylle jos osuu.
Tulokseksi siis hyl, mutta pienestä kiinni kun periaatteessa vaan yksi extra hyppy.



Toinen agirata 5vp, video
Agilityradalla oli kinkkinen vienti keinulle. Onneksi sain hyvin työnnettyä sille. Gavan toinen tassu vähän lipesi kontaktilla, mutta tasapaino piti. Ansana oli A-este hypylle viennissä. Tarkoitus oli pyörittää sen ympäri, mutta Gava ei kääntynytkään. No onnistui sitten ristiin hypätenkin kepeille meno, vaikka hitaampi reitti. Kepit sujui! Tässä sai hyvin annettua rauhan. Takaakiertoon onneksi oli hyvä linja, sujui ja toiseenkin kiertoon oli hyvä linja. Sekin ok. Täytyi ottaa vedolla putken 2 päätyyn. Hyppy ja A:lle, hieno käännös! A:lla ok kontakti. Ja kääntyi peruskäännöksellä putken lähempään päätyyn. Pituus ja viistohyppy, onneksi haki itse hypyn. En ehtinyt siinä auttamaan. Puomi hieno! Sitten tuli putken 2 pääty ja tulin niin jäljessä puomilta. Ajattelin ajantakia ottaa vedolla. Mutta pidin liian pitkään vedon ja Gava osui hilkun putken ohi, kun katsoi niin mun vetoa. Ajattelin ettei mene vain väärään päähän. Hitsi! Sitten loppu hyvin. Kielto siitä tuli! Hitsiläinen! Ehdin taas miettiä loppu metreillä, että on puhdasta. Pitäisi vaan keskittyä loppuun asti! Ja Gava onneksi pelasteli tietyissä kohdissa. :D
Tästä 5vp kielto! 2sija. Radan toinen tulos, muilla hylkyjä (15:sta). 

Aika meni ehkä ennen keppejä, puomin kontakti ja putken kieltoon
Kolmas agirata, hyl: 
Kolmas rata sujui 7 esteelle asti, jolla Gava meni väärään putken päähän. Olin juuri tutustumisessa katsonut, että puomin jälkeiselle hypyllä koiran pitää kääntyä tiukasti päästäkseen oikeaan putken päähän. Sitten radalla tuli epäusko hypyn kulman kanssa, että menin kunnolla tönäisemään ja niinhän G laskeutui pitkälle! Siitä oli sitten hyvä linja väärään putken päähän. En luottanut aiempaan suunniteltuun ja muutinkin suunnitelmia. Hämäsi myös, kun olin nähnyt muilta toimivia ohjauksia, mutta ne ei varmaan tönäisseetkään kyseiselle hypylle. Olisin vaan liikkunut tönäisemään putkeen. Puomin kontakti oli hyvä ja onneksi Gavaa ei haitannut vaikka huomasin sanovani vähän rumalla äänen sävyllä "touch". Kisoissa ei muista aina miettiä tollaisia.
Väärän putken suun jälkeen meni seuraava ohjaus uusiksi, takaaleikkasin A:lle. Takaakierto ja putken 2 pääty meni taas nätisti vedolla. Kepeille menoon tuli virhe, siinä ehdin jo aiemman renkaan tasolle. Mistä lähetin kepeille ja tulin itse perässä. Kepeille oli umpikulma, loiva sellainen. Putki + rengas sai niin kovan vauhdin.. Tässäkin olin miettinyt jos osaisin jäädä lähemmäs putkea, mutta empäs vauhdissa jäänytkään. Toi kohta myös treeniin. :)
Lopussa vielä sain väärältä puolen hyppyä yhden takaakierron, mihin oli tiukka käännös edessä tyrkyllä olevan keinun edestä.

Hauskaa oli taas kisata ja kinkkisistä radoista kuitenkin selvittiin aika kiitettävästi. :) Tollaisilla radoilla huomaa taas, että kaarrokset pysyy paremmin kuosissa. Jäädään nyt hetkeksi tauolle odottamaan juoksuja ja yhden koulutuksen tulosta.

Treenaa:
- kolmannen radan kepeille meno u-putki + rengas + kepit.
- putken 2 päätyyn, ohi väärän pään (väärä pää lähes koiran kulkureitillä)
- u-putki + hypyillä serpentiini (eka rata)

Mutta Gava on kyllä paras! <3 Onni on tollainen kisakaveri. Se käyttäytyy hienosti odotusalueella. Pystyy kävellä käskyn alla lähtöön. Lähdöissä pysyy nätisti vaikka saattaisikin täristä innosta siellä. Kontakteilla on kultainen.

2-luokassa on nyt olleet kisat Ojangossa, Lohjalla ja Masalassa ja kaikista 5vp rata/ratoja eli neljä 5vp rataa tähän asti blakkarissa. Nollat on olleet jo lähellä kaksissa vikoissa kieltoradoissa. Lahjakortteja 5kpl odottamassa. :D
Vähän eri menoa kuin Ruutin kanssa (täytyi ihan vertailla koiranettiä) jolloin haettiin 1,5v nousua kakkosiin. Starttimäärissä tosin ehkä 10 kisaa enemmän Ruutille. (2,5 vuotta Ruuti haki kakkosissa nousua kolmosiin) Ruutin 1lk:ssa yhtenä vuonna ei saatu yhtään nollaa (vain parhaat 3x5vp). Ruutilla myös 5vp oli usein yksi rima. Gava nousi 7kk:ssa ykkösistä kakkosiin.
Uusi palkinto lelu. Lellityn pikkutytön lattiat alkaa olla täynnä leluja. ;)  2v, 10kk ja 4pv

MA KÄÄNNÖSTREENI N&G YMS

Satuttiin lenkillä piipahtamaan porukoilla, joten Nova ja Gava sai tehdä pihalla treenit. Nurtsi oli liian liukas, jääkerros suojalumen alla mutta aidan ulkopuolella männyn alla oli sulaa pidempää nurtsia. Sopivan tasaistakin vielä. Ainut haittapuoli oli suojakeli, paras treenata ilman hanskoja ja puristaa välillä fleecenaruinen pallo kuivaksi vedestä. ;)

Käännöstreeni yhdellä hypyllä (siivekkeetön) ja korkeus matalin n. 20cm? Ensin kohtisuoraan hypylle itse käännöksen puolella. Sitten lisättiin kulmaa. Siihen, että olin hypyn sivussa, lähetin kiertämään "siivekkeen". Pyrin siihen, että käsky, koira lähtee kohti hyppyä ja itse lähden heti perään juoksemaan hypyn linjassa sen edestä. Eli koira kääntyy tiukasti ympäri ja tulee mun perään.

  • Nova: Novalla oli ihailtavan tiukkoja käännöksiä ja miten nopeasti se sen tekee! Kertaalleen kokeilin multiwrappejä, muttei riman kanssa niitä osaa, ellei laajenna kaarta. Keskitytään vain yhteen käännökseen. Lelun tiputin aina lähemmäs ponnistuspaikkaa tai johonkin linjalle hypyn eteen. Vasta, kun näin että kaartaa hypyn oikealle puolelle ja käännös on jo osittain tehty.
  • Novan kokemattomuuden huomasi siinä, että jos lähdin vähän liian aikaisin joskus kielsi. Ekaa kertaa myös kun vaihdettiin suuntaan kokeili samaa kuin aiemmin, kunnes hoksasi eron. Eli helposti voi testata kuuntelua kokeilemalla useamman palkan toista juttua. Saman huomasi, jos lähetin käännökseen yli 2m matkalta. Saattoi aavistuksen kysellä, joten pidettiin matka 1-3m välillä niin, että pystyi mennä sen täysiä. Oli jo hämärää niin en kuvannut näitä. Nova teki kaksi settiä, kun piti näyttää äidillekin. 
  • Gava: Gavalla käännökset ainakin alkuun oli vähän väljempiä. Toki voi miettiä myös märkää alustaa ja myös opittua vanhaa tapaa. Gavalla parhaat käännökset sai, kun lähetin metrin matkalta suht tiukassa kulmassa hypylle. Selkeästi myös oikealle kääntyvän suunta oli parempi ja tiukempi. Gava taas lähti varmasti kauempaakin hypylle ja ei kieltänyt kertaakaan. Kerran taisi tosin hypyltä tulla suorinta reittiä takaisin yli. Gava alkuun myös oikeaa puolta tehdessä sekoitti takaakiertoihin. Ei ihme, kun niitäkin treenattu. Saatiin kuitenkin onnistuneet, varsinkin jos vähän otin mukaan ohjaavaa kättä käännökseen. Tosi vähän varsinaisesti kyllä ohjasin, lähinnä oma positio ja rytmitys. 
  • Hypyllä tuntui muuten helpommalta muistaa käännössanat, varsinkin kun tehtiin 4-8 toistoa per suunta. Siksiksik ja taktaktak käskyt on nyt tuntuneet muistettavilta ja helposti sanottavilta. Omaan suuhun taktak on helpompi sanoa kuin kapkap/cap. On myös lähellä sik sak sanontaa..


Gava in-in ja out out -takaakierrot: tehtiin parit sisäkaarteen takaakierrot, sujui hyvin! Kahdesta eri kulmasta. Nämä kaikki taisi onnistua. Sitten taas out out- takaakiertoa missä koira ulkokaaren puolella eli kuten normaalistikin. Tässä taas hyppäsi hypyn väärään suuntaan ekoilla kerroilla. Sitten alkoi muistaa ja meni nätisti pienestä "työnnöstä" tai käskystä taakse. :) Pääsin itse liikkumaan ja palkkasin oikeaan suuntaan. Näissä hyppynä se ihan mini, joka sopiva kun harjoitellaan käskyä.

Nova katseenhaku hypylle: näitä on tehty tosi hyvin, mutta pystyy vahvistaa kotitreeninä ihan yhdelläkin hypyllä. Enkä ole muistanut hyödyntää/tehdä! Jätin odottamaan hypyn eteen. Ja menin metrin kahden säteellä (siivekkeettömän hypyn) eri sijaintiin rinnalle, vähän eteen tai taakse. Ja laitoin ohjauksen kohti hyppyä, jos vilkaisi hyppyä pelkkä käsky (enkä liikkunut) ja jos lähti hypylle heitin lelun eteen. Kerran välissä tuli hypyn ohi, menin poimimaan mitään sanomatta lelun maasta. Tajusi heti seuraavalla mennä hypyn kautta. Näitä täytyy vahvistaa, koska silloin tietää onko koira lukinnut oikean esteen ja meneekö sinne vaikka olisin taaempana, sivulla tai sivuttaisetäisyydellä esteestä. Ja juuri tapauksessa, missä koiralle on suorin linja esteen ohi mun luokse. Tarjoamistahan on tehty erikseen, mutta tässä opettelee käskystä menemään hypyn ilman mun mitään apua. Tämä oli selkeästi helpompaa nyt, kun Nova tietää mikä hyppy on ja motivaatiota sen tekemiseen on. Jos en ehtinyt sanoa odota, se juoksi tarjoamaan käännöksiä hypyllä. :D Ja en pidemmän päälle halua, että ohjaus esteillä on sitä, että pitää miettiä että täytyy blokata koiraa menemästä hypyn ohi tai juosta ihan kiinni siivekkeissä. Se on koiran tehtävä hakea hyppyjä.

Täytyy seuraavalla kerralla kuvatakin näitä, saa myös varmuutta itselle. Ettei tarvitse epäillä ainakaan muistamaansa. Ja näkee virhetilanteet, että mitä niissä kävi. Ja jos vertaa cip&cap dvd:n ohjeisiin. Ja on näitä kivempi varmaan lukeakin, kun saa välillä videota mitä varmasti tapahtuu.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...