Siirry pääsisältöön

Pomminvarmat lähdöt 3/3 kerta

Viimeinen eli kolmas kerta Tanja Kurikan vetämää Pomminvarmat lähdöt kurssia. Kouluttaja on ollut ihan mahtava ja koulutuksissa on ollut kivaa! Kaikissa koirissa huimaa edistystä. En ole aiemmille koirille tehnyt noin lyhyessä ajassa noin pahojakin häiriöitä. Joihinkin niihin Nova meni "lankaan" mutta joillekin koirille jäykistelevä ohjaaja lähdössä oli vielä vaikeampi. Eli aina se paljon häiriötä, ei ole paras kun kisoissa niitä on vaikea tehdä.

Kerta 1, kerta 2 ja tässä postauksessa kerta 3.

Viimeisellä kerralla häivitettiin palkkio näkyvistä ja palkkaaja pois. Tehtiin myös uusia häiriöitä.

1. kierros, tuttuja juttuja: näytettiin mitä on tehty ja kerrattiin vähän vanhaa. Tein kävellen ja juosten. Tultiin hihnassa paikalle, pyörähdys, käsky asentoon (ellei Nova tarjonnut), jättö ilman mitään sanomista ja seuraavana vasta tuli lähtövihje kun koira sai lähteä. Aloitettiin kahden hypyn takaa ja vietiin alkuun palkkaajalle lelu, joka innosti lelulla. Taas mikäli koira lähtisi ilman lupaa, kukaan ei sano mitään vain palkka poistuu. Jos koira mokaisi kolmesti niin helpoitettaisiin.

2. kierros, ryhmäläiset häiriönä: aloitettiin hyppy ja putkeen ohjaamalla. Mahdollisesti enemmänkin, muttei Nova osaa niin. Näissä palkka oli maassa valmiina.
- Sitten tuli ryhmäläiset apuun ja ekalla kerralla kaikki jahtasivat karanneita marsuja! :D Nova hieman ihmetteli, mutta pysyi. Kaikilla ei ollut yhtä helppoa.
- Seuraavaksi kaikki matkivat ohjaajaa eli seurasivat perässä tehden samat ohjaukset. Tein valssin ekan esteen eteen. Nova selvisi tästäkin hyvin.
- Kun jätin lähtöön, muut juoksi spurtteja toiseen päähän. Tämä oli vaikea, kerran Nova liikkui 5cm ja seuraavalla nousi seisomaan. Sanaa sanomatta koira hihnaan ja mentiin uudestaan lähtöön. Sitten onnistuikin! Tätä häiriötä uudestaan!
- muut lauloivat sivussa "Tuiki tuiki tähtönen" ja heiluttivat samalla käsiä. Nova vilkaisi niitä, mutta pysyi hyvin. Tätä en laittanut videolla ja muutenkin leikkasin saman tyylisiä pois.

3. kierros, palkan häivytys: 
- lelu valmiina: ensin palkka oli normaalisti. Odotti maassa valmiina. Tämä sujui hyvin.
- lelu piilossa ja appari tiputtaa sen lähtövihjeen jälkeen: Nyt lelu oli piilossa ja avustaja tiputti sen kun sanoin lähtövihjeen "go". Sujui hyvin!
- lelu otetaan apparilta sinne kävellessä ja palkataan itse. Tässä otin lelun ja tein valssin, Nova nousi siitä seisomaan. Lelun palautus avustajalle, koira hihnaan ja lähtö uusiksi. Nyt sujui!
- lelu on omassa taskussa ja palkataan itse: tämäkin onnistui hyvin. Edellisestä palkkauksesta laitoin lelun taskuun. Ja sanottua "go" kaivoin palkan taskusta.

4. kierros, eri häiriöt: 
- kävellen: eka oli aika perus lähtö. Joka sujui. Palkkaaja pääsi nyt lepäämään tuolille näissä. Eli itse palkattiin eikä tarvinnut enään avustajaa. Sukulaiset siis kiittää. ;)
- juosten. Juosten lähdössä ekalla kerralla Nova nousi seisomaan. Toisella hyvä.
- marsujen jahtausta. Tätä yritin ensin metrin päässä eikä sujunut. Kun olin hypyn takana marsuja jahtaamassa niin pysyi hyvin. :D Toisen hypyn takaa "go" ja sai tulla lelulle, jolla palkkasin itse.
- mm-kisat finaalipaikalta ja jännityksestä jäykkänä. Ja rata perään. Tässä en ollut yhtä hyvä esittämään kuin jotkut. Yritin olla jännityksestä kankea. Nova pysyi hyvin. Ja tehtiin nolla ja voitettiin mm-kisat. ;D Muistin vasta lopussa, että piti mennä putkeen asti ja ei tullut mentyä toiselle puolen.



Kiva kurssi! Lyhyessä ajassa kuukauden sisään tuli sheipattua Novalle lähtörutiinit. Nyt vain samoilla työkaluilla ottamaan sitä treeneihin mukaan ja myöhemmin epiksiin.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...