Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja BH Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

8.1.2017

Pomminvarmat lähdöt 1/3

Tänään oli ensimmäinen kerta Tanja Kurikan vetämään Pomminvarmat lähdöt- kurssia. Treenikertoja on 3kpl, treeniaikaa on aina 2h ja 5 koiraa. Aika hurahti nopeasti! Osallistuin kurssille Novan kanssa, koska Gavan lähdöissä oon ollut supertarkkana ja ne on toimineet hyvin (kop kop). Kunhan on edelleen tarkkana kriteereistä! Novalla on intoa kuin pienessä kylässä ja joskus se unohtaa pysyä jos keskittyy vain palkkaan. Ja koska Novalle ei olla opetettu vielä ajatuksella lähtöä niin kurssi on omiaan sille!

Kerta 1 (tämä postaus), kerta 2 ja kerta 3.

Ideana on, että opetetaan koiralle sana/vihje, jolla se saa lähteä palkalle tai radalle. Lisäksi kisoissa tulisi palkattua koira, koska saa vihjeen tulla radalle. Koiralta haetaan heti alusta lähtien vauhtia ja kierroksia näihin, ja se oppii säätelemään niitä itse pysyäkseen lähdössä. Lähtövihje sheipataan koiralle, koira tajuaa että kun pysyy lähdössä, saa halutun vihjeen päästä palkalle. Eli omalla toiminnallaan saa palkan. Koiralle treeni on super siistiä, kunhan muistaa odottaa vihjettä juosta palkalle. Jos se lähtee ilman vihjettä niin siitä ei sanota mitään, avustaja laittaa palkkion pois. Jos koira liikkuu otetaan uudestaan pyörähdys lähtöön ja koira saa uuden mahdollisuuden. Palkalle päästettyä ohjaaja juoksee perään ja mennään taas uudestaan kauemmas, käännytään ja koira kääntyy ulointa kautta. Näitä tehtiin alkuun seisomisessa. Kun koira tietää lähtövihjeen nostetaan kriteeriä, että täytyy odottaa hetki. Kun pannasta päästetään irti, koiran pitää seistä samassa paikassa kriteeri etutassuissa, joiden on pysyttävä paikallaan. Jos lähtövihje sanotaan koira saa juosta palkalle. Eli mieti, mitä palkkaa. Etutassuja on edestä helppo katsoa. Epäonnistuminen ei haittaa, se tuo koirallekin mustavalkoisuutta, jos lähtee ilman lupaa niin palkka menee piiloon.
- Palkkaa vaihdellaan, eniten sitä mikä on kivoin. Osa teki vain lelulla, osa lelulla ja namilla.
- Jokainen toisto on vähän erilainen, matka (2-20 askelta), suunta, palkkaajan sijainti (voi vaihtua eri seteissä), ohjaajan tekemät häiriöt, kesto.. Ainut mikä on vakio, on se että vihjeestä pääsee palkalle.

1. kerta: avustajan luona leikitään, koira otetaan nätisti pannasta mukaan ja avustaja heiluttelee lelua hetsaten. Ei puhuta mitään, viedään koira x matkan päähän, x suuntaan. Koira pyöräytetään ohjaajan ympäri ja lähetettiin sanomatta palkalle (laskien irti pannasta tai valjaista). Näitä 4-5 toistoa. Nova juoksi iloisena heti palkalle. Tehtiin nämä lelun kanssa, hyvin leikki vieraan kanssa tai toi lelun mulle. Kokenut vanhempi koira jäi tässä treenissä odottamaan vain lupaa lähteä niin se sai käyttää lähtövihjettä, jota tulee käyttämään.

2. kerta: nyt lisättiin kuvioon se käsky/lähtövihje, mitä tulee käyttämään lähdöissä. En ollut miettinyt etukäteen, mutta päädyin sanomaan "go" edeltävien esimerkistä. Tuli myös "mene/tule" käskyä ja jotain muuta. Tässä siis tuotiin koira pannasta, stopattiin sinne, sitten sanottiin "go" ja päästettiin koira. 4-5 toistoa.

3. kerta: nyt otettiin ohjaajan häiriötä. 1. Ekassa pyöriteltiin toista kättä rokkimaisesti ympäri. 2. Toisessa nyökyteltiin päätä tai sheikattiin hiuksia. 3. Kolmannessa heilutettiin toista jalkaa, tämä oli monille vaikea, vilkaisivat silloin ohjaajaa. 4. Neljännessä piti tehdä sormilla liikettä. Edelleen koira tuotiin pannasta, pyöräytettiin ulointa kautta ympäri ja päästettiin käskyllä palkalle. Näissä kuitenkin pidettiin pannasta kiinni ja käskyn jälkeen laskettiin irti. Häiriötä jatkettiin kunnes koira oli palkalla. Tässä taidettiin ottaa osa namipalkalla ja lopuksi lelulla. Namilla hidasti vähän aiemmin ja lähti kiltimmin mukaan, mutta hyvin molemmilla. Tehtiin muuten lelulla.

4. kerta: nyt tehtiin asteittain niin, että lopulta koiraa ei pidetty kiinni. 1. Ekassa tavallinen. 2. Sitten niin, että otettiin rintakehän edestä kiinni (yhtä se ahdisti ja piti yhtä kättä edessä) ja kun koira seisahtui, lähtövihje ja sai juosta palkalle. Avustaja usein heilutteli lelua, että sinne oli helppo lähteä. Ja lelun jätössä aina hetsattiin lelulla niin, ettei koira päässyt sille vaikka olisi halunnut. 3. Nyt sai pitää kättä selän päällä. 4. toistolla koirasta päästettiin kokonaan irti. Novan kanssa ainakin huomasi, että alkuun piti pienen viiveen että päästi pannasta irti, kun tuntui että malttoi hetken (kun ei yhtään vetänyt). Silloin yleensä sujui, mutta tavoite on myös että pyörähdys, pannasta irti ja koira malttaa itsensä. Selvittiin vielä kaikista. Jos koira olisi lähtenyt ilman lupaa, appari laittaa palkan piiloon. Itse on ihan hiljaa ja tehdään uusi toisto. Yksi ohjaaja sanoi kerran ja lopussa tehtiinkin kaikki 10 punnerrusta. :D Metodissa siis rankaistiin ohjaajia ja palkattiin koiria. ;)

Video seuraavilta toistoilta.

5. kerta: nyt tavoitteena oli päästää koirasta irti joka toistolla. Jotkut teki myös paikallaan häiriöitä mitä 3 kerralla esim. jalan nostoa, käden heilutusta, juokse paikallaan. Meillä tästä kierroksesta tuli oppia erehdysten kautta. Kouluttaja sanoikin, että myös niitä tarvitaan. Novalla tuli välillä 1-2 sellaista missä ei malttanut odottaa lupaa. Nyt myös koitin päästää nopeammin pannasta pyörähdyksen jälkeen enkä jäänyt siinä odottamaan, että varmasti pysyy paikallaan. Saatiin sitten ihan nopeat onnistumiset siihen, että pysyi hetken. Tulikohan myös loppuun 2s pysyminen. (video yllä)

6. kerta: tässä tehtiin aika samaa kuin viimeksi. Päästettiin irti koirasta ja mahdollisesti jotain häiriötä (sivuaskelia, eteenpäin askelia, yksi kumartui..). Alussa varsinkin lähti ennen lupaa, palkka meni piiloon. Jossakin liikutti vain tassuja ja otin pannasta kiinni ja pyöräytin uudestaan lähtöön. Kerran päätti tarjota istumista, sen itse tarjotessa sekin kelpasi. (video yllä)

7. kerta: Lisää viivettä ja testasin sivuttaisaskelia. Tässä vikassa tosi hyviä, Nova oli miettinyt! Muut eteni useamman askeleen sivuun tai eteenkin. Alkuun voi olla helpompi edetä sivuun kuin eteenpäin. Meillä pieni viive vielä niihin verrattuna. Jokaisella koiralla tuntui apparin palkan arvo kasvavan ja oli vaikeampi pysyä. Tietty vaikeusastekin nousi. (video yllä)

Yksi koira sai tehdä vikoja treenejä istumassa, kun sivuaskelista korjasi paikkaa sivulle tai vapautuksesta juoksi ohjaajan luokse.
Ajattelen itse, että seisominen on asentona vaikeampi koiralle niin mitä parempi on pitämään sen sitä hyvempi. Kriteerinä ne etujalat. Seisomassa on helpompi liikkua jos koira tekee itse jonkun liikkeen. Istuessa jos se esim nytkähtää, ei välttämättä etujalat liiku. Tai pystyy olla korkeammassa vireessä.

Läksyksi tuli treenata ainakin neljästi 5 setti. Pitäisi onnistua 10m eteenpäin juoksua! Ensi viikon lauantaina toinen koulutuskerta eli 14.1, viimeinen eli kolmas kerta la 28.1.

Kurssin eka kerta oli tosi kiva, vaikka hetken mietti mihin sitä tuli taas ilmoitettua. Harjoituksiin tuli myös oletettua enemmän haastetta. Aina on myös kiva treenata, kun näkee että ei ole niin helppoa seisoa ihan paikallaan. Ja koiralle on opeteltavaa jähmettyä, kun pannasta päästetään ja lähteä vasta, kun lupa tulee. Ja koiran pitää osata laskea vire sellaiseksi, että se pysyy. Ja tällä tavoin opetetulle koiralle korjaus lähtöön on mahdollisuus päästä palkalle ja se on positiivistakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!