Siirry pääsisältöön

Josefinan agilitytreenit ja nomekuvia

Torstaille ostin tuurausvuoron seuran omien kouluttajien agilitytreeneihin, kun Josefinan suunnittelema rata näytti niin kivalta. Piirroksesta rataa muistellessa huomasin jossakin, että olin unohtanut yhden kohdan välistä. Ja niin unohdin sitten livenäkin, tutustumisessa unohdin käydä läpi keskikohdan. En katsonut ratapiirrosta enkä numeroita niin unohtui. :D No sopivan pituinen aika lyhyemmälle radalle.

Alun 1-3 oli aika samantyylinen kuin Katin koulutuksessa on tehty. Tässä vain hypyillä ehkä enemmän sivuttaisetäisyyttä. Ekassa otin valssilla mukaan ja varmistelin. Kääntyi nätisti, putkeen 3 ja hypylle 4. Palkkasin siihen. Alkun hypyt vielä uudestaan. Ekalla kutsuin ennen kuin katsoi 1 hyppyä ja juoksi ohi. Toisella kerralla odotin, että katsoi 1 hyppyä ja kuvio sujui hienosti. Silti vähän varmistelin 2 hypyllä, olisin voinut lähteä jo aiemmin liikkeelle.

Puomi: otin parit 2on-2offit alasmenolle. Sitten jätin silikoonisen namikupin maahan tai sen "lätkänä". Kouluttaja sai laittaa sinne namia ja kahdesti palkka siitä. Kokonainen puomi, että kuljin Novan vieressä. Sitten puomi kokonaan niin, että lähetin sinne ja juoksin perässä. Sitten hyppy ja puomi ja tässä Nova pysähtyi hyvin mutta sitten alkoi katsoa missä viivyin ja kääntyi vähän paikaltaan. Yllävän hyvin kuitenkin ideaa pysähtyä alustankin kanssa. Toki tarvitsee myös varmuutta siitä, että tulee lujempaa. Tokalla kerralla en ole varma oikasiko lopussa sen takia, että namia laitettiin alustalle vai horjahtiko vähän alasmenon puoli välissä ja hyppäsi aiemmin maahan. Puomi tarvitsee kokemusta jo siinä, että sitä osaa juosta turvallisesti ja että osaa juosta kovaa loppuun asti.


6-8: tässä takaakierron kanssa piti saattaa aika paljon. Kokeilin toki vähemmällä avulla niin tuli hypyn väärinpäin. Helpotin ottamalla Novan mun läheltä takaakiertoon eli juoksi pidemmän matkan. Ekalla kertaa en ehtinyt saada putken 2 päähän. Muille kerroille kyllä. Kivasti haki 2 päähän putkeen. Putkesta kääntyi sitten väärään suuntaan, kun oli nähnyt mut niillä suunnilla aiemmin. Unohdin aina kutsuakin..

8-11: putkesta mentiin takaakiertoon. Putkessa kesti yllävän pitkään ja kun käännöskin vähän venähti putkesta tullessa. Olin ajatellut ottaa putkesta mahdollisimman läheltä putkea. Takaakiertoon ja sitten juosta työntämään hypylle 10. Ekalla kerralla se meni hyvin. Seuraavissa toistoissa en ehtinytkään niin pitkälle ja rima tipahti, irrotin hypylle vähän liian aikaisin. Vikassa onnistui, kun lähetin kauempaa hypylle mutta en ehtinyt jatkoon. Jatkon vedon putken 2 pään ohi tein kauempaa kuin ekalla ja Nova meni putken sijaan hypylle 4. Sinne se ohjaus näyttikin. Toisaalta kiva nähdä, että uskaltaa irrotakin.

11-14: pimeä kulma putkeen 12 oli hyvää treeniä. Aika pitkään sai sitäkin ohjata. Muistin ekoissa auttaa vastakkaisella kädellä. Hypyn 14 takaakiertoon yllättävän kivasti, toki hyppy linjasikin sinne. Tokalla kertaa tuli hypyn aika nuollen, hyppää vähän liian läheltä. Tossa olisi voinut vaatia riman avuksi ettei ponnista niin läheltä.

15-16 ja siitä hyppäsin 24-26: Mietinkin että olikin kiireen sijaan aikaa hypyllä 24. :D U-putki noin nurinpäin oli viimeksi Saijan radalla. Kaksi ekaa kertaa Nova ei mennyt putkeen. Sitten hoksasi sen ja kääntyikin oikeaan suuntaan. Noita lisää!


Kuvia lauantain Siipiveikon pikkujoulujen nometreeneistä

 Nova
Nippe "pystykorva"
Laajentunut hakuruutu Novalla :D

Hilla
Ukko setä
^Ryyti
Nippe

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...