Siirry pääsisältöön

Ruskea bordercollie agilityn vuoristoradassa

Perjantai, Saijan agilitytreenit Lohjalla
Agility on välillä kunnon vuoristorataa. Joidenkin treenien jälkeen voi olla vähän pettynyt olo tai tuntuu ettei osaa mitään. Sitten toisella kerralla lähtee taas hyvällä fiiliksellä ja muistaa, mikä tässä on niin koukuttavaa. Novaa taas on sanottu myös ruskeaksi bordercollieksi, koska on yksi bortsujen joukossa ja toki sen työskentelytapa on sen tyylistäkin. :D

Rimat 40-50cm. Agilitytreeneissä ensin 1-5, tuli hypyn 3 ohi. Niin kovaa vauhtia ja itse en ehtinyt tarpeeksi suunnata. Eikä hae niin helposti vinohyppyjä.
Rengasta välissä, ensin niin että jätin odottamaan ja kun vilkaisi rengasta käskin sinne. Hyvä. Sitten niin, että Saija taputti rengasta ja heitti myös lelun. Seuraavaksi putken kautta ok rengas.
1-8 nyt oli läheltä etten ollut myöhässä kertomassa hypylle 3 menoa, ehkä olisin voinut olla valmiiksi siivekkeen vieressä, nyt kutsuin lähempää putken linjaa, mutta siivekkeen tasolta. Rengaskin sujui!

7-10 kuvio onnistui myös. Nova jäi katsomaan Saijaa, joka sanoi jes. Okserille ehkä vinosta ja takarima tippui. Vaikea viisto 10 hyppy taas sujui. Ei lähdetty hinkkaamaan.


11 kepit: ohjurit 2 alussa ja 4 lopussa. Ihan yksittäisenä. Ekasa yritti mennä 2 välistä ja hyppäsi ohjurin yli. Sitten hyvät kepit, pysyin helpolla puolen jäljessä. Jes!

A-este: Pumpin kanssa (mustekala kuminauha ja kova muovisessa pumpissa porattu reiät päihin). Haasteena oli putki A:n alla (metrin yli), joten en saanut liikuttua tasaisesti läheltä. Tehtiin sitten niin, että Saija näytti kättä putken toiselta puolen ja itse autoin sitä ennen. Palkkasin ekan namilla. Sitten lelulle, ekan koski niin rajalta alas melkein loikkasi niin kävin ottamassa lelun heti pois. Muut juoksikin nätisti vaikka oltiin sovittu että voi mennä lelun päälle jos huono. Tosi nättejä osumia.

Keinu: eka hidastettuna, pidin Novasta kiinni (olin kokoajan vasemmalla, ehkä vaikeampi puoli). Toinen ilman hidastusta, ei reagoinut mutta ei tasapaino pitänyt pysymään alastulon päällä. Etutassut pysyi vain. Tehtiin sitten hyvällä tavoin että Saija oli toisella puolen kontaktin vieressä. Näytin Novalle vain kädellä mistä kulkea, en pitänyt kiinni lopussa kolmessa.  Hidasti myös pudotusta. Näin saatiin Novalle täydellisiä pysähdyksiä ja pysyi laudalla. Näitä yksi uusi vielä. Jätettiin hautumaan.

17-19: tähän testattiin pyöritystä 19. Täytyi vähän vekata ja kääntyä itsekin ajoissa. Tämä oli yllättävän vaikea oman liikkeen kannalta. Ja olin tutustunut toisin päin. En käyttänyt käännöskäskyä, kun linjasi muutenkin helposti väärin. Jollakin kerralla tuli rima, jollakin vähän epävarmana pitikö hypätä. Tein pyörähdyksen ehkä 2m hypystä. Paristi kääntyi väärään suuntaan, kun myöhässä oma pyörähdys.

17-21: kerran tehtiin pidempi pätkä. 20 hyppy sujui yllättävän kivasti. Ja Nova kääntyi nätisti kepeille. Haki oikein kepeille, tosta suunnasta ohjurit 4 ja lopussa 2. Jäin ehkä liikaa jälkeen, että pyrähti katsomaan taakse 4 välin jälkeen, ohjasin siitä jatkamaan, yksi ylimääräinen pyörähdys. :D Toistolla 20-22 ja nyt kepit oli hyvät. Alkaa katsoa palkkaa aika paljon jo lopussa niin kannattaa yhdistää seuraavaa estettäkin mukaan. Seuraavalla kerralla kepeille myös mä sivulla/edellä.

22-25: valssi 22, sitten oli vauhdikas pätkä. Vähän myöhässä ja valutin sitä. Kivasti haki hypylle 24 vaikka pidempi väli. Olin ajatellut tästä radasta, että hyvä jos opiskelen esim 20 ekaa, onneksi tuli katsottua loppuun asti. :D

Novalla oli tänään eniten vauhtia, Saija oli ainakin sitä mieltä että meni kovempaa kuin aiemmin. Hieno tolleri, punainen ferrari <3 Niin hyvä fiilis jäi siitä, että saatiin hyviä toistoja esteiltä, mitkä on vielä kesken. En oo kehdannut niitä tehdä ohjatuissa, kun on olleet niin vaiheessa. Nyt saa niitäkin edistettyä, kun voi yhdistää treeneihin. :)

Rauhoittuminen/käy siihen: viime kerran lopussa palkkailin maahanmenoista ja makuusta. Nyt Nova ennen rataa ja jälkeen tarjosi hyvin makaamista. Vaikka oli toinen koira radalla. Vähän se ehtii bongailla koiraa, maata, nousta ylös, maata jne mutta jos palkkailee tiheästi ja keskittyy koiraan makaa myös hyvin kestoa. Enkä ole ollut niin tarkka palkkauksessa, hyppää usein namia vastaan. Tehtiin taas treenin jälkeen maakaamista. Käytös ainakin paranee, odotustilaa on noin metri aitaan, joka on ehkä 40cm korkea. Hallin puolella kun riisuu kerroksen vaatetta ja vaihtaa kengät niin helpottaa, kun osaa makoilla. Tätä jatketaan.

Nova sai lopussa myös vähän seurustella 8-10kk? Raimo bc:n kanssa. Siisti kaveri oli!

Odotan jo ensi viikon treenejä! :)

Gavan pennut 31.10 ja 1.11, tuntuu että nyt jo kävellään ja seisotaan paremmin. Nopeasti ne kehittyy. :) Video 1 kävelyn alkua & märkäruokaa sekä leikin alkua. Pennut on meillä vielä viikon ja siirtyy kasvattajalle 15min päähän. 1.11 painot Disco 1630g ja Panda 1830g.
Pojat pääsi yksitellen käymään myös pentulaatikon ulkopuolella. Toki ne on siinä ollut sylissä. Panda jäi lähimmäksi pentulaatikkoa pehmustetulla matolle ja kurkki maailmaa maton reunalta. Palasi sitten ihmisen luo tai pentulaatikon reunalle. Disco taas lähti seuraaviakin pehmusteita kartoittamaan ja uskalsi kävellä 10cm alueen laminaattia. Täytyi pysäyttää ettei lähde liian kaus. Ja pääsi kurkkaamaan kevythäkkiä, missä Gava äiti. Siellä Disco syntyikin. :D

Gavan poikaystävä Benji oli agitreeneissä viereisellä kentällä tokoilemalla. Kovaa juoksi ruutuun puomi häiriöstä riippumatta. Erotteli jääviä ja teki ne nopeasti. Kimppatreenien häiriö ei haitannut eikä agilityt vieressä. Hyvältä näytti! Odotti myös kentän laidalla hiljaa, kun perheen toinen koira treenasi. Ja ulkona oli sylikoirana rapsutettavissa. :D




Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...