Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

26.11.2017

Siipiveikkoilemassa nomea

Lauantaina matkattiin äitin kanssa Valkeakoskelle Novan kasvattajien luo pikkujouluihin. Ensin treenattiin, paistettiin makkaroita ja mentiin sisälle vielä syömään ja kahvittelemaan.

Junnuille ensin treenit, Nova ja labbikset kahdesta eri pentueesta, Nippe kelt ja musta x niminen..

Linjaa/Eteenmeno: joen suuntaisesti Ville tiputti damin noin 15m matkalta. Koira taippariotteessa eli hihna oli molemmista päistä pidettynä koiran kaulan ympärillä. Kahdesti sai hakea. Tässä käsimerkillä eteen. Kun koira lähestyi oikeaa kohtaa noin metriä ennen pi piuu pi piuu -pillitystä kertomaan että tarkenna, dami lähellä. Ainakin labbiksen tapauksessa näki mikä siinä on hyvä, kun koira saa täyden vauhdin ja sinkoaa helposti vielä pidemmällekin. Toki Nova taisi mennä lujempaakin ja kuulemma siltä löytyy samalla tavoin melkein ne labukan jalat.
Sitten itse treeniin. Kahdesti koiran nähden heitetty dami koivun lähelle. Kun koira nosti damin luoksetulo pillitys pii pii, kaksi vihellystä. Nova meni pienen extralenkin damin nostettua (toki mäkin olin kuvaamassa samalla suunnalla). Itse luovutukset oli parempia toi hyvin käteen ja siitä käskettiin sivulle. Ohjaaja rauhallisempi niissä. Äiti treenannut sisällä ja pihassa käteentuontia ja niiannut ja ei ole kumartunut päälle. Vikaksi eli kolmannella heitolla dami lensi, mutta koira ei päässyt hakemaan. Joten jätettiin muistikuva. Kun kaksi muuta oli tehnyt ja hakutreeni niin palattiin eteenmenoon. Dami oltiin viety sinne salaa. Nova ekalla kertaa taisi juosta ohi ja lähipellolle. Damia näytettiin ja sitten sujui. Ekaa kertaa tällainen treeni.

Haku: suhteellisen lähihakua n. 15-30m päässä kaikki. Eka kuusikossa, toinen risukasassa ruohikoiden seassa piilossa ja kolmas puun oksalla. Nova löysi kuusikosta damin. Risukasan damiin lähetettiin lähempää, taisi löytyä ilman apuja. Labbiksille näytettiin taas damin paikka. Puussa olevaa Nova ei hoksannut, jalat vei niissä kohdin ja ehti kyllä juosta varmaan 100m päähän ja sivuttaisetäisyyttäkin. Damia kiven päälle ja pois näkyvistä. Lähelle ja kauas.

Markkeeraus: tarkoitti koiran nähden korkealta heitettyä damia/lintua apparin toimesta. Tämä kuumentaa myös enemmän kun heitetään koiran nähden. Junnut kesti sen kuitenkin hyvin, ainakin vikana treenattavana. Ja dameja heitettiin 1-3 näin alkuun. Aluksi ne pari muuta voi olla lähellä ja yksi oli esim tutussa suunnassa mihin tehty linjaa aiemmin. Novalle tehtiin vain yksi uusi suunta. Istui sivulla vapaana. Dami heitettiin ja lähti ehkä vähän ennen lupaa? Tässä käskynä hae. Juoksi hyvin mutta alkoi tarkentaa jo ehkä 7m ennen damia ja pyöri jonkin verran. Novalle tämä oli vähän vaikeampaa kuin labukoille. Tosin uusi asiakin.

Yksi mihin kiinnitin huomiota niin eteenmenon merkistä Nova katsoi vähän ylöspäin käteen. Pitäisikö olla alempana..?

Luovutustreeninä olisi myös hyvä sellainen missä toisessa kädessä on namia ja toisessa dami. Koiralle annetaan dami ja heti palkataan. Varmaan samoin myös kestoa, käteen koskemista, kuljetusta tai maasta nostamista lisätä.

Kuunneltua istumisstopin opetus:
Pillillä pitkä piiii. Ensin läheltä pillitys ja heti istu käsky. Heitetään pallo koiran yli. Toinen oli myös naksutellut ja käynyt namilla palkkaamassa.
Vanhempien koirien treeninä oli 50-100m matkalta eteenmeno jossa kerrottiin mitä puita kohti lähettää. Ukko puoliveli lähti sokkona. Täytyi käyttää stoppia mutta koira ei nähnyt korjaus käsimerkkejä korkean heinän takia. Yhdellä apuna vaak vaak huudot ja joillakin taas heitto. Toiseen suuntaan taas yhtä pitkällä matkalla markkeraus, dami lensi ja koirat sai etsiä sen. Tätä treenasi myös Ryyti tyttö, Iita ja Roki(?).


Otin kuvia myös treeneistä..
KUVAT 


Sisällä Novan äiti 9v Vimma pääsi useamman rapsuteltavaksi. Parit kännykkäkuvat:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!