Siirry pääsisältöön

Siipiveikkoilemassa nomea

Lauantaina matkattiin äitin kanssa Valkeakoskelle Novan kasvattajien luo pikkujouluihin. Ensin treenattiin, paistettiin makkaroita ja mentiin sisälle vielä syömään ja kahvittelemaan.

Junnuille ensin treenit, Nova ja labbikset kahdesta eri pentueesta, Nippe kelt ja musta x niminen..

Linjaa/Eteenmeno: joen suuntaisesti Ville tiputti damin noin 15m matkalta. Koira taippariotteessa eli hihna oli molemmista päistä pidettynä koiran kaulan ympärillä. Kahdesti sai hakea. Tässä käsimerkillä eteen. Kun koira lähestyi oikeaa kohtaa noin metriä ennen pi piuu pi piuu -pillitystä kertomaan että tarkenna, dami lähellä. Ainakin labbiksen tapauksessa näki mikä siinä on hyvä, kun koira saa täyden vauhdin ja sinkoaa helposti vielä pidemmällekin. Toki Nova taisi mennä lujempaakin ja kuulemma siltä löytyy samalla tavoin melkein ne labukan jalat.
Sitten itse treeniin. Kahdesti koiran nähden heitetty dami koivun lähelle. Kun koira nosti damin luoksetulo pillitys pii pii, kaksi vihellystä. Nova meni pienen extralenkin damin nostettua (toki mäkin olin kuvaamassa samalla suunnalla). Itse luovutukset oli parempia toi hyvin käteen ja siitä käskettiin sivulle. Ohjaaja rauhallisempi niissä. Äiti treenannut sisällä ja pihassa käteentuontia ja niiannut ja ei ole kumartunut päälle. Vikaksi eli kolmannella heitolla dami lensi, mutta koira ei päässyt hakemaan. Joten jätettiin muistikuva. Kun kaksi muuta oli tehnyt ja hakutreeni niin palattiin eteenmenoon. Dami oltiin viety sinne salaa. Nova ekalla kertaa taisi juosta ohi ja lähipellolle. Damia näytettiin ja sitten sujui. Ekaa kertaa tällainen treeni.

Haku: suhteellisen lähihakua n. 15-30m päässä kaikki. Eka kuusikossa, toinen risukasassa ruohikoiden seassa piilossa ja kolmas puun oksalla. Nova löysi kuusikosta damin. Risukasan damiin lähetettiin lähempää, taisi löytyä ilman apuja. Labbiksille näytettiin taas damin paikka. Puussa olevaa Nova ei hoksannut, jalat vei niissä kohdin ja ehti kyllä juosta varmaan 100m päähän ja sivuttaisetäisyyttäkin. Damia kiven päälle ja pois näkyvistä. Lähelle ja kauas.

Markkeeraus: tarkoitti koiran nähden korkealta heitettyä damia/lintua apparin toimesta. Tämä kuumentaa myös enemmän kun heitetään koiran nähden. Junnut kesti sen kuitenkin hyvin, ainakin vikana treenattavana. Ja dameja heitettiin 1-3 näin alkuun. Aluksi ne pari muuta voi olla lähellä ja yksi oli esim tutussa suunnassa mihin tehty linjaa aiemmin. Novalle tehtiin vain yksi uusi suunta. Istui sivulla vapaana. Dami heitettiin ja lähti ehkä vähän ennen lupaa? Tässä käskynä hae. Juoksi hyvin mutta alkoi tarkentaa jo ehkä 7m ennen damia ja pyöri jonkin verran. Novalle tämä oli vähän vaikeampaa kuin labukoille. Tosin uusi asiakin.

Yksi mihin kiinnitin huomiota niin eteenmenon merkistä Nova katsoi vähän ylöspäin käteen. Pitäisikö olla alempana..?

Luovutustreeninä olisi myös hyvä sellainen missä toisessa kädessä on namia ja toisessa dami. Koiralle annetaan dami ja heti palkataan. Varmaan samoin myös kestoa, käteen koskemista, kuljetusta tai maasta nostamista lisätä.

Kuunneltua istumisstopin opetus:
Pillillä pitkä piiii. Ensin läheltä pillitys ja heti istu käsky. Heitetään pallo koiran yli. Toinen oli myös naksutellut ja käynyt namilla palkkaamassa.
Vanhempien koirien treeninä oli 50-100m matkalta eteenmeno jossa kerrottiin mitä puita kohti lähettää. Ukko puoliveli lähti sokkona. Täytyi käyttää stoppia mutta koira ei nähnyt korjaus käsimerkkejä korkean heinän takia. Yhdellä apuna vaak vaak huudot ja joillakin taas heitto. Toiseen suuntaan taas yhtä pitkällä matkalla markkeraus, dami lensi ja koirat sai etsiä sen. Tätä treenasi myös Ryyti tyttö, Iita ja Roki(?).


Otin kuvia myös treeneistä..
KUVAT 


Sisällä Novan äiti 9v Vimma pääsi useamman rapsuteltavaksi. Parit kännykkäkuvat:




Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...