Siirry pääsisältöön

Muodikas Nova seuraa

Käytiin tokoilemassa nyt sunnuntaina Sirkuskentällä kelpieseuraa kaksin kappalein, Sanna & Poppi sekä Charlotte & Koodi. 

Paikkis: Nova teki kaksi paikkista, kun muut teki evl:ää. Palkkasin välissä ja uusi jättö. Laitoin käsimerkillä maahan.
Paikkiksen jälkeen tehtiin vielä pallo etupalkkana maahanmenoja, käsiavulla suurinosa hyviä. Jos sen jätti pois, liikkui taas takajalat. Edestä päin ei sitä kyllä treenikaverikaan alkuun huomannut, kun muuten näyttää niin vauhdikkaalta.

Nova aloitti. 

Otettiin siirtymiä, liikkeiden alotuksia, katsekontaktia ja seuruun liikkeelle lähtöjä.
- vieras liikkuri oli ok, palkkasin kontaktin ja liikkeelle lähdön. Ekassa odotin, että tiivistää ja hidastin vauhtia, sitten vasta palkka. Ne sujui hyvin.
- liikkuri kapulan kanssa/ liikkurin vieressä: kapula olikin sitten vaikea, tehtiin taas meidän vasemmalla puolella häiriö. Alkuun meinasi vilkuilla sinne kesken liikkurin käskytyksen. Se ei ollut sallittua ja treenattiin vain kontaktia ja luopumista. Välillä myös seuraamaan, jotka hyvin että näki ettei koomaudu.
- katsekontaktista otin sivulle, sanoin "katso" jolla täytyy pitää kontaktia. On virittelynä ennen seuraamisia. Liikkuri sanoi "seuraus liike, liike alkaa, liikkeelle mars". Heti hyvästä kontaktista tai käskyjen jälkeen palkka.
- tippuva kapula oli alkuun liian paha häiriö. Treenattiin että appari heilutteli kapulaa sivussa ja edessä. Sitten ihan metrin tippuva kapula, ei heitetty. Ekan katsoin, lopuissa vaan pää nytkähti muttei katsonut. Vapautin jossain välin ja sitten vielä namipalkattuna muutama. Näissä oli hyvin idea siinä, että pitää olla kontaktissa eikä saa katsoa vaikka mieli tekisi.

Seuraus: Loppuun vielä liikkuroituna seurausta. Pidin namin pään toisella puolen ja tuntui, että sen takia vähän hidasteli välillä, kun halusi ehkä nähdä namikädenkin. Pysyi kuitenkin suht tiiviinä. Itse pysähdykset ja käännökset ok.
- Tiiviyteen (väljyyteen) kokeiltiin sellaista, missä kävelin kokoajan oikealle viistoon "pohkeenväistöä" mutta tosi loivasti. Sitten myös sellaista, missä kävelen suoraan ja sen jälkeen lähden kävelään oikealle pieniä sivuaskelia etuviistoon. Ja palkkasin, heti kun tajusi korjata itsensä linjaan riittävän tiiviiksi. Alkuun autoin namikädellä tai reiteen taputuksella. Näitä lisää, että oppii korjaamaankin.
- Oikeastaan myös tarjoten seurausta voisi tehdä eri pituisilla pätkillä, sitäkin mulla kaikki on tehneet. Ja siitä voin poimia naksuttelemalla ne parhaat kohdat. Eikä koira voi luottaa perusasentoon verratessa se on valmiiksi hyvässä kohtaa.

Ruutu: loppuun vielä ruutuun lähetys, missä appari vein lelun sinne Novan nähden. 23m matkalta juoksi hyvin. Itse ruutu on vielä ihan opettamatta.. Täytyisi muistutella kosketusalusta tai kokeilla näyttöruutuja.

Novalle tosi hyvä treeni. Ja hyvä, kun saatiin muistuteltua että pitää olla kuulolla ja kontaktista liikkurinkin kanssa aloituksissa. Ja vaikka liikkuri olis niinkin ihana kuin kapulan kanssa (jota harvemmin on, kapula usein haettu vasta ennen itse liikettä, mutta aina treenattava jos se tekee häiriötä). Kaukot pitää vielä tehdä ja luoksetulo liikkurin kanssa.

Treenaa: 
- seuraus oikealle viistoon
- seuraus tarjoten
- katsekontakti liikkurihäiriöllä/kapulan tiputus
- ruudun seuraava vaihe, kun ehtii
- kaukot ja luoksetulo
- kapulanpito, kapulasta luopumista ja itse pitoa

Ruutikin sai vähän seurata parkkiksella. Teki seurausta tarjoten. Myös oikeaa puolta, takaa puolen vaihto ja molemmat oikeaan. Alkuun teki hiljaa, sitten vinkumisella säestettynä. Tai vinkuminen tuli heti, kun otin käskysanoja mukaan. Kun en puhunut mitään ja söi maasta, oli vielä hiljaa. Haukkui se myös autossa ja hyppeli äitin autossa takakontista takapenkille. Kotimatkalla yritti kai syödä Novan, kun uskalsin jättää ne takakonttiin. No suht kiltisti komensi.


Otin la Novan uudesta Designdog - pannasta kuvan (nahkaa ja heijastinta) sekä Pompan uutuus Hippa - takista. Kuvat 


Hihna ja panta sopii nyt yhteen. :) Hihna löytyi jo ennakkoon.

Pupseista videot n. 3vk




Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...