Siirry pääsisältöön

Novan agilityt Markon opissa

Perjantaina agilityssa oli Saijaa tuuraamassa Marko Kivihalme oli hyvä mahdollisuus kertaluonteisesti tutustua uuteen kouluttajaan. Tykkäsin rauhallisesta neuvomisesta, selkeästi tuli ohjeet mitä laittaa paremmaksi.

Video kokotreenistä (alhaalla myös lyhyempi 30s parhaat palat):
2on-2off: palkkasin muutamat asennot heti alkuun. Haki hyvin paikkaa mutta olinkin lähellä.

Kepit päin seinää: ohjurit 2+4. Ekassa kääntyi katsomaan tai jotain tapahtui keskivälillä. Toinen oli hyvä ja palkkasin loppuun. Vastakkainen käsi tukemassa. Sitten putkeen, u-putkeen joka "väärinpäin" eli pimeään kulmaan. Varmistelin sisäänmenoa ja koira kääntyi samaan suuntaan missä olin ollut sisäänmennessä. Otettiin sieltä kepeille. Sujui. Vinkkinä että vaihtelee ohjureiden paikkaa.

U-putki palkattuna putken suulle kouluttajan toimesta että tajuaa kääntyä putken taakse kun tulee ulos. Seuraavan palkkasin itse. Hoksasi hyvin. Lopuissa liikuin itse myös paremmin.

Serpentiini: kentän päädyssä puomin jälkeen oli hyvä treeni serpentiinikuviosta. Ekalla kerralla 3 hypyn työnnön tein koiran puoleisella, eikä kroppa kääntynyt. Seuraavalla toistolla vastakkainen käsi ja työntö hypylle. Vikalle takaakierto hypylle avuksi poikittainen rima, kun meinasi tulla siivekkeen niin että rima 55cm tippui. Suurinosa rimoista 50cm ja osa 55cm.

A-este: tehtiin ilman pumppia. Pallo odottamaan. Eka hyvä. Tokassa juoksin vähän edempänä niin tuli yhdellä laukalla alastulon. Koskien kyllä, mutta ei noita lisää. Seuraavalla toistolla itsekin helpotin ja nyt hyvä. Kun on pumppi käytössä voisi mun vedätystä opetella ja etten näyttäisi niin paljon apuja koskemiseen.

Irtoaminen suoraan putkeen: tämä oli helpompi kun otettiin vauhtia takaakierto, hyppy ja putkeen. Erikseen myös suoraputki ja hyppy ekassa ehti tulla mun luokse ja lopetin siihen. Seuraavassa piti käskyttää heti hypylle, kun tulee putkesta. Koirat hakee muuten aina kontaktia putkesta tullessa.
Otettiin sitten vielä nämä kaksi pätkää yhteen ja kouluttaja heitti palkan.

Lopussa ehti vielä ottaa A:n jälkeisen hypyn (käännös oikeaan tak tak) ja siitä seuraavat hypyt. Rytmitin vähän liikaa käännöstä hypylle ennen putkea. Irtoaville koirille siellä oli haasteena väärä putki. Jouduin korjaamaan vielä ohjausta hypylle ja sanoin sik sik -käskyn.
Käännöskäskyt meinasi unohtua ratatreenissä vaikka mietin ne tutustumisessa. Eipä tässä ollut mitään must kohtaa niille.

Mietin treenien jälkeen tärkeimpiä pisteitä radalla. Eli kohdat missä radalla piti käydä. Pitäisi osata miettiä ne jo tutustumisessa ja juosta sen mukaan että ehtii. Rataa voisi niiden välillä miettiä että pisteestä jatkon voi ajatella lähdön tavoin, jos jättäisi koiran siihen missä pitäisi itse olla. Kepeillä saattaa vastakkaisen käden kanssa, serpentiinissä työntö hypylle, suoraan putkeen lähetyksessä hypyn tason yli, sen jälkeen lähetyshypylle. Lopussa lähetys käännöshypylle ennen suoraa putkea.

Video missä parhaat palat:


Treenaa:
-Putki "nurinpäin"
- kepit vaihda ohjureiden paikkaa/vähennä

Kommentit

Luetuimmat:

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Agilityn alkeet videoin: nuoren koiran opetus

Alkeistreenejä nuorelle koiralle tai pennulle. Gavan pentuajalta vuodelta 2014-2015 ja muita harjoituksia. Lisäksi Novan alkeistreenejä, käännöskäsky harkat 17-18 ja suullisia käskyjä -19 .  - päivitetty 21.3.2020  Kotona harjoiteltiin laatikkolle 2on-2off ja puiden kiertoa itsenäiseksi. Nova harjoitteli irtoamista ja käännöskäskyjä lisäksi.  Hyppyihin tuli lisää korkeutta vasta lähempänä vuoden ikää, mutta ne on lähinnä koiran osaamistasosta riippuvaisia. Mielestäni, jos koiralla on vielä täysityö keskittyä noudattamaan ja hoksaamaan, mitä asiaa haetaan treeneissä, ei sen tarvitse samanaikaisesti myös keskittyä hyppäämiseen. Nämä kaikki harjoitukset, "pentutreenit" voi yhtä hyvin tehdä aikuisen koiran kanssa matalilla korkeuksilla, jos se aloittelee lajia.  Naksuttimen sijaan voi käyttää myös naksutinsanaa esim "jes", "zip"... Hyppy etupalkalla : Jos koira ei meinaa tarjota (tai kun hoksaa näillä idean voidaan koittaa tarjoamista), voidaan jättää ...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...