Siirry pääsisältöön

Kimppatreenit isolla porukalla

Sirkuskentällä treenattiin tokoa Novan ja kaverien kanssa. Mukana Kati & Tria, Wilma & Bina, Katri & Uno, Emmi & Fisu ja Pipsa & Misu.

Nova aloitti ja kaksi muutakin treenasi samaan aikaan.
Kehääntulot ja kehätarkki: Pipsa liikkuroi ja tultiin kehään. Ekalla kertaa yritti moikata. Sitten tuli ihan hyvin kehään. Mutta käskytin kyllä siirtymäkäskyä useamman kerran, tavoitteena että yksi käsky ja pitäisi olla koiran vastuulla siirtymään lähtiessä että pysyy seuraamassa. Ekat tarkit yritti istua, sitten tajusi seistä ja yritti myös pyöriä innoissaan kun vieras koski. :D siitä siirtymä ja katsekontaktista palkka. Kolme kehääntuloa ja vika oli jo paras.

Seuraus: loppuun vähän seuruuta. Ekassa otin vähän matkaa eteen, sivuaskel oikeaan vauhdissa ja palkkasin. Palkkasin ehkä liikaa vapautuksenkin jälkeen näissä (seuruussa tai sivulla), pitää muistaa palkata oikeaan positioonkin. Sitten vähän pidempi seuraus, vasempaan kännös vähän väljä. Kerran karkasi kontakti, mistä huomautus (lähellä myös hypyt). Pysäytys ok. Oikeaan täyskäännöksessä ei ollut ihan hereillä. Palkkasin suoralta. Tässä oli myös häiriötä, mutta samantyylisiä pitää treenata. Tuli aika kokeenmainen seuruu esille, vaikka oli hyviäkin pätkiä muttei 100% skarppina mulle. En jäänyt hinkkaamaan ja tuntui, että liikkurillakin oli kiire.

Otin sitten yksinään muutamia katsekontakteja ja kaukoja. Lähempänä koirahäiriötä ja treenikassien luona, missä joku haki kassista jotakin.

Alo, paikkis: Trian ja Binan kanssa. Hitaasti maahan. Makuussa nuuski kerran maata, vähän pälyili. Kentällä oli ollut juoksuinen narttu tätä ennen, mutta tehtiin toisessa kohtaa. Ylös hyvin. Maahanmenoja vielä kertailtiin että kaksi eri liikkuria kävi edessä. Niistä tuli hyviä.

Ruutu: kerran mun näytettynä (ekaa kertaa niin) mutta juoksi vähän keskikohdan ja takamerkin väliin. Heitin lelun lähempää. Kerta salaa jätetylle lelulle, mutta bongasi sen. Tehtiin ihan 10m, kun oli vähän kova kohmeinen hiekka.

Kaukot: loppuun käytiin vielä tekemässä kaukoja lähellä juoksunartun hajuja (jos löysin yhtään oikeata kohtaa..). Paristi takapalkalla. Sitten taas yhden jätin palkkamatta, kun ennakoi noisten jo seisomaan kohti palkkaa. Sitten saatiin Emmi liikkuroimaan (oli etuviistossa). Eka oli ok, maahan ok, ja nousu hyvä. Palkkasin (suoraan paikalle namilla). Seuraavassa ei mennyt ekalla maahan. Toisella meni. Palkkasin istumaan nousun. Yli päätänsä tänään kaukojen matka n. 2-5m. Takajalat alkoi taas liikkua, kun teki nopeasti maahanmenoja. Tuntui myös menevän niissä helposti vähän vinoon (nyt toki talvitakkia ja treeniliiviä tai jos yleensä oon katsonut enemmän tms). Erillisenä täytyy tehdä sitä etupalkkaa ja että saa takajalat pysymään paikallaan. Jos oon ryhdikkäästi en näe niitä niin helposti. Tässä treenissä tuli siis palkattua kaikki ekat nousemiset ja ideana olikin lisätä vähän matkaa ja saada hyviä istumisia. Täytyy muistaa tehdä myös ne molemmat ja sivullekävely eli ehjät kaukotkin.. Ja niin että tulee viive istumisen jälkeen. Ehkä takapalkka ei taas tee hyvää niiden maahanmenojen kannalta? vaikka auttaa istumaan nousussa..

Treenaa: 
- seuraus häiriössä liikkuroituna, vas. käännös, täyskäännös
- maahanmenot ettei takajalat liiku
- ehjät kaukot


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...