Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

11.11.2017

Tokotolleri Ojangossa

Perjantain vapaa alkoi Ojangon hallivuorolla, joka vuokrattiin Katin & Trian, Hannan & Proton sekä Sannan & Popin kanssa tokoa varten (ja tokokenttä 1). Seuraava koe on samassa paikkaa niin teki tosi hyvää. Oltiin laskettu n. 25min treeniaikaa ja loppuun jäi hyvin aikaa paikkiksille (ja oltiin me 8min nopeampia).

Kehääntulo ja liikkeen alku: eka hihnassa, vuoro tuli vähän yllättäen ja siirtymä ei ehkä ollut niin kaunein. Jouduin toistaa myös käskyn. "portista meno" oli myös ehkä vaikea. Oltiin sitä ennen vähän leikitty, tarjottu maahanmenoja ja parit sivulletulon tarjoamiset. Sitten liikkuri aloitti käskytyksen, laitettuaan meidät kuvitellulle "viivalle". Huomautin kerran liikkurin katsomisesta. Ja myös onnistuin palkata juuri kun käänsi silmät liikkuriin. :D Vielä uusiksi kehääntulo, nyt parempi ja kontaktikin pysyi. Yksi siirtymä, joka myös hyvä. Ehkä joku keskittyminen sivulla ennen kehäänmenoa, kontakti namihäiriöllä tms.. 

Seuraus: Sitten päästiin ihan seuraus liikkeeseenkin eikä vaan alun käskytyksiä. :D Seurauksessa oli käännöksiä, hidasta ja juoksua. Palkkasin keskivälillä. Sitten juoksusta kohti aitaa. Paikka oli tosi hyvä ja tiiviys! Liikkeelle lähdöt myös. Kontakti pysyi myös. Huikea ero! Niin paljon pelkät alut (katsekontakti + liikkeelle lähdöt) vaikuttaa! Ja hyvänä treeninä myös se oikeaan askel. 
Kuva: Kati
Kaukot: Kaukoissa liikkuri oli ensin parin metrin päässä sivussa. Sitten metri koiran takana ja jossain toistossa lähempänäkin. Maahanjätössä oliskohan johonkin ollut tuplakäsky? Otin pikku askeleen eteen niin ei liikkunut niin takapäästä. Tein istumaan nousuja alkuun 2-4m kohdalta. Taisi kaikilla nousta, mutta teki osan hitaammin. Kerran siitä myös maahan, hyvin. Sitten sivullekäskemistä ennakoi, liikkuri oli tosin aika voimakaskäskyinen. ;) Kahdesti nousi ennen lupaa. Jätin maahan, menin pois sivulta ja palasin uudestaan. Palkkasin maahan kun pysyi. Kerran takapalkan kanssa. Näissä täytyy saada kasvatettua matkaa ja tekniikan ylläpitoa tai lähinnä se vauhti. Siinä tavoite voiskin olla ennen kisoja kasvattaa matkaakin..

Hyppy: Virittelyssä katsoi hypyn ohi. Odota ja hypyn toiselle puolen. Kutsuinkohan "tänne". Tuli lujaa sivulle. n. 4m päässä olin molemmin puolin. 

Ruutu: Tämä ensin lelulle, minkä tiputuksen sai ohimennen nähdä. Sitten seuraavassa näyttö, n. 15m matkaa ja menin lähelle ruutua että saan heitettyä lelun palkaksi. Tosi hyvin korjasin katseen apparista ruutuun ja juoksi täydelliseen kohtaan. Lelu siitä. Sitten vielä niin, että appari näytti ja sai lelun piiloon. Menin ainakin sen 15m. Nova juoksi hienosti, huusin jes ja appari heitti lelun. Nova ehti kääntyä ja lähteä mua kohti takaisin lelun odotuksessa mutta näki taas kun lelu heitettiin. Sitten vielä pienellä kehulla salaa lelun laitto ruutuun ja lähetin pisteen keskeltä eli 23m(?). Korjasi hyvin katseen apparista ruutuun. Virittelyä näissä en muuten ehkä tainnut käyttää? Odotin vain että katsoo oikeaan suuntaan, ennen käskyä. Sitten lupa ja meni ferrarin lailla hienosti ruutuun. Bongasi lelun 5m ennen ruutua. Bortsujen kanssa oon monesti siirtynyt näyttämisen sijaan kosketusalustaan, kun en oo saanut tehtyä tarkkuutta ruudun paikkaan. Nämä oli ainakin tosi hyviä. Ihana Nova!!

Liik. maahanmeno: Ensin yksi missä palkkasin maahanmenon heittäen lelun taakse. Aloituksessa teki koira viereisellä kentällä agilitya ja siitä sain korjata. Ja toki ruudun luukutukset vähän oli syönyt terää. Parit liikkuroinnin aloitukset, yksi ruudun linjalla sivuun ja Nova ehti lukita ruudunkin siinä välissä. :D Helposti saa ruutufanin. Ruuti tykkää! Loput liikkuroidut alut hyviä. Häiriöksi niissä myös ohjaajan kumartelu tai kyykkäys, liikkurin "heiluminen" on usein vaikea. Ekaan lankaan meni, seuraaviin ei. Kerran myös että jätin maahan, kävelin sen 10m ja palasin sivulle. Nyt malttoi ja palkkasin maahan. Vapautin siitä. 


Paikkis: lopuksi vielä ja Nova sai kaksi treenikaveria häiriöksi. Ehkä ekan minuutin hyvin. Sitten meni lonkalle ja samoin vinoon. Kerran oli lähellä nuuskasta maata, muttei nuuskinut. Vaatii vielä tiheämpää palkkausta.. Nyt kisamainen pidempi aika, mutta tarkkaa aikaa ei taidettu ottaa ellei katsonut seinäkellosta. Maahankäskyyn tuplakäsky, piti kontaktia muttei totellut sitten kuitenkaan. Näitä muutamat uusiksi ja alkoi toistolla jo sujua. Ja teki sitten jo nopeita maahanmenoja. Jos liikkuroinnin kesken treeneissä katsoi muualle, koskin korvaa tai päätä ja korjasi kontaktin takaisin. Paikkiksessa nousi muuten kerran viereisen käskystä joka oli korkea käsky. Toistoilla ei mennyt naapurien lankaan. Palkkasin taas maahan. Otin kyllä sitten ylöskin.


Aikaa jäi käyttämättä, mutta ehdittiin tehdä kaikki suunniteltu ja kaksi vikaa oli extrana lunttilistaan liikkurille. Nuoren koiran kanssa ihan riittävä aika ja kun en itse niin käytä aikaa puhumiseen ja toistoja ehti tulla. Ja Novalla oli jo aika läkähtynyt. Nyt palkkasin välillä ihan sivulla palkat oikeaan positioon. Kaukojen jälkeen sai juosta rallia lelun kanssa niin vähän purki tilannetta. Tosi hyvä treeni Novalle, uudessa paikkaa ja tosi vaikeitakin juttuja teki treenikaverit. Esim kaukoissa kolme ihmistä lähellä tuijottamassa. Nova alkaa oppia myös vaan petraamaan noista häiriöistä. Ja mennyt jo nyt tosi paljon eteenpäin liikkeen aluissa ja itse seurauksessa. Paljon on käytettävä aikaa (ja haluankin) ja treeniä siihen "näkymättömään" eli mikä on ennen liike alkaa - käskyä. Koira on silloin niin skarppina kuin mahdollista ja itse ei tarvitse stressata, onko se nyt kuulolla.

Novan kanssa on vain siistiä treenata. Ja kun muistaa vielä, miten vähän treenejä on alla suhteessa "omiin". Aina takaraivossa käy kyllä ajatus, että täytyy olla varovainen pallojen kanssa kun on niin vauhdikas tapaus. Paljon treenissä oli kyllä namipalkkaakin. Jostakin katsekontaktista lelu, kaukojen vikassa, ruudussa, jäävästä ja ehkä hypyn jälkeen? Sosiaalista kehua myös käytin ennen lelun kaivamista tai ennen namia. Peruutin ja kohotin kädet. Nova sai pomppia kohti ja kun oli hyvän aktiivinen sai palkan. Näissä kaikissa toki palkkasin sen, mutta pitäisi tehdä ihan nollatoleranssilla missä saa vain kehut. Mulla pitäisi näissä olla treenitasku muualla etten pysty säälistä vaikka palkata. Välillä kun aloittaa kehut, asenne on että mistä se lelu löytyy tai lähtee hakemaan palkkaa appareilta (kapulakin käy). Lelusta vielä niin saa välillä purkaa juoksemalla, irroittaa käskystä ja saan laittaa lelun rauhassa taskuun. Sitten taas sai keskittyä ennen toimintaa. Ja suhteessa lelua on vähemmän.

Hallilla olisi ollut myös iso peili, mitä en osannut hyödyntää. Nimim olisi voinut katsoa kontaktia liikkeen aloituksissa..

Näitä on hyvä kirjoittaa yöllä ennen nukkumaan menoa. Tokoinnostus yltää ainakin tänne asti. :D

Treenaa: 
- kaukot pidemmältä matkalta
- sivulta maahan häiriönä ihminen edessä (paikkamakuun tyylinen)
- kehääntulot ja liikkuri
- paikkis välipalkkaa, korjata jos menee lonkalle


Punainen bortsujen kanssa kasvanut korppikotka :D Jäähkälenkillä pojat ja Tria prinsessa. Jatkettiin lenkkiä vielä kelpie kaksikon kanssa pelloille. Pojat saivat juosta vapaana. Hevillä ja Novalla pientä jäykistelyä (toinen ei välitä muista koirista), mistä kutsuin Novan pois hakemaan herkkuja. Jokaisesta se sai tulla syömään ja rentoutui samalla. Ekassa ei ollut ehkä ihan heti kuulolla, muissa oli. Hienosti saatiin lenkki vedettyä.

Gava pakkasi tavaransa ja lähti loppuajaksi mammalomaa viettämään kasvattaja Marialle. Tärkein pakattava oli kaksi pentua (parin päivän päästä 4vk) tuolla "putkikassissa". Tyhjän näköistä on nyt ilman pentukaksikkoa ja Gavaa. Kolmikolla on kuitenkin hyvät oltavat Marian luona. :) "Häkkiin" totutus meni hyvin, pari vinkumista ja sitten tyypit nukahti. Lähtivät klo 17 ja klo 19:30 olivat vasta heränneet häkistä. :D

Pandan pentulaatikkoon meno

Pandan hyvän yön toivotus


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!