Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

12.11.2017

Nova tekniikkatreeneissä Saijalla

Sunnuntaina oli AST:n järkkäämä koulutus Saija Mustosen opissa Lohjan hallilla. Oltiin eri kentällä kuin yleensä ja harjoituksena oli tekniikkaa. Vaikeinta oli oppia kolme eri pätkää samoilla esteillä. 2 ja 3 radasta video alla.


Tällä radalla oli ideana tehdä pakkovalssi jaakotus. Rata tyssäsi meillä siihen. Tein sen liian olettaen että koira ymmärtää ja parissa toistossa Nova oli jo sekaisin miltä puolen piti mennä hyppyä ja mitä tehdä. Tehtiin ensin sitten kerran niin, että laitoin putkeen, merkkaus kädellä alas 4 hypyn edessä. Askel taakse/viistoon, tilaa koiralle ja sitten kohti toista siivekettä seuraava askel. Tässä tehtiin niin, että käännyin kohti estettä ja selkeä lähetys yli. Askellus meni aika kolmiomalliin. Tarkemmin siis olin noin 4 numeron kohdalla. Oikealla kädellä merkkaus noin käden mitan päässä, askel taakse ja seuraava kohti hyppyä. Seuraavissa taas sama, mutta nyt tein jaakotuksenkin. Tajusin silti tehdä jaakotuksen kolmio malliin, merkkaus, askel taakse sivuun ja seuraava kohti hyppyä. Siitä liike keskemmäksi rataa parin askeen verran ja sitten suunta kohti hyppyä ja putkea. Valssi hypyllä 7. 

9-12: tässä pakkovalssi jaakotus oli vähän helpompi, koska putkesta tuli koiralle vähän siivekkeen kiertämistä eikä siihen tultu niin loivassa kulmassa. Sen jälkeen muistaa lähteä liikkeelle saattamaan seuraavalle hypylle 11 ja lähetys putkeen. 

Nova taisi ekassa tai tokassa lähdössä nousta seisomaan (nostin valssin käden). Palasin sivulle, pyöräytin uudestaan ja sitten muisti pysyä. Toisen radan kuvioita (video alla 2 ja 3 rata) käytiin vähän ekan kierroksen lopussa ja sitten tehtiin "vielä kerran" toisen vuoren lopussa. 17min jaettiin siis parin kanssa puoliksi. Ihan hyvä! 

Tällä musta neliöisellä radalla oli tarkoitus tehdä 7 ja 12 väliin valssi ja takaakierto. Irtoamista ja "luukutusta" tuli kivasti alussa, missä tehtiin lähes kahdeksikko (valssi 4-5 väliin). 7 hypyllä ekalla kertaa Nova oli vähän epävarma, kun lähetin kauempaa ja vaihdoin samalla puolta. Heti kun lähetti putkeen niin lähteä kohti valssia 9-10 väliin. Hyppy 7 käännöksen suunta taisi olla vähän vaikeampi, siitä tuli rimakin. Toki omalla ohjauksella oli vaikutusta. Enemmän kohti linjaa ja ajatellen koiralle vekkiä. 

Videolla radat 2 ja 3


Vika eli kolmas rata oli ilman putkia (video yllä). Tässä tuli takaakiertoja mulle tosi hyödyllisessä kulmassa, mitä tulee myös saksalaisessakin (takaakierto persjättö). Tässä oli eniten haastetta muistamisessa. Nova tuli nätisti ohjaukseen 1-2. Ehdin yllättävän kivasti valssiin 2 hypyn taakse, päästin hypylle 3, sitten taas lähetys taakse 4 hypylle samalla valssaten. 5-6 väli oli jotenkin vaikea, Nova sai siinä välillä korjatakin ja mennä toisen takaa. Tässä olisin voinut enemmän tukea omalla liikkeellä. Siinä tuli se bc ohjaus tms. :D

Hypyn 7 jälkeen haastavin oli takaakierto kun itse ehdin välillä jo aiemmin sinne. Työntö taakse 8 ja sitten päällejuoksua. Lähetys taakse 9 hypylle ja valssi. 10 hypyllä ehkä tuli taas rytmiteltyä käännöstä. 11 hyppy sujui helposti.

Takaakierto 12 ensin otin siitä isomman numeron, varmistelin ja myöhästyin jatkossa. Toisella kertaa osasin vain ohjata linjaa ja ehdin myös 13 takaakiertoon työntämään.

Jätin videolle myös "mokat" takaakierroissa. Välillä unohdin radan ja piti palkata. Pitkässä pätkässäkin oli kahdesti pieni muistikatkos. :D Katsoin videolta, että monesti luotan kroppaan joka todellisuudessa on vain nouseva käsi jolla yritän pelastaa tilannetta. Käsi on liian ylhäällä ettei koira välttämättä sitä näe. Pitäisi ohjata niillä jaloilla tai käsi alhaalla. Ja aloittaa ohjaaminen jo kun koira tulee edelliseltä esteeltä linjaa ajatellen. Tästä voisi hyvin treenata myöhemmin vielä 6-9 ja 11-13.

Tämän tyyliset viistohypyt, nopeasti vaihtuvat ohjaukset yms tekisi hyvää. Pakko olla kokoajan ajallaan tekemässä seuraavaa, ei voi antaa koiran vain hoitaa työtä. Ja toisaalta miten voisi vedättää ja ohjata rennommin?

Treenaa: 
- pakkovalssi jaakotus (eka rata)
- loivat takaakierrot kolmas rata 6-9 ja 11-13


RUUTI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!