Siirry pääsisältöön

Nova tekniikkatreeneissä Saijalla

Sunnuntaina oli AST:n järkkäämä koulutus Saija Mustosen opissa Lohjan hallilla. Oltiin eri kentällä kuin yleensä ja harjoituksena oli tekniikkaa. Vaikeinta oli oppia kolme eri pätkää samoilla esteillä. 2 ja 3 radasta video alla.


Tällä radalla oli ideana tehdä pakkovalssi jaakotus. Rata tyssäsi meillä siihen. Tein sen liian olettaen että koira ymmärtää ja parissa toistossa Nova oli jo sekaisin miltä puolen piti mennä hyppyä ja mitä tehdä. Tehtiin ensin sitten kerran niin, että laitoin putkeen, merkkaus kädellä alas 4 hypyn edessä. Askel taakse/viistoon, tilaa koiralle ja sitten kohti toista siivekettä seuraava askel. Tässä tehtiin niin, että käännyin kohti estettä ja selkeä lähetys yli. Askellus meni aika kolmiomalliin. Tarkemmin siis olin noin 4 numeron kohdalla. Oikealla kädellä merkkaus noin käden mitan päässä, askel taakse ja seuraava kohti hyppyä. Seuraavissa taas sama, mutta nyt tein jaakotuksenkin. Tajusin silti tehdä jaakotuksen kolmio malliin, merkkaus, askel taakse sivuun ja seuraava kohti hyppyä. Siitä liike keskemmäksi rataa parin askeen verran ja sitten suunta kohti hyppyä ja putkea. Valssi hypyllä 7. 

9-12: tässä pakkovalssi jaakotus oli vähän helpompi, koska putkesta tuli koiralle vähän siivekkeen kiertämistä eikä siihen tultu niin loivassa kulmassa. Sen jälkeen muistaa lähteä liikkeelle saattamaan seuraavalle hypylle 11 ja lähetys putkeen. 

Nova taisi ekassa tai tokassa lähdössä nousta seisomaan (nostin valssin käden). Palasin sivulle, pyöräytin uudestaan ja sitten muisti pysyä. 



Toisen radan kuvioita (video alla 2 ja 3 rata) käytiin vähän ekan kierroksen lopussa ja sitten tehtiin "vielä kerran" toisen vuoren lopussa. 17min jaettiin siis parin kanssa puoliksi. Ihan hyvä! 

Tällä musta neliöisellä radalla oli tarkoitus tehdä 7 ja 12 väliin valssi ja takaakierto. Irtoamista ja "luukutusta" tuli kivasti alussa, missä tehtiin lähes kahdeksikko (valssi 4-5 väliin). 7 hypyllä ekalla kertaa Nova oli vähän epävarma, kun lähetin kauempaa ja vaihdoin samalla puolta. Heti kun lähetti putkeen niin lähteä kohti valssia 9-10 väliin. Hyppy 7 käännöksen suunta taisi olla vähän vaikeampi, siitä tuli rimakin. Toki omalla ohjauksella oli vaikutusta. Enemmän kohti linjaa ja ajatellen koiralle vekkiä. 

Videolla radat 2 ja 3


Vika eli kolmas rata oli ilman putkia (video yllä). Tässä tuli takaakiertoja mulle tosi hyödyllisessä kulmassa, mitä tulee myös saksalaisessakin (takaakierto persjättö). Tässä oli eniten haastetta muistamisessa. Nova tuli nätisti ohjaukseen 1-2. Ehdin yllättävän kivasti valssiin 2 hypyn taakse, päästin hypylle 3, sitten taas lähetys taakse 4 hypylle samalla valssaten. 5-6 väli oli jotenkin vaikea, Nova sai siinä välillä korjatakin ja mennä toisen takaa. Tässä olisin voinut enemmän tukea omalla liikkeellä. Siinä tuli se bc ohjaus tms. :D

Hypyn 7 jälkeen haastavin oli takaakierto kun itse ehdin välillä jo aiemmin sinne. Työntö taakse 8 ja sitten päällejuoksua. Lähetys taakse 9 hypylle ja valssi. 10 hypyllä ehkä tuli taas rytmiteltyä käännöstä. 11 hyppy sujui helposti.

Takaakierto 12 ensin otin siitä isomman numeron, varmistelin ja myöhästyin jatkossa. Toisella kertaa osasin vain ohjata linjaa ja ehdin myös 13 takaakiertoon työntämään.

Jätin videolle myös "mokat" takaakierroissa. Välillä unohdin radan ja piti palkata. Pitkässä pätkässäkin oli kahdesti pieni muistikatkos. :D Katsoin videolta, että monesti luotan kroppaan joka todellisuudessa on vain nouseva käsi jolla yritän pelastaa tilannetta. Käsi on liian ylhäällä ettei koira välttämättä sitä näe. Pitäisi ohjata niillä jaloilla tai käsi alhaalla. Ja aloittaa ohjaaminen jo kun koira tulee edelliseltä esteeltä linjaa ajatellen. Tästä voisi hyvin treenata myöhemmin vielä 6-9 ja 11-13.

Tämän tyyliset viistohypyt, nopeasti vaihtuvat ohjaukset yms tekisi hyvää. Pakko olla kokoajan ajallaan tekemässä seuraavaa, ei voi antaa koiran vain hoitaa työtä. Ja toisaalta miten voisi vedättää ja ohjata rennommin?

Treenaa: 
- pakkovalssi jaakotus (eka rata)
- loivat takaakierrot kolmas rata 6-9 ja 11-13


RUUTI

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...