Siirry pääsisältöön

Novan agilitya Saijan treeneissä videolle

Perjantai illalla oli vielä Saijan agilitytreenit Lohjalla.
Rata oli kivan vauhdikas ja katsottiin yhdessä aluksi pätkiä. Lyhyt laukkaiselle koiralle osa oli helppoja, pitkä laukkaiselle ei. Tarkoitus oli myös opettaa koiria, ei että kaikki saa sujumaan kaikki vaihtoehdot. Tosi hyvä sekin! Mun suunnitelmat ei täsmänneet oikein yhtään ton punaisen ferrarin kanssa. En osaa yhtään arvoida sen vauhtia ja sitten jään jumiin joihinkin kohtiin, mistä olisi pitänyt liikkua jos olisin ehtinyt päällejuoksuun. Toisaalta silloin meidän tasolla olisi tullut esteohituksia seuraavalta, vaikka toisaalta tuli niitä nytkin.


1-5: Itse  rataan alku olisi ollut mahdollista juosta sisäkaarretta ja takaaleikkaus. Tai vähän päällejuoksua ennen putkea. Ekassa Novan vauhti yllätti, olin väärällä linjalla ja myöhässä. Seuraavassa katsoin kutsumiskohdasta jo suoran linjan putkeen työntämiseen ja lähdin aiemmin liikkeelle. 
5 hypyn "tiukkakäännös" oli kriittisin jatkoa ajatellen. Se venähti helposti ja jäi mutkittelun kierteeseen jatkossa. En sanonut siihen mitään käännöskäskyä. Hyppy oli myös sen verran sivussa että vaati lähettämistäkin. 

Jatkettiin sitten 4-8: eka suunnitelma valssi, persjättö ja takaaleikkaus oli tuhoontuomittu. En päässyt valssista edelle, kun piti peesata seuraavan hypyn kulmaa. Tärkeä myös ettei valssissa yhtään peruuttanut ja ohjasi mahdollisimman tiukan linjan seuraavalle hypylle. Ehkä kun kerran Nova tuli ohi, kun olin kaeumpana koitin helpottaa ohjaamalla vähän liioitellusti. Tollainen kohta treeniin. :) 

Kokeiltiin enemmän etäohjaten että olisi takaaleikkaus putkeen ollut 3-4. Sitten lähetyksellä askel kohti hyppyä 5, puoli valssi ja päällejuoksua hypylle 6. Ensin meni koulutukseksi hypylle 5 irtoaminen. Sitten että sain sen kääntymään välistä. Ja koska 5 venähti ja tuli niin vinosti hypylle 6 päällejuoksu varmistelujen takiakin oli aika mahdoton. Seuraavan hypyn ohi ja seuraava ok. Sai palkan koska vaikea kohta ja koira teki hommia vaikeimmat kohdat. 

Sitten vielä samaa kohtaa valssi, takaaleikkaus, takaaleikkaus kulkien ensin puomin puolta. Saija oli palkkaamassa ja tämä sujui paremmin. Takaaleikkauksissa irtosi hyvin. Kerran tosin meni vikan hypyn ali, vikan ohi. Sitten vikassa sanoin nimeä niin tuli hypyn. Mä jäin ihan auttamattomasti jälkeen! Vika erikseen 6-8. 


A-este, juoksari: ekassa hyppäsi ylösmenolta. Sitten kolme hyvää A:ta, jossakin yritti juosta ohi palkalle. Hyvin löytyy sopiva laukka. :) seuraava vaihe A:lla? tämä nyt neljäs treeni? 

Kepit: ensin yksinään. Alussa 2 ohjuria, lopussa 3. Heti ekalla oikein. Sitten putkesta takaaleikkauksella, lopussa rytmimeni sekaisin, palkka silti. Toisella kertaa sujui. :) Jes! Seuraavalla ohjureita voisi olla 2+2. (viimeksi oli 2+4)

16-21: renkaalta aloitettiin, en uskaltanut kovasti tehdä työntöä ja tuli mun puoleisen putken. Putkeen lukitus 18 hätäinen ja tuli mukaan hypylle 19. Tollainen on käynyt aiemminkin.. Otin putkeen lähetyksellä 17 aloittaen seinän puoleiseen, vastakädellä putkeen 18. Sitten muistin jatkon takaakiertoihin ensin pyöritysvaihtoehdon tai takaakierto persjättö. Ekassa tuli rima, toiseen korjasi. Näin tehtynä on ollut kellotettuna hitain. 

18-21: seuraavaksi pakkovalssi 20 (vähän varmistellen), jos pääsisi olemaan noin kaukana putkelta ehtisikin. Saksalaista yritin sitten 21 mutta olin riman edessä ja se tippui. Päällejuoksuna loivempana onnistui. Alkuun mielummin päällejuoksuina. Enkä luota takaakiertoon että pääsisin oikealla ajoituksella pois alta.. Takaakierrot on melkein mun kirous, kaikilla koirilla vaikeita. :D 

Treenaa:
 4-7 lähetyksellä hypylle 5 ja päällejuoksu 6
16-17 työntö renkaalla
18-21 takaakierrot
okseri jäi kokeilematta

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...