Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

16.9.2020

Haku- ja ilmaisukuuria sekä tottista!

SU 13.9 HAKUTREENIT Petikossa Heidin ja Bigin kanssa

Tofulle penturisteilyä, nyt pystyi pidentää matkaa n. 10-30m. Oli ekaa kertaa märkäruokaa, joka meni kyllä suht nopeasti.  Yhteensä 5kpl. Ei niin hyvä ahmatille. Maalimiehet oli suht näkyvissä, mutta kyllä osassa piti vähän miettiäkin. Ei meinannut lelu aluksi kelvata, kun mietti voisiko vielä juosta johonkin ja syödä lisää. Suostui sitten hetken päästä vähän leikkimään kehu-lelulla. 

Novalle umppari etukulmassa. Maalimies oli valmiina, lelu näkyi vähän verkon alta. Haukun aloituksesta palkka. Sitten kun olin paikalla tehtiin vielä muutama parin metrin lähetys ja vaihteleva haukkumäärä. Unohdin lämppähaukuttaa. Nova teki myös ilmoittautumisen alussa, jonkin verran käskyjä seuraamiseen ja pysymiseen.. 

Esineet: 

- Novalle 1 pieni pehmolelu valmiina kaistaleella. Ensin lähti sinne suunnille missä 1.pisto olikin tai mm. Kutsui pois. Sitten otti oikein suunnan ja lelu löytyi aika nopeasti. Oli kaverin esine. Otettiin tätä ennen yksi lämppäesine. 

- Tofulle Heidi jätti rukkasen ja villalapasen. Tofu näki sen kauempaa. Sitten mentiin lähelle ja päästin hihnan kanssa etsimään. Kehuin kun reagoi = nosti ja toi esineen mulle ja leikittiin esineellä. Aika äkkiä haistoi leikkiessä toisenkin esineen ja lähti sitä hakemaan. Tai sitten muisti, että niitä oli 2. Tosi hyvin tarjosi! Ekat vieraat esineet. 


MA 14.9 ILMAISUTREENIT Sirkus

Mukana Minna, Bigi ja Heidi. Novalle haukkutreeni, makaava maalimies ja sitten 2 umpparia, tuttu pressu ja puinen. 

Maassa makaavalle lelu jalan alle ja hyvää haukkua. Lähellä oli myös "katsojia". Hyvästä sarjasta palkat, n. 5-10 väliltä. Muutama toistoa. Pysyi hyvin jalan lähellä, mutta joissakin kokeili vähän olisko lelu vapaana ja sitten aloitti. Lähinnä itse seisoskelin.

Puiseen umppariin maalimies meni eka niin, että oli 5cm raollaan. Nova kiersi umpparin ja tarkasti hajun. Sitten aloitti haukun. Aika paljon ehti jo haukkua, kunnes oven välistä lelu. Sitten paristi niin, että ovi oli kiinni ja lelu lensin yläkautta. Tämä oli selkeästi vähän vaikeampi, umpparilla haukkuu myös korkeampana kuin muuten näkyvää. Luin myös jälkikäteen kirjasta, että voisi näkyä esim kenkä umpparin alta, vs meillä näkyi lelu su. Mutta oli hyvä ekaksi kerraksi. 

Pressu umpparissa ensin lyhyt n. 5 haukkua. Sitten myös niin, että Minna rytmitti sanoen hauku (käsky sano) mutta haukkui kyllä hyvässä rytmissä. Kirjassa oli myös, että voisi kehumalla kannustaa tms. Aloitti muuten haukkumisen ilman käskyä ja nuuskaisi pressu-umpparin ylhäältä, että siellä on joku. Minna onkin Novan lemppari. 

Kriteerit oli lähinnä tänään hyvässä sarjassa ja rytmissä. Määrät eli ihan hyvin sen mukaan. 

Tofu, Toffe, Tohveli, Toffelssoni pääsi myös. Tehtiin hiekalla penturisteilyä 4 kertaa, aika hyvin bongasi edestä seuraavan. Oli kyllä nyt koiranmakkaraa syödessä niin nopea, että hyvä kun mm ehti siirtyä 10m. Jatkossa syöteltäviä nameja. 

Leikkiäkin lopuksi, vaikkei ensin tehnyt mieli. Näytin miten leikkii ja 2 maalimiestä kokeili sitten. Tuota pitää kyllä itsekin treenata, että syömisen jälkeen suostuu leikkiä. Ne treenit jatkuu. 


Tottista (aamulla myös nopeasti seurausta tollereille, kirjaan nekin samaan).

Katsoin ilmaisen ulkomaisen videon tottistreeneistä ja pennun koulutuksesta. Täytyi rekisteröityä palveluun, että näki mutta oli tosi kiva nähdä, miten tottispuolella treenataan. Samaa uskon, että suomessakin on. Surffailin myös etsien muita videoita suomalaisista ja löysinkin pari vinkkiä ja vähän samoja asioita. Novalla on seuraus vähän junnannut, kun ollut vain samat tavat mielessä.

Novalle seuraus: 

- Oikeassa kädessä nami ja vasen käsi pään toiselle puolella (Novan kokoisella ei tokossa saisi olla noin, vaikka luonnostaan mun kädet usein heiluukin jonkin verran). Kun ottaa kontaktin namiin, ylös ja oma katse olkapään suuntaan niin palkataan. Ideana, että kun koiran kontakti on sivussa vs katsoo ohjaajaa edestä niin pitää paremman paikan, ei osu pää jalkaan ja ei poikita. Samaa sitten seuraten, Nova meinasi mennä vähän eteen. Täytyi niiata vähän niin sain kädellä ohjattua oikeaan kohtaan ja kun pysyi siinä sai palkkaa. Oli aika vaikea palkata oikealla sopivaan kohtaan, niin etten namia antaessa tarjoa sitä liian edestä. 

- seuratessa pyörähdys vasemmalle ja nami lentää takaviistoon tai kun meidän namit aika pieniä niin palkaksin kädellä taakse. Pyörähdys niin, ettei mene eteen vaan kääntyy suoraan siitä. Voisi myös joskus pyörähtää ja tulla seuraamaan takaisin. 

- seuratessa pyörähdys vasemmalle ja samalla oikea käsi heittää lelun seläntaakse. 

- seuratessa pyörähdys vasemmalle ja samalla takapalkalle. 

-   seuraus ja pallo kainalossa, tämä vaikea ja meinasi heti edistää. Eli korkeammalla vireellä ei paikka pysy ja aukeaa/poikittaa. Tässä piti taas niiata ja otin ihan muutamaa askelta, pidin vasenta kättä niin, että se jarrutti ettei edistä. Toinen olisi varmaan pitää lyhyttä hihnaa millä jarruttaa tai nyppäsee. Kun paikka pysyi niin sanoin zip ja palkkasin narupallolla, joka oli kainalossa niin, että selänkautta hihna tuli oikeaan käteen ja lelu silloin lähti seläntaakse. 

- luoksetulo, käsiapu ja palkka jalkojen välistä. Sujui ja ei. 

- eteenmeno, jätin lelun Novan nähden ja otettiin heti eteenmeno. 

Tofulle seuraus

- kontakti olan yli, aika hyvin haki kontaktia korkealta. 

- namilla lyhyttä pätkää seuraten, oikeassa nami joka kainalon suunnilla, tyhjä vasen käsi roikkui vieressä. Sai namin kun niiasin/kykkäsin vähän. Vasta lopussa saa namin, eli ei saa kesken seurauksen. Myös oikeaan pyörähdyksiä, kokeilin vasemmankin ja meni yllättävän hienosti. 

- seuraamisen rytmiä, ja namin nostoa niin, että peruutin ja imutin kädellä tai nostin kättä vähän ja kun piti hyvän rytmin niin sai namin. Näissä pitää kokeilla missä vauhdissa saa sopivan ravin. Alussa namikäsi oli ylhäällä vain sekuntin. Hyppimisellä ei palkata. 

- myös perusimutusta, missä nostin aina vähäksi aikaa kättä. 


TI 15.9 TOTTIS&ilmaisuTREENI

Novalle pääosassa 

seuraus: tehtiin samaa namilla ja pallolla mitä eilenkin. Pallon kanssa riitti muistutus ja sitten pysyi hyvin. Koitin vaihdella seurausten pituutta, max 10m että pitää vielä paikan. Vain tavallista kävelyä, mutta tehtiin myös käännös ja pysähdyksistä palkka. 

Liik.istu: takapalkka valmiina ja sujui hyvin. 

Liik. maahan, ensin istui, sitten sujui. 

Luoksetulossa ekalla hyvä. Sitten tosi vino kuten kokeessa. Sitten taas pari onnistunutta, palkka jalkojen välistä, että olisi mielikuva edessä olevasta palkasta. Matka max 10m. 

Paikkista Novalle, missä pari teki aiemmat liikkeet, sujui hyvin ja kävin itse puskan takana osittain piilossa. Palkkailin välissä. 

Eteenmeno lelun viedessä Nova odotti. Sitten tein pikkusen seurausta, yllättän hyvää vs alkuvuonna. Ja sitten eteen, mutta seuruutin, otin istumaan ja lähetin istumisesta. Ettei ennakoi seurauksesta lähtemistä, se on helpompi suoraan liikkeestä. Muistikuvaa voisi hyödyntää ja myös sellaisia, että lelu viedään alussa ja sinne mennään lopussa. 

Tasamaannouto: tai pysyminen, koska heittelin vain ja treenasin matkaa. Oli vaikeata ja n. 10m onnistui, sain yhdellä 2m pidemmän ja sitten ehkä 5m pidemmän. Mutta myös lyhemmänkin joka meni korkealle. :D Novalle taas piti palkata kontaktia ja vaatia, ettei saa katsoa kun nytkyy. Pahimmista heittoyrityksistä Nova nytkähti eteenpäin tai nousi pisimmästä heitosta seisomaan. Kun yritti heittää kauas niin tuli käytettyä enemmän kroppaa vs tokossa. Pelkässä kapulan heiluttelussa on myös häiriötä. 

Hyppy: tehtiin 90cm hyppy, ekassa kiersi, sitten onnistui agility tyyliin, hypyn kohdalta käsimerkin kanssa ja liikuin eteen. Tokassa osui vähän, palkka tietysti. Ja kolmannella hyppäsi hyvin yli, sen kutsuin niin että olin vastapäätä ja näytin käsimerkin. 

Hyppy 60cm, tehtiin kapulan tuontivaihe, ekassa juoksi hypyn ohi. Sitten kantoi pari metriä ja hyppäsi ilman kapulaa. Kolmannella sujui. Kokeiltiin myös hyppynoutona niin, että vein kapulan samaan paikkaan, mistä aiemmin tehtiin paluuhyppy. Varmuudeksi näytin käsimerkinkin. Sujui! 

Novalle paikkamakuuta myös, kun kaveri teki hyppyä ja otti 2 noutoa. Hypyllä ekassa istui, sitten pysyi. Yksittäisenä oli helpompi. Mutta tasamaannoudossa ekassa nousi seisomaan (itse 2m hihnan päässä, selkäkoiraan) ja sitten pysyi, kun muistutin. Näitä lisää! 


Ti 15.9 Veikkolassa maalimiehelle haukkua
- Lea makasi pressun kanssa alustalla, tehtiin 2m päästä lähetykset. Lelu jalan alla ja nurtsilla. n. 5, 10, 7, 15, 6, mutta lähinnä hyvästä rytmistä palkka. 
Otettiin mun sivuttaisliikettä, muutama askel yhteen suuntaan ja lähemmäs koiraa. 
Sitten muutaman askeleen peruutus ja takaisin kävely. Ja leikkiessä kiersin ympäri, mutta sillä ei ollut merkitystä. 


Tofu kävi tekemässä vähän seurausta ja odottamista. 

Gava teki 
- jääviä (ekoissa istui, kun piti seistä), seurausta (sai katsoa ettei edistä) ja kaukoja. Tofun käskin pysyä vain muualla, mutta sai juosta vapaana. Ehkä Gavaa vähän häiritsi. 
- Kaukoissa oli alussa tahmea, tehtiin vain istu-maahan. Lopuissa parempi. 
- Eteenmenoja 3kpl, missä Tofu kiinni. Eka hyvä, sitten jäi kiinni ekan suuntaan ja olisi mennyt vinon. Korjasin ja sujui. Sitten ihan suora. 


KE 16.9 ESINEET

Tofulle aamulla 15m matkalta tuttuun muistipaikkaan eli samaan kohtaan, minne aiemmin vähän lyhempää. Mutta vein kyllä sen nähden. 

Tofulle ip esine uuteen paikkaan noin 10m päähän rinteeseen, mustikanvarpuja oli ja kohti isoa puuta. Löytyi nopeasti. 

Novalle n. 30-40m esine ylös rinteeseen. Irtosi hyvin ylös ja esine löytyi. Tofu pysyi odottamassa, kun vein esinettä (koirat istui vapaana) takaisin tullessa nousi jossain kohdin seisomaan. 
Vapautin koirat ja Tofukin juoksi käymään niin pitkällä ylhäällä! Eipä siellä mitään nyt ollut. 

Tofulle esine muistikuvana, ekaa kertaa kokeiltiin samaa lähipaikkaa niin että tiputin esineen sinne Tofun näkemättä. Ekassa lähetyksessä taisi juosta pidemmälle tai sitten löytyi nopeasti, mutta vähän epävarmasti meni. Toisessa jätin taas samaanpaikkaan salaa. Nyt aloin liikaa kehua, kun tarkensi esinettä ja jätti sinne. Joku lähetys oli myös liian nopea ja ei tajunnut. Piti ottaa sivulle, osoittaa suunta ja kun katsoi sinne lähettää. Kun juoksi sinne löysi nyt vähän nopeammin esineen. Ihan ok treeni tämäkin, helpompi jos tekee pari kolme näköavulla ensin. Tai lähempää muistikuvalla. Otin kyllä muutaman metrin lähemmäs, lähinnä Novan takia. 

Leikittiin esineellä palkaksi, kun ei ollut mukana lelua tai namia. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!