Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

25.9.2020

Miia Skogsterin tottis

Keskiviikkona tarjoutui mahdollisuus päästä ekaa kertaa Miia Skogsterin (pk-puolen guru ja pitkänlinjan maliharrastaja) oppiin, kun ostettiin kaverilta treenit. Hiukan mietin 50e hintaa ja Riihimäelle aamulla 2h ajaksi ajelua, mutta oli sen arvoista, n.30min treeniaikaa joka meni nopeasti. Treenipaikat ostettu vuodeksi kerrallaan ja kerta kuussa, nyt oli paikalla 3/5. Ja matkakin lyhyempi kuin mitä ajattelin. Täydellinen kelikin. Todisteita ei muuten kuin omien muistiinpanojen muodossa. Oli kyllä super ja sopii erilaisille koirille. Osasi myös katsoa palkkausta jne kokonaiskuvaa. Itseä ei niin jännittänyt, mutta ehkä se näkyy vain siinä että voi olla vähän vaisumpi palkatessa. Ja kyllähän sitä aina vähän miettii, kun ei tule niin perinteisen rodun kanssa. Onneksi tuolla oli myös kultainennoutaja, joka oli upea kun hieno pk-seuraus löytyi. Treenattiin ulkokentällä siis.

Kerroin, että seuraavana 1lk meno ja hyviä vinkkejä saatiin. Koska koira on jo 5v niin esim seuraukseen ei nyt pysty hirveästi vaikuttamaan tai muuten vaatisi ehkä vuoden treeniä. Mutta muissa liikkeissäkin on paljon pisteitä kiinni, ne kun opettaa varmoiksi. Ja ohessa tekee, mitä on tehtävissä.

Tärkein kokeissa eteenmeno ja esteet, ne on lopussa ja paljon pisteitä. Eteenmeno treeneissä pidempi ja välillä jopa extreme pituus. Jäävät. 
Seuraus hyvä- arvosanalla saa jo 90p, jos muu sujuu? Ampuminen kokeessa, treeneissä jos ennen "vuoroa" kuulisi ennakkoon laukaukset. 
Perusasentoja on aika paljon sekä seurausta, kun koiraa ei vapauteta väleissä. Hyppy taas kysyy koiralta paljon itsevarmuutta, joillekin isoillekin vaikea kun taas pienempi voi mennä niitäkin kevyemmin yli. 

Kentälle tulo kohti ihmistä (tuomarille ilmoittautuminen), seurauksesta tai liikkeestä palkka. Huomautus jos katsoo muualle. Treeneissäkin kisamaisesti. (seuruutin mutta en ihan ihmisen eteen)

Novan seuraus
- ennen aloitusta otettiin taukoa kunnes "tuomari" antoi kuvan. Epävarmuutta pitkällä, siirtää kontaktin eteen ja vilkaisi 2 krt. Nova vaihtaa vähän vapaamuotoiseen seuraukseen, ei näyttänyt että olisi niin tarkkana hommissa. 

Seuraus vinkit: 
Seurauksessa nyppäisy&äp jos katsoo, kun korjaa kehut. Sitten 10m seuraus ja palkka. Sitten pidempi kaavio uusiksi ja jos sujuu palkka. Ei kokeilla heti pitkää, sen takia lyhyt että saa onnistumisen.

Seuraus jos edelleen vilkaisee, askel 90astetta oikealle ja hihna vetäisee mukaan. Älä jää katsomaan koiraan. Sitten jes, peruutus ja koira saa palkan. Tätä käytetään harvoin, jos ei tavallinen huomautus riitä ja sen jälkeen kehuminen. Seurauksessa omaan ryhtiin voi auttaa pitämällä raippaa liivin alla selässä. :D 

Pidempää lämmittely seurausta. Seurauksessa hihnalla voi puuttua väljään, hihna oikeassa kädessä. 


Perusasennon kontakti- treeni
     1. sivulla sano "Nova" hyyvin flirttailevasti, 3sek hiljaa ja jes ja peruuttaa paikaltaan. Siirtyy koiran sivulle ilman käskyä ja kun tarjoaa kontaktin kehutaan. 
    2.sivulla apparin taputus 3m päästä, jos vilkaisee äp ja pieni nyppäisy, kun katsoo hyvin, kehutaan. Sitten pienempi häiriö, kevyt taputus ja jos kontakti pysyy jes. 
    3.Kun sujuu sama seurauksessa.
    4. Tavoite, että koira aktivoituu itse häiriöstä vs että tarvitsee huomauttaa. Ja että on palkitsevaa pitää kontaktia pidempään. 
Vähän samaa tehty tokossa, mutta enemmän ihmishäiriöllä, namien tai lelujen häiriöllä ja paljon tehtynä vs tuo 2 taputusta n. 3m päässä. 

Kisoissa on ainakin 5 perusasennossa aloitusta. Ja kisoissa 3sek aina väliä.

Eteenmenossa Nuoret istumasta eteen. Seuraus, välillä ympyrä vasemmalle, joskus seurauksesta, joskus sivulta, mutta kontaktista. 
Pidempää matkaa, aluksi paljon koiran nähden viemisiä, kentän päätyyn. Näkyvä lelu. 
Varma maahan ja pysyy siellä (ei olla treenattu tokossakaan ruudussa?) Käsitin myös, että kaukana olevan lelun kanssa voi myös treenata maahanmenoa, voihan kokeessa koira olla uskossa, että lelukin on siellä kauempana. 

A-esteellä että pysyy. Voi mennä taakse, "oota hyvin" , käsky. Eli ekana tulee muu sana kuin käsky treeneissä. Odota, hyvin, 3-4sek hiljaa, hyviin. Kiipee. Ja jos keksisi karata, voi appari kieltää koiran puolella ja blokata esteelle menon jos mahdollista. A-esteellä oli tuolla ekaa kertaa ohjurit, ettei koira hyppää liian ylhäältä. 

Hypyllä tavoitteeksi 50krt umpinaista lämpän jälkeen. Aluksi 80cm, sitten 90-95. Tammi-helmikuussa metrinen, noutona. Viikolla useampi treeni kuurina. Väh. 7m esteeseen (kisoissa 5m viiva, ehkä 6-6.5m silloin). Kutsuna ja heti lelupalkka. Niin että käännyn sivuttain ja saa napata lelun tai heitän. Jos jalkojen välistä osaa niin sekin. 
50cm hyppynoutona, sitten 95cm tai 1m. Tärkein on koiran luottamus ja uskaltaa käyttää voimaa. Vrt agilityssa hyppymääriin. Jos tiputtaa koskee niin 50krt jälkeen voi ottaa uusiksi, lähtee heti takaisin kävelemään, jättää odottamaan ja kehuu ja flirtillä näyttää lelua. Jos jämähtää 80cm voi olla vaikea nostaa loppua. 

Hyppy: Nouto kahdella pallolla. Sitten kapula, heitetään pannasta pitäen. Vauhtipalkka leluun. Jännite, heitto, haetaan kapula niin että se piilossa. Heitto ja päästetään perään. 
Apurima maassa, ponnistaa myöhään. 

Heitto, peukku eteenkohti ja kapulan laipalla. Edestä vieritetään suoraan taakse (alakautta), suoraan eteen ja irrotus. Käsi heilautetaan taakse sen verran kuin taipuu. Nopealla liikkeellä. Treeniä! A esteen yli korkeampi heitto. Hypyllä matalampi. Näissä treenattavaa itsellä! Oli Miiallakin ollut aiemmin huonot heitot ja oli treenannut ja nyt heitti pitkälle.

Leikissä peruutusta, antaa voittaa nopeasti. Omat kehut. Kroppa ylös ei kumarassa. 
Jos lähtee, ei ja jos tuo sitten. Ei saa rallattaa. Kyykyssä rapsuttelua. Kehu vain kun on lähellä. 

Leikki: "tuo", kehua kun tuo lähelle, voi liikkua edestakaisin. Pyytää irti, jännite, zip ja lelun heitto. Sitten tuo, irrotus ja flirttikehua. Jännite, zip ja lelun heitto. 

Kehuäänet
hämmästys noudot perusasennot oiii
Ronskeille oii kun hyyyväää rrr yhhrrr
Lässytys kehu, harvalle sopii
Flirtti iihana beibe tosi hienosti
Honeywell uula laa noin hieno pallo, matalampi, nousee laskee, kontakti ja lähellä
Noita-akka nauru 


Lelu taskuun, sivulle, pieni jännite ja seuraamaan, n. 10m ja lelu. 

Paikkis: jos nuuskii voi käyttää lelua mitä ei saa ottaa. 

Oli huipputreenit! Kuuntelin meidän jälkeen olevan noutajan treeniä, kun sain ensin kirjoiteltua omia. kyllä tästä sai taas intoa ja hyvä, kun kuuli vähän mihin kannattaa keskittyä. Juuri noilla esteillä ollut tosi laiska sekä eteenmenossa, eihän ne suju jos joskus vain tekee. Härkää sarvista ja nyt ahkerasti kirimistä noissa! En oo kauheasti uskaltanut hypyttääkään, mutta pitäähän sitä oppia myös. Ja kun vertaa, mitä määriä agilityssa hypitään. Gava jollain kulmalla hyppää joskus aika korkealle. Ohjaajalta vaatii myös heittäytymistä eri kehuääniin, ei vaan sitä samaa aina. Ja muuntautumista leikkimisessä, katsoo että mikä on omalle koiralle kiva tai kuvaa vaikka videolle ja vertailee.
Tulossa läksyvideoita.

Novan ja Tofun Tyylivoitto.com uudet Biothane hihnat. Ihan pitävä kädessä, mutta kangashihnoihin verrattuna tietty painavempi. Vähän muovisen ja nahkaisen väliltä, jotain vegaanista materiaalia. Toi burgundi pun oli suosikki. :) Monitoimihinna ja toinen tavallinen. Lisäksi kiristävät pannat, joissa on solkistopparina ettei kurista sen enempää. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!