Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

30.9.2020

Ti Tofun riistatreenit videolle

 TI 29.9 Tofulle toinen kerta riistasukassa

Tärkein nosto oma-aloitteisesti, ei käskemistä eikä houkuttelua. Kantaessa peruutin, että tuo kohti ja oli kiinni ettei keksi ottaa itselleen. Tuomisessa pyysin tuomaan käteen. 

Aluksi harjoiteltiin lelun kanssa samalla tavoin käteen tuomista. Ja damilla. 

Tärkein että kiinnostuu riistasta, kantaa sitä ja tykkää siitä. Livenä mietin, että onkohan kohta liian innoissaan. Mutta jos olisi ihan varma nostoista niin ei tarvitsisi niissä miettimisaikaa. Vähän opettelua myös oikeasta otteesta, mutta nekin oli jo parempia kuin viimeksi. Ja sain linnut käteen asti. 

Sukkaa pienennetään ja leikataan siihen reikiä. 

Tärkeä muistaa myös tehdä malttitreeniä eli paikallaan istumista. Videolla sitä on vähän, mitä tuli käytännössä. Tofu odotteli myös Novan muita seuraustreenejä, kameran laittoa yms. Palkkasin namilla odottamista. Myös harjoiteltiin, että kävelin kauemmas tai seläntaakse. Pitäisi harjoitella vielä piilossa käymistä, metsässä ei aina ole näkyvyyttä pitkälle. Aina ehto noutamiselle on rauhallinen odottaminen!

Nome seurauksessa ei tarvitsisi olla kontaktia, mutta se tulee vähän tokosta. Palkkasin silti vain istumiseen. Seurauksessa nappasi ilman lupaa naakan, mutta otin sen vain takaisin hetken päästä (en kieltänyt, koska ei ole vielä niin varmaa) ja tehtiin seurausta lisää. 

Tofu riistat sukassa

Kirjoissa ja nettiluennoilla oli mainintaa, että jos riistan käsittelyssä ei ole mitään ongelmaa ei tarvitse esitellä pentuna kuin kerran tai kaksi. Mutta toisaalta koiran kannattaa myös pentuna tottua riistan hajuun ja kantamiseen, ettei se tule aikuisena yllätyksenä. Lisäksi naakat ja varikset on osalle vaikeampia. Pupukin voi vaatia opettelua. Mutta varoo myös tekemästä liikaa tai niin, että koira pääsee vahingoittamaan riistaa. Tai se painostetaan ottamaan ohjaajan käskystä. 
Sulat voi ottaa myös damiin ja tuo päälle laitettava sukka, luki kirjassa ja siitä vinkattiin myös. Joskus taas aikakin voi tehdä tehtävänsä. Uhma-aikana saatetaan pitää taukoa. Ja aluksi riistan kanssa ohjaaja on aina lähellä ja koira kytkettynä. Dameilla ja leluilla koulutetaan taas noudon perusteet. 

Nova oli niin tärinä fiiliksissä niin se sai vain nuuskia lintua. Odottaa paikallaan ja tehtiin seurausta namipalkalla. Aluksi se oli vaikeaa linnun lähellä. Jossain vähän vinkui, mutta hetkellisesti. Pientä siihen verrattuna, mitä oli jossain vaiheessa. Periaatteessa täristä saa, mutta ei ole kuitenkaan silloin rauhallinen ja on äärirajoilla että vinkuu. Novalle tekee hyvää nämä Tofun rauhalliset treenit. 

Jännä oli nähdä, videollakin kohta kun Gava meinasi tulla katsomaan lintuja niin Nova meinasi heti napata ne itselleen ja omia. Tuo odottaminen ei ollut myöskään niin säntillistä, välillä meni maahan tai liikkui. Ja jos Nova pääsee noutamaan ylivireessä sen käsittely ei ole niin nättiä. 

Se mielentila vahvistuu, milloin pääsee noutamaan. Ja se mikä on treenin lopuksi. Eli jos olisi noutanut olisi pitänyt saada taas tasaantumaan. 

Kun on aikaa niin täytyy tehdä metsässä niin, että kun odottaa nätisti pääsee tekemään rutkasti noutoja. Että odotusarvo vähän laskisi, kun saa tehdä "niin paljon kuin jaksaa". 

Vaikkei Novalla ole tavoitteita niin voi sitä aina katsoa, mitä sitten vanhempana kun rauhoittuu ja jos osaa tehdä ohessa viretilaa tukevia treenejä. Muissa lajeissa taas virettä toivotaankin ja se on tosi näyttävä silloin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!