Siirry pääsisältöön

Ti Tofun riistatreenit videolle

 TI 29.9 Tofulle toinen kerta riistasukassa

Tärkein nosto oma-aloitteisesti, ei käskemistä eikä houkuttelua. Kantaessa peruutin, että tuo kohti ja oli kiinni ettei keksi ottaa itselleen. Tuomisessa pyysin tuomaan käteen. 

Aluksi harjoiteltiin lelun kanssa samalla tavoin käteen tuomista. Ja damilla. 

Tärkein että kiinnostuu riistasta, kantaa sitä ja tykkää siitä. Livenä mietin, että onkohan kohta liian innoissaan. Mutta jos olisi ihan varma nostoista niin ei tarvitsisi niissä miettimisaikaa. Vähän opettelua myös oikeasta otteesta, mutta nekin oli jo parempia kuin viimeksi. Ja sain linnut käteen asti. 

Sukkaa pienennetään ja leikataan siihen reikiä. 

Tärkeä muistaa myös tehdä malttitreeniä eli paikallaan istumista. Videolla sitä on vähän, mitä tuli käytännössä. Tofu odotteli myös Novan muita seuraustreenejä, kameran laittoa yms. Palkkasin namilla odottamista. Myös harjoiteltiin, että kävelin kauemmas tai seläntaakse. Pitäisi harjoitella vielä piilossa käymistä, metsässä ei aina ole näkyvyyttä pitkälle. Aina ehto noutamiselle on rauhallinen odottaminen!

Nome seurauksessa ei tarvitsisi olla kontaktia, mutta se tulee vähän tokosta. Palkkasin silti vain istumiseen. Seurauksessa nappasi ilman lupaa naakan, mutta otin sen vain takaisin hetken päästä (en kieltänyt, koska ei ole vielä niin varmaa) ja tehtiin seurausta lisää. 

Tofu riistat sukassa

Kirjoissa ja nettiluennoilla oli mainintaa, että jos riistan käsittelyssä ei ole mitään ongelmaa ei tarvitse esitellä pentuna kuin kerran tai kaksi. Mutta toisaalta koiran kannattaa myös pentuna tottua riistan hajuun ja kantamiseen, ettei se tule aikuisena yllätyksenä. Lisäksi naakat ja varikset on osalle vaikeampia. Pupukin voi vaatia opettelua. Mutta varoo myös tekemästä liikaa tai niin, että koira pääsee vahingoittamaan riistaa. Tai se painostetaan ottamaan ohjaajan käskystä. 
Sulat voi ottaa myös damiin ja tuo päälle laitettava sukka, luki kirjassa ja siitä vinkattiin myös. Joskus taas aikakin voi tehdä tehtävänsä. Uhma-aikana saatetaan pitää taukoa. Ja aluksi riistan kanssa ohjaaja on aina lähellä ja koira kytkettynä. Dameilla ja leluilla koulutetaan taas noudon perusteet. 

Nova oli niin tärinä fiiliksissä niin se sai vain nuuskia lintua. Odottaa paikallaan ja tehtiin seurausta namipalkalla. Aluksi se oli vaikeaa linnun lähellä. Jossain vähän vinkui, mutta hetkellisesti. Pientä siihen verrattuna, mitä oli jossain vaiheessa. Periaatteessa täristä saa, mutta ei ole kuitenkaan silloin rauhallinen ja on äärirajoilla että vinkuu. Novalle tekee hyvää nämä Tofun rauhalliset treenit. 

Jännä oli nähdä, videollakin kohta kun Gava meinasi tulla katsomaan lintuja niin Nova meinasi heti napata ne itselleen ja omia. Tuo odottaminen ei ollut myöskään niin säntillistä, välillä meni maahan tai liikkui. Ja jos Nova pääsee noutamaan ylivireessä sen käsittely ei ole niin nättiä. 

Se mielentila vahvistuu, milloin pääsee noutamaan. Ja se mikä on treenin lopuksi. Eli jos olisi noutanut olisi pitänyt saada taas tasaantumaan. 

Kun on aikaa niin täytyy tehdä metsässä niin, että kun odottaa nätisti pääsee tekemään rutkasti noutoja. Että odotusarvo vähän laskisi, kun saa tehdä "niin paljon kuin jaksaa". 

Vaikkei Novalla ole tavoitteita niin voi sitä aina katsoa, mitä sitten vanhempana kun rauhoittuu ja jos osaa tehdä ohessa viretilaa tukevia treenejä. Muissa lajeissa taas virettä toivotaankin ja se on tosi näyttävä silloin. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...