Siirry pääsisältöön

Tofun lelu läksyt: Retrieving for all occasions - kirjasta

Nou/nome noutajankoulutus vinkkejä kirjasta


1 treeni lelulla: 
Lelulla pitoa: Pehmeä narupallo pitkällä varrella. (Retrieving for all occasions-kirja) 
    1. Leiki ja peruuta. 
    2.Peruuta ja vapauta lelua vähän, jos koiralla hyvä ote jatka taistelua. Aluksi sekuntti ja peruuta. 
    3.Lopuksi voit peruuttaa, päästää lelusta irti ja ottaa takaisin kiinni otteen säilyessä samana. Koira haluaa tulla luokse, jotta leikki jatkuu. 
    4.Palkka on lelun voittaminen koiralle. Joskus härnäämme hetken tai aloitetaan alusta. Jos koira ravistaa ja menee maahan, käy ottamassa lelusta kiinni. Seuraavalla kerralla älä anna lelua kokonaan koiralle, pidä vähän lelun päästä kiinni. 
    5.Vaikeutus seisomalla paikallaan. 




2. treeni lelulla: 
Esineen noston naksuttelu: (Retrieving for all occasions-kirja) 
ensin leluilla, lopuksi damilla. Aloitetaan lelulla leikkimisellä ennen kuin naksutellaan ja annetaan nameja. Parantaa otetta ja tekee jutusta hauskempaa. Damin kanssa rauhallisesti. Jos koira ravistaa tai puree damia, palataan lelulla opettamiseen. Sekä opetetaan koiraa kantamaan damia ja seuraamaan ohjaajaa. Varo ettet naksuta tiputtamista! (Muuallakin bongasin vinkin luovutuksiin, että voisi leikkiä vähän ja sitten pyytää irti) Lelulla voisi tehdä ehkä niinkin kun nostaa ja tuo niin taistellaan.. 

3. treeni lelulla ja namilla
Pito namihäiriöllä (Retrieving for all occasions- kirja):
Ensin tee namikädestä luopumisia, jos nousee älä sano mitään, sulje vain nyrkki. 
    1. Leiki lelulla koiran kanssa
    2.Kun pitää hyvin näytä nameja
    3.Jos pitää hyvin sano "ole hyvä" ja palkitse. Jos irrottaa, sulje namikäsi ja jatka leikkiä. Älä sano mitään. Aluksi tosi lyhyt aika, sitten pidennetään. Myöhemmin samaa koiran istuessa ja pitäessä esinettä. 


4.treeni lelulla
Istuminen ja pito lelulla: (Retrieving for all occasions - kirja) 
    1. Koira tarjoo istumista eteen.
    2.Kun istuu anna lelu. 
    3.Naksuta, kun koira istuu ja pitää. Saa nousta silloin. 
    4.Palkkaa istumisen tarjoamista muutama kerta. 
    5.Anna lelu ennen kuin koira istuu. Naksuta, kun istuu ja pitää lelua. 


Kun ylläolevat sujuu lelulla (esim narupallo, jossa leveämpi varsi "kehu tyylinen"), vaihtelee lelua ja sitten damilla.

Tofu raportti: 1 ja 4 treenit sujui! 
Vaikeinta oli eilen, kun oli ruokakuppi ja taisteltiin, syötiin ja taisteltiin jne

Ekaa kertaa kokeilin palkata 1 treenin peruuttelujen ja taistelun jälkeen, muutaman istumisen heti leikillä. Sitten annoin lelun suuhun ja pyysin istumaan, istui lelun kanssa ja heti jes ja taisteltiin! 
Tofulle 2 ja 3 kuulostaa vaikeilta, tehdään hetki näitä taistelujuttuja.. 
------------------------

Riista: (Retrieving for all occasions) 
- laita esim.metsässä maahan (lasketaan nätisti, ei heitetä). Anna nuuskia. Jos koira nuolee ja puree, ota pois. Jos ottaa suuhun, rapsuttele ja kehu. 
- riista sukkaan, pikku hiljaa sukkaan lisätään reikiä, että höyhenet tulee esiin. On myös dameja höyhenillä ja jäniksen karvaa. 
- hyviä kokemuksia jo nuorena, ettei esittele vasta vanhana ekan kerran. Käsittelyssä tarkkana, heti pois jos puree! Dameilla opetetaan taidot ja kun eripainoiset damit sujuu niin samoja riistalla. 

Taking game/ottamisleikki riistalla: (Retrieving for all occasions) 
    1. Koira vasemmalla ja riista oikeassa kädessä. 
    2.Pyöri oikealle ja pidä riista niin että koira voi tavoitella sitä ja ottaa suuhun. 
    3.Kun koira pitää riistaa, peruuta itse ja kehu jos jatkaa pitämistä. 
Jos koira ottaa kierroksia, odota että rauhoittuu, esim häntä on paikallaan, liiku hiljaa. 

Jos riista ei kiinnosta: yritä herättää kiinnostus juttelemalla riistalle ja jätä koira huomioimatta, käännä selkä "vau mikä ihana lintu! Harmi ettei tämä ole sulle". Voit tehdä myös avustajan kanssa niin, ettei koira saa riistaa. (katso ettei ulkopuoliset näe) Kun koira kiinnostuu, laske alemmas ja nosta taas ylös. Koiran pitäisi napata välittömästi riista, ilman miettimistä. Kun koira ottaa riistan, peruuta heti koiran luota ja kehu. 
- tarjoa riista esim kotiin tullessa tai paikassa jossa tykkää kantaa asioita. 
- pito kävellessä: hihnassa tai jos seuraa hyvin. Pienillä linnuilla ote voi olla huonompi ja koiran pitää osata kantaa hitaasti. Kun koira ottaa linnun kädestä ja kantaa hyvin. Voit lisätä maasta ottamisia. Ja ensin markkeerauksen tapaisia, vapaa etsintä on vaikein ja koira voi unohtaa tuoda loppuun asti. Tee paljon carry gamea ensin kuin alat heittää riistaa. 
- vie riista metsään koiran näkemättä. Kävelytä koira ohi, jos poimii riistan kehu paljon. Jos koira kävelee ohi, harjoittele lisää kädestä ottamista ja kävelyä. 
- jos koira ei ota, niin varo ettet painosta kehumalla ja houkuttelemalla ottamaan. Se voi johtaa riistan näykkimiseen ja koira ottaa painetta. Keskity koiran kiinnostukseen tekemällä leikkejä.


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...