Siirry pääsisältöön

Haku tyhjä, haukkuilmaisua ja tottista

SU 27.9 hakutreenit Saarioisella Novalle, eka tyhjä!

Tofu ja Nova tallaamaan. Hyvä keli niin oli aika paljon porukkaa metsässä. En muista, että ennen olisi nähty ketään, vaikka on polkuja. 

Novalle (lelupalkat kaikissa, lelu jalan alla)

1.pisto n.60m. Haukku pätkäsi kerran, kierroksia?

2. pisto: väisti kiveä ja lähti eka vasemmalle vinoon, sitten oikealle vinoon. Kutsuin takaisin. Lähetin vähän lähempää sopivasta raosta ja nyt meni. Oli vähän miettinyt umpparia, meinannut lähteä ja palasi. Apuna "sano" käsky.

3. pisto: Ehkä 60-70m. Nyt hyvä haukku ja pisto. Kaikki tähän mennessä ilman apuja.

4. pisto, tyhjä: tässä sopivasti pieni polku metsään. Koska Nova ei niin helposti tottele tulla pois ja yleensä löytää aina niin tehtiin nyt eka kerta niin ettei siellä ole ketään. Tai oli tuossa kesän alussa 1krt missä käynyt näin, mutta nyt tehtiin tahalleen. Odotin ehkä liian kauaa että ehtii juosta, kuusikossa ei nähnyt (ja kun edellinen oli vaikempi tälle puolelle). Kävi varmaan tarkastamassa 2 piston, kun tuli keskilinjalta. Se oli ok näin ekaksi, vaikkei edennyt. Palkkasin, kun tuli luokse. 

5.pisto: pupu odotti n.10m päässä ja kun lähetin niin juoksi vähän ja meni maahan. Niin saatiin varma onnistuminen. :) 

Metsässä oli sienestäjiä, jotka välillä huuteli toisilleen tai puhelimessa puhujia. Siksi siirsin helpon puolen tyhjän tuonne kuusikkoon, koska toisella puolella oli ihmisiä. Vaikka toiselle puolelle oli parempi näkyvyys. 

Novan vuoden 14. hakutreeni, kokonaisuudessaan koko haku ura 27 treeniä (viime vuonna aloitti 4v:nä).


MA Ilmaisutreenit ja tottista 

Ma 28.9 Sirkuskentällä Novalle haukut risteilytyyliin

9, 13, 10, 9, 11 + yksi jäi videolta n.8-10 haukkua.
Ekojen palkka namirasia, tokat namirasia+ lelu, kolmas pari lelu. Mutta vikassa Nova halusi muumin sijaan namirasiasta jauhelihapihviä!

Rasian/lelun häivytys, metsässä ei aina bongaa. Kriteeriksi "jalka" tai etäisyys. Vaikeutus niin, että rasia onkin pressun alla? Tai vaan taskussa/vaihdellen. Ja eri maastoissa ilmaisua. Pidempi heinä tms. Nyt oli kylkimakuu, istuminen, selkämakuu, kasvot peitettynä, vaikeampi?

Naksutinta ehdotettiin merkkaamaan. Itse käyttänyt "jes" mutten muistanut siitä sanoa. Jos lähellä treeniä niin voisin itsekin naksuttaa.

Joissakin missä oli niin, että näki muut saattoi vilkaista. Osassa sanottiin "sano" jos pätkäisi. Loppua kohden hengästyy ja haukku vaikeutuu.


Tofu teki 4 pistoa, missä syöteltiin jauhelihapihviä. Intoa oli ja vauhtia. Malttoi makuulla syödä Bigillä. 

Tottista Novalle
- seurausta, 10-50m vaihdellen. Hihna apuna. Täyskäännöksiä, ne hitaita.
- luoksetuloa, eteenistumista
- eteenmenossa viety alussa patukka yhdessä, seurauksessa vas pyörimistä ja lähetin paikaltaan. Hyvä eteen.
- leikkimistä, kun kielsin rallattamasta Nova murisi parilla kertaa. Sitten toi jo "tänne" käskyllä suoraan. Tai pienellä kaarella, joka ok. Heitin lyhyen heiton patukkaa ja useampi heitto, ettei tuominen tarkoita leikin loppua. Näitä lisää! Sporttirakin iso patukka kelpasi! Narupalloa ehkä vielä pahemmin omii.
Kokeilin myös, että saisinko rapsuttaa, mutta ei tullut niin lähelle että ylhäisin. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...