Siirry pääsisältöön

Gavan Sanni Kariniemen agility ja EVL2

PE AGILITY

Perjantaina tuurattiin kaveria Sporttikoirahallilla Sanni Kariniemen treeneissä.

Tehtiin ensin 8 estettä. Mun ohjausvalinnalla ja ne sujui. Sitten piti kokeilla toista ohjausta yhdelle hypylle, mutta Gava purki lukituksen putkesta ja lähtikin sen sijaan mun lähellä olevalle hypylle, jonka leijeröin. Hyppäsi sen niin viistosta, että siiveke kaatui. Kolautti oikean etujalan ja ontui sitä. Vaihdettiin sitten toinen koira tilalle ja kävelytin Gavaa ulkona. Aika äkkiä unohti jalan eikä onneksi muinakaan päivinä ole näkynyt varomista. Aika oli onneksi varattu kranioon jo aiemmin seuraavalle (tälle) viikolle. 

Toiselle kierroksella saatiin sitten tehtyä koko rata läpi. Katsottiin pätkissä ja tuli siellä persjättö ja in-in kohtaa. In-in kulma oli vaikea ja tehtiin se ensin pienemmästä vauhdista ja sitten 2 putken kautta. Kokeiltiin jyrkempi in-in kulma se oli heti helpompi, joutuu enemmän kasata. Keppejä ei ollut radalla. 

Lopuksi kuuntelua, yksi in-in kohta. Ja putki oli hypystä noin 2m päässä ja Gava tuli toisesta putkesta. Käskin takaakiertoon, ekalla meni putkeen. Sitten paristi hypyn väärinpäin. Sen jälkeen ehkä neljännellä onnistui, otettiin silloin vain yksittäisenä että saatiin ensin onnistunut. Sitten sujui putkestakin. Näitä lisää! 


LA tokokisat Janakkalassa

Reissuseurana Hanna ja Proto tsekki. Riskillä Gavalle uusi halli, liikkeet oli putkeen ja me oltiin vikana. Tein ennen paikkiksia istumisen Gavan nenä toiseen suuntaan. Lyhyen toki eikä siinä ongelmaa. 

Kun päästiin paikkisten paikkaan Gava alkoi vilkuilla seläntaakse hallin tyhjään päätyyn. Jäi epäillen istumaan, kun jätin sen paikalleen. Istui ainakin vähän aikaa, kunnes meni maahan. En ollut tajunnut edes treenata viime kokeiden välissä istumista, kun kisoissa sujui. Toki viime kisoissa muistuteltiin ja ehkä meillä oli jotkut tokotreenit, missä tehtiin. Mutta näitä kisoja ennen oli huonoja kelejä ja Gavaa vähän jännitti treenien aikaan niin ei tehty. 

Palattiin siis piilosta ja Gava oli makuulla. Mietin, että nyt täytyy ennen makuuta nostaa istumaan. Mutta kun liikkuri sanoi "liike 1 päättyy ja liike 2 alkaa". Ja siirtyi siitä ehkä 2m ja sanoi käsky niin itsellä tuli epäilys että paikkikset alkoikin jo ja sanoin vaan maahan. Kun liikkuri siitä siirtyi toiseen päähän riviä niin tajusin, että se oli meidän tilaisuus nostaa ylös. Luulin, että siinä olisi edes sanottu jotain istumaan nostamiseen liittyvää, mutta ainut mitä sanottiin oli "käsky". Kylläpä harmitti. Luoksetulossa Gava ravasi, joka oli tosi laiskasti eikä ollut hyvällä fiiliksellä. 

Ärsytti ensin niin, että mietin keskeyttämistä. Tai tehdä jonkun liikkeen ja keskeyttää. Onneksi oli aikaa odotella tai ei ehkä ihan onneksi niin pitkään. Tulin kuitenkin tulokseen, että tehdään parhaamme ja hetsaan Gavaa niin paljon ennen kehää ja tehdään hauskaa ja koitetaan keskittyä liikkeisiin. Tuntui vaikealta kun piti muistaa koko kehä, vs 4 liikettä. Jäävät yms oli meille helpoimmalla tapaa, eli alkoi seisomisella. 

Seurauksen peruutuksen alussa Gavaa vähän epäilytti tyhjä laita. Sitten petrasi. Peruutuksesta ei taaskaan istunut. 9p. Oli suoraa eikä painanut. Pari vinoa perusasentoa. 

Ruutu: eteenmeno oli samansuuntaisesti kuin aiemmin merkin kierto. Isotötsä oli kentän reunassa n. 15m sivummassa. Gava lähti vähän sinne suuntaan vinosti, samaan suuntaan vino kuin viime kokeessa. Täytyy treenata eteenmenoja myös merkki esillä.. Annoin juosta tyhjän linjaan ja sitten korjasin kohti ruutua ja stoppasin. Itse ruudussa hyvä paikka ja sujui. 9 lisäkäskyllä. 

Zetassa varmistin istumisen ja katsoi ja rytmitin askeleella. Parempi niin, koska 2 viime koetta ei ole istunut ja saatiin vielä parempi numero kuin väärällä asennolla. 9,5p. 

Ohjatussa teki saman kuin Hyvinkäällä eli lähti kohti vasenta, stoppasin ja korjasin oikealle. Palautukset nyt hyviä, suoraan sivulle!

Ennen vikaa liikettä, tunnaria Gava säikähti ääntä seläntakana eli oven suussa, mistä tuli voittajan koirakoita sisään tai sitten joku muu keittiöstä tms. Tunnareita viedessä oli ihan mutkalla ja tuijotti taakse. Samoin kun käännyin. Odotin jos kääntäisi pään, että näkisi ylipäätänsä missä tunnarit on. Lähti sitten ennen lupaa tai juuri samaan aikaan käskyn kanssa. Vähän paineistuneelta tai pelokkaalta näytti, mutta etsi oikean ja toi. Sen jälkeen ei suostunut aktivoitua ja vastata kehuihin. Pyysin maahan ja silittelin. Ja kuunneltiin tuomarin palaute. 

Yhteensä 2-tulos. Gava saikin palkintoja 3.sijalla. Tässä kuvassa sitä alkoi taas epäilyttää äänet eikä voinut poseerata. Jos olisi tiennyt viime vuoden keväänä, että painitaan myöhemmin äänipelkojen kanssa olisi voinut ahkeramminkin kisata.. Yhtä vailla on siis edelleen. 

Tyytyväinen saa olla, ettei ole niin isoa liikettä hajalla tms. Laskin että kierrosta meillä on melkein kaikki tai ei mitään. Ekassa kokeessa 0, sitten tulos 9-10, sitten 0 ja nyt 10. Joka kerta saatu myös vasen este.



Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...