Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

18.9.2020

Riistatreeniä ja käsikosketus heittoa matkiessa

KE noutajatreeniä, päivä oli ihan tyhjä niin ajattelin että nyt täytyy jaksaa sulattaa Tofulle riistaa ja kokeilla sukkaläksyä. Ei osattu vain laiskotella, liikaa treeni-innostusta. Se aina vaihtelee. Näitä kun on harvemmin niin hyvä ottaa videollekin ja voi analysoida. 

Treenit on pohjautunut jonkin verran Retrieving for all occasions kirjaan. Aluksi tuntui epätoivoiselta, kuinka saada ottamaan riistaa, aiemmista yrityksistä kolmella eri riistalla tuli niin paljon sellaisia missä ei ottanut. Tuli myös kannustettua, jälkikäteen luin kirjasta että täytyy varoa "painostamasta" se voi aiheuttaa taas pureskelua ja jos ei ole omaehtoista. Kirjassa luki, että voi kaverin kanssa heitellä lintua, jutella sille ja näyttää koiralle mutta nostaa ylös eli vähän kateutta ja leikin kautta. Ei saa kuitenkaan pureskella, silloin otetaan pois ja palataan tarvittaessa lelun taisteltuun,palauttamiseen ja pitämiseen. Sukkaa voi kokeilla aluksi ja siihen leikataan reikiä pikku hiljaa. 

Kirjoissa ja videolla mainittu, että jos ei ole ongelmaa voi hyvin jättää hautumaan ja kokeilla muutamaan kertaan. Sitten odottaa uhmaiän ohi ja voi alkaa kouluttamaan. Kuitenkin suositellaan esittelemään nuorena, mutta samaan aikaan ettei tee liikaa tai huonokuntoisella. Meillä riistat oli uusia, mutta ei sekään alkuun riittänyt. Myös vaikkei koira heti ottaisi, ei se ole huono, täytyy kokeilla sopivaa tapaa. Ei pidä pelätä virheitä ja pilaamista niin, ettei uskalla yrittää. 

Listasin viimeksi pohtiessa Tofun kokemukset (samaan aikaan painavin dami oli 250g)

2x naakka + 1 tämä päivä

2x varis + 1 tämä päivä

1x haapana 

Toukokuussa 2krt, kesäkuussa 1krt, heinäkuussa 1krt, elokuussa 1krt, syyskuussa 1krt (kun lasketaan tämä)

Tehtiin ensin 3 osaisella damilla ja lintudamilla, molemmat n.800g mutta toinen kapeampi ja vähän pehmeämpi. 

3 osaisessa damissa kaninkarva houkuttelee ottamaan oikein. Ekalla kertaa tarjosin oikeasta kohtaa, ja pidin vähän toisesta reunasta ja peruuteltiin. Sitten niin, että laskin hetkeksi käsistä ja peruuteltiin. Sitten nappasin takaisin kiinni. Tänään niin, että nosti maasta ja toi mun peruuttaessa. Jos piti huonosti tai ekassa irrotti kun otin kiinni niin taisteltiin lisää. Oli aluksi hihnassa ja sitten ilman. En halua, että keksii että voi mennä pakoon tai rallattamaan. 

Lintudamilla/sorsadamilla halusi kantaa siivistä tai kaulasta. Kokeili välillä ottaa kunnolla, mutta ei ehkä jaksanut pitää otetta. Ei kauheasti tällä tehty. Kokeiltiin myös samaa sukassa. Vielä pää varmaan kehittyy. Hampaat on jo pysyvät. 

Sukassa naakka, pieni lintu: ensin kokonaan urheilusukassa. Vähän piti nuuskaista, sitten nappasi. Ekassa taisi pitää ihan pelkästä sukasta kiinni. Sitten uskalti ottaa myös kohdasta missä oli lintua. Oli sulanut 4h. Annoin ottaa suuhun ilman käskyä ja sai miettiä sen aikaa mitä tarvitsi. Kun oli poimimassa tai nosti niin kehuin ja lähdin peruuttamaan. Osassa juoksi ekalla toiseen suuntaan hihnassa, mutta vaihdoin suuntaa myös videon takia. Kun kantoi hyvin niin vaihdettiin leluun. Oli vähään pinnallista otetta jossakin ja myös hyvää otetta. Jos vähän epäröi saattoi kantaa huonommin, mutta välillä korjasi myös parempaan. Aikalailla otin pois silloin kun oli hyvä ja näin tuli palkattua juuri sen hetkinen kantaminen. En kieltänyt käsittelystä vaan keskityin siihen kuinka pitää. Hihna hoiti sen ettei päässyt hajottamaan lintua tms epätoivottua. Pitäen mielessä sen, että aiemmin on suostunut ehkä 1/7 ottaa suuhun. Niin nyt kelpaa melkein kaikki. 

Vaikeutin naakkaa vielä niin, että käärin sukkaa sen verran että jalat ja sulkien käret tuli näkyviin. Alkuun piti nuuskia tarkkaan, sitten nosti. Hyvin sain myös käteen linnut.  Palkaksi leikkiä. Koska nami on arvokkaampi ja sillä hätäilee ja tiputtaa aikaisin, että voi syödä. Leikki/taisteli muuten paremmin kuin mitä ekassa videossa jonkin aikaa sitten.

Pyrin laittamaan linnun maahan tai jättämään sen salaa. Ja vain "käveltiin ohi" ilman käskyä.


Sukassa varis: tämä oli jäinen, mutta oli pakko myös testata. Nova teki kerran aiemmin niin näki mallia. Vähän nuuskittiin alkuun, sitten otti. Painavemmassa näki eroa, mutta tuli hyviäkin. :)

Nomeseurausta: Tofulle niin, että edessä oli dami ja otin sivulle "heel" käskyllä seuraamaan ja sitten kohta taas pysähdys. Palkkasin vain pysähdykset, koska liikkeessä saa katsoa eteenpäin. Aloin miettimään, että eteentulo on hiit. Niin olisko heeling helpompi erottaa tai follow tms tai mukana, yhdessä. Ekaa kertaa kokeiltiin. Kontakti on aika vahva niin piti keksiä näin. Samaa voisi tehdä lelulle. Oikeastaan haussakin keskilinjan sisääntulossa voi olla sana, millä tulee sivulle mutta saa katsoa eteen. Ehkä lenkillä myös. Täytyy miettiä. Parempi jos on monikäyttöinen. 

 


Novalle vähän namilla tottisseurausta damien ympäri. Kerran varis, missä pohti otetta ja kolmannella kantoi hyvin sukalla. 

Käsikosketus& daminheilutus/heiton matkiminen, tippuva dami: Novalle oli vaikeata tottiksessa kapulan heitto ja vähän aloiteltiin tällaista. Vaatii vain alkuun aika pienissä osin, kun on aina ennen saanut katsoa. Mitä nyt kesällä tokossa palkattu, kun ottaa kontaktin. Tottiksessa pahin oli, kun yritin heittää kauas ja käytin koko kroppaa vs tokon käden heilutus. 

Novalla on tapana siis kurotella ja korppikotkailla. Jos ylettää yrittäisi napsia suuhun tai ottaa ilman lupaakin. Kielto ei ole auttanut ja kun muut koirat on pystynyt katsomaan noudot niin ei ole tullut opetettua ettei saisi katsoa. Mutta nyt ajattelen kyllä toisin. 

Tehtiin nyt ensin niin helppoja liikkeitä, että sain palkattua onnistumisista. Ja muistuteltua käsikosketusta. Ensin damin (sattui olemaan 1,5kg käsipaino :D meni jumpasta) nostaminen eteen ja pieni niiaus liike, sitten damin nosto tai vienti taakse, yläkautta heitto. Sitten otin hihnasta jatkoa niin että pystyin tiputtaa lyhyen matkaa ilmassa, ei niin paha. Mutta pohti kyllä jossakin, että yltäisipä nappaamaan kiinni. Pahin häiriö oli sitten, kun tiputin damin maahan 20cm matkan. Tuo painava mätkähti myös. Aluksi sitä piti tuijottaa, palkkasin vasta kun koski käteen. 

Saatiin paljon onnistumisia, enkä huomauttanut mistään. Täytyy vielä saada oikea damin pudotus, mutta noissakin oli haastetta. Dami on vielä kivempi kuin kapula. Niin treenattiin sillä vaikeimmalla. Tuosta ne ongelmat on lähtöisinkin. Oli rankkaa, tätä ennen Nova tärisi innosta kun meni niin kierroksille dameista. Tässäkin tuli hiki ja joutui ajattelemaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!