Siirry pääsisältöön

Agiliitelyä Gava & Nova, talvikauden korkkaus

Ti Nova korkkasi Saija Mustosen talvikauden Muijalassa Lohjalla. Radassa oli vähän ehkä vaikeita linjoja vähemmän irtoavalle, mutta niitä saatiin vahvistettua. Vähän putkia, joka on aina vaikeampi, kun niihin irtoaa ministi paremmin. Tehtiin kahteen osaan, kun arvelin että vire voi olla aika korkealla. Hyvä valinta kun 5min jälkeen oli jo hiki. Ekoissa palkkasin itse, sitten jossakin Saija taputti putkea ja heitti lelun. 

2 kierroksen alussa tokalla yrittämällä 19 estettä. Yksi rima in-in käännöksestä, sen tuli liian läheltä ja vaati voimakkaan rytmityksen. Ekalla kertaa tiputti lähtöriman. Ja ihan ekalla kertaa varasti ekalle hypylle, mutta muut muistui pysyminen kun palautin takaisin.

Keinuun hyvää täsmätreeniä. Se on vähän heikompi ja harvemmin tehty. En myös luota ja uskalla vedättää. Ehkä Novalle ei ole ihan selvää myös siellä odottaminen. Saija teki lelun kanssa niin, että sitä näytettiin päädyssä ja sai lelun tultua loppuun. Sitten myös sellainen, missä jäi loppuun lelun kanssa ja koira sai tulla ihan kohti. Näissä vähän varmempi lähestyminen. Kerran persjätöllä tuli ehkä vinosti ja hyppäsi keskeltä pois. 

Shanti otti videolle, kiitos! Videolla loppu oli ekaa kertaa siinä näkyikin heti etten osannut ihan suhteuttaa takaaleikkausta putkelle. Samoin ihan ekalla kertaa tossakin radalla, ei irronnut leikkauksissa noin hyvin. Alku tehtiin myös valssilla, mutta siinä helposti ajautui mun reitille valssin jälkeisellä hypyllä. 

Novan vire oli vähän rajalta, kuunteli kyllä. Namimaattia voidaan myös ottaa käyttöön ja kädessä olevasta lelusta luopumista sekä kuuntelua, milloin saa mennä lelulle. 

Novan rataa Saijan treeneissä

KE Jennan Caloanderin ratapiirrosta AST:n kentällä porukalla (rata alla)

Gava oli mukana treenaamassa. Sama pohja nyt kolmatta kertaa. Mun ja Josefinan kanssa aiemmin. Tehtiin kahdessa osassa läpi. Osa tuntui helpolta. Osassa pystyin nyt vaikeuttaa jättämällä tekemään. Ja kerrattiin myös tuplawräppi. 

Kepit oli vaikeat, otin verkot vähäksi aikaa. Jyrkkä avokulma eikä itse ehtinyt ihan viedä. Ansaputkien ohitukset hyviä ja in-in kohdat tosi hyviä! Jopa pystyin in-inissä liikkumaan. Takaakierrot sujui myös. Radassa on kyllä edelleen tosi hyviä kohtia! 


Tofu kävi tekemässä 

- lelulle irtoamista siivekeparin läpi. Max 10m. Yhdellä toistolla vainusi namin maassa ja kiinnostus lelusta lopahti. Sitten kun löysin itse namin, saatiin tehtyä vielä onnistunut toisto.

- lelun tuomista mun peruutellessa. Myös lelussa narun jatko. Paristi rallatti, mutta sain napattua takaisin tullessa narusta. Miian ohjeiden mukaan jos lähtee pitämään omaa kivaa, voi kieltää ja kehua kun tuo. 

- sivulletuloa ja seurausta

- kynnyksellä odottamista, ei haitannut radalla oleva tai omat häiriöt. Kutsuin paristi siitä leikkimään. 

Tofulla on vähän Rasmuksen tyyliin tosikkomaisuutta, kun keskittyy hommiin. Kun Novalle on saanut treenata sitä luopumis- ja keskittymisharjoituksilla muuten on helposti vähän liian hauskaa. 

Oli hyvä keli ja lämmin ilta! 


TO Jennan ratapiirroksella Novalle agilitya ( ja tottista mutta laitan siitä erikseen)

Novalle eka kerta tota rataa. Haastavin kohta oli in-in missä syöttää väärinpäin hypylle. Sama oli alussa Gavalle vaikea. Muutamassa kohdassa lähellä, ettei kysellyt mutta sain laitettua kiertoon jne. Joku putkeen lähetys vaikea, kun huono linja. 

Jyrkempi in-in sujui ja ei mennyt ansaputkeen. Pitkää kautta takaakierto päällejuoksuun meno vaikea. Etenkin että itse saisin etumatkaa. Varmistelu alussa aiheutti kiellon seuraavan esteen jälkeen. 

Vaikeata oli myös leijeröinti kohdat, toistojen kanssa ne sujui. Aika hyvin silti, pitää vain treenata tuollaisia! Ja myös sitä, että pienentäisi ohjausta etten ohjaisi niin tarkasti. Nova oli ehkä sopivammassa vireessä vaikka se lelun luovuttamisen jälkeen on vielä aika intona vaikka antaa laittaa lelun taskuun ottamatta. Nyt taisteltiin vain niin, että pidin narun päädystä kiinni (lisävartta). Mutta leikkimisestä pitäisi saada myös hallitumpaa. Auttaisi varmaan myös ylivireeseen. 

Erityisesti 5-6 leijeröinti putken toiselta puolen, 16-17 in-in. 21-22 sujui Novalle heti ekalla ja lähti kivasti hypylle. 18 takaakierto päällejuoksu vaikea tai siitä ajoissa lähteminen, että ehtii korjata linjan 20 putkeen. 12-13 leijeröinti sujui tokalla, kun otin yhden lähettävän askeleen kohti putkea 13. Ilman sitä juoksi putkien välistä ekalla. :D 

Novan video tulossa Jennan treenistä


Video


PE Gava kävi Niinun Eurooppalaistreeneissä Josefinan kanssa. 

Rata epämukavuusalueelta, mutta hyviä onnistumisia ja kaikki saatiin toimimaan, samoilla ohjauksilla kuin muilla. Video 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...