Siirry pääsisältöön

Aksaa, tokkoo ja hoitolapsi

Menin ajoissa agihallille (Sporttikoirahalli), kun aiemmasta treenaajasta ei kuulunut mitään. Ei päässytkään paikalle niin käytiin lenkki ja ehdittiin treenailla reilu 45min (normaalisti 15min, mutta peruutuksia ja kukaan ei ostanut muiden vuoroja). Ruuti ja Gava mukaan.

Gavan kanssa aloitettiin tokolla (Ruuti odotti pöydällä, kuten aina)

Paikalla makuu: Palkkailin suht tiheästi. Koitin laskea sekuntteja. Kerran jouduin palauttamaan takaisin alkuperäiseen kohtaan, kun teki yhden ryömimispompun. Pysyy kyllä makuulla, mutta on levoton siinä mielessä, että pidemmällä ajalla menis lonkalle tai liikuttaa vähän tassua. Nyt sain puututtua, jos ajatteli mennä lonkalle, että korjasi ryhdin huomautuksesta. Pariin kertaan yritti mennä.

Seuraus: Tämä videollekin. Hetkeen ei olla kuvattu enkä niin katsonut niin tuntui hyvältä, mutta alku olikin aika pomppuisaa taas. :D Loppua kohden parani. Ehkä mä kävelen liian nopeasti niin joutuu pomppimaan? Siinä aihetta videoon. Perusasento oli hyvä, tietty vähän ripeämpikin voi olla mutta suora. Käännökset hyviä.

Maahanmenoja: hyvä oli nähdä näitä videoltakin. Ekat oli hyviä. Sitten oli pari pikaista. Paremmin pysyi sitten taas eikä ennakoinut lelua, kun näytin kädellä. Ihan nopeilta näytti vaikka treenatessa mietin oliko niin hyviä. Vika oli enemmän koemaisesti, mutta silti mun pää ja vähän yläkroppa nytkähtää! Saattaa olla, että ihan turhaankin.

Mentiin ottamaan kahta viistohyppyä ja siitä U: putkeen johon oli pimeä kulma eli lähestyttiin vaikeammalta puolelta. Näitä on tehty joskus helpommassa kulmassa. Välillä ei bongannut heti putken suuta ja vähän ehti pohtia, jotkut onnistui ekalla. Selkeästi oikealta puolelta eli vasemmalle tiukasti kääntyen oli vaikeampi. On näissä Ruutilla kyllä edelleenkin tärkeää oma rytmitys, jossa helposti hätäilee. Ja niin tein nytkin osassa.

Ruuti teki välissä vähän 2o2o:ta puomilla. Sitten seurausta, jossa meinasi kyylätä kaikkia esteitä. Tehtiin vähän noita minihyppyjä ja u-putkea. Ruuti meinas haukkua, jota myös komensin. Ja Gavallekin sain huomauttaa ettei siellä haukuta. Ruutin katsominen on sille vaikeinta, vaikka muuten osaakin olla hyvin.

Gavan kanssa 
hypylle hakemista: 
Lotan antaman läksyn mukaan sijoituin yhä kauemmas hypystä ja sieltä lähetin hyppäämään. Gava joissakin ihan murisi, kun muistissa oli Ruutin äskeinen suoritus. Tosi hyvin sujuivat! Taisi olla Lotalla väsynyt kun ei ollenkaan tajunnut. Nyt mietin, että täytyy vielä sellaista variaatiota tehdä noissa että itse olen kauempana hypystä kuin Gava, nyt oltiin aika samalla etäisyydellä vaikka kulma vaihteli.
Odottamisessa oli vähän malttamattomampi, noissa oltava tarkkana. Yhden kerran jälkeen yritin, että laitan ohjauksen valmiiksi käsi + jalka ja sitten vasta käsky. Usein sanon molemmat samaan aikaan. Tai sitten tasainen liike, käsky ja sitten lähden kunnolla liikkeelle. Nyt, myös vaikkei lähtenyt niin muutamassa ryhti meni, niissäkin pitäisi olla mustavalkoinen. Yhden korjasinkin, mutta jotkut kelpuutin. Ja oltaisiin voitu palkata myös siitä, että meen taakse, juoksen ohi ja palaan palkkaamaan. Näitä lähtöön liittyviä juttuja vois tehdä lenkilläkin ja irti päästäessä.. taas unohtunut.

Testattiin toiseen suuntaan pimeään kulmaan putkeen menoa ottaen alun hypyt mukaan. Ekassa juoksi putken ympäri, mun ohjaus oli myös huono. Tehtiin ihan yksittäisenä alkuun putkea ja sitten hyppy + putki, oli vaikeampaa tähän toiseen suuntaan. Kerran korjasin myös lähdön istumista, kun meni huonoon ryhtiin.

Lopuksi kaksi puomin alastuloa etupalkalle. Hyvin menivät. Tässä oli eri puoli kuin viimeksi.

Ruuti ehti vielä treenaamaan. Tein puomilla vähän leluhäiriötä, kerran meni ansaan. Kahdesti myös takaakierrot.

Video Gavan treenistä ja Ruutille yksi irtoamisjuttu:


Treenaa:
- pimeät putkikulmat
- irtoamisissa lelu maassa/avustaja tai u-putki lopussa
- tarkkana lähdössä, lelu palkkaa välillä, ryhdikäs lähtö, ensin käsky sitten liike
- hypyn hakemisessa/tarjoamisessa itse kauempana. Häiriöeste mun vieressä.
- puomilla palkkaa myös kontaktille? Ole myös takana! Näitä laatikon kanssa?
- maahanmenot tarkkana ettei vapauta ennen lupaa itseänsä, välillä ihan ilman mitään apua

Jäähkälenkille löydettiin kiva jäkäläinen kallio, missä kuvia.








Agimestaan kouluttamaan rally-tokoa ja agia Tiltun Koirakoululle. Aikaa jäi ottaa Ruuti vielä tekemään 20min. Otin ihan tokokassinkin mukaan.

Ruutin kanssa
Tunnari: rivissä. Tarkasteli vähän. Meni laukalla kapuloille. Otin sivulle asti.

Ohjatussa vein kapulat etukäteen. Oli selkästi vaikeempaa. Myös haetutin lähempänä seinää olevan (metri seinästä). Tuli ääni, kun lähti merkiltä ja kutsuin pois. Toisella oli hiljaa (?). Yritti keskimmäiselle, ei suostunut korjaamaan. Otettiin uusiksi ja nyt löytyi kapula. Sai tiputaa kapulan ja tulla hakemaan namin.

Metallihyppyä: ekalla kertaa tuli ääni, kun juoksi hypyn jälkeen kapulalle. Päätin koittaa sitten sellaista, että heitän kapulan. Käsken hyppäämään. Ja kun on hyppäämässä heitän narupallon eli vapautan lelulle. Näitä kaksi eikä ääntä tullut. Sitten myös kaksi sellaista eri kohdissa, että ehti nostaa kapulan ja heti siitä "kii" (saa vaihtaa leluun/namiin) ja oli hiljaa. Fiksu Ruuti muisti, että hyppy pitää tulla takaspäin, itse en olis muistanut. Ekassa joutui koukkaamaan ihan hypylle. Pitäähän sitä liikkeessä tehdä paluuhyppykin kapulan kanssa tai ilman. ;)

Ehkä tässä tuli hyvää kaavan rikkomista. En tiedä voisko ohjatussakin tehdä, että käsken vasen/oikea, mutta heti silloin appari heittää lelun. Koska ääni tulee yleensä noin 2m metristä tai keskivälillä. Ruudussakin ääni tulee helposti merkin jälkeen.. Ruudussa myös kuunteluissa taisi olla aika hiljaa. Tuli mieleen sellainenkin treeni, missä olis lelu 5m kohti ruutua merkistä ja ruudussa lelu ja kummassa kohtaa tulee "jes/kii" niin saa ottaa lelun..

Kaipa näissä kaikissa on ohjatussa se lupa mennä kapulalle, hypyllä hypyn jälkeen kapulalle ja ruudussa lupa kohti ruutua on niin kiihdyttävä. Ohjatussa voisi myös toimia kuuntelu, että käsken kohti kapuloita, mutta sitten tuleekin stoppi ja siitä luokse/kaukot/tms...

Seuraamista: loppuun namipalkalla. Tein tässä aika äänetöntä, koska halusin hiljaista vaikka oli tuossa kierroksia purettukin. Pari käännöstä vähän huonoja. Alkuun paikka oli vähän liian edessä ja tajusin puolivälillä puuttua siihen. Sivuaskeleet hiljaisia, whoo! Olis tärkeetä ainakin kisoissa tehdä ne ilman käskyä.

Illalla Ruuti teki pitsakaukoja ja niissäkin pätevästi vaikka oli niin super herkku. (Sai junnutkin toki tienata sitä) Oli myös virhe laittaa ennen iltapäivä lenkkiä ruokakuppiin ja lähteä lenkille. Ennen lenkkiä Ruuti oli vaan keittiössä odottamassa. Gavan ruokahan ei haittaa, kun sitä on yleensä siellä kupissa. Mutta oma! Lenkin jälkeen taas hirveä hoppu ja ininä portin takana, koska se ruoka odottaa. Onneksi yleensä normaalisti laitan ruuan kuppiin tai aktivointi leluun.


Fizz bc tuli meille, myös tänään hoitoon ja on noin 2 viikon ajan Emmin ollessa ulkomailla. Fisu aloitti juoksunsa eilen. Käytiin lenkillä pelloilla, siellä oli yllättävän hiljaista ja tytöt pääsi juoksemaan. Hetkessä ne on toisessa päässä peltoja. Onneksi kutsulla tulevat lähemmäs. Täytyy olla kyllä paljon tilaa, että ne voi olla irti, ei enää pikku juoksulenkit kelpaa. Fizz bongasi myös ihanan puron ja kävi siellä kahlaamassa kahteen otteeseen. Siinä ei totellut mua.

- kuvat (sama linkki kuin yllä)







 

Eilen testattu vanhoista RC esteistä tehty hyppy,
laitoin eri putken rimaksi ja toinen rimanpidike oli kadonnut.
Mahd tässä saattais pysyä kangas tekemään umpinainen..
Hirveä pomppu ekalla hypyllä, hypyn korkeus on
kuvassa siis n. 20cm (pysty tolpat on normaalia lyhyemmät). 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...