Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

30.3.2015

Kisamaista treeniä x2

Meidän kuukausittaisten tokokisatreenien treeniporukka supistui alun noin kymmenestä - kahteen treenaajan. Me ahkerimmat Veeran kanssa (aussiet Sara ja Rinna) treenattiin koko kehien edestä. ;) Aluksi viritettiin kehät, maalista puihin ja kepistä kehänauha noin 20cm korkealle. Nauhat lepatti tuulessa. Nauhat oli [ hakasulun mallisesti, ruutu noin 20cm korkean nauhan vieressä ja kahdella sivulla noin 3-5m päässä. Toisella sivulla kehää luoksetulon merkit. Toiseen kehään ohjattu kohti kehänauhaa (20cm korkea) ja ruutua. Hyppynä käytettiin mun agihypyn tapaista.

Ruutin kanssa aloitettiin. Virittelynä lelun heittoa muutamat heitot. Olis vaatinut vielä seuraustreeniä ja muuta jonkin aikaa namilla tehden.

Paikalla istuminen: 2min, 10. Naapuri meni maihin, istui kuitenkin hyvin. Palkkasin vasta 2min jälkeen.
Paikalla makuu 3,5min, 10: Ruuti toisena maahan. Matki kaveria ja piti alussa kun kävelin piiloon päätä maassa. Oli suht ryhdikäs. Käskin ensin sivulle niin en saanut treenattua ylösnousemista (ennakoi).

Kehä 1:
Seuraus, 6: oli liian kierroksilla vielä, olis pitänyt enemmän väsyttää ennen. Koko kehän oli helposti piipittävä. Seurauksessa paikoitellen muistuttelin. Paristi kontakti karkasi. Ei ollut mitään parasta.. Sivuaskelissa myös ääniä. Täytyis muistaa testata tuollaisessa etten sano mitään käskyjä!

Luoksetulo, 9: Suora stoppi. Maahanmenokin hyvä ja sivulle suoraan. Siisti.

Ruutu 8: Tajusi äkkiä virittelystä missä ruutu ja merkki. Merkki hyvä ja ihan nopea. Otin treeneihin pitkästä aikaa keltaiset merkit ruutuun (treenattu pinkeillä). Pientä lenkitystä kohti ruutua. Pysähtyi ruudun eteen, kiepsahti taaksepäin, rajalle ruutuun, vielä uudestaan (kun odotin hiljaa). Siellä seis ja maahan. Hyvin seuraamaan.

Tunnari 8: meni ravilla kapuloille. Tuuli tuli sivusta. Oli napata viereisen, mutta valitsi oikean. Toi reippaammin sivulle. - tuuli tunnareita

- Sara teki kehän välissä ja Ruuti odotti tai haukkui kaikki hauskimmat liikkeet ja eteni vähän jätetystä kohdasta..


Kehä 2:
Zeta 6-7: sivulta seuraamaan huonosti ja taisin huomauttaa. Maahan käskin vahingossa "down" käskyllä, normisti maahan. Toimi silti. Seuraavalla sivulla istu ja jäi seisomaan. Palasin korjaamaan, kun pidin vähän katsetta pidempään ja pieni hidastus niin istui. Taas treeniä! Ikuinen murheenkryyni. Seisominen ok. Seuraus olis voinut olla parempaa, paristi jouduin huomauttamaan. Aina jos on seurausta ekana liikkeenä se osaa olla vaikeeta.

Ohjattu 6/0: Merkki hyvä. Sitten juoksi "kehästä ulos". Kiersi hypyn ja tuli takaisin, jolloin stoppasin ja annoin uuden käskyn. Nyt toi kapulan. Kokeessa ei ole ollut noin pahaa ohjatun kohtaa. Näköjään myös nurtsi ja kapulat sekoitti, vaikka lyhyt nurtsi.

Kaukot 8-9: Otti häiriötä Veerasta huitomassa 2m päässä. Aluksi kattoi, että mitä siinä riehut vieressä ilmeellä. Totteli kuitenkin siirtoja paitsi kerran Veeran merkistä meni seisomasta istumaan ilman mun käskyä, mur! Mullakin meinas mennä keskittyminen mitäs siirtoja jäi tekemättä. Loppuun vielä siistit 3 siirtoa ja silloin ei enään välittänyt. Teknisesti olivat ihan nättejä. Kokeessahan tuo ennakointi olis varmaan nollannut, muttei sielläkään liikkuri ole noin lähellä eikä huido kättä.

Hyppy 8-9: Tässä taas hypätessä ja kapulalle juostessa vinkaisu. Aina tuossa kohtaa. Täytyis kuurina ottaa tolla meidän esteellä kerran näkyy silläkin. Ärsyttävä aina menettää siinäkin pisteitä. Lelun heitto toimi tai jos pysäyttäisin aina seisomaan silloin..

Liikkeiden välit 5: Jouduin toistaa käskyä, kun meinas lähteä omine lupineen kauemmas. Liikkeiden välissä huomas liian korkean vireen siitä, että jos yhtään kehuin niin olis ollut sellaista ulinaa. Piti pitää rauhalliset kehut enkä voinut hypyttää kohti, kuten normaalisti kisoissa. Ihan pelkät siirtymän jälkeisen sivulletulon palkkaukset, kehääntulot, kesken siirtymän palkkaus. Ja sillä yhdellä käskyllä pitäis osata tulla siirtymä. Oonkohan löystänyt kriteerejä, kun meen mukaan pelleilyyn vaan käskemällä uusiksi ja palkkaamalla, kun malttaa mennä hyvin. Niskasta/pannasta vaan kiinni ja takaisin alkuun ja uusiksi siirtymä. Kuten Pekka joskus sanoi myös, että jos joudun jankuttamaan siirtymässä paikkaa niin sekin nostaa virettä ja turhauttaa. Olen niin höynäytettävissä. Täytyy kotikenttätreeneissä, kun niissä en meinaa aina keksiä järkevää niin tehdä noita siirtymiä!

Kisasuorituksena normaalisissa oloissa löydällä tuomarilla olis ollut 1-tulos. Paremmin väsyttämällä olis saanut turhia ääntelyjuttuja pois ja kaukotkin olis ollut paremmat ilman häiriötä. Huomaapa, että pitää tehdä tällaisia vaikeampiakin enemmän, treenattavaa riittää "vaikka osaa liikkeet". Hyvää oli, että ruudussa ja ohjatussa ei ääntä! Varmasti niissäkin auttoi ne lelu jutut ja kuuntelu. Hitsiläinen, kun pitäisi saada joku kisapaikka.

Ruuti treenaa:
- seuraus: jos piippailu päällä, ei käskyjä?
- tunnari: tuuli ja ravilla kapuloille
- zeta: huono seuruu ja istu, ekana liikkeenä!
- ohjattu: ruutuhäiriö takana, kehänauha, nurtsi yms
- kaukot: liikkurin huitominen
- hyppy: ääni hypyn jälkeen metskulle mennessä.
- liikkeiden välit! Iso osa kehäfiilistä. Tiukkana!


Gavan kanssa kerran aikaa oli. Päätin tehdä jotain helppoja liikkeitä palkatta. 

Alussa sain nähdä vaivaa vaan saada sitä kuulolle, kun Gava bongasi kentän lähellä treenaavat Shantin aussiet Dracun ja Wiccan! Miten, joku voi olla niin julma että vaatii tottelemaan, kun pitäis päästä pusuttelemaan maailman ihanimpia kavereita (niitä kavereita on useampia kuin pari) ja niiden omistajaa. Tämä sama juttu tuli, kun kerran viime treeneissäkin Shanti tuli kesken eikä päässyt moikkaamaan. Aika pahaa ongelman alkua.. Gava on tottunut, että joitakin on saanut tai on ehtinyt livistää moikkaamaan. Tehtiin namilla pyörimisiä, kahdeksikkoa yms. Sitten sain kunnolla patistaa leikkimään juoksemalla yms. Vähän kakkosteholla kuitenkin leikki. Vielä vähän namilla ja pyysin pomppimaan kohti ja palkkailin niistä. No se sai olla riittävä ja tuleepahan häiriötreeniä. Sen sijaan sitten nurmikko ei nyt haitannut yhtään eikä ällötellut, hienoa!

Luoksetulo 8: noin 15m matkalta. Käsimerkillä eteen istumaan (ehkä vähän vino tai pieni jähmeys). Ja pieni käsiapu siitä sivullekin. 

Seuraus 8: miniseuruu eli siirtymä aloituskohtaan. Sitten noin 5m suoraan, käännös vasen ja 5m ja pysähdys. Käännöksestä jäi vähän jälkeen, mutta kontakti säilyi. Innostutin ja riehutin. 

Liikkeestä seiso 6: kohti Shantin treenauspaikkaa. Kerran sain huomauttaa, että katsoo mua eikä Shantin suuntaan. Korjasi hyvin. Tehtiin käsimerkillä ja jäi tosi hyvin sillä sekä napakasti. 5m eteen ja sitten sivulle. Kun liikkuri sanoi käsky, Gava oli menossa maahan. Äkkiä reagoin ja käskin sivulle. Kesti sitä ennen sivulle kävelyn liikkumatta. Ollaan treenattu niin vähän pysymistä ja täytyisi opettaa, että kierrän ympäri uutta aloa varten. 

Hyppy 10: tehtiin uuden alon kutsuhyppynä. Jätin istumaan ja kutsuin sivulle. Hyvin meni. Lälly helppo. :D Jätettiin tuomari kehään ja rynnättiin ulos kättelemättä. Siellä leikkimään ja jutellessa syötiin nameja. 

Itse kisamaisuus ei musta ollut mikään ongelma. Mutta nyt toi, että otti niin hirveesti häiriötä, kun rakkaita koiria oli näköpiirissä. Eka mietin onko Shanti vai kuka, mutta myöhemmin kun mentiin Dracun ollessa puussa kiinni niin Gavan ilme oli niin sama, että olis niin pakko päästä tuonne maahan ryömimään. Me tarvitaan siis paljon, että joku toinen ihana koira tekee samaan aikaan. Kuka tahansa ei kelpaa, kun sen pitää olla joku ketä on kiva nöyristellä. Ja onneksi vieraat koirat on taas aika ilmaa. Monilla treenikavereilla niiden koira odottaa autossa, kun Gava tekee. Ja pahin on jos ei alussa pääse moikkaamaan, kuten nyt. Ihan lopussa vasta pääsi. Ei yritä karata, mutta tuijottaa ja heiluttaa hulluna häntää tai vähän inisee myös. Usein Gava saa myös aloittaa niin täytyy ottaa sitä vasta myöhemminkin kentälle. Ja vaikein on ehkä jos on ihania koiria eikä ehdi alkuun olla kiinni jossain tolpassa ja tottua niihin. 

Gava treenaa:
- luoksetulon eteen ja sivulle ilman apuja 
- liikkeestä seiso loppuosa, treenaa koiraa ympäri kiertäen myös
- nykyisten sääntöjen alohyppy ja takana seisominen

Laitoin näihin numeroarviot vähän mitä keskitiukka tuomari ottaisi pisteitä.


Korjaussarjaa: 

Ruutille:

  • Ruutu eri suunnasta. Nyt meinas mennä tosi reunaan ja korjasi sivusta pois ruudusta. Alkuun pari yritystä otin uusiksi. Vika hyvä ja Veera heitti pallon. 
  • Ohjattu: tehtiin sama oikea. Nyt meinas mennä keskimmäiselle, joka näkyi kai parhaiten. Parit toistoa ja lopulta täydellinen. Vauhtina siinä palautus, muissa sivulle. Sivullaollessaan katseli vähän Wiccaa treenaamassa. 
Gavalle: 
  • Ruutu: lelun kanssa. Alkuun 10m ja lelu oli karva ylöspäin, ettei kauhea kontrasti ollut ruskeaan nurtsiin. Sitten tehtiin kisamatkalta n.20m ja jätettiin lelu vihreä puoli ylöspäin. Pinkoi täysiä ja suoraan ruutuun! Takana oli myös kehänauhahäiriöt. 
  • liikkeestä seiso: namipalkalla heti heittäen, ekoista sai kopitkin! Alkuun käsimerkkiä. Taas ahnehdin ja tehtiin näitä liikaa ja huononee aina loppua kohden. :/ Yritin tehdä vähän myös seisomista, että kävelen sivulle, mutta sitä piti tehdä aika helpotettuna laajalla kaarella kun meinasi liikkua. Sitten niin, että jäin metrin päähän mistä kiepsahdin sivulle ja nami ennen liikkumista. Täytyy erikseen treenata seisomista paikallaan ja erikseen vauhtia. Noin 5 toistoa hyvä määrä. Vaikka tauon jälkeen lisää jos haluaa, mutta ehkä ei niinkään. Vieressä teki Rinna hyppynoutoa ja hyvin sen häiriön kesti, ehkä yhdessä teki sen takia huonommin. Rinna ei ole niin tuttu kuin Dracu ja Wicca.
Estehyppy oli hyvä tuulisellakin säällä, kun kevyt ja pysyi silti pystyssä. Otin nyt paremman kokoisen riman siihen, joka on 105cm leveä, kun nykyinen ehkä 80cm. Ja ajattelin laittaa siihen valkoisella teipillä raitoja/ 2 väriseksi. Mahd sivutolppiin myös. Otin myös oikean kokoiset tukijalat, kuvassa niitä on kaksi mutta tuolla oli molemmissa jaloissa 2 eli yht 4. Gava vois tehdä samalla agilityn "päällejuoksumaisia" kulman hakuja. Ai niin ja uudessa alossahan se on tuollainen (ja evl:n "kierto ohjatussa").

Hyvä tilannekatsaus taas. :) Kiitti seurasta Veera! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!