Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

2.3.2015

Lotta Vuorelan agilitykoulutus videoituna

Tänään matkattiin kimppakyydillä AST:n järjestämään Lotta Vuorelan agilitykoulutukseen Riihimäelle. Tykkäsin niin viime kerrasta, joten mukaan oli päästävä! Ja huokeaan hintaan pääsikin, kun seura sponssasi niin paljon. Jäsenistä löytyi niin paljon innokkaita, ettei ulkopuolisia olisi mahtunut.

Rata näytti tältä ja Gava teki mustat möllipallerot. Tuntui niin helpolta, kun ajattelin Ruutia mutta ratatreeniä on niin vähän alla, että ihan pätkissä tuota mentiin. Katsoin jo toisenkin treenin 17-23. Ei haittaa yhtään, mielummin otan tuon tykin, joka on tehnyt lähinnä irtoamista ja yksittäistä tekniikkaa kuin hirveästi rataohjausta tuohon ikään. Gava meni tänään ennätyskorkeilla rimoilla eli 25cm mineillä ekaa kertaa niin päästiin samoilla muiden kanssa. ;)

Gavan vuoro oli loppupäässä ja vähän ehti syöpötellä nyyttäripöytää ja katsoa seuralaisten menoa.

Gavan vuoro tehtiin kahdessa osaa 10+10min. Ekassa pätkässä ehdittiin mustat 1-7 esteet. Toisessa kertailtiin osittain mustat 4-8 ja tehtiin myös 8 seuraava hyppy. Saatiin videolle meidän treeni, hyvä oli katsoa oma ohjaus ja kerrata mitä tehtiinkään. Kiitos kuvaajille, Taina ja Kristiina. :) Videolle muokkasin alkuun parhaat kohdat ja sitten alkaa treenitoistoja, riippuen kumpi kiinnostaa.. kuinka tulokseen päästiin tai vaan helmet.

Ennen treeniä käytiin lenkillä. Leikittiin sisällä, tehtiin pujottelua ja pyörimisiä. Vähän seuruuta. Sitten Gava teki paikkamakuuta, kun odoteltiin vielä. Siinä häiriönä pari eri ihmistä käveli ohi, parille heiluteltiin häntää. Ja koiratkin otettiin häkistä. Palkkailin aina välillä. Makaili hyvin. Paristi liikutti tassujaan. Ihana miten rauhassa se voi olla odotellessa vuoroaan. Ja vapaana pystyi olla odottelun ja vapaana kentän puolelle.

- Video Gavan treenistä


1/2. vuoro: Luulin, että aloitus 1-2 oli selkeä, mutta ei ollut pienellä bordercollielle. Palkkasin kerran lähdön. Sieltä se tuli muristen esteet kiertäen, epäselvä mamma! Seuraavalla hypyn ja tuli putken ohi. Sitten laitettiin lähelle putkea. Onnistui. Sitten lähemmäs ekaa hyppyä ja siitä pelkkä putki. Sitten sujuikin hyppy + putki. Täytyykin laittaa treeneissä puomin alle putki, kun se oudompi.

Sitten otettiin alku ja putken jälkeen hyppy sekä putki eli mustat 1-4. Ekalla kertaa liikuin enemmän ja vähän yllätyksenä tuli Gavalle hyppy. Kun katsoo sen verran mua. Seuraavassa toistossa menin lähemmäs hyppyä ja parempi, myös putki vikaksi. Eipä me tuollaistakaan olla tehty..

Siirryttiin mustiin hyppyihin 5-7. Viistossa olevia hyppyjä suoralla. Gavahan on enimmäkseen tehnyt suorasti lähestyttäviä hyppyjä.. Aluksi tehtiin helpot 6-7 kaksi hyppyä ja Lotalla lelu. Sujui hyvin. Sitten tehtiin suorassa linjassa nuo 3 hyppyä. Apparilla taisi olla vielä lelu. Hyvin sujui. Sitten kerran niin, että heitän lelun. Tai tuo meidän lelu ei kovin hyvin lennä.

Siirryttiin vähän haastavampaan eli putken suusta lähetys 5-6. Alussa itse menin kauemmas kutsumaan, sitten niin lähtö että menin vähän taakse ja juoksin ohi. Nämä yllättäen sujui, mutta haluan näitä palkattunakin ettei saa ollenkaan liikkua tai nytkyä. Yritin katsoa, että vapautan nätistä kohtaa. Täytyisi tehdä lähtöön enemmän uskaliaasti häiriötä, että olisi reilumpaa vaatia tällaisia! Videolta näin pari riskilähtöä, mistä voisi koitua ongelmia, jos ei kiinnitä huomiota. (Ruutin jäljiltä varovainen.) Vika hyppy oli täältä kulmasta ja kovemmassa vauhdissa vaikea. Ehkä itse olisi pitänyt selkeämmin ohjata, mutta myös Ruutin jäljiltä en uskalla juosta niin alle, kuin ehkä olis lähempää pystynyt juosta vikan hypyn. Vikalla toistolla ennen taukoa saatiin sujumaan. :) Hirvitti kyllä katsoa ohjatessa miten G juoksee niin lujaa ja läheltä siivekkeitä!


2/2 vuoro: Hetki käveltiin ulkona ja juotiin. Sitten uudestaan. Testattiin putkea + kolmea hyppyä (4-7). Oli kyllä liian vaikea. Vauhdilla, mikä kertyi oli taas vaikea linjata toiselle hypylle eli hyppy 6, joka oli viistosti. Tuollainenkin kohta treeniin! Ehkäpä olis vaatinut vähän haltuunottoa, mutta pitää kyllä oppia normi ohjauksellakin tulemaan viistommat. Ei sitä muuten ehdi. Toistollakin putken edestä kiersi hypyn. Sitten, kun kutsuin vasta lähempänä hyppyä mukaan, meni hyvin. Kerran, myös tein oudon ohjauksen putkelle (vastakäännös tms? "jaakottaen lähetin putkeen") niin sain ekan hypyn ohi. Oikein luki putkiohjauksen. Seuraavalla toistolla siitä taas varmistelin ekaa hyppyä ja olin väärällä linjalla ja ehtimistäkin ajatellen myöhässä. Loppuun saatiin hieno toisto tästä, näyttikin niin helpolta. Yritin tiirailla videosta mikä niin eri, ehkä täydellinen rytmitys, joka helposti unohtuu.

Seuraavaksi hyppy 7, putki 8 ja palkka. Seuraavaksi tavoitteena oli saada myös putken jälkeinen hyppy, joka oli vaikeassa kulmassa eli mustien 3 hyppy (7+8+3). Hyppy ja putki ok. Hypyn kanssa tarvittiin avustajalta lelupalkka hypyn taakse. Ja kerran sujui lelu multa tullen, kun edelliseltä oli tullut apparilta ja avustaja seisoi siellä edelleen, mutta ilman lelua. Mutta sitten ei enään toistolla sujunut. Myöskin putken eteen laittaen ja hypylle 3 hakeminen niin, että olin puomin alastulon kohdalla ei sujunut. Tulipahan huomattua, että erikulmista "lähtöjä" on tehtävä. Ja noinkin vaikeita! Kotiläksyä siis saatiin ja paljon treeni-ideoita, laadukkaampiin omatoimitreeneihin. :)

Gava hienosti rupatteluhetkellä (kouluttajalta ohjeita) meni makaamaan maahan lähelle pyytämättä tai jotkut kerrat taas tarjosi keskellä tyrkyllä olevaa puomin alastuloa. :D

Tykkään kyllä niin Lotan tavasta kouluttaa ja ideoita löytyy paljon. Täytyisi kai hakea omiin treeneihinkin ideaa vaan etsimällä ratapiirroksen ja päätämällä mitä kohtaa opetan.. muuten tulee tehtyä vaan kaikkea helppoa tai tekniikkaa kontaktia, rengasta, hyppytekniikkaa (tietty hyvä!) yms.

Treenaa: 
- putki puomin alla
- suorasta putkesta hyppy vähän viistossa
- vinot hypyt eteenmenona ja vähän vinosti lähestyen
- lähdön tavoin itse vaikeissa kulmissa esteelle focus ja vapautus hypyn yli. Myös vinohyppy!
- lähtöihin haastetta ja palkkaa. Ohijuosten tms.
- OMA LIIKE! meneeköhän laiskuuden tai osaamattomuuden piikkiin, kun niin harvoin tulee hyödynnettyä että vaikka lelu on valmiina eikä kiire niin itse voi pinkoa vierellä. Ja voin olla kauampana esteistä, kutsua kaukaa tms. etten saa taas koiraa, jolla hirveä kiire jos oon edellä.
- avustajasta apua useammassa jutussa, välillä jätän sen hyödyntämättä

Hyvä aina muutaman kuukauden välein saada taas ideoita treeniin. :) Gava oli taitava tasoon nähden. Ja yllätti mikä tykki siitä kuoriutui. Murinoilla säestettynä joissain kohdin. Ihana, kun opetettaessa tehnyt rauhassa ja tekeekin uutta, mutta näin taas näkee että potkuakin löytyy. Lotta sanoikin, että saattaa mennä kovaa isompana. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!