Siirry pääsisältöön

Jessica Svanlungin koulutuksessa

MA: Kotitreeniä

Rasmus harjoitteli oikean puolen seuruuta. Naksuttelin hyviä kohtia. Vähän "saksalaistakin", siinä täytyy noukkia namilla oikealle puolelle. Vähän meinaa poikittaa joten lyhyitä pätkiä vain.

Gava ruokatokoili. Alkuun asenteella, taas mua pakotetaan syömään. Sitten lopulta sai hirveän ahmimisvaiheen. :D

  • Eteentuloja niin saatiin vähän hereille. Näitä olkkarin maton mitoilla. 
  • Maahanmenoja: koska oli matalempi vire niin älly helppoja namin vieden maahan. Hetsasin välissä ja virekin nousi. 
  • tasapainotyynyllä: oikean puolen sivulle pyörimistä. Myös edessä ollen molempia suuntia. Selkeästi oikealle päin pyöriminen on nyt pop, kun sitä treenattu. Testattiin myös yksittäisenä oikealle puolelle tuloa. Saatiin pari hyvää sivulletuloa. 
  • Makuuta: laitoin tassun päälle namin ja "jes" sanalla sai syödä. Näitä, myös niin että kävin kauempana. Aina ei muistanut, että nami oli siellä. Nyt makasi ryhdikkäästi. Tein vielä vaikeutusta, että työnsin aina jomman kumman lonkan läheltä kevyesti, että olis mennyt lonkalle. Hyvin piti vastaan ja palkkasin heti. 
  • Kaukoja: etupääpaikallaan. Aloitettiin maahan-seiso-maahan siirroilla. Ekoissa toinen tassu liikkui. Pidin varpaita taas tassujen päällä, lopussa ei haitannut. Saatiin useampi täydellinen siirto! Ei liikkunut etujalat yhtään. Ja teki siirrot reippaasti. Sai jackpottia eli useampaa namia hyvästä. Sitten istu-seiso-istu siirroksia. Seisomiset hyviä. Parissa istumisessa liikkui toinen etujalka. Niistä sai yhden namin tai ei ollenkaan eli selkeästi huonommin. Lopussa tehtiin siinäkin täydellisiä vaihtoja. Tekee vaihdon, kun vien namikäden tiettyyn sijaintiin. Jossain vaiheessa vaihdan, kun liikeradat tulee tutuksi, käsimerkki + nami toisesta kädestä. 


TI: Jessica Svanlungin tokokoulutus Sipoon hallilla Gavan kanssa
Varattiin aiemmin tämä tunnin yksäri Jennin ja bretoni Elsan kanssa.

Gava teki 15min + 15min oikein reilusti oli aikaa. Ekaan settiin päästiin aika lennosta. Vähän ulkona olin leikkinyt ha ottanut nakkisivulletuloja ja hallissa sitten leikittiin aluksi. 

Seuraus: teknisesti omastakin mielestä hyvää. Vireen kesto vain pidemmässä suorituksessa. Tehtiin kaksi pätkää näytin itsenäisesti. Niissä teki hyvin. Samaan malliin jatketaan.
- eri pituisia
- lennosta esim Gava edessä niin pyydän seuraamaan että tulee kohti ja lennosta seuruu, tässä vireen pitäisi pysyä paremmin kuin perusasennosta
- jos ehtii vire laskea, niin koita saada aktivoitumaan ja sitten vasta palkka! Ettei palkkaa siitä, että laiskistuu. 
- naksutella perusasentoja liikkeestä (vauhtiin) ja liikkessä hyviä kohtia. 
- eteneminen siihen vauhtiin, että vire säilyy

Liikkeestä maahanmeno + leluton leikki:
Tässä leikittiin tai pyysin kahdeksikon jaloista ja tehtiin maahan. Ekassa kävi nopeasti maassa. Toisessa vähän paremmin pysyi. Saatiin näytettyä suht hyvät maahanmenot. 
- aika jännittyneen näköinen kun menee maahan, kyynerpäät voi alkaa nousta
- välillä ilman lelua nostatus, leikkiä ilman lelua ja kun lähtee tosissaan mukaan eikä ole puoliteholla mukana niin joko lelu tai liike. Gavan ilme oli alkuun "luuletko olevas yhtä hauska kuin karvalelu?"
- lelu sivuun, lelutonta leikkiä ja kun hyvin mukana, lupa mennä lelulle
- palkka aktiivisuudesta eli tehtyä jotakin
- joskus käske maahan, käänny vastaan ja peruuta, sieltä lupa tulla leikkimään. 
- jos tekee huonosti niin "hups" tms ja palkka jää saamatta

Video Gavan maahanmenoista



Luoksetulo
Otettiin yksi lyhyeltä matkaa. Siisti eteentulo paitsi ei tapansa mukaan seisoi mun varpailla. :D Kerroin, että hitaasti edennyt. Ei muuta kuin treeniä. 
- pitkältä matkaa mukaan käsiapua, että onnistuu


- tauko, jossa Gava odotteli kentän laidalla

Kuva: Jenni Peltomäki
Luoksetulon stoppi: 
Näytettiin korkean merkin kanssa. Ekalla stoppi hämäysheitolla, läpijuoksu ja stoppi suullisella käskyllä. Alusta oli erilainen ja Gavan stopit liukui aika paljon. Suullisessa oli pieni viive, kunnes teki nopeasti stopin. Avuin reagoi heti. 
- enemmän avuilla, että reagoi heti
- kun lähetän kiertoon peruutan ja kun tulee kohti seison (tosin joskus voin peruuttaa kohti tullessakin niin tuo vauhtia)

Nouto: nätisti toi. Vähän liukui. Vauhtina palkka. Tehtiin luovutus läheltä, hyvin sujui. 
- luovutuksia kapula maahan ja pikku hiljaa pidennetään matkaa 
- testattiin yksi missä ahnehdin ja juoksi kapulan ohi ja käskin sen uudestaan hakemaan. Samaa kuin eteentuloissa. 
- uutta aloa varten 5s pito. Nyt onnistui melkein. Täytyy muistaa katsoa ettei ennakoi tiputtaa kapulaa heti mun kehusta, kun näissä monissa kun olin ottamassa kapulaa kehun jälkeen ehti tiputtaa sen. 

Gavan kapulan pitoa, kuva: Jenni Peltomäki
Liikkeestä seiso:
Alkuun meinasi mennä maahan. Pari peruuttaen pieni käsimerkki ja heitin namin. Parhaat sivulta käsimerkistä.
 - Häivyttää kämmenen alkuun nyrkkiin joka vähän liikahtaa tai 1-2 sormea. Kämmenen kanssa sujui
- niin pitkään apu, että tekee näpäkästi

Kisamaisia myös treeniin (kysyin niistä). 

Sanoi, että on selkeästi on-off nappinen. Väleissä rauhoittui maahan itsenäisesti tokalla osiolla. Ekalla sain huomauttaa että makoilee, kun ympäristö kiinnosti. Ja mun nirso Gava siivosi parit koiran namit matolta! Ja että vaikuttaa kiltiltä, niinhän se on. Saattaa olla, että kisoissa tekee matalamma vireellä kuin haluiaisin, mutta siihen pitää sitten tyytyä. 

Ehkä tähän menoon uusilla säännöillä on todennäköisintä kisaamisen valmius, että ehtii tehdä kunnon kisatreenejäkin. Jos ei nyt ihme edistystä tule ja kesä-heinä näyttäis valmiilta. Ei tässä kiirekään ole ja mennään yksilöinä. Täytyy muistaa, että unohtaa muihin vertailun. 


Ruutia ajatellen Elsan kisatreenissä hyviä, juttuja
- jos lähtee huitelemaan niin kielto + pannasta nappaamaan kiinni. Luoksetulon jos ottaa niin ei voi kieltää. Käytän myös usein siirtymäkäskyä uusiksi, silloinhan se tulee kiellon tilalle. 
- palkkaa monesti niin, että kehut, siirtymä ja seuraavan liikkeen perusasennosta. 
- nami/lelu/kapulahäiriötä näihin, kehut, siirtymä ja nami. Ei ole lupaa mennä häiriöihin, vaikka liike loppui! Monesti tekee vain seurauksessa ohituksia. 
- siirtymää kohti loppupalkkaa jne
- siirtymässä voi tehdä pyörähdyksen treenissä
- siirtymässä voi yhdessä kohtaa koetta tehdä käsikosketuksen (ei näytä silloin tempulta)
- katso kisoissa liikkeiden aloituskohdat tai ekana odota mihin liikkuri ohjaa

Kiitos seurasta Jenni! :)
Hyviä ideoita heräsi ja treeni-intoa, työtä riittää!

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...