Siirry pääsisältöön

Aussie valtaista tokoa

Tokoiltiin Shantin, aussieiden Dracun ja Wiccan kanssa. Sen jälkeen koulutun kolmea Dracun pentua ja sitten koirat leikkimään.

Gava, paikalla makuu: Wicca myös. Gava heilutteli välillä Wiccalle häntää ja Shantille, kun seisoi edessä kuitenkin rauhallisempi kahdesti yritti mennä lonkalle. On jotenkin jalat niin sumpussa, että helposti menee. Palkkailin aina välillä. Lopussa palkkailin, että tulin sivulle. Maahan käskiessä meni Shantin käskystä ja yleensä menee helposti mun virittelystä. Ei erota niitä niin hyvin. 

Gava, luoksetulo: ensin parit eteentulot noin 10m makalta. Aika täydellisiä ja lelu palkkana. Kasvatin etäisyyttä ja kerran epäonnistui yritti taas tulla jalkojen välistä. Tietty muuten loogista, kun pitkältä matkaa on tehty luoksaria missä jalkojen välistä vauhtipalkka. Ajattelee kai pidemmät heti läpijuoksuna vaikka oon koittanut pikku hiljaa pidentää matkaa. Otettiin johonkin väliin läpijuoksu. Yksi missä lelu edessä ja seisoin jalat tiiviimmin. 

Gava, Maahanmenoja: palkkasin nämä namilla ja välillä kaksi niin tuli pysymistäkin. Avuilla hyvä. Mutta ilman apua meni enemmän istumisen kautta ja vähän epävarma. Ehkä peruutuksesta ja lelulla kuitenkin.. 




Ruutin kanssa:
Paikalla makuu 2min: hyvin sujui. 
Paikka istu 2min: välipalkkasin minuutin kohdalla. Muuten ok. 

Ohjattu: testattiin uutta ideaa. Käskin merkille ja kun käskin kapulalle niin pallo lensi avustajalta. Ekassa olin kuulevani ehkä ääntä. Tehtiin ensin vasen ja sitten oikea ja molemmista pallot. Sitten tehtiin oikea normaalisti. No Ruuti lähti ensin sinne etsimään palloa eikä kuunnellut mua. Jouduin toistaa käskyn ja sitten toi oikean, vapautin leluun kun juoksi kohti. 
Sitten yksi lelun heitolla merkin jälkeen. Sitten ilman heittoa, nyt juoksi oikealle ja katsoi sen luona äkkiä ympärilleen ja otti kapulan. Siitä vauhtinouto. Vielä toinen suunta vasen ja nyt teki hyvällä vauhdikka ja otin sivulle asti. Ainakaan ääntä ei tullut!

Ruutu: testasin sen yksinään. Jätin noin 5m merkistä pallon ruutulinjalle. Ruutuun karvalelu. Käskin merkille. Siitä ruutuun. Näytti vähän siltä että voisi ottaa pallon niin komensin ehkä turhaan. Jatkoi kuitenkin ruutuun juoksua. Siellä "jes" ja sai ottaa lelun. Yksi missä sanoin jes ennen palloa ja kehotin tuomaan sen. Vähän yllättyi. Sitten niin, että ruutuun siellä seis ja sitten vasta lupa ottaa lelu. Hyvin kuunteli. :)

Tänäänkin zetan merkit oli häiriönä samalla tapaa kuin viimeksi paitsi oli muuten eri puolella lähetyskohtaan nähden. Vaikeampi viime kerralla oli jos merkillä seistessä Ruun selän taakse jäi häiriömerkit. 

Zeta: ekassa välissä seiso. Siitä heitin lelun. Sitten seuruutin vikalle asentokohdalle asti ja palkka. Teki hiljaa. 

Tänään Ruutin vire oli aika oikea. Ei vinkunut sivullakaan. 

Gava pääsi vielä. Ehdittiin tehdä lyhyt pätkä seurausta, kunnes tuli yksi skeittariääni. Vielä pätkä lisää, osa ajatuksista muualla. Shanti otti tästä kuvia , nyt ravasi ja nättiä.

Tämä tavoitteena <3

Haukkui skeittarille niskakarvat pystyssä. Kehuin ja palkkasin, koska pelottaa. Tehtiin nami-imutusta, kun ei pystynyt leikkiä. Sitten seisoskeltiin ja G tarjosi maahan. Tiputin namin vähän väliä jalkojen väliin. Ainakin jos katsoi skeitti suuntaan. Näköjään tää skeittarijuttu on muistissa. Pitääpä ottaa porukoilta taas skeittilauta esiin! Tuolla onneksi vaan yksi lapsi välillä skeittasi niin toi oli helpoimmasta päästä. 

Vielä lenkille ja Gavan piti alistella kauheasti aussieille. Jännä, kun ei se kaikille koirille taas. Ihan hyvä, että tajuaa olevansa pienempi. ;)

Fisu tuli myös mukaan lenkille, poikien ollessa vapaana sai ne paristi käskeä pois mutta sitten pojat unohti ja häipyivät keskenään leikkimään. Nukkui hyvin autossa muiden treenatessa, ei jäänyt aikaa tehdä sen kanssa. Kotona sillä oli taas energiaa ja Gava oli poikki.

Treenaa:
- Gava: skeittijuttu, luokse erottelu läpi/eteen, maahanmenot rutiinia
- Ruuti: kuuntelua ja välillä yllätyspallo. Tänään toimi hyvin.

Illalla Gava teki salamannopeita maahanmenoja, kun oli kilpailua ja sai kinkkua. Niissä kävelin "kisamaisesti" eli ilman apuja. Eka tais olla hidas ja epävarma muut hyviä, jonkun näistä peruuttaen.

Dracun komea poika Piki (Red'n Ready The Beast)
Juoksen/ryömin minikoiran kokoisena :D 





Suukko pojalle!

"Jos mä olen pieni ja huomaamaton kaikki on mun kavereita"




Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...