Siirry pääsisältöön

Ruhtinaallisesti halliaikaa! - etäohjaus ja päällejuoksu

Eilen uusin blogin ulkoasua uudella yläkuvalla. Vähän piristystä kevääseen. :)

Mutta siis lauantaipäivän ohjelmaan. Sporttikoirahallivuorolle jäi eka treenaaja saapumatta, onneksi oltiin käyty kolmikon kanssa jo lämppälenkit kotona ennen hallille ajamista ja vähän Gavaa liikutettua päästiin halliin treenaamaan. Olin poiminut harjoitukseksi muistaakseni Jennan radasta pätkiä HSKH:n agitehistreeneistä. Näköjään tuo alun etäjuttu on vähän helpotetummassa mallissa tai en tiedä oliko helpompi..

Gavan kanssa vain hallissa niin oli aikaa sille, Ruuti ja Fizz odotti autossa.

Etäohjaus, videolla (alla) tämä treeni: Kolme estettä, jotka oli tavoitteena ohjata yhdestä kohtaa kuvassa 0 eli o= ohjaaja. Ekalla kerralla otettiin 2 hyppyä 90 asteen kulmassa toisistaan ja hetin lelun niiden taakse ja menin noin 2m sivuetäisyydellä 2. hyppyä nähden. Niiden sujuessa, sama mutta heitin kädestä lelun. Pidensin kokoajan etäisyyttä kohti O:ta. Menin aina vähän kauemmas 3. hypyn rinnalle ja myöhemmin sen "yli". Palkan heitin 2. ja 3. hypyn väliin. Sitten erikseen viisto 3.hypylle tulo niin, että jätin istumaan 2.hypyn taakse. Sitten hypyt 2-3 ohjaten. 2 rima tuli välillä alas, kun keskittyy mun ohjaukseen. Sitten testattiin kaikki ja luki hyvin ohjausta tai muisti miten sillä pitää mennä. Silti 2.rima oli vaarassa ja videolta kyllä katson että teen ohjauksen sen päällä. Muttei uskalla myöskään niin ennakoida, että ehtii tulla ohi. Tällaiset etäjutut tekee varmaan tosi hyvää. Itse välistävedotkin on Gavalle opettamatta niin näiden puolivalssitkin oli aika uutta.

Päällejuoksu (alla videolla): harjoiteltiin tätä ekaa kertaa. Aloitettiin ensin pelkästä 6. hypystä ja lelulle tuloa eri kulmista vaikeuttaen. Jossakin tuli ohi, joku hyvä. Näitä pitäis tehdä vielä enemmän myös  niin että heitän lelun ja sijoitun eri kohtiin, mutta ohjaan hypylle. Videoilta huomasi, myös että tarvitsee selvän ryhmityksen. Jos pelkkä vartalo + käsi ohjaa hypylle, mutten hidasta tulee ohi. Mutta jos rytmitän hypyn takana tulee hypyn. Onneksi on noin matala rima, kun en tuolla kokemuksella pääse vielä tarpeeksi edelle. Ja yksi juttu, mitä en noudattanut on Ruutinkin kanssa hoettu, että jos tulee ohi niin pidä ohjaus yllä ja odota niin pitkään, että koira vaikka isolla lenkillä tulee sen esteen kautta. Ei sais luovuttaa heti. Lelun tarvis silloin olla kädessä ja itse suht lähellä hyppyä. Niin pitkään vaikka seisoo siinä, että koira tulee oikeasta kohtaa ja palkka.

Pitäis varmaan vauhdilla ja ilman tehdä niitäkin, että lelu takana, mutta pääsen kauemmas = liikun lelu kohdan ohi ylläpitäen ohjausta. Yksi treeni näin vaikeasta kulmasta niin paljoa ei voi odottaa. Nyt muistetaan treenata näitäkin. Pystyy ihan yhdelläkin esteellä tehdä paljon. Nämä oli Ruutinkin heikkous niin osaisinkohan toiselle opettaa paremmin. Tosi vaikealta on tuntunut keksiä treenejä joissa lelu jää tai jätetään koira tekemään. Ekalla 7. hypylle ohjauksessa Gava keskittyi vaan tuijottamaan mua, seuraavissa luki hyvin hypyn. Tehtiin aika helppo kulma ja etäisyydellä.

Myös toi 7 hypylle lähetys päällejuoksuhypyn laskeutumiskohdasta musta poispäin vaatisi treeniä! Nyt ohitin sen tarpeen ohjaamalla lähelle hyppyä, mutta Ruutihan irtoaa noi kohdat vaikka yhdellä askeleella kohti hyppyä tai vaan rintamasuunnan kääntämällä hypylle. Alkuun lelua, apparilta ja sitten lelu perään heitettynä. Samaan tyyliin oli silloin Lotan koulutuksessa yksi hyppy, joka vaati vähän työntöä ja sille tultiin viistosti.. Tämä onkin hyvä, että katson 3-luokan tasoisista radoista 2-3 esteen pätkiäkin ja treenataan niihin itsenäisyyttä.


Treenien välillä tehtiin tokon paikka makuuta. Moniko treenaa sitä kesken agikentän agitreenien välissä? No problem Gavalle. Nyt muistin laskea sekuntteja. Eka palkka joskus 17 sekuntin jälkeen. Sitten kerran mun piti kävellä kohti ja sanoa "hups" kun meni lonkalle, korjasi kun kävelin kohti niin palasin heti takaisin. Hetken niin maattuaan menin palkkaamaan. Sitten odotin taas noin 12s. Sitten kehua ja odotin vielä hetken. Lopussa 3 namia sivulta ja sitten vapaa.

Puomin 2on-2off pari toistoa. Alkuun tein pari tuttua eli edempänä. Sitten tehtiin niin, että jättäydyin metrin taakse ja myöhemmin vähän enemmän. Alkuun sivusta puomille. Sitten pari toistoa alastulon keskelle nostaen. Ja sitten vähän korkeammalle noin 3/4 alastulon korkeudesta. Yhdessä teki vähän huonon stopin, yritti vähän korjata itsekin ja vapautuin kuitenkin lelulla. Meinasin sanoa taas "jes,vapaa" mutta muistin sitten muuttaa sen "tule" luvaksi. Parissa annoin namia, mutta niissä ei taas meinaisi innostua leikkimään niin helposti. Odottelin, että sai syötyä namit. Tällä kertaa tehtiin eri puolta, kun puomin paikkaa oli siirretty. Ja sujui jo paremmin. Targettina oli siis suoraan edessä lelu taas.
Katselin yhtä videota, missä tehtiin metrin pituisen lankun kanssa pannasta pitäen ja yhdessä täysiä juosten laudalle 2on-2offeja niin sellaisiakin pitäis koittaa. Jos saisi lisää draivia rinnasta pitäen tai pannasta. Siinä koiralla oli ihan 1-2m matkaltakin kova vauhti stoppia tekemään. Palkattiin välillä useampi kontaktille ja harvemmassa suoraan etupalkalle stopista. Etupalkkana tais olla nami.

Normaalisti, jos kaikki on paikalla eikä puolita kenenkään kanssa treeniaikaa niin sitä on 15min. Nyt onneksi toisen poissa ollessa oli 30min. Sen jälkeen jäin katsomaan vielä kaksi treenikaveria eli tuli oltuakin tunti hallilla. Aika meni nopsaan! Hyvä, että kentälle kohta pääsee tekemään ajankanssa näitä. Voi pitää taukoja, rakentaa treenin rauhassa. Ens viikolla siirtyy esteet kentälle. Nuoren koiran kanssa menee opetusvaiheessa 2-3 esteenkin kanssa aikaa, jos haluaa opettaa ne irtoaviksi ja itsenäisiksi. Kuten videolta näkee.

Ehdin siinä palkkailla odotuskäytöksestä. Seuraava meidän jälkeen tullut treenikaveri sanoikin, että se ihmetteli oliko kukaan treenaamassa kun ei kuulunut mitään. ;) Irskiterrieripojasta taas ääntä kuului ja se oli hyvää harjoitusta Gavalle katsoa niiden radan tekoa, kun selvästi oli vaikeempaa katsoa kun toinen haukkuu ja tekee niin innoissaan. Vähän sama kuin Ruutin tehdessä. Sitten taas, kun pikku koirat menee hiljaa (ei hauku) niin kukapa sitä jaksais intoilla!

Terrieripojan treenatessa tehtiin vähän Gavan kanssa seurausta. Ihan lyhyitä pätkiä ja leikittiin aina ennen lelulla, kun häiriö oli kova. Jossakin kohtaa huomautin, ettei saa katsoa kun seurataan, korjasi ja palkka. Vire oli vähän korkea ja kun leikittiin tai läpsin niin lelusta irrotettua meinas sanoa hau, kun treenaava koirakin haukkui. Näissä puhuttelin.
Yhdessä välissä, milloin kukaan ei treenannut taas vähän lisää seuruuta. Siinäkin joissain väleissä palkat. Otettiin mukaan näissä kaikissa pysähdyksiä ja jostain nopeasta palkka, käännöstä ja täyskäännöstä. Ja myös ihan 5 askeleen jälkeen palkka. Täytyis vähän tarkempi olla paikasta, että tollakin vireellä täytyis olla oikeassa kohtaa tai ainakin palkata siitä kohtaa vaan.

Pari maahanmenoakin, ihan ok muttei niin nopeita kuin pääsis. Liian kova häiriö oli. Mutta joskus noihinkin pitää häiriötä ottaa.

Lopussa jäähkälenkille kera kolmikon ja kahden seurakaverin.

Treenaa Gava:
- päällejuoksu: hyppyä yksittäisenä lelu maassa ja kädestä lentäen. Vaikea jos olen edellä. Molemmat puolet. Älä luovuta vaan vaadi vaikka isommalla lenkillä tulemaan hypyn kautta.
- työntö hypylle irroten: lähetys viistolle hypylle kauempaa esim päällejuoksu hypyn laskeutusmiskohdasta seuraavalle.
 - etäohjaus: nyt "välistäveto" maisessa kohdassa rimaan osuttiin useamman kertaa. Pienemmät ohjaukset tai ennakoiden?
- seuraus: jos on kovempi vire pidä kriteerit paikassa!
- odotuskäytös on vähän vaikeempaa jos paljon haukkuva draivilla menevä koira. Treeniä!
- poispäin- käännöstreeniä liikkeessä
- tarkkana lähdössä! Vapauta suullisella eikä liike+suullinen! Palkkaa välillä lelulla lähdöstä. Tänäänkin treenenissä monta lähtöä, muttei yhtään palkkaa niistä. Oli onneksi ryhdikkäitä ja ei nytkynyt, mutta silti. Ja kotona pitäis tehdä lähtöhäiriötä, välillä lupa leluun leikkimään välillä palkka sivulle.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...