Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

13.3.2015

Kahdenlaisia keppejä ja aurinkokuvia

Aamun pihatreeninä

2x2 keppejä: Aluksi tehtiin 1 parilla. Välillä piti sanoa vapaa, kun jäi mua tuijottamaan tai seuraamaan. Huomasin, että oikealta puolelta oli vaikeempaa jos lähetin kauempaa. Jotenkin ajattelisin, että Ruutilla sujui kulmien haku paremmin tässä vaiheessa. Kun olin palkannut useammat hyvät. Niin sitten laitoin 2 paria noin 2m etäisyydelle toisistaan. Tämä oli uusi juttu. Ekalla palkka parejen väliin. Sitten kävelin mukana ja vasta toisen jälkeen. Tässä tuntui taas, että hitaammin haki molemmat parit jos olin aidan puolella. Välillä yritti tarjota uudestaan ekalle parille kävelyä.Jälkikeppien ilmaisua: Eka keppi noutomaisesti eli heitin lähelle ja pyysin hakemaan palkka. Sitten Gava odottamaan ja tallasin noin 1x1m ruudun, johon laitoin kuivat kepit (täytyy harjoitella kaikenlaisia) Siinä sanoin tutulla "etsi" sanalla etsimään ja kun löysi kepin sanoin "tuo". Tehtiin kaksi ruutua. Ekassa naksutin vähän aiemmin ja tiputti aina kepin maahan. Toisessa odotin, että tuo kepin lähemmäksi. Vähän näytti siltä, että mietti miksei näitä saa lähteä pureskelemaan. Ekassa ruudussa kerran näytti, että menis maahan tai ajattelikohan mennä maahan keppiä järsimään. :D

Siksi ajattelin opettaa Gavan tuomaan kepit, kun jos on sadekelejä ja se ei vapaaehtoisesti mene maahan eikä halua ilmaista niin se on vähän pahempi juttu. Vaikka alkuperäisessä artikkelissa ja Ruutikin on opetettu täsäs ruudussa tekemään maahanmeno ilmaisu.Tänään tehtiin kaksi paikka makuuta.

 • Eka nurtsilla. Pari vähän pidempäänkin pätkää aiempaan verrattuna. Kerran toisen lonkan laittoi vähän "retkottamaan" mutta kohti kävellen korjasi. Naksuttelin taas hyvät kohdat. Ruuti oli taas myös makaamassa.
 • Iltapäivällä hiekkakentällä yksi makuu lisää. Tässä meni lonkalleen ja kävelin kohti ja sanoin hups niin korjasi. Palasin taaksepäin ja odotin hetken, kunnes palkkasin. Maahan käskiessä tänään puutuin, jos jäi kyynerpäät ylös sitten otettiin uusi toisto ja heti oikeasta palkka. 


Tehtiin ennen tuota myös tokoa Gavan kanssa kentällä. Otin videollekin, mutta aamun videoiden takia, video loppuikin lyhyeen ja kaikki parhaat kohdat jäi pois! Täytyy poistella kuvia yms niin vapautuu tilaa..

 • Luoksetulo/eteentulo: näissä matkaa riitti noin 10-15m. Alkuun oli enemmän vasemman jalan puolella suorassa edessä. Pyysin korjaamaan keskelle. Sitten tuli parempia ihan keskelle. Ei törmännyt, muttei ollut liian väljäkään eli juuri sopivia. Palkkana oli narupallo, jonka sai hypätä ottamaan mua vasten.
 • Maahanmanoja: nämä ei ollut niin loistavia kuin viimeksi tällä kentällä. Paras oli jos näytin pienen avun ja toisesta kädestä tuli nami. Taas meinasi äkkiä nousta tai välillä jäi vähän vajaaksi. Alussa käsi ja vartalo avuin. Sitten tehtiin kaksi, missä vain suullinen käsky. Ne oli vähän hitaita, mutta meni maahan. 
 • Seuraus: tehtiin ihan L eli noin 5m suoraa, pysähdys, suoraa ja vasempaan käännös. n. 10m täyskäännös, n, 5m oikeaan käännös, juoksua noin 3-5m ja kävelyä, siitä lennosta palkka. L-kaavio hieman lyhyemmillä mittasuhteilla, mutta vire pysyi hyvänä ja seuraus oli tosi nättiä. Tyhmä kännykkä, kun ei tullut videolle! 
 • Liikkeestä seisominen: ekaa ei tajunnut. Sitten pari lelun heitosta ja yksi niin, että heitin oikealla kädellä pallon taakse eli ilman apua. 

Illalla lenkki kaverin kanssa ja nähtiin x-rotu Mindyä. Gavan piti taas isotella kovasti. Ulkoilutin isointa objektiivia ja kyllä palkitsi, jonka harvemmin jaksan raahata mukana. Alun lenkin kaverukset juoksivat vastavalon puolella niin ne kuvat jäi ottamatta. :/ Näissäkin osassa osittain varjopuoli. 

- kuvat 

Huomenna tulee, myös juoksunsa tänään aloittanut neiti Fizz hoitoon. 

Ei haitannut läheltä ohi menevä koira paikallaan istumista :)

2 kommenttia:

 1. Moikka! Kattelin tuota pujotteluvideota. Mulla kumpainenkin horrorcollie opetellut 2x2-tekniikalla kepit. Hotilla toki reippaasti vielä kesken. Mutta tuli mieleen huomioita:
  * Kaikki istumiset ja odottelut ennen keppejä/portteja kannattaa unohtaa eikä edes vahvistaa niitä. Meillä käytössä aina joko pannasta pito tai esim. puun ympäri kierrättäminen ja siitä kepeille. Jos haluaa, että koira tarjoaa, sitä ei kannata käsin lähteä viittomaan ja auttamaan. Koiran ei tarvitse enää siinä vaiheessa sen kummemmin ajatella.
  * Koiran focus ehdottomasti eteen. Nyt se odottaa koko ajan lupaa ja arvailee. Koiran tulisi katsoa eteen. Koeta vaikka yhtä porttia ihan läheltä, palkkasana sen katsoessa porttia ja lelu ilmestyy eteen. Jotta kaikki taakse suuntautuva katsominen saadaan pois, voi palkan hipihiljaa jo heittää eteen, kun koira katsoo sinne. Ja sanoa palkkasana, kun lelu ilmestyy sinne eteen. (Olipa ontuva selitys...)
  * Siihen nähden, ettei koiralla ole vielä kovin vahvaa käsitystä porteista, teitte jo tosi vaikeita harjoituksia suuntien kanssa. Itse muutan suuntia alkuharjoittelussa ihan alle 0,5 metriä kerrallaan. Ja jonkun vaikean jälkeen perään helpompi.

  Toivottavasti tämä kommentointi ei ärsyttänyt...

  Hauskan näköinen koipieläin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommenteista! Pannan kanssa voisi kokeilla. Gava niin vahvasti tarjoaa tokosta seuraamista ja pitää katsekontaktia, jos ei mitään tapahdu. Samoin se agilityssakin saattaa seurata ja kun tehdää joku harjoitus siinä irtoaa. Ja opetteluvaiheessa tekee aina rauhallisesti ja vauhti tulee toistojen myötä. Ja samoin kyseleminen vähenee. Käsimerkki on lähinnä toiminut vapautuksena, ettei tarvitse olla siinä seuraamassa.

   Gava on ollut niin erilainen kuin Ruuti, joka ehtii tarjota tuhat asiaa. Jos olisin joissakin tarjoamisjutuissa opettanut pelkästään sheippaamalla esim laatikolle menon siinä olis kestänyt, kun Gava meinasi ruveta vaan makaamaan. Ruutilla on myös aina ollut parempi focus, kun hirveä hinku päästä kaikkialle muualle. Samaan tapaan pannasta pitämällä Ruutille saa hirveän draivin ja kierrokset, kun Gava saattaa istua että odotetaan sitten. Samaa focusta pitäisi harjoitella yksittäisen hypynkin kanssa.

   Poista

Kiitos kommentistasi!