Siirry pääsisältöön

Damijuttuja, esineruutu (3-4) ja valjasostoksia

Torstaina aamulenkillä äitin kanssa Gavalle ja Novalle treenit.

Nova, luovutukset: Dami koiran ja ohjaajan väliin 5-20m. Eka hyvä. Sitten tiputti luovutaessa jalkoihin, ei palkkaa. Seuraava taas hyvä.

Nova, noutotreeni & malttia: Gava teki sitä ennen yhden haun (ja esineruudunkin toisessa paikkaa), joka nosti Novan kierroksia vaikka istuikin tai kääntyi äitin kanssa.
- Novalle sitten varmaan kolme damin heittoa noutamatta, ihan hirveässä kyyryssä oli ja peppu nousi. Äiti haki aina damin. Takaisin tullessa roikotti damia pään vierestä eli Novan piti luopua ja malttaa istua, paristi yritti ottaa damin suuhun.
- Valeheittoja eli äiti oli heittävinään, muttei päästänyt irti. Näissä Nova meinasi liikahtaa ihan sivulla. Sitten heitti damin lähelle ja pyysi seuraamaan poispäin, totteli tulla mukana vaikka vähän keuli. Kun takaisin tullessa istui katsekontaktissa, lupa hakea. Hyvä luovutus. Sivulletultua ei kiirettä palkalle, ensin katsottiin että istuu rauhassa, sai luopua damista ja se vietiin pään ulkokautta ympärikin. Sitten dami maahan, sitä nytkähti vähän. Sitten etsittiin nami taskusta.
- Yhdessä noudossa korjasi otetta paremmaksi, se ok ja teki sen ilmassa. Yhdessä tiputti damin 2m päässä, meinasi jäädä omimaan ja kävin ottamassa sen heti pois. Vika toisto oli, että vein n. 15-20m päähän damin kaatuneen puun toiselle puolen kiinni puuhun eli piiloon. Löysi sen nopeasti, joutui ottaa kuunnolla suuhun että sai otteen. Palautti tasaista vauhtia, hyvin käteen ja tarjosi ilman käskyä tulla sivulle. Damista luopumista ensin, damin tiputusta jalkoihin ja kun oli rauhassa sai namipalkan. Tässä jo iso ero, toistoihin mitä välillä tehnyt omien. :)

Urheilija ja sen manageri

Gava, esineruutu 3: Gavalle jatkui n. 60 reilun askeleen matka. Ja esine tiputettiin sen nähden. Eka toisto oli silti vaikea ja jäi etsimään lähemmäksi n.40m. Äiti oli esineen tasolla, mutta sivuttaisetäisyydellä. Oli jossain välin huomannut äitin ja mennyt syvemmälle. Ellen kerran huutanut myös eteen. Tuli paristi takaisin ja lähetin uudestaan. Lopulta esine löytyi. Oranssi tekonahka kännykkätasku. Otin luovutuksen eteen istumaan ja sitten leikit.
Toinen esine taas Gavan nähden (tai mitä sieltä asti se näkee tasoltaan?). Se löytyi vähän nopeammin. Silmälasi pussukka. Vauhtipalkka ja leikittiin.
Kolmas esine eri paikassa, jätin lähelle polkua Gavan nähden kannolle oranssin esineen ja mentiin n. 50m päähän. Löysi suht äkkiä sinne ja uskalsi irrota.
Neljäs esine kotimatkalla vein leveälle polulle/latupohjalle n. 60m päähän oranssin nahkaläpyskän. Ihminen käveli myös sitä ennen siitä ohi. Irtosi hyvin pitkälle, mutta etsi siitä reunasta missä oli toisen ihmisen jäljet. Lähetin uudestaan ja ei löytynyt. Aloin jo epäillä, että ottiko nuori sen esineen. Ei siellä se maassa oli, näytin esineen ja jätettiin se odottamaan. Nyt Gava muisti paikan ja löysi sinne nopeasti. Ehkä ei tuullut ja tiellä paljon hajuja? Oikeastaan hyväkin ettei voi jäljestää suoraan.. Tulikin mieleen, että voitaisiin harjoitella näitä myös pudotetun esineen tapaisesti. Ajatuksena oli myös saada toistoja tältä matkalta suoraan juoksemista haun pistojen takia sekä eteenmenoa auttamaan. Gava on tottunut enemmän ruutumatkaan eli n. 25m matkoihin. Agilityssa harvoin myös pidempää pätkää..

Oon aina huono ollut treenaamaan ilman sovittuja treenejä. Siksi on aika hyvä, että kahteen viikkoon on ollut koirille vain Novan tokokoulutus ja sitten saatu ahkeroitua lenkeillä treenejä. Sitä ennen joululomailua. Ja itse käynyt agilitya kouluttamassa 2krt ja agilityluennolla. Koirille tuli sopiva 3-3,5 viikon agilityloma. Jos ei laske pientä treeniä Kuopiossa Gavalle.


Ostin Gavalle Kärkkäiseltä Truelove - merkkiset valjaat. Bc sivulla oli nämä yhdellä samanrakenteisella ja mittojen perusteella tilasin M-koon. Heijastimet erittäin hyvät. Kainaloihin oli tilaa ja edestä istui mun mielestä hyvin. Gava käveli myös noi päällä normaalisti, joskus valjailla vierastaa niitä alkuun. Täytyy testailla vielä käytössä, noin tuntui sopivan napakoilta, ettei pyöri päällä. Huono puoli oli väri, ei löytynyt prinsessavärejä. :D Nämä sopii kuitenkin oransseihin haun pk-liiveihin ja hakupannassa on oranssia. Tai sitten näistä on paimennukseen tai muuhun.

Perjantaina aamulla Gavalle pudotettu esine (4): Salaa tiputin pussukan hiekkatielle. Laskin 60m. Ekat lähetykset olisi halunnut mennä nurtseille eli sivuun hiekkatieltä. Pari korjaavaa lähetystä kunnes lähti suoraan pidemmälle kuin sen 20m mitä aiemmin. Kehuin suunnasta ja sanoin mene vain. Eli avuilla uskalsi juosta sinne. Löysi pussukan melkein heti, kun oli riittävän pitkällä.

Seuraava 50m ja salaa jätetty hiekkatielle. Nyt kävi kerran pusikossa. Sitten vähän mutkitellen päätyi kauemmaksi ja ehkä jollain kannustuksella meni kauemmas ja lopulta pussi löytyi. Ainiin kävi metsän puolella (30m) mihin oltiin aiemmin laitettu esineitä.

Iltapäivällä Gavalle korkealla olevia esineitä, kahdesti kivelle ja sitten kannolle. Ekassa vastatuuli, sivutuuli ja myötätuuli. Ekassa sai hajun, muttei paikantanut esinettä ja tuli kyselemään multa. Kannustin hakemaan ja sitten hoksasi hetken mietittyä. Toisessa taas sai hajua ja ei löytänyt. Kannustin uudestaan mennä kauemmas ja löytyi. Kannon päältä kävi katsomassa edelliset piilopaikat ja sitten upposi kyllä 40m? Esine oli ehkä 25m päässä, jonka löysi kun tuli takaisin päin ja lähetin eteenpäin. Kaikissa sai tehdä töitä, että mistä haju tulee.

Ruuti sai tehdä lyhyen tuoreen jäljen. Jonka sivussa meni ja löysi esineen takakautta. Lähellä oli ettei Gava ehtinyt ensin, kun kulki mukana vapaana.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...