Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

22.1.2018

Tekniikkapainotteet takaakierroissa

Gavan kanssa tuurailtiin maanantaina Katin treeneissä. Radan sijaan valitsin meille tekniikkatreeninä saksalaisen. Jos ehtii enemmän vaihtoehtoina oli myös päällejuoksua, valssia ja jenkkiä. Musta tuntuu, että niillä kouluttajilla joilla lajin oon aloittanut niin tällaiset selkeät treenit on jäänyt tekemättä. Yleensä keskitytään rataan, ehkä siellä tullut jokin tekniikka minkä kriteerinä ollut että vain onnistuu tai sitten ei. Ja sitten sitä on yksin omatoimitreenissä räpeltänyt niin, että onnistuu.

Ryhmässä missä oon nyt kahdesti tuurannut niin mölliryhmäläiset harjoittelivat ensin moneen kertaa molemmat puolet ohjaustekniikasta (peilikuvat) ja sitten tekivät saman, että toinen oli koirana. Sitten kun ilman koiraa ja treenikaverille tehdyt ohjaukset oli hyviä, ei askeleet mennyt sekaisin yms niin sitten vasta otettiin koirakin mukaan. Sama kuin pyörällä ajo niin, kun tarpeeksi monesti toistaa "liikeratoja" niin ne menee vähitellen automaation puolelle eikä tarvitse miettiä yhtä paljon askelia. Riippuu vähän sitten kärsivällisyydestä, kuka haluaa jotenkin rämpiä ratoja läpi vs panostaa alkuun, miten palapelin palaset kasaa paikalleen. Itselle olisi myös kynnystä kouluttaa pelkkiä tekniikoita, täytyy oppia ne vielä paremmaksi itse ja "lukutaitoa" niihin. Ja ehtiikö tehdä ohjaukset omaan tyyliin, toimiiko ne koiralle hyvin? Itsellä tavoitteena, että osaan itse liikkua ja tehdä ohjaukset koiralle sekä soveltaa niitä eri paikkoihin.Gavan treeninä siis (rimat taisi olla 55cm?)

- saksalainen eli takaakierto ja persjättö 1-3, lähetän kiertämään takaa toiselta puolen estettä ja juoksen laskeutumisen puolelle vaihtamaan puolen. Tein osan toiseen suuntaan vahingossa takaakierto päällejuoksuna, kun unohdin vaihtaa puolen. Tehtiin lähdön kautta, hyppy ja seuraavalle hypylle saksalainen. Tässä sai itse miettiä ajoituksen. Lähetin takaa kun laskeutui, riman keskikohdilta askel hypyn suuntaisesti kohti takaakiertoa. Ja heti sen jälkeen liikkeelle. Katse koirassa, näkee että lähtee kiertoon. Katse laskeutumiseen ja liikkuu pois alta. Vastakkainen käsi voi olla apuna. Ekassa tuli rima alas, kun olin vielä riman edessä. Varmistelin siis takaakierron. Lähempänä estettä takaa ja nopeasti vaihtamaan puolta.
Sama liikkeessä eli lähetin takaakiertoon ja takaa, toki lähetin linjassa olevilla hypyillä niin että nenä oli jo valmiiksi takaakierron suuntaan. Osan kerroista otin myös hypyn 3, se päällejuoksuna.

- putki, valssi hypylle ja putkeen. Gava kääntyi tosi hienosti paitsi murinan säestämänä, kun kehtasin jarruttaa! Oikea aikaiset valssit toimii, ainakin kun nyt tein lenkityksen puolelle sen..

- putki (1) ja saksalainen (2): tämä olikin vaikea, putkesta ehkä 5m hypyn takaakiertoon? Syötti myös kohti siivekettä. Ekoissa odotin, että nään koiran putkesta ja sitten tein takaakiertoon lähetyksen. En ehtinyt siitä mihinkään, ainakaan puolta vaihtamaan. Suuntasin omaa liikettä vähän liikaa sivuun ja lähetin kiertoon siivekkeen tasolta, kun voisi olla riman keskikohdassa. Ja nopeuttaa omaa takaakiertoon ohjausta arvelemalla milloin koira tulisi ulos, eli voisin olla jo lähes takaakierron ohjauksessa. Näissä saatiin samaa kuin mitä niissä missä koiralle väärä puoli on syöttinä. Takaakiertoon lähettävä askel oli välillä liikaa siivekettä päin, kun saisi olla koiran linjalle. En odottanut lukitusta ja koira lähti liikkeen mukaan kun otin puolikkaan askeleen pois tieltä. Olisikohan katse kääntynyt myös eteen? Helpotettiin vähän siirtämällä hyppyä ja ettei putki syöttänyt ihan väärinpäin.
-> nähdä aiemmin lukitus takaakiertoon?
-> yksi ohjaus taakse, paino päkiällä ja heti ponnistaa askeleen kohti persjättöä. Näitä jumpattava ilman koiraa, että saan nopean tekniikan. Kun sain oikean suunnan takaakierron ohjaukseen kerran kävi niin etten päässyt ylös tai ponnistamaan takaakierto jalkaa takaisin. :D Gavan kanssa jossain kohdissa noi sekunttipeliä. Takaakierrot pitää saada toimimaan myös noin, että oma liike on häiriönä. -> Voisin kuivaharjoitella myös niin, että heitän lelun takaakierto ohjauksen paikkaan, lelun pitää mennä takaakierron linjalle, ei rimalle meno linjalle
-> Millään käskyillä ei ollut väliä ja huomasin, että ehdin yleensä sanoa yhden käskyn myöhässä. Hokea käskyä jo koiran ollessa putkessa?
Käytettiin loppuaika näihin, saatiin onnistumisia ja epäonnistumisia. Nämä nyt treeniin ja hyvä löytää helposti toteutettava kohta tekniikkatreeniin. Ekassa kuviossa, kun meidän ongelma ei tullut näkyviin. Mietinkin, että se johtuu myös siitä jos itsellä ja koiralla on sama liikkeen suunta ja itse laitan koiran sitten pois omalta linjalta kiertoon. Ja itse jatkan "riman" suuntaan. Toinen meistä jää liikkeeseen ja toinen ei hallitse koipiaan että osaisi tehdä ohjauksen koiran linjalle ei kohti rimaa tai siivekettä. :D

Jäähdyttelylenkillä Ruuti olikin ihmeissään, kun tein sen takana kulkiessa hölkkää, missä oli katse koirassa, sitten tein takaakiertoon lähetyksen, ponnistin siitä sivusuuntaan ja tein persjätön eli kuivaharjoittelua. Ruuti kohdisti nenänsä oikeaan suuntaan kun luuli, että heitin jotain takaakierto kohdassa maahan. Tein molempiin suuntiin näitä, haasteena vähän liukkaampi luminen maa. Sekä liikkuvia valsseja hölkässä, eli pyörähdys 360 ympäri. Sisältäen lukituksen esteelle. ;)

Oikeastaan, jos haluaa haastetta ja että tekniikat toimii niin putkeen lähetyksestä eri ohjaukset hypylle. Takaakierrot ja käännökset. Tulee putkesta aina hullua vauhtia.. Ihmisnuoli, jarruvalssi, jenkki, päällejuoksu, takaakierto.

Toisaalta täytyy varoa, ettei jää itse kiinni ajatukseen että voi lähteä lapasesta, voi tulla kaarrosta kun liikun ja juoksen. Radoilla pakosti tulee vauhdikkaita kohtia kun on nopea koira, mutta toisaalta sen pitää myös kuunnella jos rata ei ole ihan ennalta arvattavissa. Ja totella, jos pitää hidastaa tai suorittaa jotakin itsenäisesti. Kaarroksia voi tulla ja tuleekin, jos ohjaukset on myöhässä mutta pitää myös totella ohjausta vaikka liikkuisin tai tekisin ohjaukset ilman yliohjaamista esim rytmittämällä niin etten pysty lähteä liikkeelle käännöksen aikaan. Gavalle tulee myös kiire, kun olen edellä mutta ehkä myös ajattelen sen niin päin, kun silloin voi juosta kovempaa ja jos itse ei liiku yhtä rohkeasti. Ehkä myös pelottaa, että pilaa kaiken työn mitä on tehnyt lepakkokurssista lähtien (helmikuu 2017). Silti täytyy saada palapelin palaset toimimaan, ennen kuin siirrytään ratoihin. Tai sitten keskittyy radan kohtiin, mitkä vahvistaa heikompia ohjauksia. Ja viretila on myös tärkeä ja että koira on auki ohjaajalle, eikä vain lue rataa ja tee omia päätöksiä.
Mielessä on myös harjoitus, missä valittiin yksittäiset esteet eri puolilta kenttää ja piti ohjata koira suorittamaan vain ne. Saaden koira ohittamaan esteitä, mihin ei ollut lupaa mennä.

Treenaa:
- putkesta saksalainen
- omaa askellusta kuivaharjoitteluna: juoksu, kiertoon lähetys ja alta pois
- kuuntelua

KUVIA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!