Siirry pääsisältöön

Lepakkotreeniä Katin opissa

Maanantaille olin ostanut paikan Katin treeneihin Sporttikselle. Gavan kanssa ajatuksena kertailla lepakkotreenejä ja löytää taas niitä asioita mitä viime keväänä saatiin kuntoon (ainakin melkein). Ja olla samalla luotettavan valvovan silmän alla. Kaipaan nimittäin, että kouluttaja tekee johtopäätöksiä ja ehdottaa miten toimitaan. Ja että tsemppaa tekemään vaikkei ekalla kerralla onnistu. Nimittäin olisin tänäänkin ollut jo luovuttamassa ja tyytynyt, että meidän käännökset on vain sellaisia ja ehkä ne oli hyviä (vaikken olisi samaa mieltä).

Valssitreeni: Suht tiukat kaksi valssia. Tai toiseen mä en kyennyt ja tuli tehtyä vastakäännös. Se venähti, muttei Gava mennyt putkeen hypyn sijaan. Just sellainen valssi, missä tekisi mieli peruutella, tuntuu ettei siihen ehdi ja koira jää seläntaakse. Ekaan ohjeeksi, että heti kun laskeutuu edelliseltä lähetys valssiin ja jatkan seuraavalle. Jäin ekassa odottamaan koiraa. Nämä sujui ok:sti, loivempi käännös huonompi mutta niin oli ohjauskin.

Jenkkikäännös: muistettavaa ottaa tähän käyttöön käsky! Joko suhina tai muu. Jenkkikäännöksessä otettiin vain yhtä hyppyä, jonka takana oli putki. Jenkkikäännös hypylle lähettäen, käännös oikean kautta, itse valssasin ja palkkasin koiran sinne. Ihan ok? Johonkin väliin koira hypylle ja putkeen lähetys. Sitten käännös taas. Ei sujunut? Varsinkaan, kun piti tehdä jenkki ja kääntää sillä 90 asteen kulman käännöksessä olevalle seuraavalle hypylle. Gavan eka yritys latasi melkein putkelle asti, siellä poskelleen jarrutuksesta ja sitten mun ohjaukseen. Seuraavat ilman kokoamista ja aika ottaa verkko esille. Ensin lelu unohtui Katin käteen ja Gavalla oli pähkäiltävää, kuinka suorittaa palkallinen verkkoa kannatteleva ihminen. Ajatteli kiertää sen ympäri hypättyään. :D Juuri kun Kati sanoi, muistaako verkot ja että voin ottaa lähempää yhden hypyn vaan että näkee. Lelun kun jätti maahan siivekkeestä vähän irti meni oikein. Mutta kokoaminen ja sopiva jarrutus tiukkaan käännökseen oli vaikeata. Monta tosi rumaa hyppyä, kunnes alkoi muistua jarrut mieleen. Ehkä itsekin osasin vähän muokata ohjausta? Gava meinasi myös lähteä ennen lupaakin liikkeelle, siitä kun lähdin laskemaan ohjauskättä tai otin askelta. Lopuksi löytyi 45cm rimalle tosi nätit käännökset! Toki myös palkka oli valmiina laskeutumiskohdassa ja itse jäin vähän lähemmäs katsomaan miten menee.

- katse koirassa, kutsu, käsi menee alas ja koiran puoleinen jalka, katse koirasta jää maahan missä koiran pitäisi jarruttaa, sivusilmällä näkee koiran, pitäisi nähdä myös koiran kokoaminen ja sitten jatkaa itse matkaa, valssi tms ja kontaktikoirassa.
- ohjausten oltava selkeät, irtoaminen putkeen vs jenkkikäännös
- jokaisen ohjaustavan pitäisi olla sellainen (tasoltaan), että ehdin 10m päähän karkuun koiraa ja koskemaan esim johonkin esteeseen, sitten vasta loppuu treenattava ;)
- näitä kaikkia läksyjä muistuteltava aina välillä

-Video maaliskuu 2017 jenkkikäännös treeniä ja muita lepakkoläksyjä (keskivälissä kurssia, nämä + esteiden ohitukset)

Sylkkäri: loppuun myös hyppy, sylkkärillä hyppy takaa ja siitä putkeen. Siinä ei ongelmaa.

Jäipäs hyvä fiilis treeneistä! Meinasi iskeä epätoivo, kun näin alkuun että tuli kaikkea muuta kuin koottua käännöstä ja mietin jo fyysistäkin puolta. Mutta sitten saatiin aivot mukaan ja niin hienoja käännöksiä! Ne näkömuistissa jaksaa taas tavoitella. Lämppäjuttuna tehtiin jaloissa pujottelua (hirveää rallivauhtia), venytyksiä, pyörähdyksiä (käsikosketuksella rauhassa). Olin varautunut omalla verkollakin, mutta Katilla oli omatkin matkassa. :)

Siinä mielessä hyvä, että ei olla enään niin kurittomia että mentäisiin putkiin ilman lupaa. Mutta noi käännöksiin kokoamiset pitää saada muistuteltua. Muuten ne jää kaivertamaan omaa ohjausta ja että tiedän että voin tehdä myös ohjauksia edessä ja koira ei tule päälle. Jos rataa tekisi niin pitäisi katsoa ensin näin yksittäisinä kohdat, missä voi tulla treenattavaa. Mutta ehkä käytän aikaa nyt näiden muistutteluun ennen ratoja.

Treenaa: 
- jenkkikäännös
- päällejuoksu

Viikonloppuna me mökkeiltiin Sysmässä. Kahdesti hiihdinkin, ilman koiria tosin.
- kuvia laitan myöhemmin lisää näytille


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...