Siirry pääsisältöön

Saijan rytmitys- ja radanluku kurssi 1/5

Tänään alkoi kerta kuussa pidettävä agilitykurssi radanlukuun ja rytmitykseen. Aikaa oli kivasti, joten tutustuttiin, käytiin ohjausvaihtoehdot läpi, katsottiin mitä on huomioitava ja sitten jokaiselle 15min treeniaikaa. Novan kanssa vikana ja tehtiin medin kanssa samoilla 40cm rimoilla ja nostettiin sitten välistävedon rimat 50cm niin sain vähän aikaa. ;) Osallistun vähän molempien kanssa tähän, mutta nyt Nova oli lähempänä rataa tekevää koiraa. Yhtä paljon varmasti sain irti, toistui samoja juttuja, mitä on molempien kanssa treenattavaa ja hyvät kotiläksyt.


Siitä itselle taputukset olalle, että kävin su ap rauhassa pyödän ääressä läpi radan. Mietin vaikeat kohdat paloina, että jos jättäisin koiran esim 6 putken päätyyn tai 10 hypyn eteen niin miten ohjaisin kohdan. Piirsin viivat mistä koira ponnistaa ja mihin laskeutuu. Seuraava piste on korjaava laukka, minkä ottaa vielä lähes samaan suuntaan ja siitä kääntyy. Jos koiran pitäisi kääntyä eritavalla täytyy tieto tulla ennen ponnistusta. Ja osaa ainakin suunnitella kääntävän ohjauksen. Näin tarkka suunnitelma auttoi paljon, kun näin rataa livenä. Olin myös huomioinut ansat hypyllä 9 putki, hypyllä 12 rinnakkainen hyppy, 18-19 putki, hypyllä 22 toinen hyppy (joka radalla oli kauempana).

3. ei tarvinnut erityistä päällejuoksua. (sujui meiltä!)
5 hypylle tein valssin ja lähetys putkeen. Ehtii juosta normaalisti valssiin. Osa oli miettinyt 6 putken leijeröintiä, täytyy kysyä mitä siitä hyötyy? Tässä kohden ehtii toistakin kautta. Lisäksi koira tähtää yhtä kauas mistä putkeen on lähetetty, joten käännös ainakin venähtää. Vaarana myös, että koira tulee hypyn 5 ohi jos ohjaaja ei ehdi sitä kunnolla ohjaamaan.



7-8: väli oli pitkä. Koiran laskeutuminen oli mulla Novan mukaan merkitty hypyllä 7, koira siis hyppää niin että se näkee hypyn 8 väärältä puolen. Ja jotta saa piirtämän kaltaisen linjan, täytyy koiralle tehdä kääntävä ohjaus hypylle 7 eli valssi. Olin suunnitellut että teen tiukahkon valssi, sitten otan koiran välistävetoon vasemmalla kädellä ohjaten ja sitten persjättö, kun koira on korjannut linjan hyppyjen väliin tai näen sen oikealla puolella, se oli tosin meille vähän liikaa että odotin näkeväni koiran niin ehti jo liian pitkälle. Samalla liikkuen niin, että kun persjättö on valmis ohjaa koiran hypylle 8.
Tähän toinen vaihtoehto oli liikkuva valssi. Kun koira tulee putkesta ohjaus hypylle 7, sitten puolivalssi hyppyjen keskivälillä, ja kun koira lähtee kääntymään on itse lähettämässä 8 lähellä hypylle. Vaikeinta itselle oli, tehdä löysempi valssi joka liikkuisi smoothimmin pitkän välin. Meinasin rytmittää pidempään askelta kohti ponnistuspaikkaa, mutta tässä koiralle este tulee aika loogisesti jo muutenkin. Liikkuva valssi on samanlainen minkä voi tehdä kahden hypyn väliin pelkkänä puolen vaihtona, jos koiraa ei pitäisi edes ihmeellisemmin kääntää eli että siinä ei itse pysähdy.
Hypyllä 7 huomioitavaa oli myös että jos koira olisi mennyt eri päin putkeen ja lähestynyt hyppyä viistommin, olisi voinut siihen tehdä japanilaisen, eli lähetys hypylle 7, persjättö (ei tarvitse kääntää koiraa niin jyrkästi) ja taas persjättö ja lähetys hypylle 8. Tossa kohdassa minit oli just ja just taipunut, mutta käännös venynyt pitkäksi.

8-10: hypyn 8 kohdalla olin laskenut, että laskeutuu + korjaava laukka on jo niin, että hyppy 9 on koiralle looginen (varsinkin kun ohjaaja juoksee samaa vauhtia, videolla hyvä vertaus tähän, kun palkkasin 8 jälkeen ja hidastin ennen 9 niin tuli ohikin). Vaikka ohjaaja juoksisi riman 8 keskikohdasta suoraan hypylle 10 (lenkittämättä hypylle 9. Kuvassa x ja pitkä nuoli, voitkin verrata kuvassa 8 korjaavan laukan pisteen suuntaa hypylle 9 vs ohjaajan nuolta (sama suunta). Samalla koiralle ohjataan selkeämmin hypylle 10 meno, vs jos ohjaaja peittää hypyn ja koira näkee vain putken. Hypyllä 9 katse koiraan/linjalle ja mahd vastakkainen käsi.
10 takaakierto oli ongelma, sinne otettiin lelu ja Saijan hämäys käyttöön. Nova ei lukitse kiertoa vaan lähti mun liikkeen mukaan jos en odottanut siihen asti että on siivekkeen takana.
Takaakiertoon käskytys kun laskeutuu edelliseltä hypyltä "takaa, takaa" lyhyttä askelta, käsi alas ja ohjaus kohti koiraa, jo aiemmin eikä kilpajuoksua hypylle.

10-13: Olin suunnitellut tähän 10. valssin, mutta siinä jäi koiran eteen ja ei päässyt hyvin jatkoon. Ainut treenattava ohjaus olikin takaakierto persjättö. Ne treeniin, että pääsee niistä nopeasti poiskin. Ei ole ohjausta, missä koira sellaisessa saisi kiertää hypyn, aina on hypättävä. Tehtiin ohjaus yksittäisenä lähettäen 10. Olin katsonut helpoimmaksi 12 takaakierron pidemmän kautta, mutta matka olisi ollut 9.5m vs 7m. Eli se oli unohdettava. Kuvasta näkee taas koiran laskeutumisen hypyltä 11 jos sitä ei käännä ennen. Pieni vekki, puoli valssi tms ellei kiltti koira. Sitten kohti 14 keppejä oma liike, vaihtaa ohjauskäsi vasempaan jolla matalalla kiepauttaa koira hypylle 12. Sitten taas oma liike päällejuoksumaisesti työntämään putkeen 13. Koira pitää vaihtaa myös laukka. Novan kanssa nämä ohjauksen on vielä opettelussa (perus takaaleikkauksetkaan ei suju ilman apuja) mutta nämä onnistui kahdesti! Vähän lenkkiä, mutta parempi että miettii ja lukee ohjausta. Olisi voinut myös valssata 11 hypyllä, jos olisi päässyt nopeammin takaakierrosta.

14. kepit: etupalkka, mutta tuli paristi virheet keskellä tai 9 välissä. Kepeille 9m matka, uusilla säännöillä 10m matka saa olla kerran. Muuten kai 5-9m välit ok. Mittaustapa myös muuttunut.
Etupalkkaa jatkossa ja itse lähempänä koiraa, ei kuitenkaan edellä.

15-17: Saija palkkasi lelulla takaakiertoon. Sitten jäi vain avuksi sinne. Olin suunnitellut valssin 17 hypylle, merkannut että olisi hyvä jos vähän takaakierto venähtää seuraavaa hyppyä ajatellen. Ja sitä tukien oma valssi kohti kuvan 17- numeroa.

15-20: tein kaksi valssi 17 ja 18 hypyille, jälkimmäistä mietin hetkin ja päätin ehtiä. Sitten taas en ollut riittävän pitkällä viemään hypylle 20. Tutustuessa olisi pitänyt ottaa tavoitteeksi, että se on yksi kriittinen piste mihin pitää ehtiä eli hypyn 19 linjan yli, koska muuten koira kääntyy putkeen 6. Jos ei ehtisi kahta valssia niin 18 hypyllä näkee, mihin koira laskeutuu ellei tee kääntävää ohjausta hypylle. Puolivalssi ja takaaleikkaus + työntö hypylle. Tai jopa lähetys 18 ja aidan puolelta päällejuoksu persjättö 19. Tai takaaleikkaus siellä.

18-26 (9estettä): 18 takaa ja saatoin hypylle 19 ja vähän vastakättäkin työntämään seuraavalle hypylle. Näin sujui. Siitä putkeen, hyppy ja putkeen 2 pääty. Tässä Nova ehti bongailla jo hyppyä ja putken väärää päätä. Seuraavat sujui varmemmin ja pääsin ehkä vähän aiemmin jatkamaan? Valssi hypylle 24, lähellä jälkimmäistä siivekettä. Novan kanssa treenattiin valssin vielä pehmeämmäksi. Unohdinkin katsoa alkuun lukituksen hypylle ja tuli "syliin". Erikseen putken edestä onnistui. Tollainen kohta treeniin, että saan lukittua hypylle ja lähteä poiskin. Vaikeita koska joutuu lähteä musta poispäin. Ja este oli mun juoksulinjaan nähden sivuttain. Novan kanssa saa unohtaa myös rytmitykset lähetyksissä valssiin.

Treenaa: 
- 1-3 serpentiini kaukaa ohjaten (ei radan pointti)
- 7-9 liikkuva puoli valssi tai valssi ja persjättö
- 9-10 takaakierto persjättö
- 11-12 poispäinkääntö
- valssi 24 (23-25)

Itselle: 
- takaakierto ja kokoamisvihje suhina, ajoissa käyttöön
- takaakierroissa ohjaa myös jaloilla, ja pientä askelta -> katse koirassa kokoajan, ota kontakti ja katso linjalle, lopetan ohjauksen yleensä vähän liian aikaisin (hidastan ja koira lukee vekkinä..), ota pari extra askelta
- mieti mistä koira ponnistaa ja mihin laskeutuu, ns. rima linjan suuntaan + korjaava laukka mitä keskimäärin menee -> tarvitseeko kääntävää ohjausta?
- mitkä on ne pisteet mihin radalla pitää ehtiä
- mitkä ansat radassa ja miten huomioda ne ohjauksessa
- mieti mihin menet putken aikana
- harjoittele tekniikat liikemuistiin ja takaraivoon, ei siis että täytyy miettiä mihin laitan minkäkin jalan yms joka hidastaa
- keskity "täydellisen" ohjauksen sijaan myös radantekoon, pidempiin pätkiin. Se mikä ei suju, treeniin.
- radalla on aina "ajatuksen edellä" tietää ohjausta tehdessä mikä on seuraava "piste" minne menee

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...