Siirry pääsisältöön

Omatoimitokoa ahkeroitu

Tiistaina ehdin juuri valoisan aikaan tokoilemaan (aloitettiin puoli neljältä). En jaksanut siirtyä valaistulle kentälle vaan jäin nurtsisiivulle joka oli hiekkatien vieressä (Novalle häiriötäkin ohittavista koirista, joiden odotettiin kyllä menevän ohi).


Nova, ruutu ja alusta: näitä ensin. Sai ihan ruudun reunalta tarjota koskemaan. Naksautin ja heitin lelun ruudun yli eli juoksi vielä eteenpäin alustasta hakemaan. Ja hyppäsi alustalle syöksyen. Alustakin usein siirtyi kohti takareunaa. Tehtiin vielä kauempaa niin, että tulin lähelle heittämään palkan. n. 10m matkalta? Alustan kanssa voisi tehdä myös 15m ja 20m. Jos ei apparia niin itse lähellä.

Nova, ruutu ja paikanhaku/korjaukset: Sitten tehtiin ilman alustaa. Ekassa ilman apuja ja suht ok ruudun edestä. Sitten sivuilta ja takaa, niin että kävin näyttämässä kohdan. Menin ruudun eteen ja käskin ruutuun. Naksautin ja heitin pallon sinne. Tai olisko nami ollut? Hyvin näytöstä muisti paikan. Seuraavalla voisi näyttää ekalla kertaa ja sitten testata muistaako samasta kohtaa ilman näyttöä.

Nova, tötsän kierto, video alla: tehtiin Tiltun tavalla. Ensin Nova 1,5m tötsästä ja itse peruutin pari metriä kauemmas. Saatiin äkkiä kolmella toistoa matkaa lisää niin että olin itse melkein 10m. Videolle koitettiin vielä kaksi vaihetta ja koko 10m. Sujui hyvin! Nyt tehtiin kyllä kohti pensasaitaan. Samoja vaiheita voisi tehdä varmaan kohti häiriöitäkin..


Nova, nouto, video yllä: tässä enemmän luovutuksia. Meinasi jäädä kapulan kanssa vähän vinoon sivulle tai ihan väljäksi. Ilman kapulaa hyvin. Haettiin läheltä pyörähdyksellä vauhtia ja oikeaa paikkaa ja pari pidempää. Yhden noutonakin kokeilin. Ekan heiton hain takaisin (odotti kyllä hyvin) ja toisella sai hakea. Välillä autoin sanomalla "sivulle", osassa pelkkä "nouda".
Videolta katsoin, että palkkasin myös korjauksen jälkeen suoria. Tässä vaiheessa ok, mutta jatkossa vain ekalla suorat luovutukset. Nova meinasi myös kurotella kapulaan ja kädestä otti sen helposti jo ennen käskyä. Luopumista pitää miettiä, muistutteleeko sitäkin välissä. Sivulletuomista pitää vielä miettiä paljon, hidastuu vauhti siinä. Hyvänä juttuna ettei pureskele tai liikuttele kapulaa.

Nova, liikkeestä seisominen: tauon jälkeen. Käsimerkillä seiso. Tehtiin kestoa ja naksutin kun hyvä. Piti ottaa namista luopumalla palkkaus, muuten liikkui namin perään. Ehkä kolmesti kiersin myös ympäri. Palkkasin myös kääntymättä heti vastaan pysähdyksiä. Takapalkka voisi olla myös hyvä. Paristi niin, että peruutin ja stoppi, jotkut istui ja osassa liikkui.


Gava, merkki: naksuteltiin merkin paikkaa. Meinaa kiertää merkin rinnalle. Jos se ei kelvannut kokeili eri seisomisia merkillä tai lähti eteenpäin katsomaan muuta. Vaatii vielä työstämistä. Loppuun kokeilin näyttää oikean paikan ja hetsattuna sinne, silloin vähän vino mutta vähän parempi.

Gava, eteen ja ruutu: jätin Gavan nähden lelun ruutuun. Koska halusin treenata sitä, että kun juoksee eteen, stopataan ja lähetetään ruutuun. Gavalle ruutuun lähteminen on vaikeata, kun jää kiinni eteenmenoon. Ekassa lähti taas näytetyn eteenmeno paikan toiselle puolen etsimään, mihin eteen pitikään mennä. Tokalla tai kolmannella käskyllä ruutuun. Seuraavassa yksi lisäkäsky. Kolmannessa sujui heti ekalla. Eteenmeno paikkaa ei tarvinnut näyttää kuin sen alussa kerran. Tosin en mitannut matkaa oliko tarpeeksi pitkä.



Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...