Siirry pääsisältöön

Gava Tokomestassa

TOKO
Tiistaina oli päivällä hallivuoro Agimestasta. Hyvään saumaan tulikin, kun ulkona -10. Puettiinkin pakkasen takia fleecehaalari päälle, niin karvatonta koiraa muutenkin. :D Otin mukaan vain Gavan, edelliskerrasta onkin taukoa - kuukausi näköjään. Ja kerran tehty ulkona ruutu.

Evl- paikkis: n. 1min istumista ja makuu puoli minuuttia? Hyvin istui, nopea maahan ja otin luoksetulossa eteen. Siinäkin alkaa olla vauhtia. Hyvä sivulle. Treenattava myös sitä 2min istumista tai vähän yli. 

- Gavalle tauko

Kierto-ohjattu: Tuli ahnehdittua ja koitettua ilman apuja, halusi hakea kapulat. Lisäkäskyllä kiersi. Jätin Gavan lähemmäs merkkiä, käsky kiertoon. 
Stoppi maahan. Oikea kapula ja umpieste. Esteelle käsimerkki + käsky, kun reagoin vasta kun näin että tulee muuten ohi. Kapulan luovutusosa stoppikohdalta nouto ja hyppykäsky heti perään, oli hyvä.  Yhden pysäytyksen istui, vaikka pitäisi seistä. Sitten sama, mutta jätin hyppykäskyn noudosta pois, taas hyvä ja muisti tulla hypyn. Vaikka menin itse vähän jyrkempään kulmaankin. Nämä pitää taas muistutella, että kapulan hakuun kuuluu hyppykin. Itse koitan myös muistaa sanoa sen hyppykäskyn, aina unohdan sen. 

Kierto vielä loppuun, koska tötsälle juoksu ei sujunut. Taas kerran jäi miettimään kapuloita. Virittelystä ehti kerran lukita hypyn, mille lähti. Kun sanoin kiertokäskyn kapuloiden kohdalla kiersi hyvin. Palkat kierrosta tuli vasempaan reunaan heitettynä eli sai ylittää mun ja merkin linjan ja juosta täyden ympyrän. Täytyy nyt ottaa ohjelmaksi erottelua, mitä on kapula vs kierto vs hyppy. Häiriöesineitä ennen merkkiä ja sitä matkaa. Sininen tötsä oli tällä kertaa, 2-3m puomin sivusta ja sen takana seinä. Kerran epäröi käskyä, eikä lähtenyt ekalla. 

Ruutu: näytin eteenmenopaikan, vähän alkoi himmata ennen sitä kohtaa. Stoppasin silti. Gava pysähtyi selkä ruutuun päin. Ruutu näytettiin huikaten "täällä ruutu" ja lelu jäi sinne. Gava kääntyi täyskäännöksen ja käskyllä sai juosta ruutuun. Ideana, että pystyy luopua eteenmenosta ja juosta ruutuun. Näissä on meillä ollut niin monesti epäonnistuneita suorituksia tai lisäkäskyjä, nyt pointsit siitä että ekalla meni oikein. 

Ohjattu: evl malliin. Testimielessä virittely merkille. Haettavana oikea kapula. Merkille juoksi hyvin, hidasti ehkä vähän ja jäi seisomaan vinosti (nenä puoliksi kohti oikeata). Lähti siitä sitten suoraan kohti keskimmäistä. Stoppasi vähän hitaasti. Pysähtyi ihan keskikapulan eteen. Taisi tulla vielä kaksi käskyä, kunnes totteli hakea oikean kapulan. Sama uusiksi ja nyt oli korjata linjaa, mutta kutsuin takaisin? Seuraava oli hyvä, laitoin merkille käsiavulla. Vielä vasen kapula, joka oli hyvä. 


Kotona aktivoiduttiin illalla tehtiin merkkiä, johon on opettamatta mitä tarkoittaa suoraan takana seisominen tai ainakin melkein, muttei kylki muhun päin. Päätin lähteä kokeilemaan sitä kosketusalustan avulla. Korkkipannun aluselle Gava pyörähti hyvin ja kääntyi mua kohti. Merkki siitä noin 20-30cm päässä. Tehtiin näitä, kunnes haki hyvin alustalle. Palkat sinne. Sitten lupa tulla pois, kiersi mut ympäri ja uusi käsky/tarjoaminen. Kun se sujui, otin alustan pois. Nyt ihmetteli mihin se jäi, jos sattui seisomaan suht samoilla kohdin palkka. Parit kerrat ajatteli merkin tarkoittavan petiin menoa. :D Tehtiin joka toinen alustalla ja ilman. Alkoi hoksata ideaa. :) Saa nähdä yhdistääkö merkkiin vai muistaako vain alustan paikan.. Kerran aiemmin kun koitin naksutella pelkästään siitä ei tullut oikein mitään, kun kiersi merkin sivuun tai talloi merkkiä.

Kaukot: tehtiin niin, että jätin namin tassujen eteen. Maasta seisomaan nousuja. Ekoissa väisti namia ja peruutti taakse. Läheltä sujui ja naksautus ja vapautus namille. Sujuivat myös 7m päästä tai mihin kämpässä etäisyys riitti sen hetkiseen suuntaan. Kerran sekoitti m-i, kun piti tehdä m-s. Kerran myös istumasta seisomaan nousu ok. Nami tai lelu edessä näyttää toimivan hyvin, siltikin saa miettiä mitä tekee.

Kotona peiteltiin prinsessa nukkumaan

Treenaa: 
- tötsän kierto kapulahäiriöllä (apparilta lelu tai leluja maassa), erottelu. Tätä esim lenkillä pitkältä matkalta.
- merkin paikka
- ohjatun oikea ja korjaukset keskikapulalta
- eteenmeno alustalle, ruutuun avuilla, apparilta eteenmenolelu (tai salaa jätetty)
- tunnari
- kaukot 15m
- luoksetulon stoppi (ei istu)
- jäävät istu vs seiso
- paikka istu 2min (Nova 1min)

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...