Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

10.1.2018

Tokoruutua, esineruutua (2) ja damiruutua

Keskiviikko aamuna nopeat tokon ruutusulkeiset. Lelukin jäi matkasta niin piti palkata vain nameilla, hyvä tosin joskus niinkin.

Gava, eteenmeno ja ruutu: eteenmeno näytettynä. Siitä yritys ruutuun jossa tiesi alustan löytyvän. Gava kuitenkin lähti vain nenä maassa etsimään jotain eteenmenon vihjettä. Lisäkäskyt ja pääsi ruutuun, siitä vain kehut. Sitten eteenmeno ilman apuja, joka vähän vino ja meinasi pysähtyä ennen lupaa. Korjasin eteenpäin. Kysyin virittelyn missä ruutu, katsoi ruutua sillä. Siitä käsky ja taisi vähän epävarmasti sinne lähteä.
Joten avuksi eteenmenon jälkeen virittely. Tai sitten aloittaa sillä, että Gava pisteessä, itse lähetyspaikassa ja lähetän ruutuun lelulle tai alustalle. Näitä kunnes sille meidän evl asetelma on tuttu. Ja sitten voi ottaa eteenmenonkin? Tai sitten niin, että siirryn itse lähemmäs ruutua lähettämään.


Nova, ruutu alustalla: pari toistoa alustalle. Palkat sinne. Sitten kokeilin Canis lehden tapaa, missä siirrettiin alustaa ruudun yli, laitoin 8m. Ideana naksuttaa ruudussa (laukalla eteenpäin, koira suorana) eli ettei vahingossa vahvista kääntymistä. Nova ei reagoinut naksutukseen. Oon käyttänyt enemmän "jes" sanaa ja mentiin sillä. Silti kun sanoin sen mun ihannekohdassa, ehti juosta 5m eteenpäin. Toisaalta Nova ei ole tottunut stoppeihin tai että kohteelle ei mentäisi (naksuttimella meni koskemaan). Tapa ehkä omiaan ennakoivalle ja hitaammalle koiralle. Mutta nyt otin lähetykset 2-8m ruudusta, joten voisi vielä testailla pidemmältä matkaa. Caniksen tavassa palkkaus voisi tulla ohjaajalta, heitettynä tai sitten vietynä. Itse tykkään heittämisestä tai viemisestä, kun takaraivossa on Ruutin ennakoimiset palkasta milloin lähti joskus ilman lupaa juoksemaan mun luokse palkan toivosta. Tapahtui niitä kisoissakin, että loppukävelystä lähtikin juoksemaan luokse, kun mielessä oli että samalla tavoin joskus tultiin palkkaamaan.

Nova, korjaukset ruutuun: laitoin n. 2-3m ruudun eri puolille, näytin oikean paikan ruudussa ja siirryin ruudun eteen. Naksutin oikean kohdan ja menin palkkaamaan. Niissä missä tuli vastaan, odotin että korjaa takaisin näytettyyn paikkaan. Kun oltiin tehty kaikki suunnat näyttäen. Tehtiin vielä toiseksi viimeinen vasen reuna nyt ilman näyttämistä. Muisti oikein paikan. Sama myös edestä. Nyt näissä oli vielä se, että naksutin paikan ja autoin sillä. Jossain vaiheessa siihen, että tarjoaisi pysähtymistä oikeaan paikkaan. Parissa palkkauksessa ehti istua. Muuten oli seisaallaan ja paristi seisoi ihan paikallaan. Sitä paikallaan seisomista voisi myös vahvistaa luopumisen kautta näiden palkkauksissa (kerran höselö noutaja ;).


Iltapäivällä juuri ennen hämärää treenailtiin äitin ja nuorison Novan ja Gavan kanssa.

NOME
Novalle polulla damin luovutuksia: ensin dami jäi Novan ja äidin väliin. Nämä hyviä, 5-10m matkalta. Sitten niin, että Nova oli lähempänä damia ja äiti meni kauemmas taakse, tämä toimi (sama idea kuin tötsän kierrossa). Sitten noutona n. 15m matka, että dami vietiin odottamaan. Nyt Nova vähän maisteli damia suuhun ottaessa ja sitten tiputti damin kahdesti matkalla. Lopulta toi ja ei palkkaa. Sitten lyhyemmältä matkaa 7m? onnistui. Vielä pidempi matka joka ok. Oliskohan kerran keskeytetty hakien damin pois, kun ei tuonut nätisti.

Nova, damien etsintä: tauon jälkeen ja eri paikassa. Hämärässä myös. Nova kävi kävelyllä ettei nähnyt mun piilotusta. Jätin etureunaan n. 10m päähän ja kävin kuitenkin 30m päässä. Nova etsi useamman minuutin vain kaukana ja lopussa vasta tuli lähemmäs ja löysi heti ohi mentyä damin, vaikka oli piilotettu heinikon alle. Luovutus tässä hyvä, ehkä vähän hätäinen. Pallo palkaksi.
Seuraava toisto oli vähän eri suuntaan. Löytyi heti suorasta pistosta. Tässä Nova lähti palautuksessa kaartamaan ja luovutusta ennen jäi järsimään damia. Huono palautus, ei palkkaa. 3 damin heittoa joista, kaksi äiti haki itse. Kolmannella Nova haki, mutta piti ottaa katsekontakti ennen hakua. Otti kerran nopean kontaktin ja seuraavalla piti sen pidempään milloin lupa, mutta teki kyllä vaikeata ja kesti. Luovutus oli nyt hyvä, vaikka vähän hätäinen oli sivulla. Tästä myös pallo. Mutta mietittiin että se nostaa myös virettä joten namipalkka varmaan parempi. Jos ei joskus yksittäistä vahvista. Mukana oli kaksi damia, toisessa variksen siivet ympärillä (vaikeampi) ja sitten painava tavallinen dami. Molemmat isoja dameja, niitä kantaa nykyään paremmin. Tänään tuli testattua Novan kanssa, että perusnoudon tyyliin riittää treenattavaa myös luovutuksissa. Äitillä on ollut tavoitteena varmaan käteentuonti, kyllähän se näissä kaikissa tuokin mutta eri asia yrittääkö myös omia damia. Nyt saatu näihin hyvä kriteeri että pitää tuoda myös "ehjästi" että saa palkkaa. Sisällä pitää katsoa myös pitoa, kun tuo damin eteen ettei tiputa sitä jos ohjaaja ei heti nappaa damista kiinni. Ja kurottelee vähän luovutuksen jälkeen damia ennen sivulletuloa, miten niissä tekisi.
Siirtymissä Nova käveli "vieressä" käskyllä malttoi hyvin tulla etsintäpaikalle niin remmi löysänä. :)


ESINEITÄ
Gavalle esineruutu, vuoden 2. Tai kaistaletta havumetsän reunalla. Tavoitteena oli pitkät pistot autettuna. Äiti vei Gavan nähden esineen. Vaihdettiinkin keskellä oleva kauemmas, ehti käyttää sitä maassa kun siirrettiin se taakse. Kun alkuun mainitsin siitä kohdasta, mutta muutin mieltä. Gava ehkä katsoi senkin kohdan, mutta sitten jäi 20m säteelle musta. Ei mennyt riittävän pitkälle niin äiti kävi "näyttämässä" mutta ei löytänyt mustaa muoviesinettä hämärässä. Menin vähän lähemmäs auttamaan Gavaa irtoamisessa ja Gava löysiki sitten kun meni noin 15m edellisestä alueesta pidemmälle. Jätin esineen sinne ja lähetin vielä uudestaan, nyt hyvä.
Sitten äiti vei taas n. 40-50m päähän toisen esineen. Tiputti sen Gavan nähden, jos sitä nyt näki. Taas Gava meni max 30m ja jäi pyörimään. Huusin sitten kerran eteen ja kannustin menemään. Syvensi etsintää ja hetken ajan päästä löytyi. Sitten vielä yksi polulta lähetetty ja äiti tiputti Gavan nähden, sanoen vielä avuksi nimen. Gava juoksi nyt lujaa sinne asti ja tarkisti vielä noin 5m alueelta missä esine. Noilla matkoilla ja hämärässä en ainakaan pysty auttaa nostamisessa, kehuin vasta kun näin että on musta esine suussa. Vaihto leluun. Ekassa meinasi Gavalta mennä luottamus koko touhuun, lopuissa saatiin onnistumisia. Jäi laskematta mikä oli oikea etäisyys, mutta varmaan lähellä oikeaa kun ei meinannut itse nähdä tarkasti sinne asti koiran puuhia, vaikka oli suht hyvä näkyvyys tuossa metsässä. Ei tosin tehty rinteen suuntaan vaan poikittain siihen nähden.

Ruuti pääsi myös kerran hakemaan jippo esinettä eli jätin 40cm korkean kiven päälle. Se ehti taas poistua ruudusta ja juosta kokoa etäisyydeltä että sai pelätä pysyykö vielä kuulolla. Lopulta pyysin sen lähemmäs ja lähetin kiven läheltä kohti sitä. Hoksasi sitten asian. Oli ihmisiä liikenteessä niin ei uskaltanut antaa niin laajasti etsiä. Räyhä Ruuti myös kommentoi (haukkui) nuorison treenejä, huonona esimerkkinä. Varsinkin kaikki lähetykset tai jos yrittää hetsata Gavaa pienestikin. Nova vähän itseskeli kun Gava teki esineitä, mutta hiljenikin välillä.

Illalla Gava kävi myös kylpemässä eli shampoopesulla ja saunassa. Suihkussa tärisytti kun oli niin järkyttävää kastua. Kohta kaikki karvat pitäisi olla myös tiputettu. Saunan jälkeen kylpytakki päälle ja sohvalla oli saman viltin alla kuin minä. :D

Gava teki sisällä myös kaukoja. Istu- seiso vaihtoa. Ensin ilman apuja sitä. 3m, 8m. 8m matkalta osa onnistui osa ei. Jos ei sujunut niin otin läheltä niin että sujui ja kehuin onnistumisen. Sitten 8m niin että lelu oli etupalkkana. Hyvä. Sitten 15m lelu etupalkkana (tassujen edessä) ja sujui! Sen mitä näin kaukaa, mutta leluun nähden sama paikka. Sain porukoilla mennä talon kahteen eri päätyyn melkein. :D Matka tuntui kyllä hurjan pitkältä, ainakin sisätilassa käytävien ja ovien keskellä.

Treenaa: 
Nova: luovutukset noudon malliin, rauhoittuminen toistojen välissä
Gava: esineet n. 50-60m. Tai siis se yksi näytettynä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!