Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

28.1.2018

Anna Larssonin (SWE) rally-toko ja koiratanssi koulutus

Koulutus pidettiin Turun lähellä Liedossa Qubliksen tiloissa ja osallistuin kuunteluoppilaana. Ruotsalainen kouluttaja Anna Larsson kouluttaa paljon naksuttimella ja "positiivisesti". 

KUVAT

Oikein hauska ja rento koulutuspäivä, naurua ei puuttunut ja oli taitava lukemaan ohjaajan eleitä/apuja sekä koiraa. Rankka päivä 1,5h ajomatkat ja koulutuksen seurausta n. 8,5h. Muutama tuttukin paikalla ja paljon uusia koirakoita. Tein muistiinpanoja, kuvasin ja videoin vähän pätkiä (videokuvausharjoituksena :D ekaa kertaa järkkärillä manuaalitarkennuksella, 1.4kg objektiivi ei ehkä parhain käsivaralta).

Ensin oli ryhmätunteja 3-4. koirakoira 3-4kpl ja jokainen treenasi sitä, mitä halusi ja ehti 1-3 asiaa. Kouluttaja kävi kiertäen katsomassa ja neuvomassa. Koirille välissä tauko, että koiran omistaja sai kertoa mitä tekivät, miten ja miksi. Eli kertasi kuulijoille kouluttajan ohjeita ja mitä itse hoksasi. Kouluttaja joskus kertoi asiasta vielä lisää. Sen jälkeen oli yksilövuorot 15min, osa katsoi kisarutiineja esim kehääntuloa, tanssiohjelmasta pätkää, jonkin asian opetusta tms.

Yleistä: Ohjaaja on muuten hiljaa paitsi naksauttaessa tai kehuessa. Käytä naksutinta tai naksutinsanaa (esim jes, zip..). Mieti etukäteen, mitä palkkaat. Naksutin ja namit valmiiksi. Vaihtele harjoituksissa palkkauskättä ja suuntaa. Vahvista myös paikallaan pysymistä.

Jos koira siirtyy paikaltaan aina naksautuksen kuultua, kun nami kaivetaan esiin. Harjoitellaan ilman naksutinta ensin palkkauskäytäntöä. Eli kun taskuja kaivetaan, ei hypitä tai liikuta kohti. Jos koira liikkuu, käsi lähtee pois taskulta. Sama uusiksi. Vasta kun pysyy paikallaan ja ohjaaja saa kaivella korostetusti taskua, namin voi saada. Totutetaan koira myös kaikkiin käden liikkeisiin ja ohjaajan sijainteihin.

Kosketusalusta/koroke etutassut, takatassut tai kaikki tassut: Namin heitto helppoon lähestymiskulmaan. Alkuun ohjaaja oli vastassa, ehkä puolen metrin tai metrin päässä, riippuen koirasta ettei painosta koiraa liikaa taakse. Naksutetaan tassuja korokkeella, mieti ettet vahvista vain liikettä. Palkataan useamman kerran kun koira tekee kriteerin mukaan. Kokeile itse vaihdella sijaintia palkatessa. Seuraavilla toistoilla kokeilee myös itse eri positiota, kun koira tulee korokkeelle tms. Ideana saada käytön niin selkeäksi ja pysyminen kannattavaksi, että koira jossain vaiheessa tajuaa vaikka tulisi ohjaajan houkuttelemana alustalta pois, että osaisi heti korjata itsensä takaisin esim peruttaen siihen takaisin. Jos koira ei muutamaan sekunttiin osaa korjata itseään takaisiin vaikeasta paikasta, heitä nami taas helppoon kulmaan niin että koira voi kävellä sieltä suoraan korokkeelle. Reorientoidaan eli aloitetaan alusta ennen kuin koira turhautuu, koska sijainti liian vaikea eikä koira sen takia osaa korjata itseään korokkeelle. Koiran ääntely voi olla selkeä palaute siitä, että ei ymmärrä tai sitten vire on korkea. Muista tauot ja pitää treenisessiot sopivan lyhyinä.
- Koroke apuna seurauspositioissa, suoruus seisoessa
- Joskus haastavampaa on paikallaan pysyminen
- koiran toimintaan vaikuttaa mikä on sen oletuskorokkeista, esim jos sillä on aina pyöritty niin tarjoaa sitä, mieti mikä omista sijainneista koiralle helpoin


Vasempaan 360 astetta, etutassut tyynyllä: Koiran täytyy osata erillisenä tyynyllä pyöriminen etujalat tyynyllä ja takajalat liikkuu. Koira etujalat tasapainotyynyllä seurauspositiossa. Ohjaaja pyörii tasaisesti, katsoo menosuuntaan tai etuviistoon. Naksuta liikkeestä (älä kun koira pysähtyy). Älä odota koiraa tai hidastele, vaikka tulisi jäljessä ja vinossa. Yksi kriteeri kerrallaan, joko jatkuva sivuttaisliike tai sijainti/seurauspaikka (vauhti tulee varmuuden kanssa).

Etutassut laudalla: ensin palkkaus tassut laudalla. Molemmista käsistä, jotta koira suht suora. Pieni sivuaskel itseltä koiran edessä, namit voi olla reisien luona molemmissa käsissä. Koiralta sivuaskel ja naksautus. Heitä nami taas eteen ja uusiksi, jos koiran sijainnista tulee huono.

Seuraus oikeallapuolella:
- vinoa, alkuun perusasento tai sivulla seisominen. Onko suora? Palkan suunta esim ulospäin pää käännettynä. Tietääko koira pysyä paikallaan namia ottaessa.
- Tasapainotyynyllä paikan haku, huomioi palkkaussuunta.
- Seurausta ympyrällä, koira ulkopuolella. Naksutetaan ja palkataan, kun koira tulee lähemmäs. Apuna voi olla namit koiran puoleisessä kädessä tai naksutin koiran puoleisessa ja toisen käden kautta namit koiranpuoleiseen käteen (naksuttimessa käsilenkki tai naksutinsana).
-> Älä tuijota koiraa tai hidastele, mitä itse tekisit jos joku tuijottaa ja hidastaa edessäsi? Et varmaan kiristä tahtia vaan alat epäillä. Katso itse ympyrän sisäreunalle, avuksi voi itselle laittaa muutamia kohteita mitä kiertää. Hiekkaan pystyy piirtää ympyränkin, koiran näkee sivusilmälläkin tai tuntee, kun osuu jalkaan. Joku toinen voi myös sanoa milloin palkkaa. Kävelyä tai jopa juoksua, voit tehdä välillä myös pienen ympyrän.Peruutus: Koroketta tms voi hyödyntää jos koira osaa hakeutua sille. Houkuttele koira korokkeelta alas ja naksuta kun peruuttaa takaisin tai ottaa askeleen taakse. Alkuun lähellä koroketta, sitten lisää matkaa. Pakko ei ole käyttää apuvälinettä. Naksauta liikettä taakse (yksikin tassu alkuun), heitä nami sinne tai palkkaa kädestä (samalla saat uuden toiston aloitettua). Pysy itse suorassa, älä kumarru tai kävele kohti koiraa (ehkä aluksi jos koira ei muuten tajua mutta myöhemmin ei). Sen sijaan lyhennä matkaa. Mieti ettet laita maneereja esim käsiä seläntaakse, ellet halua sitä merkiksi peruuttaa. Yhdistä käskyä toimintoon. Jos koira pysähtyy ole hiljaa tai reorientoi pyytämällä lähelle ja uusiksi. Jos toistat pysähtyessä peruutuskäskyn, vahvistat puhumalla pysähdystä. Tarkkana myös ettet palkkaa seisomista. Tai esim aina kolmea askelta taakse. Tai ettet tule koiran kouluttamaksi (kumarrus, apuaskel, tiettymatka, stopit). Katso maahan, älä tuijota suoraan koiraan. Jos koira peruuttaa tasoonsa nähden kauas, aloita harjoitus alusta pyytämällä koira lähelle.

Koira jalkojenvälissä seuraus: koira oli levoton ja keskittyi käsiin. Kädet nostettiin ylös rintakehälle (isosta koirasta kyse), ihan alusta ei palkattu koska koiran asenne oli aika "tiedän että tästä tulee nami". Vasta, kun seuraus tasoittui, palkattiin. Vaihtele milloin koira saa palkan.

Leluista luopuminen: Lelu(t) maahan ja koira sai tulla koskemaan alustalle. Alkuun kriteerinä vain etutassut siinä, myöhemmin oikea positio, sivuttaisliike tms. Voi olla mikä tahansa muu toiminto, mitä koira osaa tarjota. Alkuun koira luopui lelusta vain käskystä. Sitten tehtiin niin, että lelu meni maahan ja ohjaaja siirtyi heti korokkeen viereen hiljaa odottamaan. Kun koira tuli koskemaan ilman käskyä vapautettiin lelulle. Koiran on vaikeampi tehdä itse päätös luopumisesta. Kuin että tuijottaa, tuijottaa, joku käskee, okei pakko mennä hommiin. Ilman käskyä tekee itse valinnan luopumisesta. Aina ei voi käyttää käskyä, parempi jos koira osaa itse aktivoitua.
- Luopuminen putkesta: nami jätettiin putken sivuun, koira seurasi nätisti ja sai mennä putkeen. Sieltä vapautus namille. Nami jätettiin taas. Koira yritti ennakoida putkea. Takaisin sivulle, kun seurasi askeleen nätisti niin vapautus takaviiston alustalle/kipolle. Voi pyöriä ja seurauttaa koiraa häiriön lähellä ja kauempana. Kun koira rentoutuu palkkaa. Samalla tavoin voi seurauttaa esteiden/kylttien joukossa. Itse rentona ja tasainen vauhti.

Kohteen kierrossa: katso maahan jos olet kauempana tai suuntaan mihin koira menee. Älä tuijota koiraa yhtä hypnoottisesti kuin bc. :D Naksuta eri kohdista. Palkan voi antaa kiertoon nähden oikeaan suuntaan. Naksuta liikkeestä.


Kisamaisempaa


Koiratanssilaiset

Tanssiohjelman osa: Kehääntulosta lähtien ja hihnan jättö laidalle. Aloitusasento, aloitusmerkki (käsimerkki/nyökkäys), sitten lyhyt pätkä ohjelmaa. Ilman musiikkia. Kouluttaja halusi nähdä ensin miten sujuu, sitten katsottiin läpi.
- Joko palkattiin eri kohtia, tehtiin palkkaan asti tai alusta loppuun koko ketjua. Varsinkin jos koira epävarma liikeestä tai jännittynyt (usein ohjaajakin oli silloin).
- katso mihin haluat koiran, älä tuijota vain koiraa
Ääntely:
- Ohjaajan vihjeet selkeiksi, rauhassa merkit ja käskyt, nyt ei tarvinnutkaan olla musiikin tahtiin. Vihjeet sellaisia, että koira ymmärtää.
- Koiran vire nousi, ensin tuli tuhahdus ja myöhemmin haukahdus. Lisää ohjelmaan keskittymistä. Esim kosketukseen kestoa, paikallaan pysymistä, päämaahan.. Kun koiran häntä lakkaa heilumasta, on se yksi merkki rauhoittumisesta. Mieti miten reagoit ääneen tai mieluiten ennakoi ennen sitä jos näet vireen nousun. Paikallaan pysyminen, namien syönti tms.
- Koiralla tulee ääni turhautumisesta, kriteerit ei ole selkeät tai ei osaa asiaa varmasti. Ärsyntyy käsimerkistä jos osaa asian ilmankin tai ohjaaja toimii silloin eritavalla/ristiriitaisesti.
- mieti oletko selkeä tai vaaditko tasoon nähden liikaa? Vahvista lisää kyseistä kohtaa erikseen.Etäpalkka: koiran tietäen jätettiin nami rasiaan. Koira seuruutettiin siitä. Tehtiin joku koiralle helppoa asia. Suulliset kehut. Vihje etäpalkasta "etäpalkka/palkka" (ei kannata olla sellainen minkä voit sanoa vahingossa esim vapaa, kiitos, jes..). Seuruutetaan kehästä palkalle, koira pitää kontaktia ohjaajaan ja saa palkan. Tokossa ohjaaja ei saa ainakaan juosta ulos kehästä, eikä koira poistua ennen loppua. Rallyssa koira pitää aina kytkeä. Toisella rundilla, koiran ajatus alkoi olla aika paljon etäpalkassa. Yllättettiin että palkka tulikin namina tai leikkinä kehästä. Ja mentiinkin vaan petiin odottamaan uutta kehääntuloa tai ulos kehästä ilman etäpalkkaa.

Rally kehääntulot: kyltit esillä.
Tultiin kehään hihnassa, perusasento kyltin luokse ja mahd. hihna irti. Ekassa ohjaaja käveli hitaasti, vähän epävarmasti ja koirakin ehti katsella yleisöä. Kun ohjaaja käveli rennosti ja varmasti ennalta katsottuun kohtaan. Ja lähti kehään, kun koira valmis. Liikkeelle lähtö, kehut ja seuruutus etäpalkalle. Seuraavaksi liikkurin kanssa eri sisääntulo kehään "portista", missä koira ei pystynyt ihan häiriöttä vain seurata sinne. Ohjaaja ei myös tiennyt mistä alkaa ja seurasi suoraan liikkuria, koirakin meinasi moikata liikkuria. Sama uusiksi, nyt ohjaaja tiesi aloituspaikan ja osasi tulla omalla ajalla ja vaikka vähän lenkin kautta. Sitten uusi sisäänkäynti häkkialueen puolelta. Vaikeampi, mutta koira petrasi ja tuli hyvällä asenteella.
- Toinen koira ehti mennä kehääntulossa nuuskimaan kylttiä. Tue koiraa ja auta lisäkäskyllä. Toinen kehääntulo näin ja tosi hyvä!
- Koira kyttää tai jännittää kylttejä: seuruutettiin vain kylttien ympärillä ja palkattiin seurausta. Toinen koirista sai tarjota seurausta ilman käskyä namin jälkeen. Kun koira rento lisättiin lähtökylttiä tai satunnaista kylttiä mukaan.
- Tee myös treeneissä hallittuja radalle tuloja. Mieti kisoissa mistä kävelet kehään.
-> Tiedä mihin kävelet, ole itsevarma. Auta koiraa esim lisäkäskyllä. Harjoittele eri suunnista kehäänmenoa, portteja ja ihmisiä&koiria sisäänkäynnin luona. Palkkaa kehääntuloja tai yllätä etäpalkalla, johon hallitusti.

Koiran kontakti tippuu seurauksessa: jatka kävelyä, älä hidastele ja palkkaa, kun koira tulee taas seuraamaan. Kisoissa ei voi pysähtyä tai kommentoida muualle katsomista. Paras jos koira osaa itse petrata ilman käskyä. Vilkkaalla koiralla voi olla vaikea luopua jostain asioista jos ei saa vilkaista, tähän käytettiin vertauskuvaa "ettet itse saa katsoa kuka tulee ovesta kun se on joku ventovieras kenen et tiedä tulevan. Jos et vilkaise, häiritsee se keskittymistä pidempään. Kuin jos vilkaiset ja jatkat hommia." Koirakin tajuaa herpaantumisen, ettei saisi katsoa ja jännittyy enemmän jos siitä huomautetaan.
- ohjaaja rentona, hengitä, katso eteen, kävele normaalisti! Kun ohjaaja jännittyy kisajäykäksi niin koirakin.

Yksi sanoikin, että treenin aiheena se missä joutuu mukavuusalueen ulkopuolelle. Niitäkin täytyy tehdä. Mikä parempi paikka kun on kouluttaja, häiriönä katsojia ja kisamainen tila! Jos treenaa yksin niin kaikki ohjaukseen liittyvät vinkit hyviä, oli se koiraan tai ohjaajaan liittyvä.

Hidas/rauhallinen koira N-Y-T: harjoiteltiin vauhtia ja juoksemista. Heitettiin nami (voi olla lelukin), virittely reaadyy, steaadyy, go. Koirasta pidettiin kiinni ja ohjaaja juoksee kilpaa palkalle. Sama toiseen suuntaan. Ohjaaja yrittää saada ekana namin. Jos koira paineistuu niin sitten ohjaaja muka lähtee kilpaa, mutta jää jälkeen. Myöhemmin koiralle toimii nostattavana tuo virittely ja äänensävy.

Koiran aloituskäytös: Käskettiin kerran istumaan, koira tarjosi istumisen ja heti perään tempun ilman käskyä. Sitten odotettiin namin heiton jälkeen, että koira osaa tarjota istumista. Meinasi lähteä yleisöä katsomaan, sanottiin nimi. Namit esillä odotettiin hiljaa. Kun istui naksaus ja palkka. Yhdistettiin käskysanaa, palkatessa. Namin heitto taakse ja taas odotettiin että koira tarjoaa aloitusasentoa.
Kouluttajalla jos naksutin on kädessä koiran kuuluu tarjota asioita ja jos on hiljaa. Jos käsketään tekemään jotain totellaan ja pysytään asennossa.


Taitoja useampaan lajiin
(listasin, jotta saa vahvistusta mitä kuunteluoppilaana nähdystä kannattaisi hyödyntää ja mistä hyötyy muuallakin. Kaikkeahan voi opettaa mutta joskus miettii mihin totakin tarvitsee ;)
- oikean puolen seuraus rally, tanssi
- peruutus toko, rally, tanssi
- korokkeella pyöriminen toko, rally, tanssi, agi (jumppana ja takapään hallinta)
- koroke, seisoen kaikilla jaloilla toko, rally, tanssi
- jaloissa/käsien pujottelu rally, tanssi, agi (lämppä)
- pyörähdys + suuntakäsky rally, tanssi, agi
- jäävät/stopit toko, rally, tanssi, agi (jos lähtö lasketaan?)
- jalkojen väliin tulo tanssi, agi
- ohjaajan kierto toko (myös uuden toiston kanssa), rally, tanssi
- merkin/kohteen kierto toko, rally, tanssi, agi (kiertotreeninä)
- eteenlähetys toko, tanssi
- nouto toko, tanssi
- lauta sivuaskel toko, rally, tanssi

Koiratanssi Gavan kanssa ollut vain "sitten kun ehtii" se ei kuumu liikaa tempuista, joten freestyle ei olisi sen takia mahdoton. Htm olisi myös ok, tosin tosi pitkä seuruu joskus tylsistyttää? Täytyisi valita laji ja miettiä ohjelmaa ja toki se musiikki.
- Freestyleen voisi käyttää ylläolevasta listasta seuraukset (max 25%), peruutus (opetettava), pyöriminen korokkeella (etäisyyden kanssa pyöriminen, täytyy olla useampi käyttötarkoitus korokkeella), kierto (sujuu kaukaa ja useampi kierros), nouto, jalkojen pujottelu, ohjaajan kierto (opettettava ellei käsimerkit, tälle ei ole käskyä), pyörähdys (ei osaa käskystä, käsiavulla tekee)..
- Htm pitäisi olla suurinosa seurausta vasemmalla, oikealla (kun rallyyn olisi valmis myös) ja sitten kolmas opetettava. Htm luokkiin kai yleensä mahtuu paremmin. Muina temppuina, puolen vaihto pujottelulla, pyörähdys, peruutus sivulla, sivuaskeleet..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!