Siirry pääsisältöön

Haasteita pikkupojalle tokossa

Tiistaina treenattiin Olarissa Espoon Koirakeskuksessa Annen & Jedi aussien ja Wilman & Bina pon:in kanssa. Itse valitsin mukaan Novan, sille myös uusi paikka. Ja kimppatokoista vähän aikaa, kuun alussa. Edullinen treeni päiväaikaan.

Ruutu: Novalle valitsin vihreän ruudun. Kokeiltiin ensin mattopintaista kosketusalustaa, ei tajunnut sitä kun oli matala ja kiersi vain merkkejä. Sitten otettiin pyöreä muovipurkin kansi. Siihen meni hyvin, päätin palkata alkuun namilla, kun meinasi vain kiireisesti käydä alustalla tai tönäisemässä sitä. Haluisin, että jää alustalle seisomaan. Sen muistamisesta ei ollut nyt tietoa, joten täytyy muistutella kotona. Kahteen kertaa apparilta tuli lelu, kun koski. Otti kontaktia kyllä palkkaajaan ennen alustaan koskemista. Tehtiin ruutua hallin kokomatkalta 10m? ja ihan läheltäkin. Tällä kertaa ei muuten tehty ekaa kertaa lelulle. Tai näytetty alustan kohtaa.

Ruudun paikan korjaus: kahdelta sivulta. Nami palkka, kun meni alustalle. Vasen sivu vaikeampi ja muistutin näyttämällä alustan.

Kaukot: kokeilu 5m. Maahanmenoissa ei liikkunut takajalat, mutta oikea kyynär jäi ilmaan. Uusi ongelma.. Palkkaa vähän vastakkaiselta puolelta ja kokeilin kerran vähän työntää lavasta, että saa olla tiukasti maassa. Ei reagointia ekalla, korjasinkohan maahan. Vähän lähempää ok, mutta hitaampi. Sitten sujui myös 5m ja palkkasin ekan nami heitolla, seuraavan leluheitolla.

Merkin kierto: Kokeilin ensin ruudun rinnalta ja lähetys kuvan otto suuntaan. Nova kaartoi mun ohi kiertämään ruudun tötsän. Appari näytti tötsän. Nova juoksi tönäisemään sitä. :D Menin lähelle ja sai tarjota kierron. Sitten ruudun edestä 8m? päästä, se sujui. Vähän sivuttaissiirtymää ja uusiksi. Nyt katseli odottavia koiria kentän sivuilla (5-7m päässä ehkä molemmat) samalla kun kiersi tötsää ympäri. Yksi kierto, että Nova jäi kauemmas ja kutsuin lähempää kiertämään. Sitten poispäin koirista, niin että Nova jäi istumaan tötsän lähelle ja itse menin kauemmas taakse. Ekassa ei katsonut tötsää ja unohti kiertää. Toisessa katsoi ja onnistui. Ei ole helppoa pienellä pojalla. Merkki oli keltainen.

Paikalla istuminen: Binalla jäi pallo seläntaakse. Vapautettiin sinne paristi kun olin Novan luona. Nova kesti hyvin myös "jessittelyt" ja vapautukset. Palkkasin Novan kolmesti, välillä se ehti katsella Jedin suuntaan. Täytyisi saada paremmin keskittyminen muhunkin.. Aikaa tuli näin varmaan 1,5min ellei 2.


Treenaa Nova: 
- kosketusalusta ja pysyminen, matka
- ruutu
- merkin kierto ja ruutu häiriö, koirahäiriö, etäisyys nyt seinään/sohviin 2-3m
- kaukot 5m
- sivulta maahan, oikea kyynerpää?


Gava teki vähän sisätokoa

Kaukot: pallo jalkojen edessä. Istu seiso hyviä. M-s-i myös hyvä. Nyt matkaa 8m. 

Merkki: kosketusalustalla, ihan vähän vino. Kelpuutin alkuun, sitten odotin että aslustalla korjaa itsensä suoraksi (seisoi ihan vähän etutassuilla ohi alustasta). Joka toinen ilman alustaa. Nekin hyviä. :) 

Jäävä: istumaan nopea. Sitten meinasi seisomiset istua kun ei kuunnellut. Tajusin että mun on käveltävä myös suoraan ja luotettava. Istumiseen vihje on myös katsoa ja vähän hidastaakin. Heti teki oikein. 

Peruutus molemmille myös treeniin.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...