Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

27.1.2018

Jumppaa, agilitysta videotodistetta ja tokoa

Torstaina pidettiin jumppapäivä. 

Gavan kanssa 

  • tasapainotyynyllä makuuta, kyynerpäät tyynyllä. Siitä kurotuksia eteen sekä tasapainoa työnnöillä lapaan
  • Etutassut tasapainotyynylle ja takajalan nostoja ison pehmulelun päälle, joka vastasi enemmän perustyynyä mutta jalat oli vähän vaikeampi tähdätä sinne. Gava haki aika hyvin takajalkoja nallenpäälle, mutta oli haasteita tasapainoilla sitten tyynyllä. Yllättävän iso haaste vs takajalat tasaisella. 
Novan kanssa
  • makuuta tyynyllä, lähellä ettei röhnöttänyt taas tyynyn päällä. Vähän työnsin molemmilta puolin lapaa. 
  • Etutassut tasapainotyynyllä ja takajalat nallen päälle. Alkuun Nova laittoi vaan oikeaa takajalkaa päälle. Myöhemmin onnistui molemmat. 
  • Novalle myös seisomaan stoppi, sanoin eri käskyn alkuun (seiso) ja istui. Sitten paremmalla käsiavulla sujui. 
Toisena päivänä Gava teki taas portaalla etutassuja tyynylle. Taivutuksia molempiin suuntiin ja nyt huomasi kyllä eron oikealle puolelle, siinä meinasi liikkua vaikka tuin takapäätä. 


PE SAIJAN AGILITY

Novalle pikaharkka
- A:n juoksari (tauon jälkeen). 1. liikaa vauhtia, rytmi sekosi mutta koski. 2. varmisteltu ravilla, osui selkeästi. 3. Toiselta puolen A:ta. Loikkasi yli, pyysin irrottaa lelun. 4. Tämä hyvä laukaltaan.
- kepit: kertaalleen, vähän korjasi sisäänmenoa (siellä ohjurit). Lopussa myös ohjurit. Lelu oli Saijalla edessä ja nyt focus pysyi hyvin sinne! Jes!Gavan kanssa ratapätkiä: 
- sivuttaisirrotuksella valssi, sitten lähetys/työntö viistohypylle. Sivuttaisirrotuksessa ensin latasi täyden vauhdin ja osui verkkoon. Seuraavassa kääntyi just ja just ja otin yhden hypyn takaa. Tässä kohdassa olisi käynyt ihmisnuolikin jos olisi nopea jaloistaan. Tämä muuten taas se Gavan huonompi puoli. Alkuun sanoin tässä tai liikutin kättä riman päällä ja se tippui. Ja käänsin myös katsetta pois riman päällä! Yritin hidastaa ettei lenkitä, mutta Gava teki kuitenkin hyvää työtä, se ei osunut verkkoon kääntyi ja vauhti pysyi. Parhaiten kääntyi, kun otin lähetyksellä sivusta.. Seuraava hyppy oli vaikea, Gava kun lenkitti ei ollut vaaraa väärältä puolen menosta ja olin alusta lähtien hypylle kääntyneenä. Jossakin olin linjalla. Sitten ohjaus myöhässä. Mun liikehäiriötä tuli myös riman päällä. Ehkä siitäkin rimaa? Tämä oli aika hullu aloituskohta tohon vireeseen. Asioita missä pitää kääntyä ja mun liikkua, mutta työstetään!

- backläp + sylkkäri: Lähetys aiemmalle hypylle ja juoksu viemään takaakiertoon oli hieno, en aina ole saanut liikuttua tollaisissa. Jenkkikäännöksen myötä ehkä rohkeutta lähteä liikkeelle. Ekassa backläpissä en ohjannut laskeutumisen jälkeistä ja sijotuin huonosti. Reagoi vahvasti joten tärkeä oli ehtiä sen jälkeen lukittaa seuraavalle. Sylkkäri ok, hyppäsi aika viistoon hypyn läheltä. Mutta itse taas pääsin aiemmin liikkeelle, kun en odottanut että tulee niin paljon väliin. Saijan vinkistä tein leijeröiden vaikealta tuntuneen kohdan. Sylkkärihyppy suuntasi koiran niin vinoon, niin 7m(?) päässä olevalle hypylle oli helppo sieltä irrota. Backläppejä täytyy tehdä lisää.


- putki-puomi erottelu. Ekassa vain suullinen käsky ja meni mua lähimpään putkeen, mihin laukkakin käänsi? Seuraavassa varmaan tajusikin jo ajatella, mutta otin käsimerkin ylöspäin. Käytin sanaa "touch".

- saksalainen: Tämä siksi, että saa treenattua. Ekalla onnistui. Sitten tuli rimapudotuksia. Tässäkin vaikeata mun liike ja vedätys. Yritin katsoa videota hidastettuna. Välillä ei näe ihan katsonko koiraa vai laskeutumista, katso laskeutumista! Koira kiertoon, vastakkainen käsi, katso että koira lähtee hyppyyn sitten katse laskeutumiseen. Vaihdoin kättä välillä riman päällä. Se pitäisi tulla jo kun koira tekee laukanvaihtoa maassa hyppyä varten. Katsoin opetusvideoita, missä koirat kyllä onnistuu hypätä oikein noilla mun "myöhässä" mutta ehkä se käden vaihto tai sitten Gavalle liikaa kiirettä.. Vikaan rullalla oleva verkko pyöristämään, ettei hyppää niin läheltä rimaa. Ajauduin lähelle estettä takaakierrossa ja välillä en ollut "riman keskikohdassa". Laskeutumisen palkkaus, omakin kroppa oikein tai joskus jopa takaakiertoon..

Vikaa kun katsoo ja sen jälkeen muita niin kysyy aika paljon lupaa tulla riman yli. Ennen meinasi melkein kaahata riman ohikin. Kun tulee oma liike ja vedätys ja itse edempänä vaikeampi tulla riman yli kuin että oon vastassa riman takana ottamassa yli. Ehkä erikseen treeninä vain palkkaa alastulossa ja tiputettuna ja että juoksen pois alta vaikka olisi ponnistamassa. Ottaa nämä niin häiriönä hyppäämiseen. Itse tärkein muistaa se lukitys hypylle vastakkaisella kädellä heti kun koira lähtee kiertoon (mun reaktiolla on jo siivekkeen linjan takana). Kun se vihje tulee myöhässä merkkaa jo paljon. Siinä kuten muualla mun liikehäiriötä treenattava rimoilla (esim alku).

Video viime vuoden onnistuneista saksalaisista (työntakana)


Treenien jälkeen olin oikeasti tyytyväinen. Eniten siitä, että saatiin ajettua läpi käännökset sellaiseksi kuin haluin tai kompromissi. Saksalaisissa takaakierrot hyviä paitsi yksi, linja syötti hyvin kiertoon. Ehdin tehdä kaikki, mutta rimoja tuli vikassa kohdassa.

Tyytyväinen siihen, että ohitti monta ansaputkea. Kääntyi alkujen hypyillä sekä puomin jälkeen vaikka jatkoi esteen kerrottua liikettä. En jäänyt rytmittelemään ja katsomaan, että kääntyykö.
Oli siistiä onnistua alun pätkässä, puomi erottelussa ja lopun pätkässä. Vaikkei onnistumiset olleet ainoita toistoja vaan työntakana. Ja koska bortsuohjaus on vaan erilaista.

Vauhtia vähän liikaa ja järkeä olisi tarvittu lisää. Siinä mielessä videon katsominen sai vähän fiiliksen että menikö sittenkään niin hyvin. Mun makuun kuitenkin koittaa esim saksalaisen päällejuoksussa tulla vähän ohjauksen läpikin. Jossain kohdin "räkäsyn" makua tai että meen vaan täysiä ja yritän osua hypyille. Toisaalta mun pitää vaan hyväksyä, että vauhtia on ja ohjauksen sen mukaan ja ajoissa.

Tällä kertaa videot tuli oikeaan aikaan, kun en olisi muistanut oikein mitään toistoista tämän päivän takia. Ja oli hyvä nähdä Gavan tekemistä hidastettuna.

Treenaa: 
- 2 käännös
- 2-3
- 3 käännös mun liikkeellä
- 18 saksalainen ja backläp

SU TOKO lenkillä

Gava, kierto-ohjattu: tai tähän löytyi välineitä tötsä, kapula ja kaksi lelua.
- Kokeilin ensin kapulaa 5m merkistä. Leluista toinen vieri merkin viereen, ihan kulkumatkan varrelle, toinen hiekkatien reunassa. Yritti ottaa sen tyrkyllä olevan lelun. Totteli, käskystä ja kiersimerkin. Sai tuoda lelun.
- lelu sivumpaan, kapula 10m päähän meistä eli lähempänä meitä kuin tötsää. Nyt yritti hakea kapulan. Toisella lähetyksellä hyvä, juoksi ihan tien toista laitaa. :D Vapautus sivussa olevalle lelulle.
- kapulan heitto ja kiertoon. Virittelin. Sitten käsky kiertoon, juoksi kapulalle. Toistolla ok.
- kapulan uusinta heitto ja kiertoon nyt sujui.
- otettiin keskivälillä myös istumaan stoppi ja toiselle seisomaan stoppi (kuunteli hyvin!). Siitä nouto, mutta olisi halunnut hakea lelun. Toisella annoin valua niin pitkäksi että oli lähempänä kapulaa kuin lelua. Vähän epäröi silti, kun aiemmin ei ollut saanut tuoda. Täytyy saada ajettua läpi idea, että ensin kierto ja sitten nouto, tai oikeastaan se mitä käsketään. Jos olisi sujunut kaikki, olisin voinut kokeilla kuuntelua pyytämällä noutamaan.
Tässä riittää työnsarkaa, hyvä että näkyi kotilenkilläkin sama ongelma mikä on ihan halleissa tai kisamitoilla.

Gavan treenatessa Nova oli mulla hihnassa seläntakana. Oli myös assarina viemässä leluja tai kapuloita. Hyvää treeniä, että piti luopua että ne jää sinne ja toinen treenaa. Ei yrittänyt kertaakaan karata Gavan käskyillä. Leikkimisessä yritti sitten varastaa Gavalta lelun tai oli leikkiavustajana. :D Odotti näin hiljaa. Oltiin kohdassa missä hiekkatie ristesi, osa käveli siitä ohi, osa kiersi toista tietä kohteliaasti.

Nova, kierto häiriöillä: Nova teki 5m matkalta, lelut vasemmalla sivussa ja oikealla kapula (mikä kapula, kun on palloja!). Harjoiteltiin ideaa luopua ja mennä kiertoon. Alkuun varmistelin pannasta ja saatoin parilla askeleella. Pallot ensin sivussa. Päästin vasta, kun oli menossa kiertoon ei palloille. Kierrosta vapautus palloille. Sitten niin, että lelut oli etuviistossa ja matkaa noin 8m. Kerran yritti mennä suoraan, pyysin takaisin. Muuten sujui ja hoksasi ideaa. Kierrot näin tiiviitä, kun oli ajatus paluusta.

Nova, nouto: ihan 2m matkalta palautus. Ekassa katseli koiria kauempana ja tuli vain sivulle ilman kapulaa. Seuraava hyvä, mutta korjasi omatoimisesti sivulletuloa suoraan. Sitten noutona, kapula 1-2m meidän edessä. Ekassa korjasi sivulletuloa, vika täydellinen. Tuli jo nopeammin kapulan kanssa sivulle.

Nova, liikkeestä seiso: ensin käsimerkillä ja nami palkaksi luopumisen jälkeen. Kerran takaisin tullessa nami maahan, kiersin ympäri ja vapautus namille. Sitten pallo takapalkaksi. Tehtiin hihnassa, kun toiset koirat oli lähistöllä. Käsimerkki ja nyt tavoitteena oli, että jatkoin itse vielä pari askelta eteenpäin. Eka hidas, mutta pysähtyi. Muut jo parempia. Vapautus heti, kun pysähtyi. Käskynä "(s)top".


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!